Veckorapport 2/2011

Detta är AUS:s veckorapport 2/2011

AUS är med på Contact Forum -rekryteringsmässa 27.1.

  1. Händer i veckan
  2. Kom med i OUBS:s redaktionsråd
  3. Aino frågar om arbete
  4. SELL 2011 tävlingarna 12. –15.5.
  5. Hitta på ett namn till studentwebbplatsen och vinn ett middagskort!
  6. Aalto-1 minisatellitprojekt behöver fler deltagare
  7. ”No limits” – möte för tvärvetenskaplig undersökning
  8. SHVS öppnade nya webbsidor
  9. Gratis mat till studenter
  10. Bli finsk mästare i affärsledning i UPM:s team?
  11. Volontärarbete i Asien, Afrika eller Latin-Amerika

1. Händer i veckan

2. Kom med i OUBS:s redaktionsråds verksamhet

Vill du utveckla och iaktta verksamheten på en riktig tv-kanal? OUBS är AUS:s egen tv-kanal, som kan ses på nätet och i kabelnätet i teknologbyn i Otnäs. OUBS producerar aktuella program om studentkårens tillställningar, studentpolitik, underhållning och filmar bl.a. möten som AUS:s delegation håller. Nu sökes redaktionsråd för OUBS för år 2011, som utvecklar kanalens verksamhet, övervakar förverkligandet av kanalens linje och stöder redaktionen i sitt arbete. Till redaktionsrådet sökes både studentmedlemmar som representerar målgruppen och experter inom det audivisuella området. Redaktionsrådet sammanträder cirka en gång i månaden.

Om du är intresserad så skicka en kort, fritt formulerad ansökan via e-post till ordföranden för redaktionsrådet 2010 Maria Viitanen (maria.viitanen@aalto.fi, 050 303 7608) senast måndag 31.1. Hon ger också mera information om redaktionsrådets verksamhet under tidigare år.

3. Aino frågar om arbete

I februari talar man i Aino om att arbeta. Medverka i att göra tidningen och svara på enkäten om arbete senast 28.1.! Mellan svararna lottas det ut biljetter till Finnkino, med vilka man exempelvis kan bjuda med bästisen att se på levande bilder på Alla hjärtans dag.

Enkäten: http://bit.ly/dEXPQo

4. SELL 2011 tävlingarna 12.–15.5.

De 27. SELL-tävlingarna ordnas i Kaunas i Litauen den 12–15 maj 2011.

SELL-tävlingarna är en internationell studentsporttävling, i vilken ca 1700 idrottare från 15 olika länder deltar i. Tävlingarna ordnas turvis i Finland, Estland, Lettland och Litauen, efter vilka tävlingarna har fått sitt namn. Aalto-universitet kommer att ordna tävlingarna 2012 och därför vill vi åka med stor ståhej redan till årets tävlingar. Aalto-universitetets idrottsförening tar hand om tävlingsarrangemangen.

Du kan anmäla dig till tävlingarna om du är studerande på heltid och studerar vid en högskola. Även de som redan har utexaminerats från en högskola kan delta men det får vara högst ett år sedan man utexaminerades. I tävlingarna representerar man den högskolan där man är inskriven. Från varje högskola kan bara ett lag/en delegation anmäla sig till tävlingarna.

I SELL 2011 tävlingarna tävlar man i följande grenar: basketboll, friidrott, orientering, minifotboll, bordtennis, simning, tyngdlyftning, judo, volleyboll och brottning. Det lönar sig att gå och läsa om närmare uppgifter och instruktioner om grenarna på tävlingarnas egen nätsida http://www.sell-studentgames.com/2011/.

Tillägginformation: www.aaltous.fi ja toiminnanjohtaja@aaltous.fi

Preliminära anmälningar: karoliina.sarkkula@ayy.fi

5. Hitta på ett namn till studentwebbplatsen och vinn ett middagskort!

På våren 2011 publiceras en gemensam offentlig webbplats för Aalto-universitetets studenter. Webbplatsens innehåll är framför allt studierelaterat och består till exempel av anvisningar för läsårsanmälan, utexaminering och utbytesstudier samt aktuella nyheter om studierna och Aalto-universitetet. Hitta nu på ett slagkraftigt namn till den här webbplatsen!

Skicka ditt förslag till: http://www.webropolsurveys.com//S/84883C677EB69E36.par

Tävlingen pågår till och med den 1 februari 2011 kl. 23.59.

Alla studerande och anställda vid Aalto och alla som är intresserade av Aalto-universitetet kan delta i namntävlingen. Vinnaren får ett presentkort på en restaurang till ett värde av 100 euro! Namnet väljs ut av en kompetent jury som består av vicerektor Martti Raevaara, kommunikationsdirektör Tapio Hedman och studenten Oula Antere. Dessutom lottar vi ut 5 stycken Aalto-muggar bland alla deltagare.

Vid bedömningen av namnet beaktas bland annat hur

  • namnet passar in i en mångkulturell och mångspråkig miljö
  • namnet passar som webbadress (URL)
  • slagkraftigt namnet är.

6. Aalto-1 minisatellitprojekt behöver fler deltagare!

Vill du vara med och göra historia? Nu har du en unik möjlighet att delta i utvecklingsprojektet av den första finska satelliten! Aalto-1 är ett studentsatellitprojekt, som leds av institutionen för radiovetenskap och -teknik  i Aalto-universitet. Satelliten byggs och planeras huvudsakligen med studentkrafter inom ramen för examensarbeten och projektarbeten. Just nu behövs det fler deltagare i projektet såväl till planeringen av satellitens konstruktion, markstation, kvalitetssäkring som till planeringen av andra sektorer. Genom att delta i projektet kan man få en studieprestation t.ex. för kursen S-92.3192 Special Assignment in Space Technology (Specialarbete i rymdteknik) som är 5 sp. Välkommen med!

Tillägginformation finns på projektets nätsidor:  https://wiki.aalto.fi/display/SuomiSAT/Etusivu och kan fås av Jaan Praks: https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gifjaan.praks@tkk.fi

7. ”No limits” – möte för tvärvetenskaplig undersökning

Aalto-universitetets mission kräver att universitetet ska främja hållbar utveckling. Behovet av ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt är uppenbart när vi tar itu med de globala uppmaningarna. Kom och träffa dina Aalto-kolleger och andra forskare! Kom och diskutera och se hurdana nya allianser vi kan skapa kring forskning i hållbarhet och ansvarighet i vårt universitet. Vår hedersgäst, prof.  Carlo Vezzoli från Politecnico di Milano, ger en utomståendes syn på saken. Professor Tapio Luttinen från Högskolan för ingenjörsvetenskaper är värd på eftermiddagen och senare tar forskarna Tatu Marttila och Nani Pajunen över värdskapet.

8. SHVS öppnade nya webbsidor

Studenternas hälsovårdsstiftelse har förnyat sina webbsidor. De nya sidorna finns på adressen www.shvs.fi.

SHVS värdesätter respons och tar gärna emot förbättringsförslag via startsidans ”Ge respons”-formulär.

9. Gratis mat till studenter

Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö r.f. delar ut gratis mat och kläder till studenter, under den sista tisdagen i varje månad. Denna höst är utdelningsdagar den 25 januari, den 22 februari, den 29 mars, den 26 april och den 31 maj. Mat och kläder delas ut på Helsingforsgatan 19, Sörnäs, Helsingfors från klockan 17 till 18:30. Ta ryggsäck och studentkort med dig!

10. Bli finsk mästare i affärsledning i UPM:s team?

Vi söker experter inom pappers- och cellulosateknik, finansiering, försäljning och marknadsförning till ett team sponsrat av UPM-Kymmene till FM-tävlingarna i affärsledning. Vinnarna i FM-tävlingen i affärsledning kommer att få delta i ett veckolångt Berkeley Executive Leadership -program i Berkeley universitet i Kalifornien år 2012.

Tävlingen hålls på engelska, så att ha goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att kunna delta i tävlingen. Tävlingens första omgång är den 7 mars. Tävlingen pågår till slutet av året 2011. I uppdragsskedet tar deltagandet ca 2-4 timmar per deltagare beroende på hur deltagaren själv arbetar och hurdant arbetssätt teamet har kommit överens om.

De som söker till teamet ska skicka en kort och koncis ansökan och ett cv till adressen reetta.nurmo@opiskelupaikka.fi senast fredagen 28.1.2011. I förhandsuttagningen väljs 10–15 personer till UPM-Kymmenes fortsättningsintervju. Utgående från intervjuerna väljs ett tävlingsteam på 4-5 personer.
Tilläggsinformation om tävlingen: http://www.liikkeenjohdonsm.fi

11. Volontärarbete i Asien, Afrika eller Latin-Amerika

Ansökningstiden för avfärderna i augusti 2011 går ut 1.2.

Maailmanvaihto skickar unga vuxna på volontärarbete till alla kontinenter. Nästa augusti kan man resa till Bolivien, Brasilien, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Colombia, Mexiko, Indien, Nepal, Ghana, Kenya, Nigeria och Taiwan för att uppleva de utmaningar som en främmande kultur kan erbjuda. Man tillbringar sex månader eller ett år som volontär. Ansökningstiden är nu på gång och går ut 1.2.2011.

Volontärerna arbetar huvudsakligen med barn i barnhem, skolor, center för gatubarn eller daghem. I de festa länder kan man få arbeta i aktivitetscenter för handikappade eller för äldre. Volontärerna bor antingen hos en värdfamilj eller på arbetsplatsen. I destinationslandet stöder och hjälper samarbetsorganisationen volontärerna.

Programen ska man själv betala. I deltagaravgiften (4300e/ 12kk) ingår bl.a. helpension, skolningar, visum, försäkringar och organisationens stöd. Maailmanvaihto delar ut små stipendier till dem som deltar i programmet.

Tilläggsinformation och ansökningsblanketter: www.maailmanvaihto.fi,   www.icye.org

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *