Årliga evenemang

AUS ordar årligen massor av olika evenemang. Några traditioner värnas år efter år medan andra på grund av arrangörerna förändras varje år. Här är några av de största evenemangen som studentkåren ordnar årligen.

Studentkårens årsfestvecka

AYY:n varpajaisia vietettiin helmikuussa 2010.
Årsfestvecka 2010

Under årsfestveckan arrangeras olika evenemang för att alla Aaltostudenter ska kunna hitta sitt eget sätt att fira studentkåren.

AUS årsfest firas på den lördag som är nära Floradagen. Årsfesten är ett årligt spektakel ordnat av årsfestkommittén. Innehållet varierar från år till år, men varje år försöker vi erbjuda en ny upplevelse och överraska positivt. Till själva årsfesten bjuds förutom aaltoiter också studentkårens viktigaste intressentgrupper såsom universitetets anställda, andra studentkårer och utländska vänskapsorganisationer. År 2016 firas Lördag den 14 April.

Fastlagsfesten & Gravitaatio

Kring fastlagstisdagen fylls backen i Ulrikasborg med studenter från hela huvudstadsregionen klädda i overaller eller andra varma kläder. Fastlagsfesten är till för att befria sitt inre barn. På programmet står traditionellt förutom kälkåkning också en tävling där de mest imponerande åkredskapen belönas. Tävlarna sätter vanligen ner mycket tid på dem – vi har sett både soffor, bastur hela piratskepp åka nedför backen. Ofta har de olika studentorganisationerna tagit med sig värmande drycker och tilltugg.

Efter Fastlagsfesten ordnas den årliga Gravitaatiofesten i lite varmare stämning i Helsingfors centrum. I Gravitaatios tvärvetenskapliga stämning uppträder vanligtvis landets toppartister och vi dansar bort vinterdagens kyla med tusentals andra studerande.

Valborg

Varje Aaltostudent har sitt eget sätt att fira Wappen. Några firar bara en liten stund, andra en hel vecka eller längre! Största delen av studentkårens och de olika föreningarnas wappenfester är värda att uppleva och utmärkta tillfällen att träffa nya människor. När festerna blir aktuella hittar man mer information om dem på www.wappu.fi, och på föreningarnas egna sidor. Om ordnandet av en eventuell teknologwappen meddelar Phuxmajoren genom sin dagorder. Valborg är studerandenas bästa tid!

Den officiella delen av Valborg börjar med att Havis Amanda (Manta på finska) får sin mössa på Salutorget kl. 18.00 på valborgsmässoafton den 30 april. Havis Amanda har fått sin mössa under mer “informella” omständigheter sedan 1932, och sin nuvarande form fick evenemanget år 1951, även om statyn ända till 1970-talet fick sin mössa först kring midnatt. (Härifrån härstammar också teknologernas tradition att ta mössan på sig först vid midnatt, även om andra gör det redan tidigare på dagen i samband med mösspåläggningen vid Havis Amanda).

Wappen kulminerar med en sillfrukost på Ulrikasborgsbacken den första maj. Morgonen börjar kl. 9 med ett evenemang organiserat av huvudstadens studentkårer där man lyssnar på wappenhälsningar från studentkårernas ordförande och sång av Ylioppilaskunnan laulajat. Evenemanget är bara en liten del av kalasandet som ofta fortsätter ända till kvällen.

De nya studenterna anländer

Största delen av de nya studenterna börjar sina studier vid Aalto-universitet i augusti-september. De hälsas välkomna med olika mottagningsevenemang och orienteringsföreläsningar. Dessutom organiserar AUS varje höst en festival för nya studenter som går under namnet Aalto Party. Där kan man träffa varandra och äldre studerande. Evenemanget arrangerades första gången 2010. Därtill kan nya studenter, oavsett om de börjat på hösten eller på våren, stoja på Otnäs campus och bekanta sig med föreningarna och samfundets aktörer på Otaorienteringen och på Talvipäivä, en vinterfest i början av året.

AUS är också med och organiserar evenemang avsedda för Aalto-universitetets nya studenter, såsom Läsårets öppning eller Aalto First Experience – dagen då nya studenter går runt på olika campus, lyssnar på varierande föreläsningar och deltar i workshopar samt bekantar sig med Aaltos möjligheter.

Lakinlaskijaiset

Lakinlaskijaiset är en stor fest organiserad av AUS på Dipoli i Otnäs. Festen hålls årligen traditionellt den sista dagen i september då teknologmössan placeras i vinterförvaring. Varje år fylls Dipoli helt av festfolk och vid midnatt stiger Retuperän WBK, som är en brandkårsorkester som spelar nyare fransk hornmusik, upp på estraden och anger takten då studenterna tar av sig teknologmössan och lägger den på axeln för att vänta in nästa Valborg.

Kampuskarkelot (Campusfesten)

Campusfesten organiseras under höstterminen på alla tre huvudcampus. På festen har AUS föreningar en utmärk möjlighet att presentera sin verksamhet, locka nya medlemmar eller bara synas. För studenter är det förstås en möjlighet att få en överblick av vad föreningsfältet har att erbjuda och delta i verksamheten. Dessutom har några av Helsingfors universitets nationer och några andra viktiga organisationer (till exempel SHVS) egna bord på festen.

Studenternas fackeltåg

Ylioppilaiden soihtukulkue päättyy Senaatintorille
Fackeltåget börjar från Helsingfors Domkyrka

Studenternas fackeltåg är huvudstadsregionens studentkårers (AUS, HUS, SAS, SHS) gemensamma tradition på självständighetsdagen och har sitt ursprung redan i Mannerheims dödsår 1951. Redan då följde en stor mängd stadsbor fackeltåget, och idag har det blivit ett gemensamt evenemang för alla stadsbor.

Evenemanget börjar med en kransnedläggning vid hjältekorset på Sanduddens begravningsplats. Själva tåget går från Sanduddsgatan till Senatstorget, där överborgmästaren och studentkårernas ordförande håller tal. Därtill lyssnar man på körsång och njuter av den vackra synen när tusentals facklor, flaggor och vita mössor vandrar på mörka gator.