Veckorapport 5/2011

Detta är AUS:s veckorapport 5/2011

Även om det ännu finns snö och är köldgrader ute är det många som funderar på sommarjobb.

  1. Händer i veckan
  2. Delta i utvecklingen av undervisningen och utbildningen – en responsförfrågan för studerande
  3. Designa en logo för XXVII SELL 2012 högskolestuderandes idrottstävlingar
  4. Delta i valenkäten för studerande och beslutsfattare
  5. Tvärvetenskapliga sommarjobb via Murjottelu för studerande vid Aalto-universitetet
  6. Internationella praktikplatser för teknologer och andra
  7. Idétävling för UniSports logo och utseende
  8. Grepp om studierna -workshop

1. Händer i veckan

– 14.2. kl. 15-16 Alexander Stubb föreläser om Finland, EU och nya maktförhållanden i världspolitiken i A1-salen i huvudbyggnaden på Otnäs campus /blog/events/alexander-stubb-luennoi-aiheesta-suomi-eu-ja-maailmanpolitiikan-uudet-valtasuhteet/

– 14.2. kl. 16.45 – 17.45 Vändagslänk med Stubb, start från Alvarsplatsen /blog/events/ystavanpaivalenkki-stubbin-kanssa/

– 16.2. kl. 9 – 12.30  Built Environment –rekryteringstillställning i Dipolis festsal /blog/events/built-environment-rekrytointitapahtuma/

– 16.2. kl. 12 – 14 Informations- och diskussionsmöte om Aalto-universitetets campusvision på Tölö campus i Arkadia-byggnaden i sal E341 /blog/events/aalto-yliopiston-kampusvision-tiedotus-ja-keskustelutilaisuus/

– 16.2. kl. 15 – 17 Kick-off för Murjottelu-praktik i Aalto Venture Garage /blog/events/murjottelu-kick-off/

– 16.2. kl. 18.30 Ristin Kilta:s diskussionskväll i Otnäs kapell /blog/events/mita-eroa-on-raamatun-jumalalla-ja-jumalilla/

– 16.2. fr.o.m. kl. 20 SIK goes Emo -megaparty @ TF /en/blog/events/sik-goes-emo/

– 17.2. kl. 14 – 16  Informations- och diskussionsmöte om Aalto-universitetets campusvision på Otnäs campus i huvudbyggnaden i sal E1 /blog/events/aalto-yliopiston-kampusvision-tiedotus-ja-keskustelutilaisuus-2/

– 18.2. kl. 19 Premiär för KY-spexet Jäniksen selässä kulturarena Gloria /blog/events/ky-speksin-ensi-ilta/

2. Delta i utvecklingen av undervisningen och utbildningen – en responsförfrågan för studerande

Som en del av utvärderingen av undervisningen och utbildningen (Teaching Evaluation Exercise, TEE) som genomförs vid Aalto-universitetet under läsår 2010–2011 har en responsförfrågan för studerande öppnats. Meningen med TEE är att utvärdera utbildningsprogrammens (ej doktorandutbildningarna) nuvarande tillstånd och programmens planering, administration, förverkligande och utvecklande samt att jämföra det med bra praxis på andra ställen. Dessutom är det meningen att ge respons och utvecklingsrekommendationer till utbildningsprogrammen.

Studerandenas deltagande är en viktig del av TEE och studentresponsförfrågan kompletterar andra möjligheter att delta genom vilka också studerandenas åsikter om utbildningens kvalitet förmedlas till utvärderingsmaterialet. Ytterligare har Aalto-universitetets studentkår samlat in utlåtanden från studerande från varje skola om undervisningen i deras skola. Utöver dessa intervjuar internationella expertpaneler, som gör utvärderingarna, studerande under sina besök i april.

Förfrågan är riktad till studerande som har inlett sina studier åren 2007–2009. Svarstid är fram till 21.2.

Förfrågan på finska: https://www.webropol.com/P.aspx?id=504248&cid=40361649

The questionnaire in English: https://www.webropol.com/P.aspx?id=518742&cid=78707931

3. Designa en logo för XXVII SELL 2012 högskolestuderandes idrottstävlingar

Aalto-universitetets idrottsförening (AaltoUS) ordnar en logodesigntävling för XXVII SELL 2012 -tävlingarna.

SELL -tävlingarna är ett internationellt, för högskolestuderande menat månggrenat idrottsevenemang, som är ett av Finlands största idrottsevenemang vad gäller antalet deltagare, storevenemang borträknade. Logon och till den hörande bielement kommer att synas i all framställning som har att göra med tävlingarna såsom i informationsförmedling och tävlingsmaterial. Designtävlingen är öppen för alla studerande vid Aalto-universitetet.

Tryckfärdiga designer ska skickas senast 27.2. via e-post till adressen anna.lee@ayy.fi. Förutom en bra referens får den som designat den bästa logon ett pris på 100 euros presentkort till Stockmann och provexemplar på tävlingsmaterial med logon.

Läs tävlingsinstruktionerna här: /blog/2011/02/09/suunnittele-logo-sell-2012-urheilukilpailuihin/

4. Metropolpolitiken hettar upp före valet – Delta i valenkäten för studerande och beslutsfattare

Det kommande riksdagsvalet avgör hur metropolen utvecklas under de följande fyra åren. Byggs Centrumslingan och centrumtunneln? Hur tryggas studerandebostadsproduktionens framtid? Räcker studiestödet för att leva i metropolregionen?

Delta i MetropolArenans, Aalto-universitetets studentkårs och Studenkåren vid Helsingfors Universitets gemensamma valenkät för studerande och beslutsfattare och berätta din egen åsikt. Det lyckas enkelt och kvickt genom att klicka på denna länk:

http://digiumenterprise.com/answer/?sid=612490&chk=C9NNUMHN

Bland alla enkätdeltagare i enkäten lottas ut biobiljettpaket och tre stycken 50 euros presentkort till Suomalainen Kirjakauppa.

Välkommen med också på AUS, HUS och MetropolArenans Stora Valpanel onsdagen den 2.3. kl. 16-18 på Gamla Studenthuset, Mannerheimvägen 3, Helsingfors. I panelen deltar Jan Vapaavuori, Timo Laaninen, Maria Guzenina-Richardson, Anni Sinnemäki, Paavo Arhinmäki, Astrid Thors, Päivi Räsänen och Pietari Jääskeläinen.

5. Tvärvetenskapliga sommarjobb från Murjottelu för studerande vid Aalto-universitetet!

Murjottelu är Aalto-universitetets tvärvetenskapliga sommarjobbskampanj som hjälper studerande att skaffa ett utmanande sommarjobb inom den egna branschen. Murjottelu-sommarjobb görs i en arbetsgrupp bestående av studerande från två eller flera olika branscher (affärsverksamhet, teknik och design). Arbetsgruppen arbetar t.ex. i produktion eller produktutveckling på företaget. Varaktighet för sommarjobbsprojektet är vanligtvis 2-4 månader.

Med i Murjottelu år 2011 är till exempel Aarikka, ABB, Dicole, Design Factory, Futurice, Metso och Savox. Kolla projekten som företagen erbjuder och fyll i ansökningsblanketten före 3.3. på adressen www.murjottelu.fi.

Boka in dig på Murjottelu: http://www.facebook.com/event.php?eid=184919501548323

6. Internationella praktikplatser för teknologer och andra

Ansökningsomgången till IAESTE-programmet för år 2011 är på gång och fortsätter fram till fre 18.2. kl.16.15. Det går att ansöka till sammanlagt 76 ställen i 39 olika länder.

Förutom de traditionella ingenjörsplatserna kan man i år söka till fem arkitekturplatser, 14 platser som är riktade till tyskastuderande och ett par platser som lämpar sig för naturvetare. Dessutom finns det några platser dit det går att söka från olika branscher. Förutom anställning hjälps IAESTE praktikanter med bostadssökning och det ordnas fritidsprogram för dem på praktikorten.

Listan över de platser som man kan söka till, ansökningsinstruktioner och en länk till den elektroniska ansökningsblanketten finns på adressen www.iaeste.fi -> Till sökande. Dessutom bes teknikstuderande att lämna in en pappersversion av ansökningsdokumentet till Aalto-universitetets Karriär- och rekryteringsservice för teknik (Otsvängen 7B).

7. Idétävling för UniSports logo och utseende

UniSport ordnar en för alla öppen idétävling för UniSports logo och elementen till det visuella utseendet. Målet med tävlingen är att hitta en idé som används som bas i planeringen av UniSports logo och visuella utseende. Utseendet används i UniSports kommunikation både i elektronisk och tryckt form. Meningen med tävlingen är att framhäva rösterna av UniSports användare och personal på ett nytt sätt.

Hur ser du UniSport? Bakanta dig med tävlingsinbjudan och delta: http://bit.ly/f6WbkZ

8. Grepp om studierna -workshop

På våren 2011 ordnas det Grepp om studierna -workshop för grundstuderande på Aalto-universitetet. Gruppen är menad för studerande som har svårigheter med att avlägga studier, t.ex. har svårt att börja med ett arbete som har att göra med studier, farten tar slut eller har svårt att slutföra uppgifter. I workshopen behandlas att sätta upp mål, tidsanvändning, att uträtta saker samt arbetsformer som stöder krafter och välmående. Vid behov behandlas också saker som gäller studieteknik. Som arbetssätt används samtal i grupp och övningar som görs tillsammans. Studiepsykologen Minna Nevala och studiepsykologpraktikant Katja Junttila fungerar som ledare i workshopen. Arbetsspråket är finska.

Samlingstid: fre 18.2., fre 25.2., fre 4.3. och  fre 11.3. kl. 10–12

Samlingsplats: Innopoli 2 (Teknikvägen 14), mötesutrymme C325

Anmälningar och tilläggsinformation: minna.nevala(at)aalto.fi eller 040 353 8112, anmälningarna före 15.2.Workshopens fyra samlingstillfällen utgör en helhet och du får mer ut av workshopen om du deltar i varje samlingstillfälle. För att gruppen ska fungera väl och för att kunna få stöd från andra deltagare är det bra om gruppen består av samma personer varje gång.

Veckans länk:

Om du inte ännu har varit och tittat på stämningen på AUS:s 1-årsdagsfest på OUBS, gör det nu: http://oubs.fi/suomi/ohjelma/11134//AYY_1_vuotta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *