Veckorapport 7/2011

Detta är AUS:s veckorapport 7/2011

Valet närmar sig! AUS är aktivt med i valet tillsammans med andra student- och studerandekår och de första valjippon hålls denna vecka. Kom med! Information om jippon hittar du genast i den första artikeln.

1. Riksdagsvalet närmar sig – AUS är med på gång
2. Händer i veckan
3. Sök med till Art Goes Aalto gruppen
4. AUS:s verksamhetsbidragsansökan och föreningsanmälan öppnas
5. AUS:s ”Konkretiaa!” samfund- och kulturworkshop
6. De nya nätsidorna för Aalto-studerande fick namnet Into
7. Uppdatera receptet för din allergiska snuva utan att köa
8. Stressi hallintaan – En workshop för stresskontroll
9. Vill du tillbringa en toppensommar på Stanford universitet?
10. Ungdomarnas idrottstillställning ”Your Move” söker volontärer

1. Riksdagsvalet närmar sig – AUS är med på gång

Indexcirkus- Skådespel på Narinken på tisdagen 1.3. kl. 11-13

Från och med den 1 mars är studiestödet den enda minimiförmånen som inte ännu har bundits till indexet som beskriver utvecklingen av levnadskostnaderna. Studiepenningens realvärde har sjunkit med 13 % från år 1992, fast den höjdes 2008. Vilken CIRKUS!

Kom och se på skådespel till Helsingfors på Narinken på tisdagen 1.3. klockan 11-13 och hör vad som har hänt med studiestödet. Kom och visa ditt stöd för rättvisan att också studiepenningen skulle bindas till indexet 1.1.2012.

MetropolArenans valpanel på onsdagen 2.3. kl. 16-18 i Gamla Studenthuset

Det kommande riksdagsvalet avgör hur metropolen utvecklas under följande fyra år. Välkommen till AUS:s, HUS:s och MetropolArenans Stora Valpanel på onsdagen 2.3. klockan 16-18 i Gamla Studenthuset, Mannerheimvägen 3 Helsingfors. Med på plats finns Jan Vapaavuori, Anni Sinnemäki, Maris Guzenina-Richardson, Timo Laaninen, Paavo Arhinmäki, Päivi Räsänen, Astrid Thors och Pietari Jääskeläinen som svarar på frågor. Tilläggsinformation: http://metropoliareena.fi/


2. Händer i veckan

  • mån.28.2. Akavas årsmöte + Vakbastu: /blog/events/akvan-vuosikokous-avantosauna/ (på finska)
  • tis. 1.3. AUS:s valjippo på tisdagen: /blog/events/ayyn-indeksisirkus-narinkkatorilla/ (på finska)
  • tis. 1.3. Oxetti söker manliga sångare: /blog/events/oxetti-hakee-mieslaulajia-2/ (på finska)
  • tis. 1.3. Uppvisning av KY-Spexet: /blog/events/ky-speksin-naytos-4/ (på finska)
  • ons. 2.3. MetropolArenans stora valpanel: /blog/events/metropoliareenan-suuri-vaalitentti/ (på finska)
  • ons. 2.3. AEGEE-Helsinki – Sommaruniversitet 2011 -möte: /blog/events/aegee-helsinki-kesayliopisto-2011-kokous/ (på finska)
  • ons. 2.3. Uppvisning av KY-Spexet: /blog/events/ky-speksin-naytos-5/ (på finska)
  • tors. 3.3. Uppvisning av KY-Spexet: /blog/events/ky-speksin-naytos-6/ (på finska)
  • fre. 4.3. AUS:s ”Konkretiaa!” samfund- och kulturworkshop: /blog/events/ayyn-konkretiaa%E2%80%9D-yhteiso-ja-kulttuuriworkshop/ (på finska)

3. Sök med till AUS:s Art Goes Aalto arbetsgruppen

Art Goes Aalto dvs. Aalto-universitetets studentkårs högkultursarbetsgrupp söker nya aktörer för år 2011. Art Goes Aalto-gruppens uppgift är att införa konst och kultur bland de olika studenttillställningarna. I år har Art Goes Aalto-gruppen också samhällelig påverkan som nytt verksamhetsområde.

Fråga mera eller skicka en fritt formulerad ansökan till Tea Miller (förnamn.efternamn@ayy.fi) senast 14.3.

4. AUS:s verksamhetsbidragsansökan och föreningsanmälan öppnas

AUS:s delar ut verksamhetsbidrag till föreningarna som är anteckande i AUS:s föreningsregisters första register. Verksamhetsbidrad kan ansökas 1.-31.3. och bidragen delas ut i början av april. Försenade ansökningar behandlas inte.

Anmälningsblanketten finns på adressen http://yhdistykset.ayy.fi/ (på finska) fr.o.m. 1.3. Ifall er förening inte ansöker om verksamhetsbidrag (till exempel föreningerna på det andra registret), ska föreningsanmälningsblanketten ändå ifyllas. Om det uppstår problem med uppfyllning av blanketen, ta kontakt med föreningssakkunnig Otto Palonen (otto.palonen@ayy.fi eller via telefon 050 520 9435).

Grunderna för utdelning av verksamhetsbidragen och tilläggsinformation finns på adressen /sv/till-foreningar/stipendier-for-foreningar/.

5. AUS:s ”Konkretiaa!” samfund- och kulturworkshop 4.3.

Aalto-universitetets studentkår och Aalto-samfundskommitté Aava önskar dig välkommen till ”Konkretiaa!” samfundworkshop i Design Factory (Betongblandargränden 5) på fredag 4.3.2011 fr.o.m. klockan 14.00. Deltagarna kommer att diskutera om AUS:s samfund- och kulturverksamhet och bita sig fast i samfundets heta frågor i avslappnade workshopar och i gemensamma diskussioner. Workshopen slutar klockan 19.00.

Anmälning till workshopen görs på adressen: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dE1PZnkxV2pwNHY4c0ZEamVIWjEzLWc6MQ (på Finska)

6. De nya nätsidorna för Aalto-studerande fick namnet Into

En ny, för Aalto-studerande gemensam nätsida som kommer att öppnas senare på våren har fått namnet Into. ”Namnet antyder starkt till Aalto-studerandenas gemenskapskänsla, göroiver och energi”, motiverar panelen.

Namnet på nätsidan söktes genom en namntävling som ordnades i januari. Sammanlagt kom det 165 fantastiska namnförslag. Namnet valdes av en panel bestående av biträdande vicerektor Martti Raevaara, kommunikationsdirektör Tapio Hedman och studerande Oula Antere.

Den nya nätsidan innehåller information om studier och universitetets service för studerandena vid Aalto och aktuella nyheter gällande studier och Aalto-universitetet. Målet med nätsidan är att förbättra universitetets kommunikation till studerande. Du kan följa med färdigställandet av sidorna på ett särskilt blogg på adressen: https://blogs.aalto.fi/websiteforstudents/2011/01/19/verkkosivusto-aallon-opiskelijoille/ (på Finska)


7. Uppdatera receptet för din allergiska snuva utan att köa

ATCHO! Pollensäsongen börjar. Under SHVS:s temadag får du höra mera om allergisk snuva, behandling och kontroll av den, du får medicineringen uppdaterad och du kan vid behov förnya ditt recept. Temadagen ordnas på SHVS:s verksamhetsställena i Tölö (Tölögatan 37 A) och i Otnäs (Otsvängen 12) på tisdagen 8.3.2011 kl. 12-15.30.

Det går att förnya allergireceptet utan tidbeställning på temadagen. Alla som lider av allergisk snuva får en enkät om symptomen och utgående från den kan vi förnya eller ändra medicinering. Välkommen!

8. Stressi hallintaan – En workshop för stresskontroll

På våren 2011 ordnas det Stressi hallintaan -en workshop för stresskontroll för grundstuderande på Aalto-universitetet. Syftet med workshopen är att stöda orkandet och hjälpa att identifiera för dig passliga sätt att kontrollera stress. Som arbetssätt används samtal i grupp och övningar som görs tillsammans. Studiepsykologen Minna Nevala och studiepsykologpraktikant Katja Junttila fungerar som ledare i workshopen. Arbetsspråket i workshopen är finska.

Workshopen är 18.3. – 8.4. varje fredag kl. 10-12. Workshopen hålls i Aalto-universitetets handelshögskola, Arkadia (Lappogatan 6), klassrum E-012. Anmälningar och tilläggsinformation Minna Nevala förnamn.efternamn@aalto.fi eller 040 353 8112, anmälningarna före 14.3.

9. Vill du tillbringa en toppensommar på Stanford universitet?

Nu har Du som Aalto-studerande (kandidat- och magisternivå) en unik möjlighet att söka till en av Stanford universitet ordnad sommarskola (Stanford Summer International Honors Program SSIHP) som ordnas i Kalifornien 18.6 – 14.8.2011. Sommarskolans huvudsyfte är att erbjuda studerande utmärkta akademiska förhållanden och ett unikt fritidsprogram i vilket det ingår bl.a. besök på laboratorier i Stanford, på teknikföretag i Silicon Valley och på museer i området.

Stanford universitet är ett av världens ledande forsknings- och undervisningsuniversitet. Universitetet ligger i Kalifornien mellan städerna San Fransisco och San Jose, i hjärtat av Silicon Valley. Aalto-universitetet gör mångsidigt samarbete med Stanford universitet och nu bjuder Stanford Summer School International Honors Program in Aalto-studerande till sitt uppskattade sommarprogram.

Tilläggsinformation och ansökningsanvisningar hittar du på Inside: https://inside.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=11731724 (på Finska)

10. Ungdomarnas idrottstillställning ”Your Move” söker volontärer

Nu har du ett utmärkt tillfälle att komma med och förverkliga alla tiders största ungdomsidrottstillställning! Vi söker volontärer att arbeta på storevenemanget med olika ansvarsfyllda uppgifter bl.a. på följande sektorer: måltid, boende, säkerhet, info, scenprogram, banor och tävlingar osv. Volontären bör kunna finska flytande. Volontärer behövs under tiden 23.5.-4.6.2011.

Som Your Move-volontär är du med och skapar ett unikt ungdomstillställning, du får värdefull arbetserfarenhet och minnesvärda upplevelser! Tilläggsinformation hittar du på adressen: http://tapahtumat.yourmove.fi/suurtapahtuma/vapaaehtoiseksi (på Finska).

Veckans länk:

Har du redan deltagit i MetropolArenans, AUS:s och HUS:s gemensamma valförfrågan för studerande och beslutsfattare? Mellan alla deltagare lottas det ut ett presentkort á 50 euro till Suomalainen Kirjakauppa och Finnkinos biobiljettspaket. Resultatet gås igenom på MetropolArenans valpanel på onsdagen 2.3. Till förfrågan kommer du via följande länk: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=612490&chk=C9NNUMHN (på Finska)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *