Veckorapport 9/2011

Detta är AUS:s veckorapport 9/2011

Du kommer väl ihåg att det överbetalda studiestödet ska betalas tillbaka till FPA inom mars!

  1. Händer i veckan
  2. Det överbetalda studiestödet ska betalas tillbaka inom mars
  3. AUS:s verksamhetsbidragsansökan och föreningsanmälan har öppnats
  4. OUBS behöver din hjälp
  5. Finland efter välfärden -paneldiskussion i Finlandiahuset på måndagen 21.3
  6. Aaltos nätsidor förnyas avsevärt under våren
  7. Studentrepresentant till TEK:s styrelse sökes
  8. Anmäl dig till den internationella Youth Assembly konferensen
  9. Volontärer sökes till sommarskola för internationaliseringsarbete

1. Händer i veckan

2. Det överbetalda studiestödet ska betalas tillbaka inom mars

Om en studerandes inkomster överskred årsinkomstgränsen år 2010 kan han/hon frivilligt betala tillbaka den överbetalda studiepenningen och det överbetalda bostadstillägget senast den 31 mars. När man betalar tillbaka de överbetalda stöden inom utsatt tid kan man undvika återkravet med en 15 procents höjning. Fördelen är också det att studeranden själv kan välja vilka månader han/hon betalar tillbaka och högskolestuderanden får dessa månader igen till sitt förfogande.

Årsinkomstgränsen bestäms enligt antalet stödmånader. Om en studerande har lyft studiestöd för nio månader är årsinkomstgränsen 11 850 euro. Man kan försäkra sig om sin egen inkomstgräns på FPA:s e-tjänsten eller med ett beräkningsprogram.

Närmare uppgifter om ämnet hittar du på FPA:s nätsidor. Om du vill kan du också ringa till servicenummret för studerande 020 692 229 mån.–fre. kl. 8–18.

3. AUS:s verksamhetsbidragsansökan och föreningsanmälan har öppnats

AUS:s delar ut verksamhetsbidrag till föreningarna som är anteckande i AUS:s föreningsregisters första register. Verksamhetsbidrag kan ansökas fram till 31.3 och bidragen delas ut i början av april. Försenade ansökningar behandlas inte. Anmälningsblanketten finns på adressen www.yhdistykset.ayy.fi (på finska). Ifall er förening inte ansöker om verksamhetsbidrag (till exempel föreningerna på det andra registret), ska föreningsanmälningsblanketten ändå ifyllas. Grunderna för utdelning av verksamhetsbidragen och tilläggsinformation finns på AYY.fi sidan Stipendier för föreningar.

På tisdagen 15.3 ordnar AUS:s organisationssektor rådgivning för föreningar om ifyllning av föreningsanmälan och ansökning av verksamhetsbidrag. Svar på frågor som föreningar har kan fås på AUS:s centralbyrå i Otnäs (Värmemansgränden 2) kl. 9-12. Kaffe och bulla servering, välkommen!

4. OUBS behöver din hjälp

På torsdagen 24.3 publiceras AUS:s egen TV-kanal OUBS:s dokument ”Ilman bensaa” (Utan bensa) där man följer Teekkareiden autokerhos resa från Levi till Otnäs med en elbil, med andra ord genom nästan hela Finland.

Publikationsfest hålls i OUBS (på adressen Bistervägen 1 A 50) fr.o.m. kl. 20. Det serveras åtminstone själva dokumentet, livemusik och (veterligen) drickbar bål.

Nu behöver vi din hjälp för att ordna tillställningen! Vill du filma, rouda, vara ljudman eller någonting annat, vad? Anmäl om du vill delta till adressen oubs@oubs.fi. Du behövs!

5. Finland efter välfärden -paneldiskussion i Finlandiahuset på måndagen 21.3

AUS och Aalto Entrepreneurship Society samlar Finlands opinionsbildare till Finlandiahuset den 21 mars för att skapa riktlinjer för att säkra 2000-talets välfärd. I panelen deltar Jorma Ollila, Björn Wahlroos, Risto Siilasmaa, samt Petteri Koponen och Ville Miettinen. Diskussionens tema är förutsättningarna för Finlands konkurrenskraft i framtiden och med hurdana handlingar och beslut det skapas.

Tillställningen är öppen för alla och kostnadsfri, men kräver förhandsregistrering. Tilläggsinformation och registreringsinstruktioner www.hyvinvoinninjalkeen.fi (på finska).

6. Aaltos nätsidor förnyas avsevärt under vårena

De offentliga nätsidorna för alla de sex högskolorna förnyas under mars-juni och dessutom publiceras den till studerande riktade nätsidan Into. Skolvisa webplatser som är i enlighet med Aalto-universitetets utseende produceras med samma publiceringsplattform som aalto.fi-service. Tack vare detta kan man t.ex. flexibelt lyfta nyheter från den ena sidan till den andra. På sidorna är det också möjligt att visa innehåll från sociala medier.

Den till studerande riktade Into-nätsidan öppnas 28.3.2011. Into-sidorna (som har arbetsnamnet opiskelijakanava) innehåller information för studerandena i Aalto om studier och universitetets service och aktuella nyheter om studier och Aalto-universitetet.

Tilläggsinformation om ämnet hittar du i Aalto Inside (på finska).

7. Studentrepresentant till TEK:s styrelse sökes

TEK:s nya styrelse konstituerar sig själv nästa september och nu behövs det nya studentrepresentanter till styrelsen. Verksamhetsperioden för TEK:s styrelse är tre år men studentrepresentantens ställning bedöms av teknologutskottet varje kalenderår.

Ansökningar ska skickas antingen elektronisk eller i pappersform före 1.4.2011 till TEK:s teknologombudsman. Ansökningarna behandlas av teknologutskottet på vars förslag fullmäktige behandlar ärendet. Tilläggsinformation om styrelsen och ansökningen kan du läsa på TEK:s www-sidor (på finska).

8. Anmäl dig med i den internationella Youth Assembly konferensen

Youth Assembly -konferensen ordnas i New York, i FN-högkvarteret i augusti 2011. Konferensen ordnas för nionde gången och dess tema är social företagsamhet och socialt ledarskap. Konferensen är menad för 18-26-åriga framtidens ledare och den ordnas av Friendship Ambassadors Foundation som är en betydande samarbetsorganisation med FN.

Anmälning till konferensen är på gång. Tilläggsinformation och anmälning hittar du på Youth Assemblys hemsidor.

9. Volontärer sökes till sommarskola för internationaliseringsarbete

Europeisk sommarskola för internationaliseringsarbete ordnas i Finland den 12–18 juni. Till Petäys , nära Tavastehus, anländer ca 20 deltagare från världen över. Kehys söker volontärer som är intresserade av internationaliseringsarbete eller utvecklingssamarbete till sommarskolan. Volontärerna har en möjlighet att lära sig mera om internationaliseringsarbete, träffa föreningsaktiva från EU-länder, Asien, Afrika och Latin-Amerika och få värdefull arbetserfarenhet i branschen.

Volontärer behövs bl.a. till rapportering för sommarskolans arbetsgrupper, informationsarbete, logistiska och kontorsarbeten samt till att förverkliga den internationella konferensen som ordnas i Helsingfors den 16 juni. Tilläggsinformation hittar du på Kehys sidor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *