AUS och KY ry visar wappenanda och lägger mössan på Havis Amanda-statyn med högtidliga ceremonier

Aalto-universitetets studentkår (AUS) som fungerar för andra året och Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry (KY) får i år äran att lägga mössan på Havis Amanda-statyn på valborgsmässoafton. Statytvättningen börjar ca kl. 17.00 och mössan läggs på Havis Amandas huvud kl. 18.00. ”Jag kan avslöja såpass mycket att vi har med en över fem meter lång, skummande skumpaflaska, smatter och hack” lovar AUS:s evenemangsproducent Mika Tarhala med glimten i ögat.

Yttring av wappenandan

Före mösspåläggningen vid Havis Amanda ordnar AUS och KY en yttring av wappenandan som leder studerande till Havis Amanda-statyn. Processionen startar kl. 16.00 framför KY-huset och Sandvikens torg där processionen möts av en lavettbil som AUS:s teknologsektion har klätt i karnevalkläder. Processionerna förenas i korsningen av Mannerheimvägen och Södra Esplanaden till ett stort karnevalståg.

Studentkårerna i huvudstadsregionen lägger mössan på Havis Amanda turvis ett år i taget. I år har AUS tillsammans med KY som fungerar som förening under studentkåren och som firar sitt hundraårsjubileum ansvaret för första gången. ”Wappenveckan är vid sidan om årsfestsveckan som firades i februari den andra högpunkten i jubileumsåret. I år görs allt också större och ståtligare än vanligtvis vid Havis Amanda”, berättar KY:s kultursekreterare Katja Kaijalainen.

Första maj på söndagen 1.5.2011

Studenternas förstamajfest börjar i Ulrikasborg kl. 9 på första maj. På festen får vi lyssna på hälsningar från studentkår vid Helsingfors universitet  (HUS), AUS och Sibelius-Akademins studentkår (SAS) av huvudstadsregionens studentkårer samt på musik som Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) ansvarar för. De svenskspråkiga studenterna samlas fr.o.m. kl. 9 i Kajsaniemiparken.

HUS:s och YL:s delegation framför förstamajhälsning, så som varje första maj, till republikens president Tarja Halonen, Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen, Helsingfors universitets kansler Ilkka Niiniluoto och Helsingfors universitets rektor Thomas Wilhelmsson. Publik och press är välkomna att lyssna på YL:s sånger och på HUS:s ordförande Maija Jäppinens förstamajhälsning utanför presidentslottet kl. 11.00.

TILLÄGGSINFORMATION:

AUS: Mika Tarhala, producent, kultur och evenemang, 050 520 9436, mika.tarhala@ayy.fi
KY: Katri Kaijalainen, kultursekreterare, 040 353 8276, katri.kaijalainen@kyweb.fi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *