Veckorapport 17/2011

Detta är AUS:s veckorapport 17/2011

Veckorapporten utkommer ännu två gånger (16.5 och 23.5) i vår och efter det i augusti/september.

  1. Händer i veckan
  2. Aalto-universitetets studentkårs stipendier delas ut för första gången
  3. AUS söker en chefredaktör för den nya AV-median
  4. Tongji on Tracks hämtar 80 studerande från Kina till Aalto
  5. Läsårsanmälan till Aalto-universitetet för läsåret 2011-2012
  6. Tupsahdus-konsert 14.5
  7. Ansökningstid för intern rörlighet har förlängts fram till den 16.5
  8. Master of Arts 2011-festival den 12.–29.5
  9. The Finnish labour market, highly educated workers, and Akava

1. Händer i veckan

Onsdag 11.5: Startup Sauna BBQ w/ Alf Rehn: Motivate yourself!
Onsdag 11.5: Comedy Wave
Onsdag 11.5: Polytekknikkojen kuoros vårkonsert
Torsdag 12.5: Master of Arts, MoA2011
Fredag 13.5: Sporting day with the student from Tongji University
Lördag 14.5: Tupsahdus

2. Aalto-universitetets studentkårs stipendier delas ut för första gången

Aalto-universitetets studentkår delar i år ut sina första egna stipendier. AUS:s stipendier är utbytesstipendium, samfundsstipendium och studiestipendium. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv föreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

År 2011 kan stipendiet ansökas mellan fredagen den 1.7 kl. 08.00 och söndagen den 31.7 kl. 23.59. Utdelningsbesluten kommer att göras före fredagen den 26.8 kl. 16.00. För utbytesstipendiets del kommer det att ordnas, med utbytesstudier våren 2012 i åtanke, ännu en andra ansökningsrunda på hösten. Ansökningarna lämnas in elektroniskt.

Tilläggsinformation om stipendieansökningar publiceras på AUS:s nätsidor under maj-juni.

3. AUS söker en chefredaktör för den nya AV-median

Från och med den 1.6 grundas det en kanal som är TV-kanalen OUBS efterföljare för AUS. AUS söker nu en chefredaktör för heltidsanställning för tiden 1.6.-31.6.2011. Vi erbjuder den som är intresserad av den audiovisuella mediebranschen en möjlighet att vara med och skapa och utveckla en ny media för studerande.

Chefredaktören ansvarar bl.a. för att skapa ett brand för den nya kanalen, kanalens innehåll och ekonomi samt fungerar som chef för redaktionen som består av arbetare och volontärer. Dessutom ansvarar chefredaktören för sin del för att informationsbytet mellan chefredaktören och studentkåren är fortlöpande, ömsesidigt och i samspel.

Av sökande förutsätter vi erfarenhet av journalistiskt arbete, behärskning av grunderna i videoproduktion och kunskap om operativa processer samt goda färdigheter i att fungera som chef. Studentkåren betjänar sina medlemmar på finska, svenska och engelska. Dessutom önskar vi av sökande en konkret vision om vad studentkanalen ska vara och hur den bör tjäna sina tittare. Kännedom om studentkårs- och studievärlden kan ses som meriterande. Dessutom ses mod att framföra och förverkliga nya idéer, en utåtriktad attityd och flexibilitet som meriterande.

Lämna in din ansökning senast 18.5.2011 kl. 16.00 enligt anvisningar på AUS:s nätsidor (på finska). Ge en vink om den här unika möjligheten också åt dina vänner.

http://oubs.fi/

4. Tongji on Tracks hämtar 80 studerande från Kina till Aalto

Det kinesiska Tongji universitetet ordnar en resa till Finland som gäst till Aalto-universitetet. Resan sker med tåg från Shanghai genom Ryssland till Helsingfors. Tåget har avgått onsdagen den 4.5 och anländer till Helsingfors centralstation på tisdagen den 10.5 kl. 18.01. Tongjibornas tågresa, Tongji on Tracks, är en motbesök till Aalto on Tracks-projektet som uppstod på initiativ av Aaltostuderande för ett år sedan. Då reste 80 studerande, forskare och partner med tåg från Helsingfors till världsutställningen i Shanghai.

Gästerna besöker Handelshögskolan och Konstindustriella högskola den 11.5 och Tekniska högskolan den 12.5. Aalto-universitetets studentkår ordnar en idrottsdag för gästerna den 13.5 kl. 13.30-16-30 på Alvarplatsen i Otnäs. Det kommer att bli traditionella finska idrottsgrenar från säcklöpning till ultimate samt kinesiska specialiteter. Alla studerande är varmt välkomna att sporta!

De kinesiska studerandena planerar tillsammans med studerande från Aalto-universitetet en Kina-paviljong till Helsingfors den 14.5 för att göra World Design Capital 2012 temaåret festligare. Denna Aalto-Kina-dag är öppen för alla studerande men kräver en anmälning på adressen: http://www.doodle.com/6d5fwnq6ibagxa3i. Med ryms de 50-70 först anmälda.

http://www.aaltodesignfactory.fi/wp-content/uploads//2011/05/Chinese-Week-in-Aalto_ilman-bleedej%C3%A4.pdf

5. Läsårsanmälan till Aalto-universitetet för läsåret 2011-2012

Anmälan för läsåret 2011-2012 sker via WebOodi (https://oodi.aalto.fi/a/). Studentkårens medlemsavgift betalas i samband med anmälan via WebOodi i första hand med internetbankkod (OP, Nordea, Aktia, Sampo) eller om detta inte är möjligt så med referensbankgirot från WebOodi.

Anmälningstid är 2.5.-15.9.2011. Om det förekommer problem med anmälningen eller studeranden inte har användarnamn till WebOodi, rekommenderas han/hon ta kontakt i första hand med studentservicepunkten i hans egen högskola vid Aalto-universitetet – https://into.aalto.fi/.

6. Tupsahdus-konsert 14.5

Tupsahdus-konserten ordnas på lördagen den 14.5 kl. 18 i Esbo kulturcentrum i Hagalund. På konserten uppträder Aalto-universitetets studentkårs musikföreningar. På konserten uppträder Dominante, PoliRytmi, Polyteknikkojen kuoro, Polyteknikkojen Orkesteri och Retuperän WBK. På Tupsahdus-konserten har du en unik chans att lyssna på Otnäs musikföreningars toppband under en kväll!

Konserten är i år igen öppen också för studerande och biljetten kostar 8 euro om man köper den på förhand eller 10 om man köper den vid dörren en timme före konserten. Biljetter säljs i nedre aulan i TKK:s gamla huvudbyggnad den 10.-12.5 kl. 10-14, på Otnäs servicepunkt (sekreteriatet) och på Tiketti.

7. Ansökningstid för intern rörlighet har förlängts fram till den 16.5

Om du är intresserad av att avlägga kurser i någon annan högskola vid Aalto-universitetet läsåret 2011-2012 så är det ännu möjligt eftersom ansökningstiden för intern rörlighet har förlängts fram till måndagen den 16.5. Studierätt kan ansökas för en enskild kurs eller en helhet.

Du kan bekanta dig med de möjligheter som högskolorna erbjuder på Into. Den förlängda ansökningstiden gäller inte studier inom Textilkonst och Beklädnadsdesign och dräktkonst på institutionen för design vid Konstindustriella högskolan. Innan du ansöker om studierätt bekanta dig med principerna för beviljandet av studierätt och kursbeskrivningarna.

8. Master of Arts 2011-festival den 12.–29.5

Aalto-universitetets konstindustriella högskola arrangerar Masters of Arts -festivalen (MoA) i Sundholmshuset i Gräsviken 12–29.5.

Masters of Arts erbjuder en mötesplats med intressanta händelser, seminarier och examensarbeten av magistrar som blir utexaminerade. För första gången presenterar MoA-utställningen förutom examensarbeten från det konstindustriella fältet även diplomarbeten från det tekniska området och pro gradu -avhandlingar inom ekonomin. Den utökade helheten, MoA Extended, erbjuder en spännande inblick i framtiden, då utställningen kommer att utvecklas till att omfatta hela universitetet.

Masters of Arts äger rum i Sundholmshuset i Gräsviken, bara ett stenkast ifrån Kabelfabriken, som är känt som ett centrum för kultur och konst. På Kino Engel visas examensarbeten av magistrar från institutionen för filmkonst och scenografi.

Masters of Arts 2011 är öppet för publiken 12–29.5.2011 vardagar kl. 12–20 och veckoslut kl. 12–18 på adressen Porkalagatan 13, 00180 Helsingfors / Kino Engel, Sofiegatan 4.

Tilläggsinformation: www.moa.fi

9. The Finnish labour market, highly educated workers, and Akava

International student, are you interested in finding a job in Finland? Come and listen to a presentation about the Finnish labour market, students’ and fresh graduates’ job hunting, and the academic labour union Akava! Time: 26th May, 5 pm. Venue: Studio at Design Factory (Betonimiehenkuja 5, Otaniemi). Speakers: Liisa Folkersma and Elina Havu from Akava. Organised by AYY and IDSC. The presentation will be followed by the meeting of AYY’s International Degree Students’ Committee IDSC. You are most welcome to stay and see what IDSC is about!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *