SHVS-försöket för yh-studerande påverkar inte hälsovårdstjänsterna för universitetsstuderande

Meddelande till universitetsstuderande

24.8.2011

Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) ansvarar för primärvården för alla som studerar för grundexamen vid universitet. Höstterminen 2011 inleds ett treårigt försök för att utreda hur hälsovården för yrkeshögskolestuderande kunde ordnas via SHVS. Försöket påverkar inte hälsovårdstjänsterna för universitetsstuderande – tjänsternas kvalitet, omfattning och priser förblir desamma.

Det är för närvarande studieorten som ansvarar för yh-studerandes hälsovård och det förekommer betydande skillnader i tjänsternas kvalitet och omfattning jämfört med tjänsterna för universitetsstuderande. Genom försöket eftersträvar man en mer jämlik situation vad gäller hälsovårdstjänster för högskolestuderande.

I SHVS-försöket deltar yh-studerande i Seinäjoki och Villmanstrand.

Försöksorterna valdes ut på basis av kommunernas ansökningar. Under sommaren byggdes SHVS mottagning i Villmanstrand ut. Därmed kan såväl stadens universitetsstudenter, som också tidigare fått anlita SHVS, som yh-studerande nu erbjudas hälsovård. I Seinäjoki öppnas 1.9 ett nytt verksamhetsställe för yh-studerande.

Studerande vid yrkeshögskolorna i Seinäjoki och Villmanstrand kan använda sig av SHVS tjänster genom att liksom universitetsstuderande betala en hälsovårdsavgift på 42 euro. Även besöksavgifterna är desamma för universitets- och yrkeshögskolestuderande.

Yrkeshögskoleförsöket har en egen budget och finansieras helt separat från SHVS vanliga finansiering. Finansieringsbasen är densamma som för SHVS övriga verksamhet, vilket innebär att finansieringen kommer från yh-studerande själva, Fpa och försöksorterna. Därtill har social- och hälsovårdsministeriet beviljat SHVS särskild finansiering för att få igång försöket. I försöket används inte pengar avsedda för universitetsstuderandes hälsovård.

Efter försöket sker en utvärdering av det. Då bestäms om SHVS verksamhet ska utvidgas till att omfatta även yh-studerande. I utvärderingen beaktas även om försöket eventuellt påverkat hälsovården för universitetsstuderande på något sätt. Genom försöket avser man inte på något sätt försvaga hälsovården för universitetsstuderande, utan däremot förstärka hälsovården för yh-studerande.

Mer information om försöket får du på SHVS webbsidorhttp://www.yths.fi/amk och av Finlands studentkårers förbund (Sini Terävä, socialpolitisk sekreterare, sini.terava@syl.fi, 041 5152227).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *