Veckorapport 4/2012

Detta är AUS:s veckorapport 4/2012

AUS:s andra födelsedag firas 4-5.2.2012 i Heureka. Anmälning till festen pågår fram till 27.1.2012. http://www.vuosijuhlat.fi/

  1. Händer i veckan
  2. Aalto 2.0 – AUS 2 år-årsfest 4-5.2.2012
  3. Ansökning öppen till Aavas kommittéer
  4. City Adventure –evenemang 27.1
  5. Utländska studerandenas MPR-vaccinationer effektiveras
  6. Inflyttningsfest för det nya grupparbetsutrymmet
  7. Gå med i Polyteknikkojen Orkesteri
  8. Välkommen till Cocktailsits som ordnas av Aalto Cocktail
  9. AIESEC work abroad programme
  10. AUS:s motionssektor meddelar
  11. Polyteknikkojen Ilmailukerho ordnar segelflygningsskolning (GPL)
  12. Aalto Aikikais aikidouppvisning mån. 30.1 kl. 16:30 och vårens träning för nybörjare
  13. Ristin kiltas bastukväll för nya ansikten i Rantsus större sida tors. 26.1 kl. 18.00
  14. AaltoES:s evenemang i januari
  15. Karriärs- och rekryteringstjänster för ekonomistuderande
  16. Study Abroad Fair – Destination Europe

1. Händer i veckan

2. Aalto 2.0 – AUS 2 år-årsfest 4.-5.2.2012

Aalto-universitetets studentkår firar sin tvååriga tillvaro den första veckoslutet i februari i glad stämning. Stimmet börjar på lördagen 4.2 klocka 19:00 i vetenskapscentret Heureka, där man får njuta av förutom gott sällskap, mat, dryck och musik också av 20X0 – En resa in i framtiden –utställningen och planetariumföreställningen. Till efterfesten i Helsinki Club förflyttas firandet klockan 23. På söndagen fortsätter nöjet ännu i en vild, rolig och uppsluppen djungelbrunchs tecken i Gardenia i Vik kl.12. Det går en buss från Otnäs via Tölö och Arabiastranden till brunchen.

Huvudfestens pris för studerande är 70€ och för andra 90€ inklusive festen i Heureka och efterfesten. Brunchen på söndagen kostar 15€. Klädkoden för lördagen är fri men festlig, till exempel en cocktail dräkt. På brunchen stressar man inte över klädkoden.

Anmälningen slutar 27.1 eller när platserna har fyllts. Anmälningen och tilläggsinformation finns på adressen www.vuosijuhlat.fi.

3. Ansökning öppen till Aavas kommittéer

Skulle du nästa år vilja göra någonting häftigt och alldeles nytt? Detta är din möjlighet. Ansökning till Äventyrssällskapet, Trippi och Art Goes Aalto är öppen fram till fredag 27.1 på adressen ayy.fi/stop. Nedan följer en kort beskrivning av dessa kommittéer.

Äventyrssällskapet
Är de nya studerandena trevliga? Vill du göra någonting alldeles nytt och annorlunda? Är du en vandrande idémaskin och fylld av iver att få förverkliga dem? Om du svarade ja så har du här ditt livs deal!

Äventyrssällskapet fungerar inom studentkårens Nya studerande –sektor vid sidan av ISOkommittén och phuxkommittén och ordnar mångahanda spännande program för nya studerande vid hela Aalto. Kommittén är splitterny så allt är möjligt. Hur låter det till exempel med campuslopp, äventyrsstugresor eller alternative reality game? Vad helst spännande som det lönar sig för de nya studerandena att uppleva under sin resa till att bli Aaltoiter kan Äventyrssällskapet erbjuda.

Svar på dina frågor ger äventyrsällskapets ordförande och ansvarig för nya studerade Johanna Vesterinen (fornamn.efternamn@ayy.fi, 0408219333).

Art Goes Aalto
Art Goes Aalto (AGA) är en kommitté som ordnar kulturevenemang för Aalto-universitetets alla studerande. I AGA får du förverkliga dig själv och träffa massor av nya vänner.

Som en kommitté verksam inom studentkåren har AGA massor av resurser till sitt förfogande för att ordna evenemang. Dessutom som en ung kommitté har Art Goes Aalto möjlighet att förverkliga nästan vilka evenemang som helst som har att göra med kultur eftersom kommittén inte är bunden av traditioner som har pågått många år!

Förra året ordandes bl.a. en friluftsbio, en loppmarknad och ett evenemang som liknade televisionsserien Halv åtta hos mig.

Tilläggsinformation från Art Goes Aaltos ordförande Eeva Henrikson (fornamn.efternamn@ayy.fi, 0407784140).

Trippi
I resekommittén som verkar under Aava får du bekanta dig med studerandeexcursionernas och resornas värld, samt arrangera dina drömmars studerandetripp. Strävar du sedan efter en busskjuts till Oktoberfest eller att resa till Rovaniemis Poronkusema Appro i högklassigt Aaltosällskap, är den här kommittén ditt val. I kommittén är såväl trevliga reseskrällen till studerandeevenemang, ambitiösa företagsexcursioner som veckoresa till Kina möjliga. Det enda du behöver är ivrig arbetslust och en vilja att pressa iväg Aaltoiterna på resa.

Svar på alla frågor som uppstått ger Niko Ferm (fornamn.efternamn@ayy.fi, 0509943120).

4. City Adventure – evenemang 27.1

Välkommen till den internationella säsongens öppning! Evenemanget börjar med en rolig stadsorientering i det snöiga Helsingfors. Orienteringen startar från Narinken framför köpcentret Kampen klockan 16.00. Deltagarna bildar lag på 5-7 personer och får instruktioner till tävlingen. Ta med er:

  • en kamera (eller en mobiltelefon med kamera)
  • ett sätt att flytta över bilderna till en dator senare (så som minneskort, USB-sladd, Bluetooth)
  • halare och kläder enligt vädret!

Tävlingen är ett ypperligt tillfälle att bättre lära känna de nya och gamla utisarna samt de finländare som är intresserade av internationalitet och vinna otroliga priser!

Tävlingsmaterialet måste ni returnera till den lilla sidan av Strandbastun (”Rantsu”) i Otnäs senast kl.21. Det vinnande laget kommer att bli belönat senare samma kväll. I Strandbastun bjuds det på dryck, mat, bastubad, offentlig karaoke och internationell stämning!

I ett nötskal:

  • Vad: Stadsorientering med efterfest
  • Var: I Helsingfors och Strandbastun i Otnäs
  • När: 27.1 kl. 16.00 (försena er inte!)

Facebook-evenemang

5. Utländska studerandenas MPR-vaccinationer effektiveras

Internationella studerande uppmanas att kontakta det lokala SHVS-verksamhetsstället om de inte ännu blivit vaccinerade mot mässling. THL rekommenderar att läroanstalterna fäster speciell uppmärksamhet vid de utländska studerandenas vaccination mot mässling och vid behov erbjuder kompletterade vaccinationer fram till slutet av juni 2012. Om en studerande inte har haft mässling bör han/hon ha två MPR-vaccinationer för att han/hon ska vara skyddad mot mässling. För vaccinering av de utländska studerandena kan användas ett gratis vaccin som har beställts från THL. Mässling är en av våra smittsammaste infektionssjukdomar. Sjukdomen sprids bra även bland den vaccinerade befolkningen via dem som inte är skyddade.

6. Inflyttningsfest för det nya grupparbetsutrymmet

Utrymmet som har fått inspiration av Aalto Design Factory och Aalto Hub Töölö har inflyttningsfest på onsdagen 25.1 kl. 11:45-14 i Maskinteknik 1 -huset (Otsvängen 4, 2:a vån.). Utrymmet är en del av studerandenas och personalens gemensamma projekt som börjades i slutet av hösten för att förbättra studieutrymmen i K1-huset. På plats finns personer som var med i projektet för att berätta om projektet och om det moderna studieutrymmet som fortsätter över till sociala media (http://tinyurl.com/AaltoStudents). Utrymmet är menat för Aaltoiter och från och med onsdag kan det användas fritt.

Tilläggsinformation
Aalto Hub Töölö

7. Gå med i Polyteknikkojen Orkesteri

Polyteknikkojen Orkesteri firar i år sin 90-åriga tillvaro med en jubileumskonsert och en årsfest lördagen den 14 april samt med en vårturné 24-25.3. Man kan ännu delta i firande som medlem i orkestern eftersom det ännu finns utrymme för nya orkestermedlemmar. Speciellt stråkmusiker behövs det flera av men det finns säkert utrymme för andra också. I vårt program i vår finns Sibelius’ Pohjolas dotter, Mendelssohns Violinkonsert i e-moll, Silja Fontana som solist, och Brahms symfoni nr. 2. PO övar på måndagar kl. 18-21 i Servin Mökki (Bistervägen 4, Esbo), välkommen med!

Tilläggsinformation här och tiedottaja@polyteknikkojenorkesteri.fi

8. Välkommen till Cocktailsits som ordnas av Aalto Cocktail

Det kommer att bli årets stiligaste sits när cocktail och sång möts på Design Factory i Otnäs! Gräv fram din Casual Cocktail –klädsel från garderoben och förbered dig för årets upplevelse. Det kommer att bli smakupplevelser tillredda av herren som planerade Slottsbalen, glada sånger och naturligtvis cocktails. Cocktailsitsen kostar futtiga 12e och med kommer du genom att anmäla dig på nätet efter vilket vi skickar betalningsinstruktionerna till dig.

Anmälningen stängs tis. 24.1. Språket på evenemanget är finska.

  • VAD: Cocktailsits
  • VAR: Design Factory, Otnäs
  • NÄR: tors. 26.1.2012 kl. 19 ->
  • PRIS: 12e, som inbegriper 5 sitsdrycker och läcker sitsmat
  • DRESSCODE: Casual Cocktail
  • ANMÄL DIG SENAST: tis. 24.1.2012
  • I samarbete: VM FOOD och Mixtec

Evenemanget på Facebook

9. AIESEC work abroad programme

Are you looking for international experience?

AIESEC offers Expert internships which focus on programming and marketing in Taiwan and Globe Internships which focus on volunteering in Brazil, Taiwan, Malaysia, Kenya, Nigeria, Romania and VietNam in spring and summer 2012.

The deadline for applications is 3rd February 2012. Online application here.

INFO EVENING on 27.1.2012 at 18.00 in Pieni Puoli, KY Building, Pohjoinen Rautatiekatu 21 B, 3rd floor. For more information please contact AIESEC Aalto Outgoing Exchange: chi.phan@aiesec.net

10. AUS:s motionssektor meddelar

  • Motionera tillsammans – ansök som kamratinstruktör för att röra på dig och andra: I Otnäs startar en ny motionsgrupp i mars dit det söks 2-4 instruktörer bland studerande. Instruktörerna kommer att få bra belöningar. Läs mera (på finska).
  • Kommande SFM-tävlingar: SFM-tävlingar i vinterbadande i Nokia 16-18.3.2012. SFM-tävlingar i snöskogång i Esbo 4.2. Finlandialoppet 50km i Lahtis 26.2. Tilläggsinformation om tävlingarna och om anmälningen.
  • UniSports nya sidor: Bekanta dig med UniSports förnyade nätsidor och bekanta dig samtidigt med vårens motionsutbud.

11. Polyteknikkojen Ilmailukerho ordnar segelflygningsskolning (GPL)

Har du någonsin drömt om att flyga? Om du har så skulle du nu ha en perfekt chans att börja med segelflygning som hobby eftersom PIK ordnar en segelflygningscertifikatkurs igen denna vår!

Kursens presentation och teoridel börjar 30.1.2012 18.00 i Otnäs och flygningsdelen ordnas senare på våren i Räyskälä. Teorikursen kostar 150€ och i den ingår undervisning (43 lektioner) och kursmaterial.

För att kunna delta i kursen måst du vara medlem i klubben och man kan bli medlem på månadsmötet som hålls nästa gång 25.1.2012 från och med kl. 18. Platsen är Ossinlinna.

Tilläggsinformation och anmälning till kursen: purjelento@pik.fi Skolningen hålls på finska.

www.pik.fi

12. Aalto Aikikais aikidouppvisning mån. 30.1 kl. 16:30 och vårens träning för nybörjare

Aalto Aikikai ordnar en aikidouppvisning på måndagen kl. 16:30 i tatamisalen på Bistervägen 5 A. Träningen för nybörjare börjar på torsdagen kl. 16:30 på samma ställe. Noggrannare information finns på föreningens hemsida: www.aaltoaikikai.ayy.fi

13. Ristin kiltas bastukväll för nya ansikten i Rantsus större sida tors. 26.1 kl. 18.00

Det är dags att börja studierna med nya och gamla bekanta i varm stämning! Det kommer att bli kontakt med troende, bastubad, magfyllnad, vila och Ordets gåvor. Kvällen är alkoholfri och man kan även komma på bara ett snabbt besök. Kom modigt med och vi ses på rantsu.

Även den traditionella onsdagskvällens kapellkväll kl. 18.30(+en akademisk kvart), som gäst Mikael Jumppanen med ämnet: Här är jag, skicka mig. ”Kommen till mig, I alla som arbeten och ären betungade, så skall jag giva eder ro.” Matteus-evangeliet 11:28

14. AaltoES:s evenemang i januari

26.1 4p.m. Insiders’ Insights – The Gaming Industry @Aalto Venture Garage Betonimiehenkuja 3, 02150 Espoo, Finland

Valuable insights into the gaming industry to students and budding entrepreneurs, with the focus on:

  • the state and future of the industry – trends and developments
  • breaking into the business
  • start up stories

https://www.facebook.com/events/268519896543956/

31.1 4p.m. Get Involved with Aaltoes @Aalto Venture Garage, Betonimiehenkuja 3, 02150 Espoo, Finland

  • Do you want to have an impact on the future of the Finland?
  • Do you want to know what is a startup?
  • Would you like to work in a startup in Helsinki, Sillicon Valley, New York, Berlin, Moscow or London?
  • Are you willing to learn & work faster and harder than ever before?

If the answer is YES to any of the previous questions, then we have got something for you! Come to Aalto Venture Garage on 31.1. and you’ll get the answers.

RSVP

Food and Drinks will be served on both events

15. Karriärs- och rekryteringstjänster för ekonomistuderande

För engelskspråkiga ECON examenstuderande erbjuds följande evenemang:

(ECON) KY Career Afternoon, Wed 25.1., Introduction to finding employment in Finland, with KONE and Rovio. For international School of Economics degree students. More information.

Observera också att i CareerWebs evenemangskalender pågår anmälning till många arbetssökningsutbildningar

Aaltos karriärservice finns nu även på Facebook

16. Study Abroad Fair – Destination Europe

Är du intresserad av utbytesstudier utomlands? SCI ordnar en Study Abroad –utbytesstudiemässa för alla teknikstuderande i huvudbyggnaden i Otnäs 25-26.1. Evenemanget samlar representanter från partneruniversiteten, inhemska samarbetspartners och Aaltos egen personal för att svara på frågor som de som planerar att studera utomlands har, allt från att välja utbytesplats till att få studierna godkända. Kom på plats så får du svar på dina frågor på en gång!

  • Ons. 25.1 kl. 10-14 Utbytesmässa, huvudbyggnadens nedre aula (Otsvängen 1)
  • Tors. 26.1 kl. 10-14 Utbytesmässa, huvudbyggnadens nedre aula

Info-desk

På mässans infopunkt kan du fråga om utbytesstudier, studiestödet under utlandsstudier och få råd till planeringen av utbytesstudier av utbildningsprogrammens planerare.

På mässan finns också internationella studerande från Otnäs av vilka du kan fråga om deras hemuniversitet – och till exempel om hurdant det riktigt är att vara på utbyte?

Kom på plats så får du svar på dina frågor på en gång!

Tilläggsinformation.

Veckans länk

Har du redan sett årfestvideo? Stay tuned for more!