Veckorapport 7/2012

Detta är AUS:s veckorapport 7/2012

AUS firade sin tvååriga tillvaro 4-5.2.2012 i glad stämning. Under festen gjordes en rundtur kring stjärnorna på planetariet i vetenskapscentret Heureka, dansades till fartfyllda rytmer på Helsinki Club och njöts av en tropisk djungel mitt i den klara och snöiga vintern i Gardenia.

Aalto-universitetets studentkårs styrelse och årsfestkommittén 2012 tackar festarna för en fantastisk fest och sina medlemmar för två fantastiska år. Vi önskar lycka och inspiration till den påbörjade våren!

  1. Händer i veckan
  2. Tjänster från AUS:s bostadskontor i Tölö erbjuds tillsvidare via bostadskontoret i Otnäs
  3. Designa medaljerna till SELL2012-tävlingarna enligt det gröna temat
  4. Kom med och motionera –kurs börjar i mars
  5. SHVS:s nya temadag sporrar att äta hälsosamt
  6. Teknologernas Seglarförening ordnar en infokväll
  7. Delta i Teknologernas Seglarförenings skepparkurser
  8. Medborgarenkäten – Bättre liv genom arbete!
  9. Delta i en förfrågan om WebOodi, vinn en iPad 2!
  10. EntreMill – ett arbetslivsbaserat karriärträningsprogram för högskolestuderande! Ansökning på gång NU!
  11. Aalto-universitetets karriärservice meddelar

1. Händer i veckan

2. Tjänster från AUS:s bostadskontor i Tölö erbjuds tillsvidare via bostadskontoret i Otnäs

AUS:s bostadskontor i Tölö har varit stängt sedan 27.1. Man kom fram till att stänga det självständiga verksamhetsstället eftersom kundantalet i bostadskontoret i Tölö ständigt har varit lågt och nästan alla boendetjänster kan användas på distans av medlemmarna, till exempel elektroniskt.

För tillfälle erbjuds inte bostadstjänster i Tölö utan alla ärenden sköts tillsvidare via bostadskontoret i Otnäs.

Att erbjuda boendetjänster slutar inte helt och hållet i Tölö utan i fortsättningen överförs de delvis till servicepunkten i Tölö. Det är fortfarande möjligt att hämta och återlämna nycklar till servicepunkten. För återlämning av nycklar behöver boenden som vanligt ett undertecknat hyreskontrakt och identitetsbevis. Dessutom ger servicepunkten i Tölö råd i enkla frågor om boende.

Överlåtelse av nycklar och rådgivningstjänster om boende börjar igen på servicepunkten i Tölö så fort som möjligt och medlemmarna kommer att meddelas om det ännu skilt.

En mer djupare rådgivning och svar på alla frågor om boende ges även i fortsättningen på bostadskontoret i Otnäs via e-post på adressen asuntotoimisto@ayy.fi och per telefon (se adressen och kontaktuppgifterna här). Nät- och e-posttjänsterna fungerar alltså som vanligt.

Tilläggsfrågor om ärendet kan framföras till boendesakkunnig Jaakko Koivula (fornamn.efternamn@ayy.fi, 050 520 9444) och boendeansvarig i AUS:s styrelse Lauri Ikonen (fornamn.efternamn@ayy.fi 050 520 9416).

3. Designa medaljerna till SELL2012-tävlingarna enligt det gröna temat

Designtävlingens syfte är att med hjälp av hållbar produktutveckling producera medaljer till tävlingsdeltagarna. Designtävlingen är öppen för alla studerande vid Aalto-universitetet. De främsta kriterierna i utvärdering av medaljerna är återvinning, mångsidig användbarhet, miljövänliga materialval och andra hållbara praxis. Cirka 2000 tävlande i genomsnitt från 15 länder kommer att delta i tävlingarna och grovt räknat kommer vi att behöva ca 800 medaljer. Medaljer delas ut åt de som kommit på första, andra och tredje plats, och detta kan framhävas på många olika sätt i designen (med olika färger, inristningar, m.m.). 265 st. av var och en av de tre olika medaljerna/priserna kommer det att delas ut till tävlandena. Dessutom bör det i medaljerna synas Aalto-universitetets anblick/logo på något sätt.

Tävlingens tidtabell, budget och belöning

Tävlingsbidragen skickas till adressen hille.hakkinen@sell2012.fi senast 29.2.2012. För tillverkning av medaljerna/priserna har reserverats sammanlagt 4700 euro (att underskrida budgeten är positivt). Medaljernas produktion bör planeras så att medaljerna är färdiga senast två veckor före tävlingarna (i början av maj 2012).

Studeranden som har lämnat in den bästa designen belönas med ett 300 euros presentkort till en etisk dagligvarubutik.

Tilläggsinformation (på finska)

4. Kom med och motionera –kurs börjar i mars

Kom med och motionera –kursen börjar vecka 10. På kursen motionerar man i grupper som leds av kamratinstruktörer och deltagare kan själva påverka kursens innehåll. Läs mera om kursen och anmäl dig.

5. SHVS:s nya temadag sporrar att äta hälsosamt

”Studerandenas äppeldag” är SHVS:s nya hälsofrämjande temadag, som arrangeras för första gången måndag 13.2.2012. Syftet med dagen är att inspirera till sunda levnadsvanor bland studerande.

Genom att äta frukt varje dag orkar studerande bättre med sina studier och känner sig piggare till kropp och själ. Syftet med dagen är att framhäva ordet äpple som symbol för hälsosam kost. Under temadagen delas äpplen ut till studerande på SHVS:s alla verksamhetsställen.

Studerande som hör till SHVS:s verksamhetsområde kan fråga råd av stiftelsens hälsovårdare om sunda levnadsvanor, goda matvanor och olika sätt att främja sin hälsa.

Dagen är samtidigt SHVS:s 58:e födelsedag. Stiftelseurkunden undertecknades 13.2.1954.

Tilläggsinformation: Kommunikationschef vid SHVS Sari Krappe,tel. 046 710 1540, sari.krappe@yths.fi

6. Teknologernas Seglarförening ordnar en infokväll

Teknologernas Seglarförening är en seglarförening som är menad för alla aaltoiter och även studerande som inte är från Aalto. På torsdagen 16.2 kl. 18 ordnar Trip en infokväll. Under kvällen presenteras vårens kurser, vårt elbåtsprojekt och kommande evenemang. Lyssna även på sommarjobbstips från elbåtens huvudsponsor ABB. Annars kan man tillbringa kvällen avslappnat och bekanta sig nya och gamla trip-medlemmar. Platsen är Ossinlinnas bastu i Otnäs. Alla som är intresserade att höra om Trips verksamhet är välkomna. Vi ses alltså i Ossinlinna!

  • Vad: Infokväll för nya medlemmar och de som är intresserade av verksamheten. Och även de äldre.
  • När och var: Tors. 16.2 från och med kl. 18 i Ossinlinna, Otsvängen 18.
  • Vad ska man ha med: Egen handduk.
  • Hur: Kom bara på plats!

7. Delta i Teknologernas Seglarförenings skepparkurser

TRIP (Teknologernas Seglarförening) ordnar igen denna vår Finlands Navigationsförbunds skärgårds- och kustskepparkurser. Kurserna hålls på finska. Anmälning till dessa kurser är nu öppnad.

Skärgårdsskepparkursen är en grundkurs i navigation och bl.a. sjöfartsreglerna. Du lär dig till exempel att navigera mellan de rätta märkena, ta ut riktningar på en karta och känna igen andra fartyg på lamporna. Undervisningen startar från grunderna så förkunskaper behövs inte. Det kommer att ordnas 7 föreläsningar. Föreläsningarna ordnas på tisdagar kl. 17.30 – n.20.00.

Kustskepparkursen är fortsättning till skärgårdsskepparkursen och ger mer information om bl.a. tidvattnet, vädret och användningen av radar. Kursen består av 6 föreläsningar som ordnas på torsdagar kl. 17.30 – ca 20.

För att kunna avlägga kustskepparkursen förutsätter det en godkänd skärgårdsskepparexamen men på TRIP:s kurser är det möjligt att avlägga bägge examina samtidigt.

Du kan delta i kurserna när du är medlem i Trip och betalar kursavgiften (60 € inklusive tentamensavgift). Dessutom tillkommer utgifter för kurslitteraturen och annat material som används på kursen samt för en eventuell diplomavgift. I sin helhet är Trip:s kurser billigare och bättre planerade för högskolestuderande än medborgarinstitutets kurser.

Tilläggsinformation, en noggrannare tidtabell och anmälningarna på nätet.

8. Medborgarenkäten – Bättre liv genom arbete!

Under ledning av arbetsminister Lauri Ihalainen bereds en nationell strategi för utveckling av arbetslivet. Med finns ministerier, arbetsmarknadsorganisationer och andra aktörer inom arbetslivet. För att stödja detta arbete vill vi höra Dina åsikter om den idealiska arbetsplatsen och hur man kan öka meningsfullheten i arbetet.

Med denna korta enkät söker vi svar på bl.a. hurdant framtidens arbete och/eller hurdan framtidens arbetsplats bör vara, hurdan är en arbetsplats som det är lätt att bli sysselsatt i, hurdan är en arbetsplats där det är bra att arbeta och där arbetet är resultatrikt? Svar vill vi ha av både personer i och utanför arbetslivet.

Enkäten är öppen här 7.2.- 26.2.2012, och information om enkäten kan också hittas på Arbets- och näringsministeriets webbsidor. Det tar bara några minuter att svara. Frågeformuläret finns tyvärr bara på finska.

9. Delta i en förfrågan om WebOodi, vinn en iPad 2!

Aalto-universitetet kartlägger uppfattningen om WebOodi i samband med projektet för modernisering av studieadministrationens datasystem. För dem är det speciellt viktigt att ta hänsyn till studerandenas åsikter om viktigheten och användbarheten av de funktioner som WebOodi erbjuder. Tjänster som erbjuds åt studerande som stöd för studier är en massiv helhet och med denna förfrågan börjas ett kartläggningsarbete för utveckling av servicehelheten.

Alla svar behandlas anonymt och konfidentiellt. Resultaten av förfrågan används i projektet för modernisering av studieadministrationens datasystem som pågår mellan Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och Tammerfors universitet och i Aalto-universitetets egna utvecklingsarbete för servicehelheten som erbjuds åt studerande.

Förfrågan är på finska och den stängs 26.2.2012. Mellan de som svarat på förfrågan lottas det ut en iPad 2 (värde ca 500 euro).

Länk till förfrågan

Tilläggsinformation om förfrågan ger: Mari Riihiaho, Projektplanerare, Aalto-universitetet, Studieadministrationens datasystem mari.riihiaho@aalto.fi

10. EntreMill – ett arbetslivsbaserat karriärträningsprogram för högskolestuderande! Ansökning på gång NU!

EntreMill är ett finskspråkigt karriärträningsprogram kopplat till arbetslivet och i vilket det ingår träning, handledning och konsultation kombinerat med inlärning på arbete som sker som företagsarbete och/eller att bearbeta en egen företagsidé i företag som valts till programmet. Skolningen grundar sig på åtgärder som främjar en effektiv sysselsättning och att utveckla de arbetslivsfärdigheter som man inte lär sig i skolan. Träningsprogrammet passar bra för studerande eftersom man kan studera vid sidan av det, göra lärdomsprov eller arbeta på deltid.

Träningsprogrammet är menat för ivriga och motiverade studerande som avlägger en högskoleexamen och studerande som börjar bli färdiga (YH/universitet) eller nyexaminerade som vill få sparrning i övergången till arbetslivet och utvecklingen av arbetslivsfärdigheter. Målsättningen är att de som deltar i programmet blir sysselsatta eller grundar ett eget företag genast under skolningen – eller snabbt efter det!

Skolning och inlärning på arbete är en del av EntreMill-projetet som delvis finansieras av Nylands ELY-centrals ESF och är på så sätt gratis för utvalda studerande! Skolningen ordnas av Småföretagscentret vid Aalto-universitetets handelshögskola och den hålls i småföretagscentrets utrymmen i Helsingfors. Inlärning på arbete sker i valda företag. Tilläggsinformation och ansökningsinstruktioner finns på adressen.

Utnyttja nu denna unika möjlighet och ansök senast 29.2.2012 kl. 17.00! Vänligen observera att träningsprogrammet hålls på finska!

Tilläggsinformation: Laura Ahtikoski, EntreMill projektledare, tel. 040 353 8440, laura.ahtikoski@aalto.fi

11. Aalto-universitetets karriärservice meddelar

Studentansökning till Murjottelu-praktikplatserna öppnas 15.2 på adressen into.aalto.fi/murjottelu och fortsätter fram till 1.3.

Murjottelu KickOff, tors. 16.2. kl. 14-16, Aalto Design Factory

Murjottelu är Aalto-universitetets tvärvetenskapliga sommarjobbskampanj som hjälper studerande skaffa en utmanande praktikplats inom sin egen bransch. Kom och hör mera om praktikplatserna sommaren 2012 på Murjottelu KickOff i Aalto Design Factory på torsdagen. Anmäl dig på CareerWebs evenemang.

Annat: Ansökning till IAESTE ansökningsprogrammet går ut 17.2. Du hinner alltså ännu ansöka till internationell praktik inom teknik. Tilläggsinformation och ansökningsinstruktionerna www.iaeste.fi