Veckorapport 16/2012

Detta är AUS:s veckorapport 16/2012

Evenemangen under Wappen finns igen behändigt på en och samma webbsida. Klicka alltså dig själv till adressen wappu.fi och låt din Wappen börja.

  1. Händer i veckan
  2. Medlem i studentkåren: svara på förfrågan om AUS:s välkändhet och vinn ett presentkort till Tiketti
  3. AUS:s stipendier kan ansökas fram till 27.4
  4. Den ‎62:a Akademiska Kvarten (2012)
  5. Förfrågan om inomhusluft för studerandena på campus Arabia
  6. Framtidens skapare presenteras under evenemanget Masters of Aalto 2012
  7. Stöd för mobilitet utan hinder till internationellt studentutbyte
  8. APPLY FOR THE STUDENT FAMILY FRIEND PROGRAMME AT AALTO UNIVERSITY
  9. Kvalitetsförfrågan – Aaltos restaurangservice 17 – 19.4
  10. Att göra Julkkudeals i april och Bäste Broder-stipendie
  11. EUROPAS FRAMTID – TILLVÄXT MED HJÄLP AV DEN DIGITALA INRE MARKNADEN
  12. Utforma en logo för FSF:s utvecklingssamarbete
  13. Karriärservice informerar
  14. Kom med i Juoppohullun päiväkirja-filmen

1. Händer i veckan

Flera evenemang på adressen wappu.fi

2. Medlem i studentkåren: svara på förfrågan om AUS:s välkändhet och vinn ett presentkort till Tiketti

Kära medlem i studentkåren: AUS vill kartlägga hurdana uppfattningar och hurdan bild studerandena vid Aalto-universitetet har av studentkåren, dess verksamhet och evenemang samt dess roll i universitetssamfundet.  Det är frågan om vars och ens personliga uppfattning så det finns inga rätta svar på frågorna. Svaren behandlas helt konfidentiellt så att det är omöjligt att identifiera svar från enskilda svarare.  På basis av svaren kommer det att planeras en kommunikationsstrategi åt AUS så ditt svar är mycket värdefullt!

Förfrågan är öppen 2.4 – 2.5 och det tar några minuter att svara på den. Som pris lottas det ut en 200 euros och två 50 euros presentkort till Tiketti bland alla som svarat. Att kunna delta i lottningen förutsätter att man ger sina kontaktuppgifter i slutet av frågeformuläret. Tilläggsinformation om förfrågan kan fås av AUS:s förenings- och kommunikationssakkunnig Joonas Jylhä (joonas.jylha@ayy.fi).

Svara på förfrågan här.

3. AUS:s stipendier kan ansökas fram till 27.4

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt Stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv föreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

Utöver dessa administrerar AUS vissa fältspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2012 är stipendiernas storlek uppskattningsvis:

  • Utbytesstipendium max. 800 €
  • Samfundsstipendium ca 500 €
  • Studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för våren 2012 är 2.4.2012 klockan 12.00 – 27.4.2012 klockan 23.59. För utbytesstipendiets del ordnas en till ansökningsomgång i oktober-november med tanke på utbyten våren 2013.

STIPENDIEANSÖKNINGSBLANKETTEN

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Eetu Pursiainen (eetu.pursiainen(at)ayy.fi)

4. Den ‎62:a Akademiska Kvarten (2012)

Även i år ordnas Akademiska Kvarten på Senatstorget just före valborg d.v.s. på torsdagen 26.4.2012 från och med kl.15. Kvartens löptävling sker i tre serier. Löptävlingens syfte är att i lag på 5-7 personer i stafettlöpning ta sig fram så långt som möjligt på 15 minuter. Lagen i alla serier kommer emellertid att tilldelas en skumpaflaska i målet.

Anmälningstiden slutar 21.4. Man kan anmäla sig till öppen serie också på torget. Anmälning.

Deltagaravgifterna är följande:

  • Öppen serie 10€, lag på 5-7 personer
  • Tävlingsserie 24€, lag på 6 personer
  • Cigarrskrået 60€, lag på 5-7 personer

Tilläggsinformation om evenemanget på wartti.wappu.fi eller Facebook

5. Förfrågan om inomhusluft för studerandena på campus Arabia

Aalto-universitetets lokalservice, arbetsskydd, Aalto-universitetsfastigheter (AYK) och arbetshälsovård har grundat en inomhusluftsgrupp för Aalto-universitetet som koordinerar ärenden gällande inomhusluft för hela Aalto-universitetet.

Inomhusluftsgruppen har beslutat att genomföra en förfrågan om inomhusluft för studerandena på campus Arabia för att ta reda på kvaliteten på inomhusluften och hur många som eventuellt lider av problem med inomhusluften.  Förfrågan har skickats som e-post till studerande på campus Arabia som har påbörjat sina studier år 2007-2011. Om du inte har fått förfrågan får du den om du ber om den av helena.harkonen@aalto.fi. Tilläggsinformation on ärendet.

6. Framtidens skapare presenteras under evenemanget Masters of Aalto 2012

Aalto-universitetets utställning MoA’12, som invigs onsdagen den 9 maj och pågår i en månad, är en utställning och arena där framtidens förmågor öppnar dörren för samhällelig debatt.

Examensarbetena och deltagarna till MoA’12 har offentliggjorts. Närmare 100 nyutexaminerade från Aalto-universitetet har fördomsfritt tagit sig an framtidens utmaningar. Gemensamt för de projekt som framtidens skapare presenterar är en strävan till en bättre, mer fungerande och rättvisare värld.

I examensarbetena resonerar man till exempel kring hurudana arkitektoniska lösningar som kunde stöda Finlands roll som fredsförmedlare, hur man bygger en brunn i Burkina Faso, hurudan en cykel gjord av återvinningsmaterial är och hur en virkning kan fungera som användargränssnitt.

MoA’12 på Busholmen (Strandmagasin L3/Stillahavsgatan 6) är öppen för allmänheten dagligen 9.5–3.6.2012.  Fritt inträde.
moa.aalto.fi

7. Stöd för mobilitet utan hinder till internationellt studentutbyte

CIMO har utvidgat stödet för mobilitet utan hinder i högskoleprogrammen (Nordplus, Erasmus, North-South-South, FIRST, north2north) och publicerat en checklista om tillgänglighet i internationellt studentutbyte. Stödet för mobilitet utan hinder är menat för personer som deltar i programmen och som har specialbehov och behöver extra stöd för att genomföra sitt utbyte. Tilläggsinformation.

8. APPLY FOR THE STUDENT FAMILY FRIEND PROGRAMME AT AALTO UNIVERSITY

Expand your horizons in Finland by getting to know the culture beyond your campus and studies.  Now in spring, international students at Aalto are invited to apply for the pilot run of the Student Family Friend Programme, and get matched with an Aalto alumni family.  The full version of this programme will be launched in the fall.  Through the programme you will have a chance to experience everyday life here with a Finnish family, and also to share your own culture with them.

The pilot application period is open 16.4 – 27.4, for participants who will be in the Helsinki region at least for May and preferably also in June.  Please note that we can accept a limited number of student to the pilot.  If we are unable to include you in the pilot, your application will be considered for the fall (unless you indicate otherwise).

You can apply on the AlumniNET.

The Student Family Friend Programme is organised by Aalto University Alumni Relations in cooperation with International Relations.  Contact: sarah.alden@aalto.fi or salla.hasa@aalto.fi.

9. Kvalitetsförfrågan – Aaltos restaurangservice 17 – 19.4

En kvalitetsförfrågan om Aaltos personal- och studentrestauranger genomförs på Arabia, Otnäs och Tölö campus 17 – 19.4. I förfrågan om restaurangservice kartläggs bl. a. omsättning av maträtterna på menyn, om lämpligheten i restaurangernas öppettider, de viktigaste faktorerna i valet av restaurang, hurdan betydelse matens miljöpåverkan har.  I slutet av förfrågan kan man ännu ge förbättringsförslag.

Frågeformulär delas ut i personal- och studentrestauranger. Bland de som svarat på förfrågan lottas det ut bl.a. lunchsedlar och biobiljetter.  Svara och påverka!

10. Att göra Julkkudeals i april och Bäste Broder-stipendie

Förhandsdeals för Julkkuförsäljning kan göras varje vardag kl. 12-14 fram till 24.4 i Otnäs i huvudbyggnadens nedre aula. Genom att göra en deal försäkrar du dig om pengar, en försäljarväska (Marimekkos axelväska) och vårens mest imponerande t-skjorta. Förutom dessa försäkrar du dig om en plats till Julkkus publiceringsgala och tillträde till VIP-tillställningen före det. Vare sig du är ensam eller med vänner gör Wappens bästa beslut och börja sälja Julkku! Mera om deals och försäljning här. Frågor om deals kan riktas till adressen (esa-pekka.raisanen@julkku.fi)

Kom även ihåg att föreslå vem som ska få Julkkus Bäste Broder-stipendier. Wappentidningen Julkku delar igen ut guldvärda Bäste Broder-stipendier till de flitiga arbetarna i vårt samfund.  Vi behöver just dina iakttagelser för att hitta de som ska få stipendierna. Anmäl dina iakttagelser och motiveringar senast 21.4.2012 till adressen julkku@julkku.fi. Tilläggsinformation.

11. EUROPAS FRAMTID – TILLVÄXT MED HJÄLP AV DEN DIGITALA INRE MARKNADEN

De företag som är verksamma inom EU har nästa 500 miljoner konsumenter inom sitt räckhåll. Företagen som erbjuder digitala produkter eller tjänster möter emellertid flera hinder. Hur skulle man till exempel få ut de finska mobilspelen eller finsk musik på den europeiska marknaden lättare än idag?

Statsrådets kansli, utrikesministeriets Europainformation och Aalto-universitetet ordnar en diskussion om den digitala inre marknaden torsdagen 26.4.2012 kl. 10.00–12.00 i Dipolis sal 1 (Otnäs campus, Otsvängen 24, Esbo). Evenemanget ingår i en evenemangsserie som hållits runt om i landet. Läs mera på www.vnk.fi/europasframtid.

Statsminister Jyrki Katainen och Nokias direktör för samhällsansvar Esko Aho håller anföranden vid evenemanget. I paneldiskussionen deltar bland annat Teosto rf:s verkställande direktör Katri Sipilä och Sulakes chefsjurist Markku Ignatius. Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb är moderator. Diskussionen förs på finska.

Tillställningen är öppen för allmänheten. Vi ber alla deltagare anmäla sig på förhand senast måndagen 23.4 på webbplatsen. Diskussionen kan följas i direkt webbsändning på adressen www.vnk.fi/europasframtid, där den också sparas och kan ses senare. Det är också möjligt att följa diskussionen på twitterkanalen #EUtulET.

12. Utforma en logo för FSF:s utvecklingssamarbete

Vi utlyser en logotävling för universitetsstuderande. Vinnaren utlovas 400 euro i reda pengar. Tid finns till utgången av april. Vi vill gärna se en logo som signalerar positivitet, ansvar, öppenhet, inlärning, samarbete och aktivitet. Storleken, färgen och formen på logon är valbara. Vi behöver även en svartvit version av logon och logon bör lämpa sig både till tryckt material och för internetbruk. Skicka ditt förslag i pdf-format till adressen johanna.ursin-escobar@syl.fi senast måndagen den 30 april kl. 16. Du får även tilläggsinformation av Johanna (tfn 044 780 0220). Vinnaren väljs i början av maj av en jury bestående av representanter ur Finlands studentkårers förbund och ur KENKKU, FSF:s delegation för utvecklingssamarbete.

Tilläggsinformation om FSF:s utvecklingssamarbete och tävlingen hittas på adressen http://kehitysyhteistyo.syl.fi/

13. Karriärservice informerar

Karriärstuga: Att leda människor, I Otnäs, onsdagen 25.4.2012 kl. 10-12

Ingen arbetsplats kan fungera effektivt utan ledarskap. Det behövs en person vars uppgift är att se till att alla förutsättningarna för arbetandet är i skick. Vilka är förutsättningarna för att lyckas som förman? Hur kan man utveckla sig själv som ledare av människor och förändringar?

Workshopen är ett interaktivt tillfälle som består av en föreläsning, informationsinslag och diskussion i grupper. Workshopen är menad för teknikstuderande vid Aalto-universitetet som är i magisterskedet och som vill arbeta som förman eller chef. Tillställningen hålls på finska. Tillställningen leds av karriärpsykolog Seija Leppänen från karriärservicen.

Anmäl dig på Aalto CareerWeb.

14. Kom med i Juoppohullun päiväkirja-filmen

Vi söker personer i olika åldrar som filmstatister till Juoppohullun päiväkirja (Dilledagboken)-filmen. Filmen filmas i maj i Helsingfors, biobiljett som belöning.

Statisterna är med och skapa filmens värld bl.a. som barkunder, människor som rör sig i bakgrunden m.m. Tidigare erfarenhet behövs inte, en bra attityd och stämning räcker! Handledning under filmningen sker på finska så statisterna bör förstå finska. Skaffa dig en fantastisk upplevelse och ta en titt bakom kulisserna och be även med dina kompisar!

Dilledagboken är en komedi om den finska nationalsjukdomen, alkoholismen. Den baserar sig på en roman med samma namn, skriven av Juha Vuorisen, som år efter år har varit i toppen av bestsellerlistorna. I huvudrollerna ser man Joonas Saartamo och Krista Kosonen. Lauri Maijala ansvarar för filmmanuset och regisseringen. Filmen produceras av Aleksi Bardy och Juha Vuorinen / Dictator Films Oy.

Skicka din ansökan senast 7.5 via e-post till adressen: avustajat@helsinkifilmi.fi, så vi kontaktar dig! Skriv i ansökan dina kontaktuppgifter, din ålder, bifoga ett foto på dig samt berätta kort om dig själv och om du eventuellt har tidigare erfarenhet av att vara statist/skådespelare. Berätta även din kläd- och skostorlek i ansökan.

Tilläggsinformation kan frågas via e-post från adressen: avustajat@helsinkifilmi.fi