Veckorapport 18/2012

Detta är AUS:s veckorapport 18/2012

  1. Händer i veckan
  2. AUS söker koordinator för nödlogi
  3. Med KUJ:s & Voyages skjuts till AATU
  4. Grundkurs för ordningsvakter
  5. Vad då för egendomscase?
  6. Största delen av IT-tjänsterna ur bruk (4-8 timmar) på lördag 5.5.2012 från kl. 9
  7. Sommarkurser och –tenter för teknologer
  8. EUROPEISKA FILMVECKORNA I HELSINGFORS 26.4 – 8.5.2012
  9. Att bli en grupp genom att supa? En inbjudan till publiceringstillfället
  10. TEDxAaltoUniversity goes MoA, Busholmen, 12.5
  11. Transparency International Summer School on Integrity 2012, Vilnius, Lithuania.
  12. Öppning av Otakoppis bobollsäsong 3.5.2012
  13. Som volontär till uttagningen till Voittajajoukkue-tv-programmet?

1. Händer i veckan

2. AUS söker koordinator för nödlogi

AUS söker koordinator för nödlogi från och med kring 6.8.2012 eller enligt överenskommelse.

Koordinatorn för nödlogi ansvarar för ordnandet av och informeringen om tillfälligt logi för studerande utan bostad på hösten. Till uppgifterna hör att ge råd till studerande och speciellt till internationella studerande, att sköta om nödlogin i praktiken inklusive bl.a. att följa med användningen av nödlogi och att sköta om nycklarna, och att planera nödlogiverksamheten i det långa loppet.  Dessutom hör rapportering av verksamheten och att göra fortsättningsförslag efter hösten till uppgifterna.

Tjänstens totala arbetsmängd är två månader på hösten 2012. Grundlön är 1400 € i månaden. Skicka en fritt formulerad ansökan med cv till AUS:s generalsekreterare Teemu Halme senast 10.5 till adressen paasihteeri(at)ayy.fi.

Tilläggsinformation om tjänsten och ansökningen finns på adressen:

Tilläggsinformation kan fås av boendesakkunnig Jaakko Koivula (fornamn.efternamn@ayy.fi, 050 520 9444).

3. Med KUJ:s & Voyages skjuts till AATU

Finlands mest avslappnade studentevenemang Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto AATU är här! I Aurajokilaivuritutkinto är det meningen att i en lugn atmosfär besöka de restaurangbåtar som finns längs Auraån och samtidigt samla stämplar till sin examenskarta. KUJ och Aalto Voyage ordnar en gemensam skjuts till evenemanget, start från Arabiastranden/Otnäs/KY-huset.

I priset som är 30€ ingår busskjuts H-fors-Åbo- H-fors och evenemanget i Åbo. Avgång till Åbo är på torsdagen 10.5 kl. 12:00 (Arabia kl. 11) och hemresan från Åbo till Helsingfors startar kl.03:30. Trivseln på bussresorna är garanterad by KUJ. Garanterat de sämsta skämten!

  • VAD: AATU – Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto
  • VAR: Start från Helsingfors, evenemanget i Åbo
  • NÄR: 10.5.2012 kl. 11 från Arabiastranden eller kl. 12 från KY-huset/Otnäs
  • NÄR HEM: Start från Åbo kl. 03:30, hemma någon gång
  • VAD KOSTAR: 30€

Anmälning
Evenemanget på Facebook

4. Grundkurs för ordningsvakter

Hej studerande! Är du utan arbete? Är du intresserad av ordningsvaktsuppgifter inom säkerhetsbranschen? Vill du bli sysselsatt vid sidan av studierna eller nästa sommar? Avlägg grundkurs för ordningsvakter! Efter att du har avlagt kursen kan du från polisen ansöka om ett ordningsvaktkort som ger dig rätten att fungera som ordningsvakt i hela landet.

AUS ordnar i samarbete med Turvakerroin OY en MYCKET FÖRMÅNLIG grundkurs för ordningsvakter. Kursen som består av 32 timmar kan du avlägga under denna vår på följande fem dagar: 21.5, 23.5, 24.5, 25.5 och 26.5. På de ifrågavarande vardagarna bör man reservera tid kl. 16-22 och på lördag ca kl. 12-18. Kursen ordnas i sin helhet i Otnäs. Man ska delta varje dag!

Kursens pris kommer att vara bara 42e! Ett sådant här pris är bara en bråkdel av priset som du skulle vara tvungen att betala någon annanstans.  Kursen ordnas om deltagarantalet som arrangören kräver uppfylls. Anmälningar till adressen: tuomo.tarvainen@gmail.com.

5. Vad då för egendomscase?

Torsdagen den 3.5 ordnas det ett informations- och diskussionstillfälle för delegationen och andra intresserade om egendomsfrågan mellan AUS och KY-stiftelsen. Nu har an alltså ett ypperligt tillfälle att uppdatera sig i frågan och fråga frågor i fall sådana finns!

Plats: Design Factory, Studio-utrymmet
Tid: torsdagen den 3.5 klockan 17-19 (diskussionen fortsätter vid behov till klockan 20).

Välkommen!

6. Största delen av IT-tjänsterna ur bruk (4-8 timmar) på lördag 5.5.2012 från kl. 9

Det centrala disksystemet vid Aalto uppdateras för att fylla det ständigt växande behovet av lagringsutrymme. Under uppdateringen måste en stor del av tjänsterna tillfälligt tas ur bruk. Efter förfrågningar hos enheterna för Aaltos kärn- och stödverksamhet valdes lördagen den 5 maj 2012. Det här är den tidpunkt då det är lättast att genomföra uppdateringen med tanke på bl.a. undervisningen, eftersom det är den enda lördagen då öppna universitet inte har någon undervisning.

Avbrottet påverkar bl.a. följande synliga tjänster och pågår i uppskattningsvis 4-8 timmar. En del av tjänsterna kan sannolikt tas snabbare i bruk.

  • en del av ekonomisystemens tjänster eller tillgången till ekonomisystemen via styrservrarna (Dynastia, ProE)
  • en stor del av IT:s hyrda servrar
  • bibliotekets betalnings- och faktureringssystem
  • Aalto-e-posten
  • Noppa
  • VPN-anslutningen
  • arbets- och hemmapparna (HOME och WORK)
  • Qlikview
  • TTS (Verksamhetsstyrningen)
  • det går inte heller att logga in på arbetsstationerna

Bärbara datorer fungerar såvida de inte är kopplade till Aaltos telefonnät. En mer specifik lista skickas över administrationsnätverket gällande bl.a. de servermiljöer som påverkas av den här stora förändringen.

Stora förändringar är alltid en utmaning. Med den här åtgärden försöker vi undvika att andra utmaningar uppstår.

7. Sommarkurser och –tenter för teknologer

Aalto-universitetet ordnar även i sommar kurser och tenter för grundexamensstuderande som är närvarande vid de tekniska högskolorna. De allmänna tentdagarna inom teknik sommaren 2012 och kurserna som ordnas sommaren 2012 finns på Intos sidor under sommarkurser inom teknikområdet.

Om du vill att en viss tent ordnas på sommaren så ta kontakt med personalen på den ifrågavarande kursen och be ansvarsläraren att ta kontakt till exempel till adressen kesaopetus-avoin@aalto.fi, om tenten du önskat kan ordnas.

Anmälning till sommarkurserna och tenterna i början av sommaren börjar på WebOodi 3.5.2012 kl. 8:00 eller kl. 12:00 beroende på kursen.  Anmälning till tenterna i augusti börjar 2.7 kl. 12:00 på WebOodi. Anmälningen till kurserna som börjar i augusti och till tenterna som hålls i augusti förutsätter att man har anmält sig närvarande för höstterminen 2012.

8. EUROPEISKA FILMVECKORNA I HELSINGFORS 26.4 – 8.5.2012

EUROPEISKA FILMVECKORNA I HELSINGFORS 26.4 – 8.5.2012 Europasalen (Malmgatan 16)

Under filmveckorna presenteras europeisk film i all sin mångsidighet. Bland de 26 filmer som visas återfinns bl.a. komedier, drama, dokumentärfilmer, barn- och ungdomsfilmer samt animerade filmer. Ladda ner programmet 

Information om filmer

Närvarande på filmveckornas invigning den 26 april kl. 17.30 är den irländske regissören Risteard Ó Domhnaill som presenterar sin dokumentärfilm The Pipe. Den finska filmen Matka Edeniin presenteras av regissören Rax Rinnekangas den 4 maj kl. 17.45.

Alla filmförevisningar är öppna för allmänheten och gratis. De flesta filmerna är försedda med engelska undertexter. Europasalen har plats för hundra personer. Dörrarna öppnas en halv timme före förevisningen. Välkommen!

Närmare uppgifter: Johanna Kaprio, comm-rep-hel-eps@ec.europa.eu, 09 6226 5421

ec.europa.eu/finland, www.europarl.fi, Evenemanget på facebook

9. Att bli en grupp genom att supa? Inbjudan till publiceringstillfället

INBJUDAN TILL PUBLICERINGSTILLFÄLLET: tisdagen 15.5.2012, kl. 9:00 – 12:30, Borgbacken, Helsingfors

Välkommen att diskutera sociala motiv och emotioner för studerandenas drickande. De som deltar i tillfället kommer att få med sig ett eget exemplar av den färska publikationen.

Att bli en grupp genom att supa (RYYPPÄÄMÄLLÄ RYHMÄKSI)?

Förebyggande missbrukarvård och de unga vuxnas dryckeskulturer på 2010-talet. Antti Maunu. EHYT rf 2012.

Plats: Borgbackens seminariesal Poukama

Anmälningar: senast mån. 7.5: http://tinyurl.com/ehytjulkkarilintsi tai kiti.poikonen(at)ehyt.fi |tel. 040 451 4199.

Tillställningen ordnas av Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf: AMIS – Arjen Ammattilaiset.

10. TEDxAaltoUniversity goes MoA, Busholmen, 12.5

TEDxAalto ordnar ett heldags evenemang i Masters of Aalto-utrymmena på Busholmen. Inspirerande tal, TEDTalks videor, TEDx stämning och överraskningsprogram. Evenemanget är öppet för alla, begränsat antal platser.

Lördagen 12.5, 13:00 – 19:30, MoA-utställningsutrymmena, Busholmen (Stillahavsgatan 6, L3)Registrering 3.5 – 6.5

Tilläggsinformation: www.tedxaalto.com

11. Transparency International Summer School on Integrity 2012, Vilnius, Lithuania.

Participants will learn from leading anti-corruption experts about the causes of corruption and practical ways in which societies can become more transparent and accountable in both public and private sectors. Summer School is for senior students, graduates and young professionals. There is a limited number of competitive scholarships that cover transportation, tuition and board expenses. The language of instruction is English. The application deadline is 7 May 2012. University students will earn 4 ECTS credits upon successful completion of the course. www.transparencyschool.org

12. Öppning av Otakoppis bobollsäsong 3.5.2012

OtaKoppi öppnar sin säsong på torsdagen 3.5. klo 17.00-19.00 på Vindängens plan i Hagalund (otakoppi.fi/pelaamaan).

Alla som är intresserade av boboll är välkomna! Man får även komma försenad! På programmet står ledigt spel och ingen tidigare erfarenhet behövs. På platsen finns spelredskapen för dem som behöver dem samt radar för slag och kast.

Ta med en kompis och kom och spela!

P.S. Ingen fara även om du inte hinner till säsongsöppningen! Spelen fortsätter efter säsongsöppningen varje onsdag kl. 18.30-20.30 hela sommaren.

13. Som volontär till uttagningen till Voittajajoukkue-tv-programmet?

Vi söker ivriga volontärer att hjälpa med att ordna uttagningsturneringarna till Voittajajoukkue (Det vinnande laget)-tv-programmet som kommer att visas på MTV3. Uttagningarna ordnas under två veckoslut i åtta städer. De fyra första uttagningsturneringarna spelas det sista veckoslutet i maj 25-27.5.2012 och de fyra följande det andra veckoslutet i juni 8-10.6.  Uttagningsturneringarna börjar på fredag eftermiddag och slutar på söndagen.

Vi erbjuder ett unikt tillfälle att uppleva vad som händer i kulisserna av tv-produktion och att få följa med ett finallags resa genast från början.

Om du blev intresserad och vill vara med i att skapa ett nytt sport- och tv-fenomen kontakta oss via e-post på adressen voittajajoukkue@leetinternational.com. Skriv dina kontaktuppgifter, till vilken uttagningsort du skulle vilja komma och arbeta samt motivering varför just du skulle vara en passlig person i e-posten. Vi erbjuder volontärerna mat och dricka på platsen, en leet-racket, 3 bollar och ett grepp i en unik förpackning samt en unik upplevelse och en fantastisk start på sommaren 2012!

Tilläggsinformation om spelet och programmet hittar du här: www.leet.fi, www.facebook.com/voittajajoukkue eller www.mtv3.fi/voittajajoukkue