Veckorapport 37/2012

Detta är AUS:s veckorapport 37/2012

Läsåret öppnades förra veckan. Bilder från inskriptionens efterfest, Aalto Party, kan ses på AUS:s Flickr konto på adressen http://www.flickr.com/photos/ylioppilaskunta.

Denna vecka är det oerhört viktigt att komma ihåg att anmäla sig närvarande till universitetet och betala studentkårens medlemsavgift. Detta ska göras senast torsdagen 13.9. Noggrannare instruktioner finns på adressen /betalningsinformation. T-husets läsårsmärkesutdelningspunkt i Otnäs är öppen följande två veckor kl. 10-18.

Veckorapportens innehåll

  1. Händer i veckan
  2. Vad då medborgarlön? Kom och diskutera tis. 18.9 kl. 17
  3. Sök till delegationen till FSF:s förbundsstämma
  4. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.
  5. Städning av studentrum upphör från och med 1.10
  6. AUS hjälper bostadslösa studerande
  7. AUS påbörjar en veckovis motionsrapport
  8. På hösten firas 140-årig Teknologskap!
  9. TTER:s tredje ansökningsrunda för år 2012, DL sön. 23.9
  10. Kom och presentera din intressanta hobby på umgängeskvällar
  11. Apply to the new STUDENT FAMILY FRIEND PROGRAMME at Aalto
  12. AATE workshops: lighting, live sound & camera
  13. Föreslå nya wärdiga till Runda tornets gille
  14. Teekkarispeksis improvisations- och danskurser för hösten
  15. Polijazz ry:s veckovisa danslektioner börjar 10.9
  16. Två veckor i Shanghai i slutet av oktober? Sök med senast 13.9!
  17. Hoppa på distansarbetsspåran och trimma ditt CV i skick!

1. Händer i veckan

  • TIS. 11.9 – Stadiorientering: /stadisuunnistus-2/
  • TIS. 11.9 – Fuxbastu: /fuksisauna/
  • ONS. 12.9 – Anmälning till Teekkarispeksis danskurser: /teekkarispeksin-tanssikursseille-ilmoittautuminen/
  • ONS. 12.9 – Anmälning till Teekkarispeksis improvisationskurser: /teekkarispeksin-improvisaatiokursseille-ilmoittautuminen/
  • ONS. 12.9 – Audition till Polyteknikkojen Kuoro: /polyteknikkojen-kuoron-koelaulut-6/
  • ONS. 12.9 – Tvåstjärnig konsert: /kahden-tahden-konsertti/
  • ONS. 12.9 – AEGEE-Helsinki Social Meeting @ Navy Jerry’s: /aegee-helsinki-social-meeting-navy-jerrys/
  • ONS. 12.9 Ristin Kiltas öppningskväll /17050-2/

2. Vad då medborgarlön? Kom och diskutera tis. 18.9 kl. 17

Vad då medborgarlön? Ja-a, där har vi en riktig fråga. Kom och leta efter svar eller hitta på flera frågor på medborgarlönkvällen som AUS:s arrangerar på tisdagen 18.9 kl. 17 i Aalto-universitetets Finlandia-sal (Värmemansgränden 2). På tillställningen behandlas medborgarlönens väsen, inverkan och betydelse samt gås olika modeller och alternativ igenom.  Talare finns det från det politiska fältets olika hörn samt från Suomen Perustuloverkosto, BIEN Finland. Kom även du och säg ditt vägande ord eller rör om i soppan!

Tillställningen är öppen för allmänheten. Det finns även smått tilltugg för att sätta fart på diskussionen. Inledningsanförandena och underlagen hålls på finska. Redan före tillställningen lönar det sig att bekanta sig med tillställningens Facebook-sida där det finns nyttiga länkar om medborgarlönen: https://www.facebook.com/events/401871573212170/.

3. Sök till delegationen till FSF:s förbundsstämma

FSF dvs. Finlands studentkårers förbund representerar finländska högskolestuderande i nationellt beslutsfattande.  Linjepappret och verksamhetsplanen som styr FSF:s intressebevakningsarbete verkställs av den årligen valda styrelsen. Linjepappret och verksamhetsplanen godkänns i förbundsstämman där även styrelsen väljs. Förbundsstämman år 2012 ordnas i Tammerfors 23–24.11. FSF:s förbundsstämma är en utmärkt utkiksplats över den finska studentrörelsen samt studenternas nationella intressebevakning och dess inverkan på studenters vardag.

AUS representeras på förbundsstämman av en delegation på sexton ordinarie medlemmar som använder studentkårens rösträtt på förbundsstämman och deras sexton suppleanter. Styrelsen utnämner delegationen till Finlands studentkårers förbunds förbundsstämma efter fullmäktigegruppers hörande.

Till delegationen ordnas en öppen, elektronisk ansökning. Ansökningstiden är fredagen 31.8 klockan 12.00 – fredagen 16.9.2012 klockan 23.59. Du kan ansöka på adressen: https://lomake.ayy.fi/syl-delegaatio/hae-sok-apply/

Fullmäktige har på sitt möte 7/2012 godkänt en instruktion om agerande i förbundsstämman. Du kan bekanta dig med den på adressen: http://edustajisto.ayy.fi/images/8/85/SYL_liittokokousohjes%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6_hyv%C3%A4ksytty_24.5.2012.pdf

Tilläggsinformation kan fås av AUS:s syrelses ansvarig för utbildningspolitik Juho Salmi, juho.salmi@ayy.fi

4. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt Stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv öreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

Utöver dessa administrerar AUS vissa fältspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2012 är stipendiernas storlek uppskattningsvis: utbytesstipendium max. 800 €, samfundsstipendium ca 500 €, studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för hösten 2012 är 1.10.2012 klockan 8.00 – 31.10.2012 klockan 23.59. Bara utbytesstipendier ska delas på hösten.

Stipendieansökningsblanketten: https://lomake.ayy.fi/koulutuspolitiikka/aus-stipendier-ansokan-october-2012/

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Eetu Pursiainen (eetu.pursiainen(at)ayy.fi)

5. Städning av studentrum upphör från och med 1.10

Regelbunden städning av studentrummets gemensamma utrymmen utförd av underhållsföretaget har ingått i studentrummens hyra i Teknologbyn och Alberga. Från och med 1.10 träder ett nytt avtal om fastighetsskötsel i kraft i vilket städning av studentrummets gemensamma utrymmen inte längre ingår. Efter detta ska hyresgästerna själv se till att lägenheten är städad. Trappuppgångarna och husets allmänna utrymmen städas normalt även efter detta.

Man avstår från städning av studentrummens gemensamma utrymmen på grund av höga kostnader och för att alla AUS-medlemmar ska behandlas lika. Städning av studentrummens gemensamma utrymmen i bostadsmålen i Helsingfors har aldrig ingått i hyran.

Efter 1.10 ska hyresgästerna i studentrum städa de gemansamma utrymmena och hålla sin bostad i allmänhet i bra skick. Till exempel att förvara avfall i studentrum eller på balkong är strikt förbjudet och det kan leda till varningar eller till och med till upplösning av hyresavtalet. Om man märker att studentrummet är i olämpligt skick ges en städningsuppmaning. Efter uppmaningen kan bostaden städas av AUS och då debiteras städningskostnaderna gemensamt av alla studentrummets hyresgäster. Vid problemsituationer kan hyresgästen kontakta slottsvärden i sitt eget hus eller direkt AUS:s bostadskontor.

Boendesakkunnig Jaakko Koivula (050 520 9444, fornamn.efternamni@ayy.fi) svarar på frågor och ger tilläggsinformation om ändringen.

6. AUS hjälper bostadslösa studerande

AUS:s har en nödlogikoordinator, Vera Moshina, fram till 31.10. Moshina hjälper alla de AUS:s medlemmar som har problem med att hitta en bostad åt sig för hösten 2012. Nödlogikoordinatorn ger rådgivning i bostadssökning, ordnar tillfällig logi och hjälper i övrigt i bostadsärenden.

Nödlogikoordinatorn har mottagning på AUS:s bostadskontor i Otnäs vid följande tidpunkter:

  • 30.8 – 15.9 kl. 12-16.
  • 16.9 – 1.10 kl. 12-14.

Övriga tider enligt överrenskommelse.

Veran nås via telefon på numret 050 520 9413 och via e-post på adressen emergencyhousing(at)ayy.fi

Aalto-universitetets studentkår ordnar dessutom tillfällig nödlogi i sina egna utrymmen under september. Om du misstänker att du behöver kortvarig nödlogi, kontakta nödlogikoordinatorn. Nödlogikoordinatorn tar emot nödlogibegäran och ger råd i praktiska arrangemang. Huvudsakligen tar man inte emot reservationer till nödlogin i förväg för att det ska finnas plats för dem som akut behöver det.

Nödlogikoordinator uppdaterar ständigt även AUS:s egen databank om bostadssökning i huvudstadsregionen. Databanken finns här /asuminen/asunnon-hakeminen-muualta/ (på Finska)

Koordinatorn är anställd i samarbete med Aalto-universitetet. Tilläggsinformation fås direkt av nödlogikoordinatorn eller boendesakkunnig Jaakko Koivula (050 520 9444, fornamn.efternamn@ayy.fi).

7. AUS påbörjar en veckovis motionsrapport

AUS har lanserat en ny motionsrapport som publiceras på AUS:s www-sidor varje onsdag. Rapporten hittar du genom medlemmar>motion>motionsrapporter. Rapporten publiceras på finska och engelska. I rapporten publiceras aktuella motionsnyheter från UniSport, AUS samt om Helsingfors och Esbo städers tjänster. Dessutom finns aktuella motionsevenemang, SFM-tävlingar, kurser och serier, med i rapporten. Det kommer även att publiceras en kortare e-postversion av rapporten som du kan beställa direkt till din e-post från adressen https://lomake.ayy.fi/liikunta/liikuntatiedotteen-tilauslomake/

Ensimmäinen sähköpostitiedote on jo lähtenyt tällä viikolla, mutta verkkoon ensimmäinen tiedote ilmestyy vasta keskiviikkona 5.9. Käy siis ensi viikolla tutustumassa ajankohtaisiin liikuntauutisiin.

8. På hösten firas 140-årig Teknologskap!

I år har det gått 140 år sedan Teknologföreningen grundades från vilket även Tekniska högskolans studentkår, som efterträddes av AUS, räknade sin ålder.

Till äran av detta firas det 140-åriga teknologskapet på hösten med tillhörande storhet utan att glömma glimten i ögat.

Jubileumsåret kulminerar i Teekkarius 140-festen som ordnas 10.11.2012. Festen föregås av en jubileumsvecka som börjar 3.11 då det finns massor att göra, allt från dans till appro och från sångbastu till sillis.

Närmare information om höstens festligheter och teknologevenemang finns på www.teekkarius140.fi –sidorna eller genom att gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/Teekkarius-140-vuotta/288247627909576

9. TTER:s tredje ansökningsrunda för år 2012, DL sön. 23.9

TTER:s tredje ansökningsrunda för år 2012 har öppnats! Fonden kan bevilja bidrag till alla AUS:s medlemmar och samfund som är verksamma inom AUS. TTER stöder verksamhet som strävar mot stjärnorna, får andra att också bli ivriga, hörs och syns.

Man kan ansöka om bidrag från TTER på två sätt: genom ansökningsrundorna som ordnas ca tre gånger om året och genom den fortlöpande ansökningen som är öppen under terminerna. Genom den fortlöpande ansökningen kan du ansöka om bidrag på högst 1000 €, medan storleken på projektbidragen i de egentliga ansökningsrundorna inte är begränsade.

Ansökningstiden går ut söndagen 23.9.2012 kl. 23.59. Anvisningarna för hur man fyller i blanketten och vilka bilagor som behövs till den finns på fondens nätsidor på adressen http://tter.ayy.fi/. Bidrag ansöks med en webblankett som finns på adressen: http://tter.ayy.fi/hae-avustusta/

Lukuvuoden 2012-2013 kaikkien hakukierrosten hakuajat ja muita lisätietoja löydät TTER:n nettisivuilta osoitteesta http://tter.ayy.fi/. Tsekkaa myös uudet facebook-sivut osoitteessa www.facebook.com/tterahasto.

10. Kom och presentera din intressanta hobby på umgängeskvällar

Har du någon speciell hobby som du skulle vilja presentera för andra och kanske få flera utövare till din gren från studiekretsarna? AUS ordnar under hösten två umgängeskvällar i Otnäs med temat ”har du någonsin provat?” Umgängeskvällarna är fria tillställningar där studerandena har möjlighet att bekanta sig med nya människor och en ny intressant hobby. Tillställningarna hålls på torsdagen 18.10 och på onsdagen 21.11. Bägge tillställningar ordnas på Braskabinettet på Bistervägen i Otnäs.  Skulle du vara intresserad av att komma och dra programmet en av kvällarna? Som belöning erbjuder AUS en gratis bastutur i vilken som helst av de engångshyrbara basturna den tid som arrangören själv bokar, bara bastun är ledig vid den tidpunkten. Skicka en fritt formulerad ansökning till adressen sopo@ayy.fi senast måndagen 17.10. Berätta kort om dig själv och om din hobby i ansökningen. Tilläggsinformation om umgängeskvällarna kan du fråga från samma adress.

11. Apply to the new STUDENT FAMILY FRIEND PROGRAMME at Aalto

How do you connect with Finnish people and culture?  One way is through Aalto University’s Student Family Friend Programme, matching international students with local alumni families, which started as a pilot this summer, and is now officially launching this fall. Both Aalto alumni and students are invited to apply to the programme from the 3rd to 16th of September 2012, after which applicants are matched, accommodating their hopes in the best way possible, for a limited number of participants. The coordinators of the programme then give the contact information to each match, with the only requirement being that you meet at least once. Please find more information on the programme (including the form to apply) here. Aalto’s Student Family Friend Programme is coordinated by Aalto Alumni Relations together with International Relations. Contact Salla Häsä salla.hasa@aalto.fi or Sarah Alden sarah.alden@aalto.fi.

12. AATE workshops: lighting, live sound & camera

Tue 11th September 6pm: LIGHTING @ STUDIO STAGE. AATE Studio Stage has quite much lighting gear. In this workshop we will go through the secrets of lighting design and show lighting controlling. The goal is to form a team which can take care of lighting engineering at AATE Stage events. No previous experience needed. Welcome!

Tue 18th September 6pm: LIVE SOUND @ STUDIO STAGE. AATE Studio Stage is open arena for different culture/art/whatever related projects. In this workshop we will go through the basics of AATE sound system and live mixing. The goal is to form a technical team which is able to take care of live sound engineering at AATE Studio Stage. No previous experience needed. Welcome!

13. Föreslå nya wärdiga till Runda tornets gille

Runda Tornets Gille är en heders- och seniororganisation som är verksam vid Aalto-universitetet. Till gillet bjuds årligen in 15-20 personer som wärdiga (arwoisa) som en uppvaktning för aktivt deltagande i teknologsamfundet och Aalto-universitetets studentsamfund.  PTK:s konklaw väljer de nya wärdiga på basis av förslag från teknolog- och Aalto-universitetets studentsamfund varje höst.

Förslag för detta år kan skickas in fram till 10.10.2012 kl. 10:11. I förslaget bör finnas namn och bild på den som föreslås och motivering varför man borde välja denna person som en eventuell wärdig samt namn(en) på den/de som gör förslaget.

Förslagen ska skickas till adressen ehdota-arwoisia@list.ayy.fi.

Personer som kan bli inbjudna som wärdiga är de som är i slutskedet av sina studier eller är nyutexaminerade och som har visat fortlöpande, levande intresse för teknologkultur och för annan verksamhet inom Aalto-universitetets studentsamfund samt inom föreningar nära det.

Det kan vara en enskild person, ett gille eller en förening eller flera personer, gillen eller föreningar tillsammans som ger förslag.

Tilläggsinformation om PTK och dess wärdiga: www.ptk.ayy.fi.

14. Teekkarispeksis improvisations- och danskurser för hösten

Teekkarispeksi ordnar igen i höst improvisationskurser för alla som är intresserade. Kom med du också och utmana dig själv med nya dansstilar eller genom att kasta dig in i improvisationens virvlar! Kurserna börjar vecka 38 och slutar vecka 46. Improvisationskurserna ordnas på måndag och torsdag kvällar, danskurserna på onsdag kvällar.

Anmälningen till nybörjarkurser i improvisation och dans börjar på onsdagen 12.9 kl.12 i f.d. TH:s huvudbyggnads nedre aula. Till fortsättningskurser anmäler man sig på onsdagen 12.9. kl.18 i JMT1:s aula.

Tilläggsinformation på adressen teekkarispeksi.fi

15. Polijazz ry:s veckovisa danslektioner börjar 10.9

Polijazz´ höstens danskurser börjar 10.9, det finns fantastiska danspass i streetdance, modern dans och breakdance! Anmäl dig till danspassen på adressen: http://polijazz.ayy.fi/courses.php. Den första gången får man prova gratis!  Passen fortsätter fram till 9.12 och du kan komma med även mitt i terminen.

  • STREETDANCE på måndagar kl. 18.15-19.45 / Jedy Peng Kong  OBS: Det första passet 10.9 hålls undantagsvis kl. 17.30-19.00!
  • NYBÖRJARKURS I MODERN DANS på torsdagar kl. 16.30-17.45 / Sini Heinonen
  • MODERN DANS, FORTSÄTTNING på torsdagar kl. 17.45-19.00 / Sini Heinonen
  • BREAKDANCE på torsdagar kl. 19.00-20.15 / Simeoni Juoperi

Danspassen hålls i Otnäs, i allaktivitetsutrymmet på Bistervägen 3a: http://polijazz.ayy.fi/map_jmt3a.php. Att delta i ett veckopass kostar 35 euro, i två 45 euro och i tre 50 euro för hösten. Betalningsanvisningarna på sidan: http://polijazz.ayy.fi/prices.php

Välkommen och dansa!

16. Två veckor i Shanghai i slutet av oktober? Sök med senast 13.9!

Som en del av Helsinki WDC12-år i Shanghai ordnas Radical Design Week 2012 -designveckan (http://www.radicaldesignweek.com), där Aalto är med som samarbetspartner. Omkring detta ordnar Aalto tillsammans med finska samarbetsföretag en användarorienterad intensivkurs om innovation för femton studerande på Aalto-Tongji Design Factory i Shanghai 19.10-5.11. Alla studerande som är i slutet av kandidatskedet eller är på magisternivå kan ansöka. Tilläggsinformation http://www.sinofinnishcentre.org/aaltostudents

17. Hoppa på distansarbetsspåran och trimma ditt CV i skick!

Skulle du vilja få en HR-chefs kommentar om ditt CV? Nu har du en möjlighet till det! Hoppa ombord på den rörliga CV-kliniken på den nationella distansarbetsdagen fredagen 21.9 och förbättra ditt CV tillsammans med Dialog-företagens rekryteringsproffs. Spåran kör mellan Handelshögskolans och ARTS:s campus mellan kl. 10-12.

Distansarbetsdagens rörliga CV-klinik är en del av Dialog – Det nya arbetet är här! –projektet. De Dialog-företag som är med publiceras 17.9.2012.

HUR

Skriv ut ditt CV och anmäl dig med på adressen dialogi@ellunkanat.fi. Skriv Dialog-spåra i meddelandefältet. Berätta ditt namn och huvudämne samt från vilken hållplats du hoppar på i e-posten.

AVGÅNGSTIDER

  • Handelshögskolan kl. 10.00 och 11.00 (Hållplats: Handelshögskolorna)
  • Arts kl. 10.30 och 11.30. (Hållplats: Arabiastranden)

Tidtabellen är riktgivande, rutten följer linjerna 3T, 6 och 8 och en resa tar ca 30 minuter. Mellan Arts och handelshögskolan stannar spåran även i Kajsaniemi.

Vi ses på distansarbetsspåran!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *