Veckorapport 38/2012

Detta är AUS:s veckorapport 38/2012

På AUS:s Facebook-sida finns det redan 3500 Aaltoiter! Om du inte ännu är med lönar det sig att komma med nu på adressen www.facebook.com/ylioppilaskunta.

Denna vecka kommer det bland annat att bli diskussion om medborgarlön och bekantning med föreningarnas verksamhet på Campusfesten. I slutet av veckan på lördagen kan man tillsammans med andra Aaltoiter delta i motion i Aaltomilens tecken!

  1. Händer i veckan
  2. Vad då medborgarlön? Kom och diskutera imorgon kl. 17
  3. Campusfest 17.9.-19.9.
  4. Lakinlaskijaiset 2012
  5. AUS:s internationella sektion Mosaic hämtar Världen till campuset!
  6. Gå med i AUS:s intressebevakningssamfund
  7. Sök till TTER:s direktion
  8. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.
  9. På hösten firas 140-årig Teknologskap!
  10. Otatarhakörningen & NättiJussi.140
  11. TTER:s tredje ansökningsrunda för år 2012, DL sön. 23.9
  12. Föreslå nya wärdiga till Runda Tornets Gille
  13. Filmklubb Montaasis smalfilmskurs 5.–7.10
  14. Aalto Aikikais aikidouppvisning mån. 17.9 kl. 16:30 och höstens träningar för nybörjare
  15. ESN Aaalto activities in Autumn
  16. AMCA – the consulting club of Aalto University – membership applications are now open
  17. Sambaskolan Império do Papagaion bateria söker nya medlemmar
  18. Kom och spela till PO!
  19. Lediga arbetsplatser på Aalto-universitetets karriärservice
  20. Young Student – Go Services! -tillfälle
  21. Finlands bästa sommarjobbsarbetsgivare söks igen
  22. Delta i Dialog-projektet vars mission är ett bättre arbetsliv

1. Händer i veckan

2. Vad då medborgarlön? Kom och diskutera imorgon kl. 17

Vad då medborgarlön? Ja-a, där har vi en riktig fråga. Kom och leta efter svar eller hitta på flera frågor på medborgarlönkvällen som AUS:s arrangerar på tisdagen 18.9 kl. 17 i Aalto-universitetets Finlandia-sal (Värmemansgränden 2). Tillställningen är öppen för allmänheten!

Frågor (och svar, kommentarer och idéer) kan ni skicka i förväg till adressen https://lomake.ayy.fi/sosiaalipolitiikka/mika-perustulo/. Programmet och tilläggsinformation finns på FB.

3. Campusfest 17.9.-19.9.

AUS:s campusfest ordnas i år på mån. 17.9. i Tölö i Handelshögskolans huvudbyggnads aula och tis.-ons. 18.-19.9. i Otnäs i M-salens aula i den gamla huvudbyggnaden kl. 10-14.

Campusfesten är en evenemang för alla Aalto studenter och särskilt föreningar i AUS. Alla studenter har ett perfekt tillfälle att bekanta sig med föreningar i AUS genom att besöka stånden, delta i tävlingar osv! Kom ta reda på vad fritidsaktiviteter föreningarna har att erbjuda dig!

Mera information och tidtabell for föreningarnas öppna kvällevenemanger.

4. Lakinlaskijaiset 2012

Den 1 oktober skallar det i Otnäs och det högt! När det kvällas smäller Lakinlaskijaiset 2012 i gång på Dipoli! Denna, studentkårens största fest erbjuder upplevelser över hela linjen! På scenen ses Kuningasidea, Ruudolf och Karri Koira samt Pariisin Kevät! Musik erbjuds dessutom av den elektroniska musikens förening Entropy och dansarna underhålls av DJ:ar! Och vid midnatt är det naturligtvis dags att ta av mössan enligt traditionella ceremonier.

Biljetter kan köpas från och med 17.9 på olika campusområden i huvudstadsregionen och från Tiketti. Läs närmare tilläggsinformation och var billjetter kan köpas på adressen www.lakinlaskijaiset.fi eller från Facebook.

5. AUS:s internationella sektion Mosaic hämtar Världen till campuset!

AUS:s föreningar och andra internationella föreningar presenterar sin verksamhet vid sina egna stånd i en tältby som läggs upp på Alvarsplatsen. En lista över de föreningar som deltar publiceras närmare evenemanget.

Har du saker som du vill bli av med? Eller har du kanske gjort smycken eller handarbeten som du skulle vilja sälja till andra? Bred alltså ut din filt på Alvarplatsen och kom och sälj saker på Världen på campuset-lopptorget klockan 16-19! Kom ihåg att den enes skräp kan vara den andres skatt!

Dansar du, sjunger du, jonglerar du, integrerar du snabbt, spår du i kort? Kan du rabbla upp pis 100 första desimaler utantill, ritar du av en levande modell eller kan du gå i spagat? Dricker du en vischyflaska på ettan? Kom och visa din förmåga för andra i en lekfull talent-tävling kl. 17 där du får berömmelse och ära och du får öva på din scenkarisma. Det kommer även att finnas toppenpriser!

6. Gå med i AUS:s intressebevakningssamfund

Vill du veta had som händer på Aaltos, Finlands eller världens stundentintressebevakningsfält? Bryr du din hjärna med någon fråga om ämnet? Har du mött missförhållanden inom studentintressebevakning som du skulle vilja diskutera?

Gå med i AUS:s intressebevakningssamfund på Facebook.

Aalto-universitetets studentkårs intressebevakningssamfund är en helt inofficiell och helt obunden plattform för diskussion om och verksamhet inom intressebevakning i AUS, Finland och världen. Att gå med i samfundet binder inte till någonting och man behöver inte vara förvaltningens studentrepresentant eller ens studera vid Aalto för att kunna gå med. AUS:s intressebevakningssektorer följer samfundet tätt och försöker förmedla studerandenas synpunkter till beslutsfattare.

7. Sök till TTER:s direktion

Inom Aalto-universitetets studentkår och inom dess ekonomi fungerar Fonden för befrämjande av teknologverksamhet. Fondens syfte är att södja AUS:s, dess medlemmars och dess föreningars strävan, väcka och uppehålla intresse för tekniska, vetenskapliga, ekonomiska och samhälleliga frågor och deltagande i kultur genom att dela ut bidrag.

Fondens direktion består av fyra personer som AUS:s väjer och tre personer som Runda Tornets Gille rf. väljer. Direktionsmedlemmarna väljs för två år i gången och direktionsordförande väljs bland de som AUS har valt till direktionen. Direktionen utnämns av studentkårens fullmäktige. Fondens direktion är ansvarig för utdelning av fondens bidrag på basis av ansökningar, medan att sköta fondens tillgångar är AUS:s styrelses uppgift. Direktionen erbjuder sina medlemmar en unik utkiksplats över studentverksamheten eftersom fondens möjlighet att dela ut bidrag är mycket betydande i AUS:s skala.

På basis av paragrafen om tur att avgå blir det två platser lediga i fondens direktion i slutet av året till vilka det söks intelligenta och mångsidiga personer. Fyll i blanketten senast 23.10.2012 kl. 16 och berätta varför just du borde väljas till direktionen. Generalsekreteraren kvitterar ansökningarna som mottagna efter att ha försäkrat sig om att bilagorna är läsbara. Till ansökningen ska man bifoga sitt CV och en högst en sida lång personlig uppfattning om hur fonden skulle kunna genomföra sitt uppdrag på bästa sätt. Om du anser att du även skulle passa som direktionsordförande berätta om det i ansökningen. Direktionsmedlemmarna väljs direkt på basis av ansökningarna.

8. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt Stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv öreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

Utöver dessa administrerar AUS vissa fältspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2012 är stipendiernas storlek uppskattningsvis: utbytesstipendium max. 800 €, samfundsstipendium ca 500 €, studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för hösten 2012 är 1.10.2012 klockan 8.00 – 31.10.2012 klockan 23.59. Bara utbytesstipendier ska delas på hösten.

Stipendieansökningsblanketten.

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Eetu Pursiainen (eetu.pursiainen(at)ayy.fi)

9. På hösten firas 140-årig Teknologskap!

I år har det gått 140 år sedan Teknologföreningen grundades från vilket även Tekniska högskolans studentkår, som efterträddes av AUS, räknade sin ålder. Till äran av detta firas det 140-åriga teknologskapet på hösten med tillhörande storhet utan att glömma glimten i ögat.

Jubileumsåret kulminerar i Teekkarius 140-festen som ordnas 10.11.2012. Festen föregås av en jubileumsvecka som börjar 3.11 då det finns massor att göra, allt från dans till appro och från sångbastu till sillis.

Närmare information om höstens festligheter och teknologevenemang finns på www.teekkarius140.fi –sidorna eller genom att gilla på Facebook.

10. Otatarhakörningen & NättiJussi.140

På Lakinlaskijais-dagen kl. 14 ordnas Otatarhakörningen, en tävling du inte vill missa! Planera, snickra ihop, bygg, utmana dig själv och andra, bli ivrig. Allt detta är tillgängligt på Alvarplatsen 1.10!

UnderTeekkarius 140-jubileumshösten tävlas om herraväldet i Otnäs även i NättiJussi.140-tävlingen som är en ”wipeout”-liknande hinderbana vars vinnare får toppenpriser.

Anmälningen till bägge evenemangen är öppen! Tilläggsinformation bl.a. från Facebook.

11. TTER:s tredje ansökningsrunda för år 2012, DL sön. 23.9

TTER:s tredje ansökningsrunda för år 2012 har öppnats! Fonden kan bevilja bidrag till alla AUS:s medlemmar och samfund som är verksamma inom AUS. TTER stöder verksamhet som strävar mot stjärnorna, får andra att också bli ivriga, hörs och syns.

Man kan ansöka om bidrag från TTER på två sätt: genom ansökningsrundorna som ordnas ca tre gånger om året och genom den fortlöpande ansökningen som är öppen under terminerna. Genom den fortlöpande ansökningen kan du ansöka om bidrag på högst 1000 €, medan storleken på projektbidragen i de egentliga ansökningsrundorna inte är begränsade.

Ansökningstiden går ut söndagen 23.9.2012 kl. 23.59. Anvisningarna för hur man fyller i blanketten och vilka bilagor som behövs till den finns på fondens nätsidor på adressen tter.ayy.fi. Bidrag ansöks med en webblankett som finns här.

Ansökningsrundornas ansökningstider för läsåret 2012-2013 och annan tilläggsinformation hittar du på TTER:s nätsidor. Kolla även de nya Facebook-sidorna på adressen www.facebook.com/tterahasto.

12. Föreslå nya wärdiga till Runda Tornets Gille

Runda Tornets Gille är en heders- och seniororganisation som är verksam vid Aalto-universitetet. Till gillet bjuds årligen in 15-20 personer som wärdiga (arwoisa) som en uppvaktning för aktivt deltagande i teknologsamfundet och Aalto-universitetets studentsamfund. PTK:s konklaw väljer de nya wärdiga på basis av förslag från teknolog- och Aalto-universitetets studentsamfund varje höst.

Förslag för detta år kan skickas in fram till 10.10.2012 kl. 10:11. I förslaget bör finnas namn och bild på den som föreslås och motivering varför man borde välja denna person som en eventuell wärdig samt namn(en) på den/de som gör förslaget.

Förslagen ska skickas till adressen ehdota-arwoisia@list.ayy.fi.

Personer som kan bli inbjudna som wärdiga är de som är i slutskedet av sina studier eller är nyutexaminerade och som har visat fortlöpande, levande intresse för teknologkultur och för annan studentverksamhet vid Aalto-universitetet samt fört utvecklingen framåt i studentkåren eller i föreningar inom den.

Det kan vara en enskild person, ett gille eller en förening eller flera personer, gillen eller föreningar tillsammans som ger förslag.

Tilläggsinformation om PTK och dess wärdiga: www.ptk.ayy.fi.

13. Filmklubb Montaasis smalfilmskurs 5–7.10

På Montaasis legendariska baskurs i filminspelning går man igenom grunderna i att skriva ett manuskript, bildspråk, belysning och filmning samt filmar kortfilmer i 8 mm färgfilm i grupper. Kursen erbjuder alltså en unik chans att göra en film på smalfilm som blir mer och mer sällsynt för varje år.

Filmerna skickas för framkallning till ett laboratorium efter vilket de klipps i Montaasis filmklippningsrum vid en tidpunkt som grupperna skilt har kommit överrens om. Klippning sker med s.k. klassisk metod dvs. klippa och tejpa.

Kursens noggrannare tidtabell. Tilläggsinformation och anmälningar via e-post: montaasi@list.ayy.fi. Med på kursen rymms 15 deltagare och den kostar 20 euro för Montaasis medlemmar. Om du inte ännu är medlem kan du betala medlemsavgiften, 10 euro, i samband med kursavgiften. Du kan bli medlem här.

14. Aalto Aikikais aikidouppvisning mån. 17.9 kl. 16:30 och höstens träningar för nybörjare

Aalto Aikikai ordnar en aikidouppvisning på måndagen 17.9 kl.16:30 i tatamisalen på Bistervägen 5A.Träningarna för nybörjare börjar på torsdagen 20.9 kl. 16:30 på samma plats. Mera inforamtion finns på föreningens hemsida.

15. ESN Aaalto activities in Autumn

ESN Aalto has tickets selling point in the main building Tuesday (September 18) 11:00- 14:00 , Thursday (September 20) 11:00-14:00 for the following events:

We are also Organizing a trip to Saint. Petersburg (11.10 – 15.20) Sign up online until 03.10.

16. AMCA – the consulting club of Aalto University – membership applications are now open

The Aalto Management Consulting Association (AMCA) is back for its second year of activities! If you are interested in consulting and want to know more about what AMCA has to offer, check our Facebook page or if you are already sure you want to become a member go straight to our application page!

Please note that our application deadline is already on the 23rd of September!

17. Sambaskolan Império do Papagaion bateria söker nya medlemmar

Du studerande som är intresserad av rytmer, kom och bekanta dig med en sambatrumgrupp i Sambaskola Império do Papagaios träningslokal i Tölö på onsdagar klockan 18-19.30 (Oksanengatan 1-2, befolkningsskyddsrummet). Den 26 september kommer det att vara en uppvisning av fortsättningsbateria efter nybörjarlektionen. Det lönar sig att åtminstone komma för att lyssna på bateria och bekanta sig med samba. Genom hård träning har man även chansen att komma med i vår bateria till junikarnevalen och på spelningar – iband även utomlands!

Den första gången är gratis, och du behöver inte heller en egen trumma eller trumpinnar – vi spelar med skolans instrument. Tidigare erfarenhet av att spela på trummor behövs inte heller men man har naturligtvis nytta av om man tidigare har spelat något instrument.

Välkommen! www.papagaio.fi

18. Kom och spela till PO!

Polyteknikkojen Orkesteri är en fullskalig symfoniorkester som är verksam i Esbo. Dess medlemmar är huvudsakligen studerande från Aalto-universitetet och från andra akademiska läroanstalter från huvudstadsregionen.

Det kunde inte vara enklare att komma med i vår orkester: det räcker att du kommer på plats med dig själv och ditt instrument. Träningarna börjar mån. 10.9 kl. 18 i Servin mökki. Med hinner man nog ännu nästa och ännu sen följande måndag. Stycken som tränas i höst är Musorgskijs En natt på Blåkulla, Sjostakovitjs Cellokonsert nr. 1och Tjajkovskijs Symfoni nr 5.

Tilläggsinformation

19. Lediga arbetsplatser på Aalto-universitetets karriärservice

Koordinator för Murjottelu-sommarjobbskampanjen 2012 för tiden 8.10.2012–15.8.2013

Murjottelu-kampanjen hjälper företag att rekrytera de bästa sommarjobbarna och studerande att hitta ett utmanande sommarjobb inom den egna branschen.

Som Murjottelu-koordinator söks en studerande vid Aalto-universitetet som är i slutet av magisterskedet eller som är nyutexaminerad. Att sköta uppgifterna förutsätter att röra sig på både Arabia, Tölö och Otnäs campusområden från Design Factory och karriärservicebyrån.

Tilläggsinformation om Murjottelu finns här.
Länk till platsannonsen.

Två energiska studerande som posthjälp i Otnäs

Aalto-universitetets karriärservice söker två energiska studerande för att hjälpa till med postningen av magistrarnas karriäruppföljningsförfrågan som sker 9-19.10.2012 på adressen Otsvängen 7 B, vån.3. Uppgifterna består av att lägga frågeformulären i kuvert som har markerats för dem. Att lägga blanketterna i kuvertet är fartfyllt arbete där man behöver kvicka händer och uppmärksamhet. För arbetet betalas 12 € / timme och arbetet tar ungefär fem dagar. Arbetstiden är kl. 9.00 – 12.00. Platserna fylls genast när lämpliga sökanden hittas. Sökande ombes skicka in ansökningen så fort som möjligt via e-post till adressen career-tech@aalto.fi.

Tilläggsinformation om uppdraget kan frågas via telefon från numret 050 363 4836 och via e-post på adressen career-tech@aalto.fi.

20. Young Student – Go Services! -tillfälle

Studerande! Din framtida arbetsplats är inom servicebranschen. Kom och hör vad som krävs för en framgångsrik karriär i ett serviceföretag.

Young Student – Go Services!

  • Tors. 27.9.2012 16-19
  • TU2, TUAS-huset, Otnäs, Otnäsvägen 17

Tilläggsinfo och anmälning (DL 21.9.).

Facebook

Tillfället går på engelska.

21. Finlands bästa sommarjobbsarbetsgivare söks igen

Akavan opiskelijavaltuuskunta AOVA söker igen Finlands bästa sommarjobbsarbetsgivare. Tävlingen som ordnas för femte gången har blivit mer populär för varje år. Både sommarjobbare och arbetsgivare kan föreslå Finlands bästa sommarjobbsarbetsgivare. Vinnaren väljs av en jury som består av AOVA:s representanter och en ordförande som väljs senare.

Sommarjobben har stor betydelse för högskolestuderande och AOVA vill med sin tävling påminna att sommarjobb är en viktig källa för utkomst och arbetserfarenhet för studerande. Sommarjobb inom den egna branschen är viktigt för högskolestuderande framförallt för att få arbetserfarenhet eftersom brist på arbetserfarenhet kan försvåra sysselsättningen efter utexamineringen.

Finlands bästa sommarjobbsarbetsgivare kan föreslås genom en elektronisk blankett som finns på tävlingens sidor på adressen www.akava.fi/paraskesatyonantaja. På sidorna finns även tilläggsinformation om tävlingen och förra årens vinnare.

Tävlingsblanketten är öppen fram till 30.9.2012. På blanketten finns bland annat frågor om sommarjobbsarbetsgivares sätt att fungera inom olika grundläggande frågor inom anställning så som utpekande av arbetsuppgifter, handledande av arbetet och att sköta om arbetstagarens rättigheter. Vinnaren i Finlands bästa sommarjobbsarbetsgivare 2012 -tävlingen utlyses i slutet av hösten 2012.

22. Delta i Dialog-projektet vars mission är ett bättre arbetsliv

Studerande vid Aalto, sex företag vill inleda en Dialog med dig för att utveckla framtidens arbetsliv! Vinn ett 800 €:s resepresentkort och ett bättre arbetsliv!

Dialog-projektets mission är ett bättre arbetsliv. Dialog är världshistoriens första arbetskonflikt där arbetstagarna och arbetsgivare är på samma sida och kring samma bord, för ett bättre arbetsliv. År 2012 koncentrerar sig Dialog på rörligt arbete. Vi utreder och brainstormar tillsammans med studerande och företag om vad rörligt arbete är, hur flexibelt arbetet organiseras och med hurdana verktyg det görs.

Med är Accenture, Elisa, UPM, Wärtsilä, LähiTapiola och Yle. Dessa sex företag vill höra när, var och hur du skulle vilja arbeta. De vill ha dig med även i sin företagsgrupp för att konkret utveckla arbetssätten tillsammans med sina arbetstagare.

Det har betydelse till hurdant arbetsliv du utexamineras. Det har betydelse att du påverkar det nu!

Du kan delta i Dialog på två sätt

1. Svara på förfrågan

Du kan påverka genom att svara på förfrågan senast 5.10.2012. Bland alla som svarar utlottas ett resepresentkort på 800 euro. För att svara på förfrågan behöver du inte veta vartåt arbetlivet utvecklar sig, det räcker att du har en egen åsikt.

2. Svara på förfrågan och kom med i företagsgrupper

Förutom att kartlägga studerandenas önskemål om arbetslivet är Dialogens kärna interaktionen mellan studerandena och företagen. Dialogen söker nu studerande med ett öppet sinne, tankar som riktar sig till framtiden och passion att göra arbetslivet bättre till sina företagsgrupper.

Man utvecklar olika sätt för rörligt arbete i företagsgrupper på cirka tio personer tillsammans med ledningsguppsmedlemmarna och arbetstagare i Dialog-företagen. Deltagande består av två tre timmars workshopar samt en konkret möjlighet att påverka framtidens arbetssätt. Workshoparna ordnas i oktober-november. Genom att svara på förfrågan kan du anmäla dig till företagsgruppen. Man kan bekanta sig med Dialog-projektets skeden närmare på nätsidorna http://www.uusityoontaalla.fi

Det nya arbetet är här!

P.S. Dialog är även med på den Nationella distansarbetsdagen fredagen 21.9.2012! Hoppa då på CV-kliniken som rör sig på spåren och lyssna på en HR-chefs tips för att trimma ditt CV. Läs mera om evenemanget här och anmäl dig med dialogi@ellunkanat.fi

Länkarna:

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *