Veckorapport 39/2012

Detta är AUS:s vecorapport 39/2012

På AUS:s Facebook-sida finns det redan 3500 Aaltoiter! Kom med på adressen www.facebook.com/ylioppilaskunta.

  1. Händer i veckan
  2. Sök till kommittén som funderar på AINO:s linjepapper och framtid
  3. Sök till uppvaktningsarbetsgruppen
  4. Städning av studentrum upphör från och med 1.10
  5. Vi blev Prosessiteekkarit
  6. Gå med i AUS:s intressebevakningssamfund
  7. Lakinlaskijaiset 2012
  8. Otatarhakörningen & NättiJussi.140
  9. Stora debattkvällen – Stadens hetaste diskussionsevenemang 3.10
  10. Aalto Lunch Beat vol. 4 – THE TIME MACHINE 26.9. 12:00-13:00
  11. Ut och segla
  12. Filmklubb Montaasis smalfilmskurs 5–7.10
  13. Polyteknikkojen juomapeliyhdistys årsfest och sillis
  14. Choral Evensong – an evening prayer with relaxing and beatiful music for students
  15. Teekkarispeksis Spexkväll på tisdagen 25.9 kl. 18-> @OK20
  16. ESN Aalto info session for Erasmus in School project
  17. Platsannons om studentutbyte till Asien
  18. Stipendier för Aalto-universitetets studerande, lärare, forskarstuderande och forskare

1. Händer i veckan

2. Sök till kommittén som funderar på AINO:s linjepapper och framtid

Har du en vision om hurdan AUS:s tidning borde vara i framtiden? Sök med i kommittén via denna blankett!

Ansökning öppen fram till torsdagen 27.9.2012. Arbetsgruppen kommer att sammanträda vid behov under hösten 2012.

Bakgrund: AUS:s fullmäktige beslöt på sitt möte 6.9 om den s.k. Mediafrågan. I och med beslutet läggs studentmedia Aate ned från och med 1.3.2013 och Ainotidningen fortsätter sin verksamhet med nytt koncept. (läs tilläggsinformation på edustajistowiki på edustajisto.ayy.fi, möte 8/2012, mötesärende 10)  Fullmäktige godkände på sitt möte även en kläm som förpliktigade styrelsen att bland medlemmarna bilda en arbetsgrupp vars uppgift är att förbereda Ainos nya linjepapper och göra ett nytt koncept för tidningen.

3. Sök till uppvaktningsarbetsgruppen

Vill du komma med och fundera på vem som ska belönas med studentkårens uppvaktningar?

Uppvaktningsarbetsgruppens uppgift är att begära in ansökningar om vem som ska få studentkårens uppvaktningar, att behandla ansökningarna och att göra ett förslag om uppvaktningsmottagare till studentkårens styrelse.

Som uppvaktningsarbetsgruppens sekreterare fungerar förvaltningschef Janne Koskenniemi och som expertmedlem fungerar arkivarie/museidirektör Tiina Metso.

Uppvaktningsarbetsgruppen som nu väljs är verksam till slutet av år 2013. Det är möjligt att komplettera gruppen under året 2013.

Som medlemmar till uppvaktningsarbetsgruppen önskas motiverade personer med olika bakgrund.

Ansökningsblanketten finns här.

4. Städning av studentrum upphör från och med 1.10

Regelbunden städning av studentrummets gemensamma utrymmen utförd av underhållsföretaget har ingått i studentrummens hyra i Teknologbyn och Alberga. Från och med 1.10 träder ett nytt avtal om fastighetsskötsel i kraft i vilket städning av studentrummets gemensamma utrymmen inte längre ingår. Efter detta ska hyresgästerna själv se till att lägenheten är städad. Trappuppgångarna och husets allmänna utrymmen städas normalt även efter detta.

Man avstår från städning av studentrummens gemensamma utrymmen på grund av höga kostnader och för att alla AUS-medlemmar ska behandlas lika. Städning av studentrummens gemensamma utrymmen i bostadsmålen i Helsingfors har aldrig ingått i hyran.

Efter 1.10 ska hyresgästerna i studentrum städa de gemansamma utrymmena och hålla sin bostad i allmänhet i bra skick. Till exempel att förvara avfall i studentrum eller på balkong är strikt förbjudet och det kan leda till varningar eller till och med till upplösning av hyresavtalet. Om man märker att studentrummet är i olämpligt skick ges en städningsuppmaning. Efter uppmaningen kan bostaden städas av AUS och då debiteras städningskostnaderna gemensamt av alla studentrummets hyresgäster. Vid problemsituationer kan hyresgästen kontakta slottsvärden i sitt eget hus eller direkt AUS:s bostadskontor.

Boendesakkunnig Jaakko Koivula (050 520 9444, fornamn.efternamni@ayy.fi) svarar på frågor och ger tilläggsinformation om ändringen.

5. Vi blev Prosessiteekkarit

Lördagen 15 augusti grundade 53 studerande vid Aalto-universitetet en ny förening som ska förena studerandena vid högskolan för kemiteknik. På föreningens konstituerande möte godkändes föreningens första stadgar och styrelse för resten av år 2012.

Som föreningsnamn ville man inte ha kemist-, trä- och bergsförädlingsgillet, även om det passar ihop med skolans ansökningsalternativ. Som föreningens namn valdes Prosessiteekkarit, som förkortas PT.

Föreningens verksamhet består av f/pHuxuppfostran, intressebevakning, företagsbesök i samarbete med gillen och att ha roligt.  Själva verksamheten börjar nästa år, resten av år 2012 används till planering och att skapa kontakter.

Som första ordförande för Prosessiteekkarit valdes Mikaela Mirsch. ”Vår viktigaste uppgift under hösten är att få föreningen i det skicket att dess verksamhet uppfyller AUS:s kriterier för särställda föreningar år 2013.”, linjerar den nya ordförande upp. Till styrelsen valdes också Emilia Stenman, Mikko Kiviluoma, Laura Lundell, Mikko Laine, Julia Nyström, Anni Nisov och Paavo Mälkönen.

Idag tog studerandena ett kliv mot hösten ’13. Nu är det bara för själva högskolan för kandidatförnyelsen att försöka hänga med. Föreningens nätsidor finns på adressen prosessiteekkarit.ayy.fi.

6. Gå med i AUS:s intressebevakningssamfund

Vill du veta had som händer på Aaltos, Finlands eller världens stundentintressebevakningsfält? Bryr du din hjärna med någon fråga om ämnet? Har du mött missförhållanden inom studentintressebevakning som du skulle vilja diskutera?

Gå med i AUS:s intressebevakningssamfund på Facebook.

Aalto-universitetets studentkårs intressebevakningssamfund är en helt inofficiell och helt obunden plattform för diskussion om och verksamhet inom intressebevakning i AUS, Finland och världen. Att gå med i samfundet binder inte till någonting och man behöver inte vara förvaltningens studentrepresentant eller ens studera vid Aalto för att kunna gå med. AUS:s intressebevakningssektorer följer samfundet tätt och försöker förmedla studerandenas synpunkter till beslutsfattare.

7. Lakinlaskijaiset 2012

Den 1 oktober skallar det i Otnäs och det högt! När det kvällas smäller Lakinlaskijaiset 2012 i gång på Dipoli! Denna, studentkårens största fest erbjuder upplevelser över hela linjen! På scenen ses Kuningasidea, Ruudolf och Karri Koira samt Pariisin Kevät! Musik erbjuds dessutom av den elektroniska musikens förening Entropy och dansarna underhålls av DJ:ar! Och vid midnatt är det naturligtvis dags att ta av mössan enligt traditionella ceremonier.

Biljetter kan köpas på olika campusområden i huvudstadsregionen och från Tiketti. Läs närmare tilläggsinformation om evenemanget och var billjetter kan köpas på adressen www.lakinlaskijaiset.fi eller från Facebook.

8. Otatarhakörningen & NättiJussi.140

På Lakinlaskijais-dagen kl. 14 ordnas Otatarhakörningen, en tävling du inte vill missa! Planera, snickra ihop, bygg, utmana dig själv och andra, bli ivrig. Allt detta är tillgängligt på Alvarplatsen 1.10!

UnderTeekkarius 140-jubileumshösten tävlas om herraväldet i Otnäs även i NättiJussi.140-tävlingen som är en ”wipeout”-liknande hinderbana vars vinnare får toppenpriser.

Anmälningen till bägge evenemangen är öppen! Tilläggsinformation bl.a. från Facebook.

9. Stora debattkvällen – Stadens hetaste diskussionsevenemang 3.10

Stora debattkvällen – Stadens hetaste diskussionsevenemang på Apollo Live Club (Mannerheimvägen 16) på onsdagen 3.10 kl. 19. Dörrarna öppnas kl. 18.

Med och debbaterar:

  • Samuli Putro–Jone Nikula: Blir människan bättre när hon blir äldre?
  • Anni Sinnemäki–Wille Rydman: Är människan sin egen lyckas smed?
  • Matti Vanhanen–Eero Heinäluoma: Beskattningens sporrande Vs. rättvishet

Som kommentator fungerar journalist Ruben Stiller. Debatten hålls på finska.

DJ Mikko Mattlar.

Biljetter 5/6 euro. Förhandsbiljetterna från Tiketti.

10. Aalto Lunch Beat vol. 4 – THE TIME MACHINE 26.9. 12:00-13:00

The self claimed Aalto dancing authority brings you the next instalment of lunchtime disco-getaways. As always guests are served with an ONE HOUR of DJ-led dancing experience this time spiced up with rhythms, basslines and moves from the past, present and the future!

Registeration required:, further information.

Note! If you do not care to dance like there’s no tomorrow, have your lunch break somewhere else.

Note 2! No prior dancing experience required.

11. Ut och segla

Är du intresserad av segling? Skulle du vilja prova? Kom på Teknologernas Seglarförenings presentationsseglig!

Om du missade Campusfesten och du inte kunde anmäla dig till Trips presentationssegling så är det inte ännu för sent!

Presentationsseglingar ordnas på kvällar mån.-tors. 24-27.9 och mån.-tors. 1-4.10. Seglingarna är gratis och tidigare erfarenhet behövs inte. Man kan anmäla sig så länge det finns lediga platser.

Anmälningsblanketten och tilläggsinformation finns här.

PS. Det lönar sig även att anteckna i kalendern Trips infokväll mån. 29.10 på OK20:s stora sida. Då blir det info om klubben och kurserna samt naturligtvis bastu och trevligt sällskap!

12. Filmklubb Montaasis smalfilmskurs 5–7.10

På Montaasis legendariska baskurs i filminspelning går man igenom grunderna i att skriva ett manuskript, bildspråk, belysning och filmning samt filmar kortfilmer i 8 mm färgfilm i grupper. Kursen erbjuder alltså en unik chans att göra en film på smalfilm som blir mer och mer sällsynt för varje år.

Filmerna skickas för framkallning till ett laboratorium efter vilket de klipps i Montaasis filmklippningsrum vid en tidpunkt som grupperna skilt har kommit överrens om. Klippning sker med s.k. klassisk metod dvs. klippa och tejpa.

Kursens noggrannare tidtabell. Tilläggsinformation och anmälningar via e-post: montaasi@list.ayy.fi. Med på kursen rymms 15 deltagare och den kostar 20 euro för Montaasis medlemmar. Om du inte ännu är medlem kan du betala medlemsavgiften, 10 euro, i samband med kursavgiften. Du kan bli medlem här.

13. Polyteknikkojen juomapeliyhdistys årsfest och sillis

Välkommen och fira Polytekknikkojen Juomapeliyhdistys treåriga tillvaro i Gorsu i Otnäs på fredagen 28.9 från och med kl. 21 i bastuns och banbrytande dryckespels tecken! Det kommer även att finnas överraskningsuppträdanden! POJU arrangerar även en sillis i JMT3:s takbastu på lördagen 29.9 från och med kl. 12, där det finns smått tilltugg och spel till priset av 5 euro. Vi ses där!

Evenemanget på Facebook!

14. Choral Evensong – an evening prayer with relaxing and beatiful music for students

University Chaplains are organizing with Anglican chaplaincy of St. Nicholas Choral Evensong services for students.

Service time & place

  • Kallion kirkko (Kallio Church), Itäinen papinkatu 2
  • Wednesdays 5.15pm (17.15) *26.9. *17.10. *28.11.

What is Choral Evensong? In a fully choral service of anglican evensong, all of the service except the introduction, lessons, and some the final prayers are sung or chanted by the officiating cleric and the choir. Our Choral Evensong is a little bit contemporary but follows anglican tradition. Service is in English.

We are looking for students to help us with music (mostly singing) or reading texts and prayers.

If you are interested please contact Henri Järvinen, University Chaplain, henri.jarvinen@evl.fi / 050 355 9294

more info.

15. Teekkarispeksis Spexkväll på tisdagen 25.9 kl. 18-> @OK20

Visste du att Teekkarispeksi är mycket mer än de skickligaste skådespelarna och dansarna?

På spexkvällen får du ta en titt under ytan, vad allt som händer i spexkulisserna: Årligen finns det en stor grupp skickliga scenografer, kostymarbetare och maskörer som förverkligar vår framställning. Vår pjäsmusik ansvarar vårt eget Spexband för och sångerna som det spelar har vi själva skrivit texten till och arrangerat.  Även ljud- och ljustekniker i den mörka bakraden hör till vårt gäng! Eller är du kanske intresserad av företagsmarknadsföring och att göra reklam i våra pr-team?

På nästa vårs teknologspex har du möjlighet att göra allt detta och mycket annat så hoppa med!

Kom till Spexkvällen och möt spexmedlemmar och hitta din plats i vårt gäng! På kvällen finns det även möjlighet att bada bastu så ta med din handuk.

Välkommen att bekanta dig med Teekkarispeksi!

16. ESN Aalto info session for Erasmus in School project

Would you like to see what a Finnish school looks like? What makes the Finnish school system so famous? Do you want to teach Finnish children about your home country? Teach them some French or German? Or how to make your favorite food or play your national sport?

If you answered YES to at least one of the previous questions this project is for you! ESN Aalto is organizing an info session for those who are interested. Come and here more at the ERASMUS IN SCHOOLS INFO AT:

  • Time: Thursday 27.09 at 16.30 – 18.00
  • Place: Aalto Design Factory – The Stage (Betonimiehenkuja 5, 02150, Espoo)

Erasmus in Schools is a nationwide project aimed for all Erasmus students interested in visiting local/nearby schools during their stay in Finland. It is a great way to make the most out of one’s exchange period by getting to know the Finnish culture and schooling system a bit better.

Erasmus students can visit Finnish comprehensive (grades 1-9) and upper secondary (10-12) schools. Erasmus students can work as teachers’ helpers, carry out a project with the class, give a lecture on a certain topic etc. Depending on what the student, the teacher and the school prefers.

School visitors will also receive MOVIE TICKETS and official certificate of participation as a small thank-you!

17. Platsannons om studentutbyte till Asien

Åk på utbyte till Sydostasien eller Kina! På Asia Exchange –utbyte studerar du i en internationell grupp på engelska och bekantar dig samtidigt med den lokala kulturen. Du hinner ännu ansöka till utbyte för våren 2013! Tilläggsinformation på adressen www.asiaexchange.fi.

Vårt nyaste utbytesmål är University of Malaya (UM) som ligger i Kuala Lumpur i Malaysia. UM är ett internationellt respekterat toppuniversitet och det finns hundratals kurser från många olika fakulteter.

Ansökningstiderna går ut

  • Vårterminen 2013: 1.10 / 16.10 / 31.10 beroende på målet
  • Sommarterminen 2013: 10.3
  • Höstterminen 2013: 1.6 / 1.7 berorende på målet

Ansökning sker genom Asia Exchange och godkännande får du inom en vecka.

18. Stipendier för Aalto-universitetets studerande, lärare, forskarstuderande och forskare

Studerandeservice vid Högskolan för elektroteknik utlyser följande stipendier:

  • Ett stipendium på 1000 euro ur avkastning på den sammanlagda studiefonden för i sina studier framgångsrika teknologie studerande som avlägger högre grundexamen, och som också avlagt kandidatexamen vid Aalto-universitetet. Tilläggsinformation.
  • Tre stipendier på 1000 euro ur avkastning på Julius Tallbergs fond för i sina studier framgångsrika teknologie studerande som avlägger högre grundexamen, och som också avlagt kandidatexamen vid Aalto-universitetet. Tilläggsinformation.
  • Ett stipendium på 1000 euro ur avkastning på Kansallis-Osake-Pankki fonden för Aalto-universitetets lärare som stöd till forskningsarbete som anknyter sig till teknik. Tilläggsinformation.
  • Ett stipendium på 1000 euro ur avkastning på Oy Strömberg AB:s fond för Aalto-universitetets lärare som stöd till forskningsarbete som anknyter sig till elektroteknik. Tilläggsinformation.
  • Ett stipendium på 3500 euro ur avkastning på Ernst Wirtzens fond för Aalto-universitetets forskarstuderande inom teknikområdet för en studieresa till Förenta staterna som varar cirka ett år. Tilläggsinformation.
  • Två stipendier på 1500 euro ur Rapals fond för i sina studier framgångsrika teknologie studerande som avlägger högre grundexamen, och som avlagt kandidatexamen vid Aalto-universitetet – i första hand för studerande som inriktar sig till ekonomi för den byggda miljön. Stipendierna är främst avsedda för internationell praktik. Ett officiellt studieutdrag skall bifogas till ansökan. Tilläggsinformation.
  • Ett stipendium på 2000 euro ur studiefonden Rapal Oy för den bästa diplomarbete, licentiat- eller doktorsavhandling som behandlar ekonomi för den byggda miljön. Avhandlingen och ett officiellt studieutdrag skall bifogas till ansökan. Tilläggsinformation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *