Veckorapport 40/2012

Detta är AUS:s veckorapport 40/2012

  1. Händer i veckan
  2. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.
  3. Aava presents: Back to the 20th century
  4. TTER-tävling: Pitcha en projektidé och vinn en videokamera!
  5. Sök till TTER:s direktion
  6. Föreslå nya wärdiga till Runda tornets gille
  7. Anmälningen till Teekkarius 140-festen öppnas 3.10
  8. Kom och göra Teekkarius 140-festen
  9. Meditation & mystik
  10. Fysikalen 2012: Nobel
  11. Polin Appro
  12. APPLY FOR AIESEC GLOBE PROGRAM – VOLUNTEER ABROAD THIS WINTER IN ASIA AND BRAZIL!
  13. Asia exchanges platsannons om arbetspraktik i Asien
  14. Stora debattkvällen – Stadens hetaste diskussionsevenemang 3.10
  15. Karriärservice informerar
  16. Anständigt arbete, ordentligt nöje dvs.: Decent Work -klubb 5.10.2012
  17. Må bra i Aalto – veckan 1- 5.10.2012
  18. LÄMNA FEEDBACK PÅ AALTO-UNIVERSITETETS LOKALER OCH VINN EN JOPO ELLER IPAD
  19. Arkitekturtävlingens bidrag är framställda på utställning
  20. Rymdlastbil i Otnäs 3.10, i Gumtäkt 4.10 och på Narinken 5.10
  21. Kom med i Dialog
  22. Innebandytur för kvinno

1. Händer i veckan

2. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt Stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv öreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

Utöver dessa administrerar AUS vissa fältspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2012 är stipendiernas storlek uppskattningsvis: utbytesstipendium max. 800 €, samfundsstipendium ca 500 €, studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för hösten 2012 är 1.10.2012 klockan 8.00 – 31.10.2012 klockan 23.59. Bara utbytesstipendier ska delas på hösten.

Stipendieansökningsblanketten.

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Eetu Pursiainen (eetu.pursiainen(at)ayy.fi)

3. Aava presents: Back to the 20th century

Upplev århundradets fest med 1900-talet från början till slut på tisdagen 16.10 på Puristamo i Kabelfabriken! Under kvällen är vi med på Titanics sista stunder, vi ser kungen av rock på scenen och vi njuter av Ultra Bras sista spelning. När förbudslaget slår till lönar det sig att hålla ögonen öppna för fruktförsäljare och andra kufar. I slutet av kvällen spelar DJ EAS och MPH skivor.

Festen börjar 19:00 och vi kommer tillbaka till nutiden senast 3:00. Inträdet kostar 18 euro inklusive hela kvällens drycker och smått tilltugg.

Let’s party like it’s 1999..and 1952..and 1921..and..1980..and …!

I ett nötskal:

  • Vad? Back to the 20th century
  • Var? Puristamo på Kabelfabriken (Tallbergsgatan 1)
  • När? På tisdagen 16.10 kl. 19 – 03
  • Hur mycket? 18€, Open Bar
  • Anmäning på adressen

4. TTER-tävling: Pitcha en projektidé och vinn en videokamera!

Bränner en fastastisk projektidé i din ficka? Förklara din tanke på en videosnutt som är max. 90 sekunder, ladda upp den på TTER-fondens färska Facebook-sida och berätta åt vännerna. Den idé som fått flest gillningar vinner en HD-videokamera. Även de som gillar belönas! Tävlingstiden är 1-14.10.2012. Kolla närmare deltagningsanvisningar på Facebook.

Du visste väl också att du kan ansöka om bidrag för att förverkliga ditt projekt: bidrag på max 1000 euro kan ansökas via den fortlöpande ansökningen och större bidrag än de på ansökningsrundorna – nästa ansökningsrunda slutar 3.2.2013!

5. Sök till TTER:s direktion

Inom Aalto-universitetets studentkår och inom dess ekonomi fungerar Fonden för befrämjande av teknologverksamhet. Fondens syfte är att södja AUS:s, dess medlemmars och dess föreningars strävan, väcka och uppehålla intresse för tekniska, vetenskapliga, ekonomiska och samhälleliga frågor och deltagande i kultur genom att dela ut bidrag.

Fondens direktion består av fyra personer som AUS:s väjer och tre personer som Runda Tornets Gille rf. väljer. Direktionsmedlemmarna väljs för två år i gången och direktionsordförande väljs bland de som AUS har valt till direktionen. Direktionen utnämns av studentkårens fullmäktige. Fondens direktion är ansvarig för utdelning av fondens bidrag på basis av ansökningar, medan att sköta fondens tillgångar är AUS:s styrelses uppgift. Direktionen erbjuder sina medlemmar en unik utkiksplats över studentverksamheten eftersom fondens möjlighet att dela ut bidrag är mycket betydande i AUS:s skala.

På basis av paragrafen om tur att avgå blir det två platser lediga i fondens direktion i slutet av året till vilka det söks intelligenta och mångsidiga personer. Fyll i blanketten senast 23.10.2012 kl. 16 och berätta varför just du borde väljas till direktionen. Generalsekreteraren kvitterar ansökningarna som mottagna efter att ha försäkrat sig om att bilagorna är läsbara. Till ansökningen ska man bifoga sitt CV och en högst en sida lång personlig uppfattning om hur fonden skulle kunna genomföra sitt uppdrag på bästa sätt. Om du anser att du även skulle passa som direktionsordförande berätta om det i ansökningen. Direktionsmedlemmarna väljs direkt på basis av ansökningarna.

6. Föreslå nya wärdiga till Runda tornets gille

Runda Tornets Gille är en heders- och seniororganisation som är verksam vid Aalto-universitetet. Till gillet bjuds årligen in 15-20 personer som wärdiga (arwoisa) som en uppvaktning för aktivt deltagande i teknologsamfundet och Aalto-universitetets studentsamfund. PTK:s konklaw väljer de nya wärdiga på basis av förslag från teknolog- och Aalto-universitetets studentsamfund varje höst.

Förslag för detta år kan skickas in fram till 10.10.2012 kl. 10:11. I förslaget bör finnas namn och bild på den som föreslås och motivering varför man borde välja denna person som en eventuell wärdig samt namn(en) på den/de som gör förslaget.

Förslagen ska skickas till adressen ehdota-arwoisia@list.ayy.fi.

Personer som kan bli inbjudna som wärdiga är de som är i slutskedet av sina studier eller är nyutexaminerade och som har visat fortlöpande, levande intresse för teknologkultur och för annan verksamhet inom Aalto-universitetets studentsamfund samt inom föreningar nära det.

Det kan vara en enskild person, ett gille eller en förening eller flera personer, gillen eller föreningar tillsammans som ger förslag.

Tilläggsinformation om PTK och dess wärdiga: www.ptk.ayy.fi.

7. Anmälningen till Teekkarius 140-festen öppnas 3.10

Teekkarius 140-festen firas på Kabelfabriken i Helsingfors 10.11.2012!

Anmälningen till denna årtiondets finaste teknologfest öppnas 3.10.2012 kl. 12 på adressen lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/teekkarius-140-paajuhla .

Tilläggsinformation om jubileumsåret och festen finns på adressen www.teekkarius140.fi. Hitta evenemanget även på Facebook.

8. Kom och göra Teekkarius 140-festen

Teekkarius 140-jubileumsvecka firas 3- 11.11.2012 och förberedelserna är redan i god fart. För att festen ska bli lyckad behövs det ännu massor av ivriga, hjälpande händer. Det behövs hjälp med dekorering, teknik, att rouda saker, servering, matlagning och annat.

Anmäl dig på adressen lomake.ayy.fi/teekkarijaosto.

Festarbetarna får ingen monetär ersättning men de kommer att få oförglömliga upplevelser, en gratis sillis och inbjudan till kaato där man i efterhand kan njuta av den fantastiska festen.

Www.teekkarius140.fi

9. Meditation & mystik

Introduktion till kristen meditation

24.10 kl. 10-15 Domkyrkans kapell. Är du intresserad av att bekanta dig med den mångsidiga världen av kristen bön och meditation? På denna kurs bekantar vi oss med kristen meditation i teori och praktik. Passar för nybörjare och mer erfarna.

Gruppen för kristen mystik

Domkyrkans kapell. >4.10. >8.11. >13.12. Vad är kristen mystik? Hur fördjupar jag mitt andliga liv? Meditationsstund och fördjupning i teman kring kristen mystik en gång i månaden.

Retreat för en jäktad studerande

4-11.11.2012. Är du för jäktad för att gå på retreat? Retreaten för en jäktad studerande är just för dig! Retreaten för en jäktad studerande är gratis, tar en vecka (sön.-sön.) och sker mitt i vardagen. Retreaten är menad för studerande, annan erfarenhet eller bakgrund behövs inte. Lite utrymme att andas.

Tyst morgon

4.10 och 15.11 Maruddens församlingshem. Vad om du skulle börja din dag i tystnad? Vi börjar med gemensam frukost efter vilken vi sjunker i tystnad. Denna lilla retreat tar slut vid lunchtid.

Anmälning och tilläggsinformation, Universitetspräst Henri Järvinen, henri.jarvinen@evl.fi, 09 2340 2543

www.kirkkojakampus.fi

10. Fysikalen 2012: Nobel

Fysikalen är ett spex som ordnas av fysikerna vid Kungliga Tekniska Högskolan. Årets spex handlar om hur det gick till när Alfred Nobel forskade fram dynamiten. Följ hans bataljer med regenterna av England respektive Preussen för att säkra kapital.

Spexet framförs vid Kannbrosalen i Esbo centrum på lördagen den 6.10 från och med klockan 14 (adress: Kannbrogatan 4, 02770 Esbo) Biljetter till spelningen kostar 6e för studenter och barn (under 16 år) och 10e för vuxna. Biljetter kan köpas på den här webbsidan eller vid THS huvudbyggnad i närheten av M-salen på vardagar kl. 10-14 (veckor 39-40).

Biljetter säljs också på Kumpula Campus, vid Physicum på må, ti, ons och fre kl. 12-14.

Efter spelningen ordnas Nachspex-sitz i Otnäs. Sitzbiljetterna kostar 15e och kan köpas i biljettförsäljningen.

Mer info från www.fyysikkokilta.fi/fysikalen/ och på Facebook.

11. Polin Appro

På tisdagen 6.11 under Teekkarius140-jubileumsveckan exploderar det i den östra hamnstaden när Isännistös och Emännistös garantisäkra festkvalitet garanteras av den första teknologdrivna appron. Meningen är att gå runt i Helsingfors, i närheten av gamla Poli, i utmärkta barer i den historiska teknologandans fotspår. Deltagarens målsättning är att samla ihop dryckesstämplar från barer som man besökt under kvällen. Det slutgiltiga prestationsnivån bestäms enligt summan av samlade stämplar. I appro finns det tre nivåer; Snaps, Stop och Fat.

Starten sker från LeBonk (Georgsgatan 24, Helsingfors) vid tidpunkten som står på biljetten. Efterfesten börjar kl. 21 på Fredas Tivoli (Fredriksgatan 51, Helsingfors), där bl.a. ManMan är med i midnattsshowen.

Biljettpaketens förhandsförsäljning för föreningar sker 16.10 -17.10 genom blanketten lomake.ayy.fi/teekkarijaosto

**Biljetterna**

  • 8 € på förhand, 5 € vid dörren, Obs! Berättigar endast till inträdet till Fredas Tivoli!
  • Garderoben ingår inte i biljetterna
  • Biljetter kan köpas i Alvars aula från och med 22.10, 22–26.10 ja 29.10 – 2.11 ja 5- 6.11 klo 10–14

www.teekkarius140.fi

Evenemanget är öppen för alla som är intresserade av teknologfester, K18.

12. APPLY FOR AIESEC GLOBE PROGRAM – VOLUNTEER ABROAD THIS WINTER IN ASIA AND BRAZIL!

AIESEC Aalto is offering two Globe Volunteer Programs for this winter: Experience Asia and Discover Brazil! You can have opportunities to do various meaningful social projects and at the same time experience the most exotic cultures of Taiwan, Malaysia and Thailand. And in South America we give you the opportunity to see the Latin American culture in Brazil while educating local youth about social issues.

The application is now open until October 14. If you are interested in world issues, personal development, cultural discovery and making positive impacts to society, we believe this program will be of great value to you! More details can be found here. If you have any questions, please feel free to contact Dung Vu, AIESEC Aalto Exchange Coordinator, at dung.vu@aiesec.net or 046 525 1211.

13. Asia exchanges platsannons om arbetspraktik i Asien

Förutom studentutbyten erbjuder Asia Exchange (AE) även intressanta utlandspraktikplatser i Asien. Det finns hundratals platser inom åtskilliga branscher bland annat i Kina, Indonesien och Thailand. Är du intresserad av praktik inom ekonomi i Shanghai, att arbeta inom turism i Indonesien eller att arbeta på ett barnhem i Thailand? Det finns praktikplatser även för studerande som är intresserade av internationella relationer, utvecklingsfrågor och kultur. Läs mera om praktikmöjligheterna och fyll i ansökan på adressen www.asiaexchange.fi

14. Stora debattkvällen – Stadens hetaste diskussionsevenemang 3.10

Stora debattkvällen – Stadens hetaste diskussionsevenemang på Apollo Live Club (Mannerheimvägen 16) på onsdagen 3.10 kl. 19. Dörrarna öppnas kl. 18.

Med och debbaterar:

  • Samuli Putro–Jone Nikula: Blir människan bättre när hon blir äldre?
  • Anni Sinnemäki–Wille Rydman: Är människan sin egen lyckas smed?
  • Matti Vanhanen–Eero Heinäluoma: Beskattningens sporrande Vs. rättvishet

Som kommentator fungerar journalist Ruben Stiller. Debatten hålls på finska. DJ Mikko Mattlar. Biljetter 5/6 euro. Förhandsbiljetterna från Tiketti.

15. Karriärservice informerar

Events for international students:

Career Day @ Design Factory, Tue October 16th, 14:00-18:00.

Aalto University Career Services is organizing a career event for Aalto international degree students.

As an international student you may face some challenges in entering the Finnish job market. Aalto University Career Services is organizing an event to help you better understand how the job hunting process, and Finnish labor market work. We will present some peculiarities of the Finnish culture and channels to look for a job. We also give you some practical hints on how to apply for a job and help you in writing a good CV.

More information and registration in Aalto CareerWeb.

Education for international students:

Interview Workshop (CHEM, ELEC, ENG, SCI), Tuesday October 16th, 16:00-17:30, Aalto Design Factory

In this workshop, you will hear general guidelines and tips on how to prepare yourself for an interview and on what the recruiters normally wish to find out about you. You will also have an opportunity to practice your skills in an interview situation, both in the role of interviewee and interviewer.

More information and registration in Aalto CareerWeb.

16. Anständigt arbete, ordentligt nöje dvs.: Decent Work -klubb 5.10.2012

Den finska fackföreningsrörelsen firar den internationella dagen för anständigt arbete på fredagen 5.10.2012. Fackförbundens centralorganisationer STTK, FFC och Akava samt Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry. bjuder in dig till klubben för anständigt arbete till Kokomo-restaurangen (Nylandsgatan 16-20, Helsingfors) på fredagen 5.10 från och med kl. 18.00. Kvällens huvuduppträdare är Pariisin kevät.

Kvällens program:

  • 18:00 Decent Work –klubben öppnas, Obs! Kokomo har ett fantastiskt kök, det lönar sig att börja klubbkvällen med att fylla magen.
  • 19:40 Fackföreningsrättigheterna hör till mänskliga rättigheter: varför?
  • 20:00 Komea Seppo ja Rytmiorkesteri
  • 21:00-22.30 Pariisin Kevät
  • 22.30-03:30 DJ

Med i evenemanget rymms de 250 först anmälda. Evenemanget är gratis. Välkommen!

Anmälning: http://tinyurl.com/8ftnnap

Vad är det frågan om i dagen för anständigt arbete?

Ungdomarna är framtidens arbetstagare. De värdesätter ansvar, ärlighet, jämnställdhet och förtroende. De uppskattar arbete. Hur ska vi kunna försäkra oss om att det finns anständigt arbete med anständiga arbetsvillkor för ungdomar? De finska fackförbundens centralorganisationer har valt ungdomarnas sysselsättning och arbetsvillkor som tema till den internationella dagen för ansändigt arbete som ordnas 5.10. Evenemangen på dagen för anständigt arbete är en del av firandet av den internationella temadagen World Day for Decent Work. Man för kampanj för anständigt arbete i över hundra länder i oktober.

17. Må bra i Aalto – veckan 1- 5.10.2012

Under första veckan i oktober firar man Må bra i Aalto –välmåendeveckan i Aalto.  Veckans målsättning är att presentera aktörer inom Aaltos hälsa och välmående samt att påminna alla hur viktiga motion, hälsosam mat, vila och rekreation är.

Målgruppen för välmåendeveckan är såväl Aaltos hela personal som studerande.

Under veckan ordnas campusvisa program enligt följande:

• I Otnäs bl.a. pausgymnastik hela veckan och arbetshälsovårdarna kan träffas i olika skolor enligt följande:

Pausgymnastik i Otnäs

  • mån. 1.10 kl. 12.30, Bergsmansvägen 2, Festaulan
  • mån. 1.10 kl. 13.00, Otsvängen 5, aulan i 2:a vån.
  • ons. 3.10 kl. 12.00, Maskinbyggarvägen 2, nedre aulan
  • ons. 3.10 kl. 12.30, Biblioteket, Otsvängen 1, aulan
  • tors. 4.10 kl. 12.00, Betongblandargränden 5 C
  • tors. 4.10 kl. 12.30, Otnäsvägen 17, nedre aulan

Arbetshälsovårdarna kan träffas i Otnäs

  • mån. 1.10 kl. 10.00 – 12, Otsvängen 5, rum I407
  • tis. 2.10 kl. 10.00 – 12 Otsvängen 4, nh 203b, 2:a vån.
  • ons. 3.10 kl. 10-12, Otnäsvägen 17, tuas 1167
  • tors. 4.10 kl. 10.00 – 12, Bergsmansvägen 2
  • fre. 5.10 kl. 10.00– 12, Biblioteket, Otsvängen 1, rum 214

Observera att en del av programmen kräver anmälning!

Läs tilläggsinformation och anmälningsanvisningar inside.aalto.fi

18. LÄMNA FEEDBACK PÅ AALTO-UNIVERSITETETS LOKALER OCH VINN EN JOPO ELLER IPAD

Jag hoppas att du kan ta dig tid att lämna feedback om Aalto-universitetets lokaler.

Bland samtliga personer som besvarat enkäten lottar vi ut en JOPO-cykel (värde 399 euro) och en iPad (värde 598), lottningen sker den 17 oktober.

Enkäten hittar du på adressen: www.tutkimus.net/aalto2012

Du kan besvara enkäten på finska eller engelska fram till den 16 oktober 2012.

Undersökningen genomförs av undersökningsföretaget Qualitems Oy och svaren går direkt till Qualitems Oy. Resultaten behandlas konfidentiellt och de svarandes kontaktinformation kommer inte vid något skede att kombineras med svaren. Ytterligare information om undersökningen ger: hanna.lehtisalo(AT)qualitems.fi

19. Arkitekturtävlingens bidrag är framställda på utställning

Första skedet i Campus 2015 –arkitekturtävlingen tog slut i augusti. De 189 bidragen som deltog i tävlingen är framställda på en utställning i Otnäs. Utställningen är öppen för allmänheten och är öppen 1-12.10 kl. 10-16.30.

Syftet med det första skedet i den öppna och internationella arkitekturtävlingen var att designa ett attraktivt och levande operativcentrum till Otnäs campus.

Priskommittén väljer sex av de framställda bidragen som fortsätter i tävlingens andra skede.

Tävlingsbidragen kan även ses och kommenteras på nätsidan campus2015.aalto.fi under oktober.

Tid: 1.10-12.10.2012 kl. 10-16.30

Plats: Futuro Business Park, adr. Teknikvägen 4, 3:e vån., Esbo.

campus2015.aalto.fi

20. Rymdlastbil i Otnäs 3.10, i Gumtäkt 4.10 och på Narinken 5.10

Vad händer i rymden år 2012? Rymdutställning i en lastbil kör runt i Finland i oktober och har med sig satellitmodeller, information, idéer, byggandet av Aalto-1-satelliten och hisnande kosmiska landskap. Rundan börjar från Otnäs campus där lastbilen stannar på onsdagen 3.10 klockan 10–16 på parkeringsplatsen mellan Otnäs huvudbyggnad (Otsvängen 1) och T-huset (Maskinbyggarvägen 2). På torsdagen 4.10 är lastbilsutställningen öppen på Helsingfors universitets campus i Gumtäkt och på fredagen 5.10 på Narinken vid Kampen. Välkommen och bekanta dig med utställningen! Gratis inträde. Tilläggsinformation: www.avaruusrekka.fi

21. Kom med i Dialog

Det har betydelse till hurdant arbetsliv du utexamineras. Det har betydelse att även de framtida arbetstagarna får säga sitt om hur man arbetar i framtiden. Det har betydelse att du påverkar det just nu. I dialog utvecklar studerande och företag tillsammans framtidens arbete. Accenture, Elisa, LähiTapiola, UPM, Wärtsilä och YLE vill komma i dialog med studerandena. 60 Aalto-studerande av de som svarat på förfrågan kommer med i Dialog-företagsgrupper för att diskutera med medlemmarna i ledargrupperna i november-december 2012.

Temat för Dialog 2012 är rörligt arbete. Är framtidens arbete alltså flexibelt, oberoende och rörligt? Hur viktigt är kontrollen över var, hur och med vem man arbetar med för dig?

Kom med och svara på förfrågan senast 5.10 på nätsidan www.uusityoontaalla.fi. Bland alla som svarar utlottas även ett resepresentkort på 800 euro.

Med i farten är också SEFE, TEK, AUS, Talouselämä, arbets- och näringsministeriet samt undervisnings- och kulturministeriet.

www.facebook.com/dialogi

22. Innebandytur för kvinnor

Unisport och innebandyklubben FLOB erbjuder alla AUS:s och HUS:s kvinnliga studerande en gratis innebandytur på söndagar kl. 17-19 i Otnäshallen. Turen är menad för avslappnat spel och alla kvinnor oberoende av spelnivå är välkomna dit. Man försöker ordna några innebandyklubbor som man kan låna om man inte har en egen men det lönar sig att ta med en egen klubba om det är möjligt. Tilläggsinformation om turen finns på adressen http://flob.ayy.fi/unisport/.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *