Veckorapport 42/2012

Detta är AUS:s veckorapport 42/2012

Rekryteringen av AUS:s aktörer för år 2013 startas med ansökning till presidium i AUS:s fullmäktige, till styrelsebildare och till styrelsen. Ansökning till sektioner och kommittéer börjar senare i november. Nu har du ditt livs chans att få uppfostra AUS, din unga och pigga studentkår. Läs mera på adressen ayy.fi/stop/

Teekkarius140-året och jubileumsveckan kulminerar i Teekkarius 140-festen 10.11 i Kabelfabriken i Helsingfors. Anmäl dig med senast fredagen 19.10 på adressen https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/140-ilmoittaudu/

  1. Händer i veckan
  2. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.
  3. Aava presents: Back to the 20th century
  4. Ansökan till AUS:s styrelse och fullmäktiges presidium har öppnats
  5. AUS:s biståndsvecka 15-18.10
  6. Efterlyses: årets internationella gärning 2012!
  7. Skadeinsekter i huvudstadsregionen: instruktioner för AUS:s hyresgäster
  8. Anmälningen till Teekkarius 140-festen är öppen fram till 19.10
  9. Kom och gör Teekkarius140-sillisen!
  10. Sök till TTER:s direktion
  11. Linus Torvalds at Open Innovation House, Tuesday 23 October at 14:00
  12. AATE: Video workshop vol 2: broadcasting multi-camera live show
  13. Studerandenas kommunalvalspaneler 16.10 och 22.10
  14. AYY & ADS: Debattskolning för hallopeder 27.10.2012
  15. SÖMNGRUPPEN –att leta efter god sömn
  16. Aalto Cocktails Infokväll tors. 18.10
  17. Kom och hänga ihop med oss
  18. Åk på veckoslutsresa till Sankt Petersburg med HEBA
  19. Gratisvisningar av spanska filmer i Hagalund 15.10.2012 och i Helsingfors 16-17.10.2012
  20. KY Finance and Nordea Markets & Investment Banking: Fun sport event in Salmisaari on 19.10.
  21. Bordelli 26.10.2012 @ Smökki

1. Händer i veckan

2. Ansökningsperioden för AUS utbytesstipendier är 1.10.-31.10.

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt Stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv föreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

Utöver dessa administrerar AUS vissa fältspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2012 är stipendiernas storlek uppskattningsvis: utbytesstipendium max. 800 €, samfundsstipendium ca 500 €, studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för hösten 2012 är 1.10.2012 klockan 8.00 – 31.10.2012 klockan 23.59. Bara utbytesstipendier ska delas på hösten.

Stipendieansökningsblanketten.

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Eetu Pursiainen (eetu.pursiainen(at)ayy.fi)

3. Aava presents: Back to the 20th century

Upplev århundradets fest med 1900-talet från början till slut på tisdagen 16.10 på Puristamo i Kabelfabriken! Under kvällen är vi med på Titanics sista stunder, vi ser kungen av rock på scenen och vi njuter av Ultra Bras sista spelning. När förbudslagen slår till lönar det sig att hålla ögonen öppna för fruktförsäljare och andra kufar. I slutet av kvällen spelar DJ EAS och MPH skivor.

Festen börjar 19:00 och vi kommer tillbaka till nutiden senast 3:00. Inträdet kostar 18 euro inklusive hela kvällens drycker och smått tilltugg.

Let’s party like it’s 1999..and 1952..and 1921..and..1980..and …!

I ett nötskal:

  • Vad? Back to the 20th century
  • Var? Puristamo på Kabelfabriken (Tallbergsgatan 1)
  • När? På tisdagen 16.10 kl. 19 – 03
  • Hur mycket? 18€, Open Bar

Anmälning på adressen https://lomake.ayy.fi/aava/vuosisadan_bileet/

4. Ansökan till AUS:s styrelse och fullmäktiges presidium har öppnats

Vad är bra i studentkåren, och vad är mindre bra? Vill du påverka på riktigt? Nu har du ditt livs chans att få uppfostra AUS, din unga och pigga studentkår.

Första delen av Next Stop AYY rekryteringssidorna har öppnats uppdaterade 12.10 på adressen ayy.fi/stop. AUS rekrytering startas med ansökning till presidium i AUS:s fullmäktige, till styrelsebildare och till styrelsen. Ansökning till sektioner och kommittéer börjar senare i november.

Ansökningstiden till styrelsebildare och till fullmäktiges presidium går ut 26.10. De som ansöker till styrelsen önskas skicka in sin ansökan senast 18.11 så att deras deltagande i styrelsekandidaternas panel 19.11 kan ordnas.

Noggrannare tidtabell och tilläggsinformation om styrelsepositionerna hittar du på adressen ayy.fi/stop. Om du redan vet vilket ansvarsområde som intresserar dig i styrelsen kan du modigt ta kontakt med den styrelsemedlem som i år har ansvarat för det området. Kontaktuppgifterna hittar du på adressen ayy.fi/hallitus.

5. AUS:s biståndsvecka 15-18.10

AYY-Kehy deltar i den nationella biståndsveckan med Mat som mänsklig rättighet som tema 15-18.10. Det kommer att bli kaffeservering, workshop om hållbar utveckling, exkursion till Kepa, filmkväll och seminarium där Pekka Haavisto (Gröna) och kock Sasu Laukkonen talar samt paneldiskussionsdeltagare funderar på olika sidor av Rättvis och fri handel. Välkommen!

http://www.facebook.com/kehyviikko2012AYY

6. Efterlyses: årets internationella gärning 2012!

Det är dags att belöna årets internationella gärning. Har din lärare, studentorganisation eller någon annan gjort någonting speciellt för att göra Aalto mer internationellt? Förtjänar någon som du känner erkännande för en genial idé eller för aktiv stävan för att hjälpa de internationella studerandena? Föreslå alltså vem som ska få årets internationella gärning –priset!

Priset kan tilldelas till en person, grupp eller organisation vid Aalto som har gjort Aalto mer internationellt eller gjort platsen bättre för antingen internationella studerande eller inhemska studerande som söker internationella upplevelser. Gärningen ska har blivit gjord år 2012 eller i slutet av år 2011.

Skicka ditt förslag till adressen international@ayy.fi senast 25 november. Bifoga en motivering varför just denna gärning borde väljas som vinnare.

Priset tilldelas vinnaren under den internationella veckan 12-18.11.2012.

7. Skadeinsekter i huvudstadsregionen: instruktioner för AUS:s hyresgäster

Under den senaste tiden har man kunnat läsa i tidningarna om skadeinsekterna som plågar studiebostäder. I Finland har man länge fått vara ifred från skadeinsekter men nu har problemet återkommit även hit. Skadeinsekterna är en ihållande nagel i ögat vars utplånande kräver aktiv verksamhet av både hyresgästen och hyresvärden.

De vanligaste skadeinsekterna som plågar studentbostäder är för tillfället vägglöss och pälsbaggar. Bägge har även förekommit i AUS:s bostäder. Det bästa sättet att undvika skadeinsekter är att se till att bostaden är städad och ren. Om du upptäcker något som tyder på skadeinsekter i din bostad ta alltid genast kontakt med AUS:s bostadskontor. Bostadskontoret beställer genast skadedjursbekämpningsexperter för att granska bostaden och göra behövliga förgiftningar. Av detta uppstår inga kostnader för hyresgästen.

Tyvärr kan AUS inte betala andra ersättningar eller ge nedsänkt hyra på grund av skadeinsekterna. Därför är det vars och ens eget intresse att hålla bostaden i så bra skick att skadeinsekterna inte kommer åt att bygga sitt bo där. Om situationen varar länge kan det i värsta fall leda till att man till exempel blir tvungen att slänga bort hela möbler från bostaden. AUS kan heller inte delta i deras ersättning. Ju snabbare AUS får veta om skadeinsekterna desto lättare och snabbare är det att utrota dem och desto mindre är risken att problemet sprider sig till andra hyresgäster eller orsakar större kostnader för någon.

På grund av detta lönar det sig även att vara noggrann om ni tänker ta i bruk en övergiven möbel som ni har hittat någonstans! Granska möblerna åtminstone noggrant för skadeinsekter och spela hellre på den säkra sidan än att ni i misstag bär in er bostad full med insekter med en gammal fåtölj.

Om skadeinsekter har upptäckts i en bostad kan AUS inte heller erbjuda en annan bostad för ifrågavarande hyresgästen förrän skadeinsektssituationen är fixad. Annars kan skadeinsekterna sprida sig till exempel tillsammans med hyresgästen som har flyttat till en ny bostad på grund av förgiftningen och problemet skulle börja om från början.

Om man inte meddelar om skadeinsekter till AUS och problemet blir värre eller till exempel sprider sig till andra bostäder på grund av hyresgästens medvetna åtgärder, så kan kostnader för skadedjursbekämpning riktas till den ifrågavarande hyresgästen. Detta till exempel om bostaden har varit i speciellt ostädat och för skadeinsekter gynnsamt skick, man inte har meddelat AUS om skadeinsekter och efter det tagit dem med sig till en ny AUS-bostad.

Information om vägglöss.

Information om pälsbaggar.

Frågor och kommentarer kan skickas till boendesakkunnig Jaakko Koivula (050 520 9444, fornamn.efternamn@ayy.fi).

8. Anmälningen till Teekkarius 140-festen är öppen fram till 19.10

Teekkarius 140-festen firas på Kabelfabriken i Helsingfors 10.11.2012!

Anmälningen till denna årtiondets finaste teknologfest öppnas 3.10.2012 kl. 12 på adressen https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/140-ilmoittaudu/ .

Tilläggsinformation om jubileumsåret och festen finns på adressen www.teekkarius140.fi. Hitta evenemanget även på Facebook.

9. Kom och gör Teekkarius140-sillisen!

Har ni ett energiskt kompisgäng på 8-10 personer? Behöver ni lite gemensamma pengar till en resa eller något annat projekt? Nu finns det ett unikt tillfälle att tjäna pengar!

Kom och ordna sillisen som avslutar Teekkarius140-jubileumsveckan tillsammans med kompisarna och samla samtidigt in skönt med fickpengar! Sillfrukosten ordnas i Servin Mökki 11.11.2012 från och med kl. 12 och man skulle arbeta den där söndagen och kanske lite på förhand. Om du blev intresserad skicka er offert till adressen pauliina.makkeli@ayy.fi eller arne.kiaupa@ayy.fi så fort som möjligt.

10. Sök till TTER:s direktion

Inom Aalto-universitetets studentkår och inom dess ekonomi fungerar Fonden för befrämjande av teknologverksamhet. Fondens syfte är att stödja AUS:s, dess medlemmars och dess föreningars strävan, väcka och uppehålla intresse för tekniska, vetenskapliga, ekonomiska och samhälleliga frågor och deltagande i kultur genom att dela ut bidrag.

Fondens direktion består av fyra personer som AUS:s väjer och tre personer som Runda Tornets Gille rf. väljer. Direktionsmedlemmarna väljs för två år i gången och direktionsordförande väljs bland de som AUS har valt till direktionen. Direktionen utnämns av studentkårens fullmäktige. Fondens direktion är ansvarig för utdelning av fondens bidrag på basis av ansökningar, medan att sköta fondens tillgångar är AUS:s styrelses uppgift. Direktionen erbjuder sina medlemmar en unik utkiksplats över studentverksamheten eftersom fondens möjlighet att dela ut bidrag är mycket betydande i AUS:s skala.

På basis av paragrafen om tur att avgå blir det två platser lediga i fondens direktion i slutet av året till vilka det söks intelligenta och mångsidiga personer. Fyll i blanketten senast 23.10.2012 kl. 16 och berätta varför just du borde väljas till direktionen. Generalsekreteraren kvitterar ansökningarna som mottagna efter att ha försäkrat sig om att bilagorna är läsbara. Till ansökningen ska man bifoga sitt CV och en högst en sida lång personlig uppfattning om hur fonden skulle kunna genomföra sitt uppdrag på bästa sätt. Om du anser att du även skulle passa som direktionsordförande berätta om det i ansökningen. Direktionsmedlemmarna väljs direkt på basis av ansökningarna.

11. Linus Torvalds at Open Innovation House, Tuesday 23 October at 14:00

  • Date and time: Tuesday 23 October at 14-15.30
  • Venue: 1st floor Seminar Hall, Open Innovation House, Otaniementie 19B, Espoo

Linus Torvalds is a world famous computer programmer. He is the founder and coordinator of Linux. This year the Technology Academy of Finland has named Torvalds joint winner of the 2012 Millenium Technology Prize, one of the technology commmunity’s highest honors.

On October 23 the Aalto University students (and faculty) have a unique chance to discuss with Mr Torvalds. The disucssion is moderated by Prof. Marko Turpeinen, Director EIT ICT Labs Helsinki.

The event is open to all Aalto students and faculty, no registration is required. The seminar hall has 150 places – first come first serve!

http://www.eitictlabs.eu/ict-labs/all-news/article/linus-torvards-at-open-innovation-house-finland/

12. AATE: Video workshop vol 2: broadcasting multi-camera live show

Have you ever wanted to make your own TV show? In this workshop we will go through the basics of live video broadcast production. We will also produce a live show together with the Teekkari Section of AYY!

The course will cover the basics of the following themes:

  • working as a camera operator (cameraman)
  • working as a multi camera director
  • how to set up a studio for multi camera live show
  • the basics of live broadcast sound engineering

The course is held in AATE studio, Jämeräntaival 1 A, basement floor.

SCHEDULE

  • First session on Tue 23rd October 5pm: principles of multi-camera work (video mixing, directing, operating the camera)
  • Second session on Thu 25th October 5pm: we begin to build the live setup (lights, sound, intercom system, cameras etc). Also training included.
  • Third session on Tue 30th October 5pm: building & training continues
  • Fourth session (live show) on Wed 31st October 4pm

No previous skills needed. You can also participate single sessions (if you can’t make all of them). Welcome!

Info: vesa.rajala@ayy.fi / 050 520 9425

Event on Facebook.

13. Studerandenas kommunalvalspaneler 16.10 och 22.10

Är du intresserad av kommunalvalet? Du kan gå och bekanta dig med kandidaterna till exempel på paneler som ordnas i Helsingfors och Esbo. På panelerna behandlas det frågor som studerandena har lyft fram i detta val det vill säga bl.a. boende, motion och studenthälsovård.

I Helsingfors ordnar studentkårerna och studerandekårerna en kommunalvalspanel på Gamla Studenthuset (Mannerheimvägen 3) på måndagen 22.10 kl. 18-20.

I Esbo ordnar studerandekårerna METKA och LAUREAMKO en kommunalvalspanel i Alberga i Metropolias aula (Gamla landsvägen 6) på tisdagen 16.10 kl. 15.30-16.30.

14. AYY & ADS: Debattskolning för hallopeder 27.10.2012

Aalto-universitetets studentkår AUS och Aalto Debating Society ADS ordnar en debattskolning för förvaltningens studentrepresentanter vid Aalto på lördagen 27.10.2012 på Design Factory. Skolningen är menad för alla studentrepresentanter i förvaltning och för sådana som vill bli det i framtiden.

Programmet börjar 10.00 och håller på fram till 16.00. På skolningen övar man på den ädla konsten att debattera och man lär sig att bli bättre på att argumentera. Man har nytta av bättre retoriska färdigheter när man kämpar i förvaltningens arbetsgrupper och även i verkliga livet.

ADS erbjuder skolningens innehåll och AUS matserveringen. För att kartlägga matmängden anmäl dig här.

15. SÖMNGRUPPEN –att leta efter god sömn

Välkommen att lyssna och diskutera om god sömn och förutsättningar för den! Möten hålls i SHVS:s verksamhetsställe i Tölö ons. 7.11, 14.11 och 21.11.2012 Kl. 13.30-15.30

Diskussionen leds av hälsovårdarna Tiina Karppinen och Kirsi Helosuo. Avslappningen leds av fysioterapeut Leena Serkamo

Gruppen är gratis och hålls på finska.

Anmälningar och förfrågningar via e-post senast 31.10 tiina.karppinen@yths.fi

16. Aalto Cocktails Infokväll tors. 18.10

Vill du delta i Aaltos kanske stiligaste klubbs, Aalto Cocktails verksamhet?

Aalto Cocktail arrangerar en infokväll i KY:s bastu (KY-husets 3:e vån.) på torsdagen 18.10 kl. 20. Alla aaltostuderande är välkomna!

Vi berättar om vår verksamhet och hur man kan delta i den. Vägen till bakom bardisken börjar redan samma kväll; styrelsen lär alla intresserade hur man gör drinkar i praktiken! Tidigare erfarenhet av att laga cocktails eller drinkar behövs inte.

17. Kom och hänga ihop med oss

AUS ordnar under hösten två umgängeskvällar i Otnäs. Tillställningarna är gratis och öppna för alla och man behöver inte anmäla sig på förhand. Många kommer till umgängeskvällar ensam eller för första gången så du behöver inte heller fundera på om du redan känner någon som brukar vara där. Du kan sticka in eller stanna hela kvällen. Tillställningarna hålls 18.10 och 21.11 kl. 18-22 i Otstrandens klubbutrymme på adressen Otstranden 8 B. Under kvällen bjuds det på smått tilltugg. Välkommen att umgås! Tilläggsinformation sopo@ayy.fi.

18. Åk på veckoslutsresa till Sankt Petersburg med HEBA

Ryskaklubben HEBA arrangerar en veckoslutsresa till det höstliga Sankt Petersburg 2.11 – 5.11. Avgång på fredag eftermiddag och retur tidigt på måndag morgon. Resan kostar ca 160 EUR + visum. OBS! Visumet ska man skaffa själv, ett engångs visum får man inom 1,5 veckor. Anmäl dig senast på onsdagen 17.10. Tilläggsinformation. Välkommen med!

19. Gratisvisningar av spanska filmer i Hagalund 15.10.2012 och i Helsingfors 16-17.10.2012

Vecka för den spanska filmen

  • 15.10.2012 Kino Tapiola, Tallbysket 2, Esbo
  • 16.10 -17.10.2012 Kino (Kulturkomplexet Andorra), Eriksgatan 11, Helsingfors

Föreningen Finland-Spanien rf ordnar i samarbete med Spaniens ambassad en vecka för den spanska filmen 15-17.10.2012. Inträde till bion är fritt (inom ramarna för åldersgräns). Filmspråket är spanska, textning på engelska.

Närmare tidtabeller och uppgifter om filmerna på internet-sidan.

20. KY Finance and Nordea Markets & Investment Banking: Fun sport event in Salmisaari on 19.10.

The event includes playful sports together with Nordea’s financial professionals such as beach volley and sand golf. After the sporting events, we will continue the evening with snacks, drinks, and sauna.

This is a great opportunity for you to:

  • Become more familiar with Nordea professionals
  • Learn more about work opportunities at Nordea
  • Have fun in a warm (+26 C) environment in the Finnish autumn

Time: 19.10.2012 starting at 17:00
Place: Salmisaaren liikuntakeskus, Biitsi.fi Areena, Energiakatu 3

As the number of participants is limited, we kindly ask you to confirm your attendance to Anni Räihä (anni.raiha@nordea.com) by Monday 15 October. Please include information on your major subject and number of completed credits.

21. Bordelli 26.10.2012 @ Smökki

Denna fest pratas det om. Man pratar om den förra Bordelli fram till den följande men å andra sidan har man pratat om den följande sedan den förra. Det lättklädda temat är obligatoriskt eftersom kan inte kommer in i normala kläder. Det finns inget bildmaterial från festen men de vilda berättelserna lever vidare.

Biljettkön till denna fest fyller upp korridorerna i huvudbyggnaden år efter år och ingen biljett blir utan en ny dominatrix. Biljettförsäljning på ons.17.10 kl. 10 @ Huvudbyggnaden / Tölö (i huvudbyggnadens aula) / Arabia (framför restaurang Kipsari)

Biljetter 10 €, halarmärke 2€. Max. 2 biljetter/pers.
Största delen av biljetterna säljs i Otnäs.

Evenemanget är K18. Kameror är absolut förbjudna!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *