Skadeinsekter i huvudstadsregionen: instruktioner för AUS:s hyresgäster

Under den senaste tiden har man kunnat läsa i tidningarna om skadeinsekterna som plågar studiebostäder. I Finland har man länge fått vara ifred från skadeinsekter men nu har problemet återkommit även hit. Skadeinsekterna är en ihållande nagel i ögat vars utplånande kräver aktiv verksamhet av både hyresgästen och hyresvärden.

De vanligaste skadeinsekterna som plågar studentbostäder är för tillfället vägglöss och pälsbaggar. Bägge har även förekommit i AUS:s bostäder. Det bästa sättet att undvika skadeinsekter är att se till att bostaden är städad och ren. Om du upptäcker något som tyder på skadeinsekter i din bostad ta alltid genast kontakt med AUS:s bostadskontor. Bostadskontoret beställer genast skadedjursbekämpningsexperter för att granska bostaden och göra behövliga förgiftningar. Av detta uppstår inga kostnader för hyresgästen.

Tyvärr kan AUS inte betala andra ersättningar eller ge nedsänkt hyra på grund av skadeinsekterna. Därför är det vars och ens eget intresse att hålla bostaden i så bra skick att skadeinsekterna inte kommer åt att bygga sitt bo där. Om situationen varar länge kan det i värsta fall leda till att man till exempel blir tvungen att slänga bort hela möbler från bostaden. AUS kan heller inte delta i deras ersättning. Ju snabbare AUS får veta om skadeinsekterna desto lättare och snabbare är det att utrota dem och desto mindre är risken att problemet sprider sig till andra hyresgäster eller orsakar större kostnader för någon.

På grund av detta lönar det sig även att vara noggrann om ni tänker ta i bruk en övergiven möbel som ni har hittat någonstans! Granska möblerna åtminstone noggrant för skadeinsekter och spela hellre på den säkra sidan än att ni i misstag bär in er bostad full med insekter med en gammal fåtölj.

Om skadeinsekter har upptäckts i en bostad kan AUS inte heller erbjuda en annan bostad för ifrågavarande hyresgästen förrän skadeinsektssituationen är fixad. Annars kan skadeinsekterna sprida sig till exempel tillsammans med hyresgästen som har flyttat till en ny bostad på grund av förgiftningen och problemet skulle börja om från början.

Om man inte meddelar om skadeinsekter till AUS och problemet blir värre eller till exempel sprider sig till andra bostäder på grund av hyresgästens medvetna åtgärder, så kan kostnader för skadedjursbekämpning riktas till den ifrågavarande hyresgästen. Detta till exempel om bostaden har varit i speciellt ostädat och för skadeinsekter gynnsamt skick, man inte har meddelat AUS om skadeinsekter och efter det tagit dem med sig till en ny AUS-bostad.

Information om vägglöss.

Information om pälsbaggar.

Frågor och kommentarer kan skickas till boendesakkunnig Jaakko Koivula (050 520 9444, fornamn.efternamn@ayy.fi).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *