Veckorapport 43/2012

Detta är AUS:s veckorapport 43/2012

AUS ordnar för sina medlemmar ett Aalto Thinks –forum på fredagen 26.10 i Otnäs med temat Entreprenörskapets framtid i Finland. Det kommer att bli paneldiskussion om ämnet med experter, och även möjligt att ställa sina egna frågor till panelen! Kom och lyssna vad framtiden innebär för entreprenörer och försäkra dig om att de synvinklar som intresserar dig blir behandlade! OBS: Evenemanget hålls på engelska. /blog/events/aalto-thinks-12012/

  1. Händer i veckan
  2. Kom ihåg att rösta i kommunalvalet!
  3. AUS:s internationella vecka 12.-17.11.2012
  4. Efterlyses: årets internationella gärning 2012!
  5. Blicken mot nästa år och ett mer trivsamt boende i Teknologbyn!
  6. AATE: Video workshop vol 2: broadcasting multi-camera live show
  7. Fem års väntan är slut! Teknologföreningens Jubileumsspex 2012 – Robin Hood
  8. Sök till HOAS:s delegation
  9. Voyage to St. Petersburg
  10. Med Voyage på Julkryssning
  11. Polin Appro
  12. Teknologsångstävlingen 2012
  13. Drinkathlon på söndagen 4.11
  14. Cocktail-sits på onsdagen 31.10
  15. Kom med och förverkliga vårens 2013 MoA – Masters of Aalto!
  16. Välkommen till Kandiskumpa som Alumnirelationer bjuder på i restaurang Kämp 25.10
  17. Karriärservice informerar
  18. Studiepsykologernas workshopar för studerande
  19. Föreslå någon som gjort sig förtjänt av Kvinnor och teknik –priset senast 31.10.2012

1. Händer i veckan

2. Kom ihåg att rösta i kommunalvalet!

Kommunalvalet ordnas 28.10.2012 i Finlands alla kommuner. Du kan även rösta på förhand i postkontor och bibliotek 17-23.10.2012. Med behöver du bara ditt identitetsbevis. I kommunalvalet väljs kommunalfullmäktige som beslutar bl.a. om kommunens service och stadsplanering.

Även internationella studerande kan rösta i kommunalvalet om de är medborgare i ett EU/EES-land och om de har registrerat sig som invånare i en finländsk kommun senast 7.9.2012, eller om de är medborgare i vilket annat land som helst och har bott minst två år i Finland. Tilläggsinformation.

3. AUS:s internationella vecka 12.-17.11.2012

Världen kommer till dig, ta emot den.

Att bli mer internationell innebär oväntade vänner, överraskande upplevelser, pirrande roliga stunder och å andra sidan också att vidga sig, bli mer medveten och ansvar. Under AUS:s internationella vecka tar Mosaic dig med till den färggranna verklighet av nya och spännande tankar, bekantskaper, smaker, språk, ceremonier, provningar och medvetenheten!

Tilläggsinformation hittar du på adressen internationalweek.ayy.fi eller på Mosaics facebook-sida.

På programmet under den internationella veckan:

Mån 12.11

World Dinner
Bekanta dig med världens smaker och dela även med dig av dina favoriter!
@18:00, Smökki
Evenemanget på facebook.

Tis. 13.11

Café Lingua
Öppet språkbad för alla.
@16.00, ADD Café
Evenemanget på facebook.

Ons. 14.11

Exchange Forum
Leena Plym-Rissanen talar om global kompetens i arbetslivet. Hör även om studenters utbyteserfarenheter.
@ 14.00, L-Salen (Otnäs)
Evenemanget på facebook.

Tors. 15.11

Talare: Utrikesminister Erkki Tuomioja
Temat är Global sustainability.
@11:30, Auditorio, Dipoli
Evenemanget på facebook.

International Sits
Sitsa ansvarsfullt och ekologiskt hållbart i en mångkulturell omgivning!
@ 18:30, Smökki
Evenemanget på facebook.

Fre. 16.11

Talare: MEP Tarja Cronberg
Temat är Future of Europe.
@ 12.30, E-Salen (Otnäs)
Evenemanget på facebook.

Global Lives – the screening
Se tio liv från olika delar av världen på fem timmar. Kolla http://youtu.be/3uFdO8k6IHA.
@18.00, Design Factory
Evenemanget på facebook.

Lör. 17.11

Ayydventures
Välmåendeäventyr i världskulturer.
@13.00, Design Factory
Evenemanget på facebook.

Tilläggsinformation finns på veckans nätsidor på adressen internationalweek.ayy.fi!

4. Efterlyses: årets internationella gärning 2012!

Det är dags att belöna årets internationella gärning. Har din lärare, studentorganisation eller någon annan gjort någonting speciellt för att göra Aalto mer internationellt? Förtjänar någon som du känner erkännande för en genial idé eller för aktiv stävan för att hjälpa de internationella studerandena? Föreslå alltså vem som ska få årets internationella gärning –priset!

Priset kan tilldelas till en person, grupp eller organisation vid Aalto som har gjort Aalto mer internationellt eller gjort platsen bättre för antingen internationella studerande eller inhemska studerande som söker internationella upplevelser. Gärningen ska har blivit gjord år 2012 eller i slutet av år 2011.

Skicka ditt förslag till adressen international@ayy.fi senast 25 november. Bifoga en motivering varför just denna gärning borde väljas som vinnare.

Priset tilldelas vinnaren under den internationella veckan 12-18.11.2012.

5. Blicken mot nästa år och ett mer trivsamt boende i Teknologbyn!

Vill du göra Teknologbyn till ett ännu bättre ställe att bo på? Nu har du möjlighet till det: kandidera i byvalet och ta till exempel din vän med och kandidera! I år väljs bysenatens nio invånarmedlemmar genom direkt personval men reklamkampanjen kan man naturligtvis göra tillsammans. Man kan bli kandidat på Otnäs servicepunkt från och med mån. 22.10. Kandidatblanketten, kungörelsen om valet och andra instruktioner hittar du på adressen http://kylavaalit.ayy.fi.

Förhandsröstningen börjar mån. 12.10 och den officiella valdagen är tors. 22.11, då det även firas Byns lillajul i Smökki.

Bysenaten är Teknologbyns invånarkommitté vars uppgift är att förbättra invånartrivseln. De synligaste evenemangen under året är utlysning av Wappejippot från Smökkis tak, Floradagens budkavle till den östliga hamnstaden och att arrangera Byns lillajul i samband med byvalet. Tidigare år har bysenaten även organiserat insamling av skrotbilar och övergivna cyklar. År 2012 firades den 60-åriga Byn med sitsar, barnens lördag och Blomsterfest. Bysenaten ordnade även en klädinsamlingslåda från UFF bredvid OK20 i Otnäs.

Annars, Bysenatens ordförande år 2013, dvs. bychefen, väljs genom AUS:s volontärrekrytering så det lönar sig för de som är intresserade att hålla ögon och öron öppna senare på hösten!

6. AATE: Video workshop vol 2: broadcasting multi-camera live show

Have you ever wanted to make your own TV show? In this workshop we will go through the basics of live video broadcast production. We will also produce a live show together with the Teekkari Section of AYY!

The course will cover the basics of the following themes:

  • working as a camera operator (cameraman)
  • working as a multi camera director
  • how to set up a studio for multi camera live show
  • the basics of live broadcast sound engineering

The course is held in AATE studio, Jämeräntaival 1 A, basement floor.

SCHEDULE

  • First session on Tue 23rd October 5pm: principles of multi-camera work (video mixing, directing, operating the camera)
  • Second session on Thu 25th October 5pm: we begin to build the live setup (lights, sound, intercom system, cameras etc). Also training included.
  • Third session on Tue 30th October 5pm: building & training continues
  • Fourth session (live show) on Wed 31st October 4pm

No previous skills needed. You can also participate single sessions (if you can’t make all of them). Welcome!

Info: vesa.rajala@ayy.fi / 050 520 9425

Event on Facebook.

7. Fem års väntan är slut! Teknologföreningens Jubileumsspex 2012 – Robin Hood

Efter fem års oliiidlig väntan är det dags igen! Den 13 oktober kommer en glad spexpublik att vallfärda mot Peacock teatern som denna kväll fungerar som Sherwoodskogen. Denna folkmassa vallfärdar för att se premiären av Teknologföreningens Jubileumsspex 2012 – Robin Hood! Teknologföreningen sätter nu upp sitt 9nde spex till ära för TF:s 140-års jubileum. Det första spexet gjordes år 1948 och på senare år har det blivit en jubileumstradition vart femte år. Efter premiären bär det av till Vasa och därefter följer en turné till Sverige där vi besöker både Stockholm och Göteborg. Tillbaka i Finland väntar sedan två grandéfinal föreställningar i Helsingfors. Allt som allt torde spexet då ha setts av över 1000 åskådare (med dig inräknat!). Vi syns på föreställningarna!

Biljetter kan köpas på www.spexet.fi

8. Sök till HOAS:s delegation

Är du intresserad av att påverka studenternas boendefrågor?

Enligt Helsingforsregionens studentbostadsstiftelses (HOAS) stadgar har AUS rätt att utse sina egna representanter till vissa organ. AUS:s har rätt att utse nio (9) medlemmar för två kalenderår per gång till HOAS:s delegation. På basen av bestämmelsen om turordningen för avgång i stiftelsens regler väljer AUS:s styrelse i höst fem (5) medlemmar till delegationen för perioden 2013-2014.

Till HOAS:s delegations uppgifter hör bland annat att fastslå stiftelsens bokslut, budget och handlingsprogram. Delegationens egentliga möten är vårmötet som hålls i maj och höstmötet som hålls i november.

Om du är intresserad av att representera i delegationen sök uppdraget genom att fylla i ansökningsblanketten här före 29.10.2012 klockan 16.

9. Voyage to St. Petersburg

Voyage arrangerar en gruppresa till Sankt Petersburg där du har möjlighet att se denna fina stad till priset av endast 200 euro. Det är en visumfri resa och i priset ingår båtresan med St. Peter line Princess Maria, samt inkvartering i ett 3-stjärnigt hotell! I priset ingår dessutom flera guidade turer bl.a. det världsberömda Hermitage museet, samt till exempel Pub Crawl!

  • När: 16.11 – 20.11
  • Vad: Båtresa till Sankt Petersburg, inkvartering för två dagar, flera guidade turer.
  • Pris: 200e
  • Tilläggsinformation på evenemangets facebook-event.

10. Med Voyage på Julkryssning

Voyage arrangerar resan till årets absolut bästa studentkryssning, det är alltså frågan om Naturvetarnas Julkryssning! Resan börjar med transport från Kampen/Otnäs till Åbo där vi byter från buss till Silja Europa. Cirka 2600 andra studerande är på väg med på resan så resan är säkert fartfylld!

Om du tidigare har varit med på Julkryssningen vet du att det inte lönar sig att missa denna chans, som kännedom för andra så kommer ni säkert inte att bli besvikna!

Tilläggsinformation på Facebook.

11. Polin Appro

På tisdagen 6.11 under Teekkarius140-jubileumsveckan exploderar det i den östra hamnstaden när Isännistös och Emännistös garantisäkra festkvalitet garanteras av den första teknologdrivna appron. Meningen är att gå runt i Helsingfors, i närheten av gamla Poli, i utmärkta barer i den historiska teknologandans fotspår. Deltagarens målsättning är att samla ihop dryckesstämplar från barer som man besökt under kvällen. Det slutgiltiga prestationsnivån bestäms enligt summan av samlade stämplar. I appro finns det tre nivåer; Snaps, Stop och Fat.

Starten sker från LeBonk (Georgsgatan 24, Helsingfors) vid tidpunkten som står på biljetten. Efterfesten börjar kl. 21 på Fredas Tivoli (Fredriksgatan 51, Helsingfors), där bl.a. ManMan är med i midnattsshowen.

**Biljetterna**

  • 8 € på förhand, 5 € vid dörren, Obs! Berättigar endast till inträdet till Fredas Tivoli!
  • Garderoben ingår inte i biljetterna
  • Biljetter kan köpas i Alvars aula från och med 22.10, 22–26.10 ja 29.10 – 2.11 ja 5- 6.11 klo 10–14

www.teekkarius140.fi

Evenemanget är öppen för alla som är intresserade av teknologfester, K18.

12. Teknologsångstävlingen 2012

Teknologsångstävlingen kommer igen, större och bättre än någonsin. Vi bjuder in alla AUS:s medlemmar att delta i 140-årets teknologsångstävling för att tävla i vem som har den vassaste pennan och det färdigaste ordet. Alla tävlingsbidragen får man komma och framföra på Sångtävlingssitsen 1.11.2012 i Smökki och alla medlemmar är välkomna på sitsen och att lyssna på låtarna tillsammans med juryn.

Länk till evenemanget.

I tävlingen finns två serier i vilka man kan delta efter 4.11.2011 med låtar vars text man har skrivit ensam eller i grupp:

  1. Splitternya sånger som inte tidigare har framförts (som riktgivande och helt frivilligt tema är historia och Teknologskap 140 år
  2. Låtar som skrivits i år och som redan har framförts på sitsar eller andra sångtillfällen.

Vinnarna i de båda serierna får förutom heder och ära även in sången de skrivit i Teekkarius 140 bordfestens laululäsy (och den sjungs på festen). Utöver detta kommer vinnarna att få ett speciellt jubileumsårstävlingspris!

Tävlingsbidragen bör skickas till adressen lutku(aet)list.ayy.fi senast sön. 28.10 kl. 23.55. Skriv ditt namn (eller alla upphovsmäns namn, om det finns flera), dina kontaktuppgifter, i vilken serie du deltar och naturligtvis sångens namn, melodi och text.

Fatta tag i pennan och skapa teknologtraditioner!

13. Drinkathlon på söndagen 4.11

Aalto Beer Pong och POJU arrangerar höstens mest fantastiska dryckesspelsevenemang på söndagen 4.11. Om du sen är intresserad av Beer Pong, Flunkyball, Flipcup eller något annat dryckesspel kan man säkert spela det här! Anmälningen till turneringen är redan öppen på adressen http://tinyurl.com/Drinkathlon.

Tilläggsinformation om evenemanget finns på Facebook.

14. Cocktail-sits på onsdagen 31.10

Aalto Cocktail arrangerar en snäppet bättre sits på onsdagen 31.10 i OK20. På tillställningen bjuds det på Cocktails i stället för de traditionella dryckerna till varje maträtt. Det finns bara 50 platser till tillställningen så det lönar sig att agera snabbt!

Tilläggsinformation om tillställningen på facebook-event.

15. Kom med och förverkliga vårens 2013 MoA – Masters ofAaltoa!

MoA – Masters of Aalto är en utställning och en scen som presenterar kunnande och undervisning vid Aalto-universitetet.

MoA’13:s tidpunkt är 8-26.5.2013, platsen är ännu öppen.

Vi söker till vårt team inspirerande, glada, fördomsfria och samarbetskunniga utställningsarkitekter (3st), produktionspraktikanter (2st), marknadsföringspraktikanter, SoMe-kunniga och guider.

Arbetet för MoAs utställningsarkitekter börjar redan i slutet av detta år och därför önskar vi att ni skickar in en fritt formulerad ansökan senast 1.11.2012 till adressen tarja.peltoniemi@aalto.fi

Tilläggsinformation och svar på frågor får du från här och via e-post katri.winqvist@aalto.fi eller tarja.peltoniemi@aalto.fi.

16. Välkommen till Kandiskumpa som Alumnirelationer bjuder på i restaurang Kämp 25.10

Varma gratulationer för avläggandet av kandidatexamen vid Aalto-universitetet!

Alumnirelationer välkomnar Dig till hotell Kämp för att fira din prestation i tecken av skumvin och gott sällskap. Kandidatexamen är en viktig milstolpe mot magisterskap och arbetslivet. Vi på Aalto-universitetets alumnirelationer är stolta över din prestation och bjuder in dig att fira det. Alla som har avlagt kandidatexamen under år 2012 är välkomna till tillställningen.

Tillställningen är gratis men kräver anmälning eftersom det finns begränsat antal platser. Anmäl dig senast 23.10 här.

  • Tid: Torsdag 25.10.2012 kl. 17
  • Plats: Crystal Bar och Members Lounge i Kämps 2:a våning (Norra Esplanaden 29, 00100 Helsingfors).
  • Klädkod: Smart casual

17. Karriärservice informerar

TalentIT –rekryteringsmässa 1.11.2012, kl. 11.00 – 17.00, Dipoli (Otsvängen 24, Esbo)

Träffa över 60 arbetsgivare inom ICT-branschen, få tips på CV-kliniken och lyssna på experternas tal i auditoriet. Kom på mässan och ta ett steg mot dina drömmars karriär!

Tilläggsinformation

Otaniemi Forum 1.11.2012

Welcome to Otaniemi Forum on November 1st, from 17.00 to 21.00 at Aalto Design Factory! The event offers a networking opportunity for the young and the young-minded internationally orientated business, technology and design enthusiasts. Otaniemi Forum is all about discussions, new ideas and networks. Check out the program and registration details at www.otaniemiforum.com.

18. Studiepsykologernas workshopar för studerande

Få stressen under kontroll -workshopar

Workshopen ordnas både på Otnäs och Arabias campus. På Otnäs campus hålls workshopen i Innopoli 2 (Teknikvägen 14) på torsdagar kl. 10-12 1.11, 8.11, 15.11 och 29.11. På Arabias campus hålls workshopen på onsdagar kl. 10.00-12.00 7.11-28.11, Tavastvägen 135, klassrum 5022.

Karta och kompas för tidsanvändning

Workshopen ordnas både på Otnäs och Arabias campus. På Otnäs campus hålls workshopen i Innopoli 2 på måndagar 29.10 och 5.11 kl. 14-16. På Arabias campus hålls workshopen på måndagar 12.11 och 19.11 kl. 14-16, Tavastvägen 135, klassrum 857.

Grepp om studierna -workshop

Workshopen hålls på Otnäs campus på onsdagar kl. 10-12, 7.11-28.11, Innopoli 2 (Teknikvägen 14).

Mera information om alla workshopar finns på studiepsykologernas sidor på Into. Workshoparna är gratis för studerande och hålls på finska.

19. Föreslå någon som gjort sig förtjänt av Kvinnor och teknik –priset senast 31.10.2012

Aalto-universitetets högskola för elektroteknik delar ut Kvinnor och teknik-priset ur Marja-Terttu Tanttinens fond. Man kan som prismottagare föreslå ett redan planerat eller utfört projekt eller en idé som främjar flickors eller kvinnors iver att studera matematisk-naturvetenskapliga ämnen och söka in att studera inom teknikområden. Personer eller grupper som vill få priset kan även själva anmäla sig som kandidat.

Vi önskar att gillen vid Aalto-universitetets högskolor inom teknik kommer med idéer för hur man kan stöda flickors studier inom de matematiska ämnena i grundskolan och gymnasiet. Förslaget kan till exempel vara teknologdriven klubbverksamhet i skolorna eller någon annan kampanj som uppmuntrar till studier eller ett projektförslag som skolan själv kan förverkliga eller som teknologerna och Aalto-universitetet kan vara med i. Förslaget kan också vara någonting sådant som man tidigare inte ens har tänkt på!

Syftet med priset är att främja att kvinnor söker sig till teknikstudier och att främja studierna för teknikstuderande kvinnor. Beslut om vem som får priset görs av dekanen vid Aalto-universitetets högskola för elektroteknik. Priset delas nu ut för sjätte gången och dess storlek är 1000 euro. Prismottagaren publiceras i början av året 2013.

Fritt formulerade, skriftliga ansökningar med motivering ska lämnas in senast 31.10.2012 kl. 15.45 till Henna Paananen via e-post till adressen grants-elec@aalto.fi.

Tilläggsinformation om stipendierna kan fås av planeraren Henna Paananen, grants-elec@aalto.fi, tel. 050 347 7974.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *