FSF: Pensionslösningar nu, inte imorgon

Studerandefältet har följt noga med den offentliga diskussionen om yrkeskarriärernas förlängning och pensionslösningarna. Statsminister Jyrki Katainen har gett arbetsmarknadsorganisationerna tid till den 13 februari att komma med förslag till att förlänga tiden i arbetslivet.

Finlands studentkårers förbund (FSF) kräver nu ansvarsfulla och omedelbara beslut gällande pensionssystemet. Besluten måste leda till omedelbara åtgärder.

“Att lösa hållbarhetsunderskottet är alla generationers gemensamma sak. Sist och slutligen rör det sig om besluta om hurdan framtid de stora årskullarna önskar för sig själv och hur de vill att framtidens samhälle ser ut för sina barnbarn. Det skulle vara mycket kortsynt av den mest inflytelserika befolkningsgruppen att nu överge sina barn och barnbarn. Kravet om rättvisa mellan generationerna är inte orimligt”, säger ordförande Marina Lampinen från Finlands studentkårers förbund.

De pensionspolitiska beslutens stora betydelse i frågan om att förlänga tiden i arbetslivet och minska hållbarhetsunderskottet innebär att vi måste beakta och diskutera alla alternativ. Det effektivaste sättet att höja den genomsnittliga pensionsåldern och förlänga yrkeskarriärerna är att satsa på lösningar som förbättrar arbetslivets kvalitet och därigenom påverkar karriären från början till slut. Trots det skulle även en höjning av pensionsåldern till sin del kunna svara på utmaningen som den försämrande försörjningskvoten fört med sig.

”Karriärerna måste absolut förlängas även i slutändan. Fastän en höjning av pensionsåldern inte ensam är någon mirakelmedicin för att förlänga yrkeskarriärerna, är den officiella pensionstiden en viktig styrsignal för hur länge man stannar i arbetslivet. Ett pensionsålderssystem som automatiskt utgår från den förväntade livslängden skulle förutsätta bara en engångshöjning och därefter utesluta det upprepade behovet av svåra politiska beslut”, påpekar FSF:s styrelsemedlem Joel Kuuva.

Även pensionsavgifterna måste granskas. Enligt Pensionsskyddscentralens (ETK) beräkningar borde pensionsavgiften från och med 2012 höjas till 25,9 procent. Ifall de nödvändiga höjningarna inte görs kommer avgiftsbördan att stiga och riktas i synnerhet mot den unga och fåtaligare generationen. FSF kräver härmed att pensionsavgiften måste höjas till den nivå som ETK beräknat. Höjningen skulle trygga finansiering av framtida pensionsutgifter och för övrigt förstärka finansieringen av arbetspensionsskyddet.

Arbetsmarknadsorganisationerna måste omedelbart förhandla om att höja arbetspensionsavgiften.

“Det är arbetsmarknadsorganisationernas samhälleliga ansvar att se till att de olika generationerna behandlas rättvist. Tyvärr ser det nu ut som om de unga skulle bli överkörda av de stora årskullarna. Det är ändå inte för sent att rätta till situationen. Men tiden rinner ut, vi har inte råd att söla och dröja med besluten”, påminner FSF:s ordförande Marina Lampinen.

Helsingfors 6.2.2013

  • Marina Lampinen, ordförande
  • Matti Parpala, generalsekreterare

Mera information:

Finlands studentkårers förbund (FSF) rf, Lappbrinken 2, 00180 Helsingfors

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *