Veckorapport 8/2013

Detta är AUS:s veckorapport 8/2013

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. AUS söker för en generalsekreterare
  3. AUS belönade år 2012 gärning för inlärningsfrämjande
  4. Nycklar till AUS:s bostäder från Tölö även i mars
  5. Kom med och motionera –kursen börjar 26.2
  6. Sök till campus-insatsgruppen
  7. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014
  8. Aalto in Africa: ansökningen är igång
  9. Gå med i Radiodiodis verksamhet
  10. Antti Nurmesniemi – forskarutbildningsbidragen för design kan nu ansökas
  11. Bidrag för studier i Kina
  12. Bli internationellt storasyskon
  13. Welcome to NSCN seminar 5. – 6.3.2013
  14. Delta i en karriär- och utbildningsundersökning och vinn fina priser!
  15. Kom som studiopublik till YLE TV2:s nya talkshow

1. Händer i veckan och nästa vecka

VECKA 8

VECKA 9

2. AUS söker för en generalsekreterare

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har cirka 15 000 studentmedlemmar. AUS sysselsätter över 50 fastanställda arbetstagare och flera tiotal frivilliga aktörer. Inom AUS fungerar cirka 200 föreningar. Tyngdpunkterna i studentkårens verksamhet är stark intressebevakning och serviceverksamhet. Dessutom erbjuder studentkåren hem till cirka 3000 av sina medlemmar i sina fastigheter. AUS:s egendom är cirka 150 miljoner euro och den årliga omsättningen är cirka 15 miljoner euro.

Vi söker GENERALSEKRETERARE

till heltidsanställning för perioden 1.9.2013 – 31.8.2016.

Generalsekreterarens uppgift är att fungera som förman för det ideella sekretariatet och som länk mellan studentkårens olika aktörer. Generalsekreteraren deltar i AUS:s ekonomiförvaltning samt i styrelsens, delegationens och ekonomiutskottets möten och verksamhet. Verksamhetens planering och dess kontinuerliga utveckling har en stor roll i det dagliga arbetet. Till generalsekreterarens uppgifter hör som central del även arbete i intressentgrupper och att representera studentkåren.

Vi förutsätter:

  • Kännedom av studentkårs-/organisationsverksamhet
  • Kännedom av ekonomiförvaltning
  • Förmanskunskaper
  • Bra stresstålighet
  • Akademiska studier
  • Flytande kunskaper i finska samt kunskaper i svenska och engelska

Vi ser som meriterande:

  • Förmanserfarenhet
  • Kännedom om AUS och Aalto-universitetet
  • Akademisk examen
  • Spelöga

Vi erbjuder dig en mångsidig och inspirerande arbetsplats och en unik utkiksplats över byggandet av Aalto-universitetets studentkår och Otnäs campusområde. Generalsekreterarens tjänst erbjuder mångsidiga utmaningar, ett brett verksamhetsfält samt en konkurrenskraftig lön. Den livliga och inspirerande omgivningen på vårt kontor skapas av studentkårens aktiva volontärer och toppkunniga sakkunniga. Under din anställning är du berättigad att bo i AUS:s lägenheter. I tjänsten ingår en inskolningsperiod med lön i mån av möjlighet från och med i början av maj.

Ansökningar med cv och löneönskemål skickas till Teemu Halme, sekreteraren för arbetsgruppen utsedd av AUS:s delegation för att förbereda valet av generalsekreterare, senast 22.2.2013 kl.12.00 till adressen teemu.halme@ayy.fi. Ansökningarna bekräftas som mottagna. Ansökningarna behandlas konfidentiellt av arbetsgruppen för valet av generalsekreterare. Intervjuerna ordnas vecka 10-11. Arbetsgruppen ger förslag på den lämpligaste personen på basis av intervjuerna till AUS:s delegation som gör det slutgiltiga valet av generalsekreterare under april.

Tilläggsinformation om tjänsten kan fås av ordförande för arbetsgruppen för valet av generalsekreterare Martin Aalto (martin.aalto@ayy.fi, 050 342 4360) eller av sekreterare Teemu Halme (teemu.halme@ayy.fi, 050 512 5852).

3. AUS belönade år 2012 gärning för inlärningsfrämjande

Aalto-universitetets studentkår (AUS) belönade på sin treårsfest 2.2.2013 år 2012 gärning för inlärningsfrämjande. Priset beviljades åt projektet ”Paremman oppimisen puolesta! (POP)” vid Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper.

POP –projektets mening är att skapa ett samfund och en kultur kring inlärning. Det som gör POP till ett fantastiskt projekt är att både studerande och personalen är med i det. I samband med POP har man bl.a. grundat ett Learning hub Greenhouse i T-huset och utvecklat kursen optimeringens grunder vid högskolan för teknikvetenskaper.

AUS beviljade POP ett bidrag på 300 euro för projektets vidareutveckling och spridning i Aalto-universitetets akademiska samfund. AUS önskar alla de tiotals deltagarna i POP iver och framgång i fortsättningen på projektet som har börjat bra.

AUS belönar årligen en gärning för inlärningsfrämjande. Prisets syfte är att synliggöra och stöda konkreta gärningar och projekt som har gjorts vid Aalto-universitetet för att främja inlärningen. Priset för gärning för inlärningsfrämjande som tilldelades i år var det första i sitt slag. Det nya priset som nu tilldelades ersätter årets lärare –priset.

Nästa gång priset för en gärning för inlärningsfrämjande delas ut är på AUS:s fyraårsfest i februari 2014. AUS uppmuntrar alla från studerande och professorer till gårdskarlar vid Aalto-universitetet att förbättra inlärningen och förutsättningarna för inlärning vid Aalto-universitetet.

Tilläggsinformation: Perttu Karjalainen styrelsemedlem, utbildningspolitik (fornamn.efternamn@ayy.fi)

4. Nycklar till AUS:s bostäder från Tölö även i mars

Nyckeltrafiken för AUS:s bostadsmål i Helsingfors sköts genom servicepunkten i Tölö. Servicepunkten är emellertid stängd på fredagar.

I mars infaller flyttdagen just på en fredag. På grund av detta ordnar AUS en jour till Tölö servicepunkt på flyttdagen i mars. Nycklarna sköts normalt från servicepunkten i Tölö och man behöver inte skilt komma överens om dem. Återlämna eller kom efter din nyckel 1.3 alltså bara från servicepunkten i Tölö. Bostadskontoret i Otnäs kan INTE ta emot nycklar till bostadsmål i Helsingfors så att inte den nya och den gamla hyresgästen går i kors och man blir utan nycklar.

Nyckeljouren är på plats på flyttningsdagarna enligt Tölö servicepunkts normala öppettider kl. 10:30 – 14:30.

5. Kom med och motionera –kursen börjar 26.2

Skulle du vilja motionera mera? Vill du ha sällskap? Är det svårt att börja motionera ensam? Vill du ha handledning i olika motionsmöjligheter?

Om du svarade ja så är Kom med och motionera –kursen just för dig. På tisdagen 26.2 börjar Kom och motionera –kursen som AUS, UniSport och SHVS ordnar i samarbete. Syftet med kursen är att bekanta sig med nya motionsgrenar och framför allt att få vänner som uppmuntrar varandra att motionera. Det kommer att bli tre grupper varav en ordnas i Helsingfors. Gruppmedlemmarna motionerar 1-3 ggr i veckan. Kursdeltagarna kan själva påverka kursens innehåll. Alla som deltar i kursen får ett 3 månaders periodkort till UniSport med vilket kan man bekanta sig med UniSpotrs utbud.

Kom och prova på nya upplevelser tillsammans med andra och få nya vänner. Kursen är gratis och pågår i 12 veckor. Tidigare erfarenhet och kunskap om olika grenar och motion behövs inte. Istället är det obligatoriskt att förbinda sig till gruppen.

Anmälningar till kursen genom e-post till adressen liikunta@ayy.fi. Anmälningstiden går ut fre. 22.2. Tilläggsinformation om kursen kan du fråga efter på adressen heidi.heiskanen@ayy.fi.

6. Sök till campus-insatsgruppen

Vill du påverka värdens bästa campus genom att konkretisera? AUS söker en campus-insatsgrupp för att förverkliga en konkret brainstormingsplattform om Otnäs campus.

I projektet brainstormas och byggs ett konkret fysisk brainstormningsutrymme om campuset. Utrymmet kommer att finnas i Urban Mill –byggnaden bredvid Design Factory. Det fysiska brainstormningsrummet som projektet förverkligar, förblir efter projektets färdigblivande ett utrymme där man kan granska och kommentera campusutvecklingen. I projektet har du möjlighet att konkret påverka Otnäs campus i ett projektteam på 7 personer. Till teamet rekryteras en ordförande och 6 medlemmar. Vi söker deltagare allt från fuxar till erfarna experter.

Bakgrund: I Otnäs kommer man att placera Aalto-universitetets huvudcampus där studerande från olika områden möts. Vårt huvudcampus kommer också att vara en central del av T3-området (vetenskap, konst och ekonomi) i Otnäs, Kägeludden och Hagalund, Esbo.

Tidtabell:

  • Rekrytering till projektteamet är öppen: 8.2–25.2
  • Projektet förverkligas: februari-april
  • Utrymmets öppnande under april
  • Utrymmet är öppet för studerande, personalen, forskare och staden från och med april
  • Ansökningsblanketten finns på adressen http://lomake.ayy.fi/rekry/kampus/

7. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014

Föreningar och aktörer inom AUS har möjlighet att meddela viktiga datum för sina evenemang till studentkårens läsårskalender. Evenemang kan meddelas genom det nedan länkade google docs –dokumentet fram till söndagen 26.5.2013. Fyll i era evenemang under rätt månad i tidsordning. Skriv en text som ni vill ha i kalendern i ”Event name/Text”-kolumnen (med gul bakgrund). Vänligen notera att det ryms högst 25 tecken på en rad, inklusive mellanslag. Fundera när du skriver hur många rader du vill ”slösa” från din egen kalender. Kalendern kommer att bli trespråkig så ta även detta i beaktande när du planerar texten.

Om flera evenemang har antecknats på samma dag samma tid väljs det som berör största delen av studerandena till kalendern. Dokumentet kan redigeras fram till den givna deadlinen 26.5.2013 och fram till dess kan ni gå och göra ändringar i era evenemang. Fyll i kolumnerna noggrant och kontrollera och dubbelkontrollera att uppgifterna är korrekta. Kom ihåg att även fylla i i tabellen vem som ordnar evenemanget.

Http://tinyurl.com/ayycalendar2013

Frågor och kommentarer kan skickas till AUS:s informatör Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi eller 050 5209440).

8. Aalto in Africa: ansökningen är igång

Är du färdig att kavla upp ärmarna och skapa en oförglömlig inlärningsupplevelse tillsammans med andra deltagare? Ansökningstiden pågår ännu en vecka – fram till 25 februari.

Aalto in Africa är studerandenas eget innovationsprojekt. Det är frågan om en unik upplevelse där deltagare lär sig och varandra på olika platser och i olika situationer tillsammans med lokala samfund, företag och universitet.

Läs mera och ansök & www.facebook.com/AaltoInAfrica

9. Gå med i Radiodiodis verksamhet

Aaltoiternas wappenradio som debuterade på wappen 2012 återvänder till etern år 2013. Kanalen som nu bär namnet Radiodiodi söker nya görare till sitt team för att garantera ett ännu bättre radioår!

Har du alltid undrat hur du skulle låta i radio? Skrattar dina vänner åt dina berättelser? Har du alltid velat tala till en stor publik? Kom och gör ett program! Kontakta våra konstnärliga ledare Ilkka Rekola (ilkka.rekola@aalto.fi) och Katharina Jokinen (katharina.jokinen@aalto.fi). Om du redan färdigt har idéer för program berätta åt oss så kan vi tillsammans förverkliga dina idéer. Färdiga programidéer är emellertid inte ett krav, det räcker med iver!

Om du är säker på att du inte är radioansiktet som vi söker efter, var inte orolig eftersom det även behövs människor till andra arbeten i radio. Om du vill till studion utan prata, alltså som producent, kontakta maestro Markku Leppälä (markku.leppala@aalto.fi). De som är intresserad av radio-studioteknik kan kontakta teknikansvarig Juha Biström (juha.bistrom@aalto.fi).

Om ingenting av det ovannämnda låter som din grej men du ändå skulle vilja vara med eller om du har någonting speciellt som du skulle vilja göra ta kontakt med chefredaktör Anna Mannila (anna.mannila@aalto.fi), eftersom det finns massor att göra och uppgifter kommer vi nog på.

Välkommen med! – Radiodiodis redaktion

10. Antti Nurmesniemi – forskarutbildningsbidragen för design kan nu ansökas

Askon Säätiö har år 2000 grundat ett bidrag som bär professor Antti Nurmesniemis namn för att stöda forskarutbildning eller arbetspraktik utomlands. Varje läsår utdelas två bidrag vars storlek är 17.000€. Det ena kan ansökas av finska konstmagistrar eller de som avlagt en motsvarande examen för forskarutbildning eller arbetspraktik, det andra kan ansökas av finska konstkandidater eller de som avlagt en motsvarande examen för att slutföra sina magisterstudier.

Antti Nurmesniemi – forskarutbildningsbidragen för design för läsåret 2013-2014 kan nu ansökas. Tilläggsinformation och ansökningsanvisningar www.askonsaatio.fi

11. Bidrag för studier i Kina

Bidrag som Kinas regering erbjuder för studier och forskning i kinesiska universitet kan ansökas fram till 15.3. Bidrag ansöks genom CIMO. Tilläggsinformation och ansökningsblankett finns på CIMO:s nätsida.

12. Bli ett internationellt storasyskon

Är du intresserad av att komma med i internationell verksamhet? Har du planerat att åka på utbyte men behöver ännu en sista uppmuntran? Vill du själv ta emot de nya utbytesstuderandena lika bra eller ännu bätte än vad du blev emottagen när du var på utbyte? Nu kan du få allt det här och ännu mer. Bli internationellt storasyskon för de utländska studerande som kommer på utbyte till Aalto-universitetet och skaffa dig ett fantastisk läsår!

Fråga genom e-post eller anmäl dig direkt på adressen http://tinyurl.com/kv-tutor helst senast 2.3.2013 eftersom storasyskonen skolas i mars-april och i början av hösten.

Tilläggsinformation kan fås av de internationella storvisirerna,

  • Matleena Kukkonen (matleena.kukkonen@aalto.fi), ELEC
  • Arne Kiaupa (arne.kiaupa@aalto.fi), SCI
  • Reetta Repo (reetta.repo@aalto.fi), CHEM

13. Welcome to NSCN seminar 5. – 6.3.2013

NSCN (Nordic Sustainable Campus Network) is a network of sustainability professionals of ESD and campus greening in the Nordic Universities. Now it`s time to bring these professionals and students together by organizing a seminar in Aalto University in the following March. The NSCN seminar focuses on sustainable development in education and campus development. The seminar also has a special emphasis on student engagement.

Sustainability professionals aim to connect people across the university by sharing information, tools, and inspiration for the sustainability challenges at hand. By enhancing sustainable campus development and change in the curricula, this field of work is making universities more sustainable for the long term.

We`re more than happy to invite you all to Aalto University campus area in Otaniemi, Finland! The seminar is free of charge and lunch/coffee is offered for all the participants. And for letting you all participate in an active manner to this seminar, we encourage you to contribute. So please bring posters, reports, videos and other relevant information on good practices concerning student engagement in sustainability projects of your institution! Contact hille.hakkinen@aalto.fi for additional info.

Registration is open until 26.2.2013. Registration link.

For additional info:

14. Delta i en karriär- och utbildningsundersökning och vinn fina priser!

Du fick nyligen en inbjudan att vara med i studentenkät trendence Graduate Barometer Europe 2013 – Finland Edition. Tack så mycket om du redan har fyllt i enkäten. Om du inte har gjort det än hoppas vi att du tar chansen nu. För att delta, vänligen klicka här: www.trendence-gradbarometer.eu

När du har avslutat undersökningen kan du jämföra dina svar med genomsnitten hos andra europeiska studenter. Dessutom har du chans att vinna ett av följande priser:

  • 5 x tillgodocheckar på Amazon värda €500 styck
  • 10 x tillgodocheckar på Amazon värda €200 styck

Denna undersökning genomförs i samarbete med vår undersökningspartner trendence Institut. Vi försäkrar att dina svar kommer att behandlas anonymt och att din information kommer att skyddas enligt lag.

Tack för ditt deltagande och lycka till vid prisdragningen

15. Kom som studiopublik till YLE TV2:s nya talkshow

talkshow DIREKT: KORTESMÄKI

Det saknas ingenting i programmet som leds av Joona Kortesmäki. Förutom reklam. Det kommer att bli nästan 80 avsnitt under det här året så man kommer säkert att se rikets alla intressantaste karaktärer och mest aktuella gäster! Det kommer även att bli intima musikuppträdanden av inhemska stjärnor.

KOM MED TILL STUDIOPUBLIK!

Anmäl dig genom e-post till adressen suorana.kortesmaki@yle.fi. Skriv ditt namn, telefonnummer, e-postadress och hur många ni är som är på väg till sändningen i e-posten. Programmens direkta sändningar görs från Böle från och med 4.3 på måndagar, tisdagar och onsdagar kl. 20:30 – 21:00. Som bekräftelse skickar vi till de anmälda en biljett där det står exakta tids- och platsuppgifter samt ankomstinstruktioner. Tilläggsinformation: tel. 040 190 9180 / Tea

https://www.facebook.com/SuoranaKortesmaki

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *