Veckorapport 9/2013

Detta är AUS:s veckorapport 9/2013

Förhandsinfo: Veckorapporten kommer VARKEN ut vecka 12 ELLER vecka 14 efter påsken. Skicka alltså in dina texter och lägg till dina evenemang i evenemangskalendern på AYY.fi i tid så att de hinner publiceras åtminstone en gång.

Trevligt slut på februari till alla!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Studiestödet under hot
  3. Nycklar till AUS:s bostäder i Helsingfors från Tölö även i mars
  4. Ansök till ordförande eller medlem i årfestskommittén 2014
  5. Kom och hänga ihop med oss 28.2.
  6. Kom och lyssna på föreläsningar på professorsinstallationen 6.3
  7. Karriärservice informerar
  8. Studiepsykologernas verktyg för spännande situationer -workshop
  9. Bli ett internationellt storasyskon
  10. Biljettförsäljning till Condus Spex på Täffä ons. 27.2 kl. 12-14!
  11. Want to work in a startup? Startup Sauna Internship Helsinki applications open 25.2.
  12. Påminnelse: Svara på undersökningen om arbetsgivarbilden 2013

1. Händer i veckan och nästa vecka

VECKA 9

VECKA 10

2. Studiestödet under hot

Studiestödssystemets öde avgörs under denna vår i statsrådets interna armbrytning. Det är möjligt att studiestödet i dess nuvarande form kommer att vara historia till vissa delar. På bordet finns nu en modell där studerande skulle få studiestöd under de tre (3) första studieåren men skulle tvingas att finansiera de två (2) sista åren helt och hållet med lån. Finansministeriet skulle vilja gå ännu längre och göra om studiestödet till enbart lån. Nu förbereder sig regeringspartierna för regeringens halvtidsöversyn (28.2) och ramförhandlingar (21.3) kring vilka även studiestödsreformationen realiseras. AUS fortsätter att försvara ett stöd med tyngdpunkten i studiepenning samt förbereder sig att träda upp på barrikaderna för ärendet. Alla är välkomna med i verksamheten, tilläggsinformation ges gärna av AUS:s socialpolitiska ansvarig Laura Euro (laura.euro@ayy.fi, 0505209429).

Vill du göra någonting med kompisgänget eller till exempel med din förening? Studentkåren vid Helsingfors universitet koordinerar ordnandet av jippon, tilläggsinformation finns på adressen www.hyy.fi/opintotuki2013

Kring frågan har man även grundat en ”Tassarna bort från studiestödet” –sida på Facebook. Genom att följa sidan hänger du med i vad som händer!

Tilläggsinformation om ärendet:

3. Nycklar till AUS:s bostäder i Helsingfors från Tölö även i mars

Nyckeltrafiken för AUS:s bostadsmål i Helsingfors sköts genom servicepunkten i Tölö. Servicepunkten är emellertid stängd på fredagar.

I mars infaller flyttdagen just på en fredag. På grund av detta ordnar AUS en jour till Tölö servicepunkt på flyttdagen i mars. Nycklarna sköts normalt från servicepunkten i Tölö och man behöver inte skilt komma överens om dem. Återlämna eller kom efter din nyckel 1.3 alltså bara från servicepunkten i Tölö. Bostadskontoret i Otnäs kan INTE ta emot nycklar till bostadsmål i Helsingfors så att inte den nya och den gamla hyresgästen går i kors och man blir utan nycklar.

Nyckeljouren är på plats på flyttningsdagarna enligt Tölö servicepunkts normala öppettider kl. 10:30 – 14:30.

4. Ansök till ordförande eller medlem i årfestskommittén 2014

Kom och ordna AUS:s 4:e årsfest. Ansökningsperioden är öppen nu och går ut 28.2. https://lomake.ayy.fi/rekry/stop/

Årsfestkommittén ordnar varje år i februari AUS:s årsfest, som är studentkårens viktigaste medlems- och intressentgruppsevenemang. Genom festens koncept strävar man till att beröra de senaste yttringarna i världen och understryka innovativitet.

För att styra kommittén väljs årligen till Aava en årsfestansvarig som själv rekryterar nya medlemmar efter sin föregångares fest i början av året. Verksamhetsperioden fortsätter över det officiella året ända till februaris slut. Årsfestadjutanter väljs 4-10, antingen direkt till olika uppgifter eller som medlemmar i kommittén till ansvarsområden som besluts senare på ett sätt som ordförande väljer.

5. Kom och hänga ihop med oss 28.2.

AUS ordnar fyra umgängeskvällar i Otnäs under våren. Tillställningarna är gratis och öppna för alla och man behöver inte anmäla sig på förhand. Många kommer till umgängeskvällar ensam eller för första gången så du behöver inte heller fundera på om du redan känner någon som brukar vara där. Du kan titta in eller stanna hela kvällen. Följande umgängeskväll ordnas på torsdagen 28.2 kl. 18-22 i Otnäs i OK20 lilla sidan på adressen Otsvängen 20. Under kvällen bjuds det på smått tilltugg. Välkommen att umgås! Tilläggsinformation sopo@ayy.fi eller på facebook.

6. Kom och lyssna på föreläsningar på professorsinstallation 6.3

Aalto-universitetet firar sina nya ordinarie professorer genom att bjuda på en mångdisciplinär professorsinstallation. Alla föreläsare är Aalto-universitetets Associate Professorer eller Full Professorer inom tenure track.

Välkommen till professorsinstallationen onsdagen den 6 mars 2013 klockan 14, Dipoli.

Titta på programmet här.

7. Karriärservice informerar

1. Ansökningstiden för den tvärvetenskapliga sommarjobbskampanjen Murjottelu pågår fram till 28.2.

Tilläggsinformation och ansökningsblankett på adressen into.aalto.fi/murjottelu.

2. Vill du få arbetserfarenhet av din bransch från den offentliga sektorn?

På Aalto CareerWeb hittar du nu stödda högskolepraktikplatser inom den offentliga sektorn vilka är riktade till teknikstuderande. Genom dessa är det möjligt att skaffa sig utmärkt arbetserfarenhet och goda kontakter under sommaren. Många platser kan sökas ännu under februari-mars, så var snabb. Du känner igen platserna i Aalto CareerWebs arbetsplatsportal under rubriken ”Korkeakouluharjoittelu TECH”.

Du kan bekanta dig med sidorna för högskolepraktik på CareerWeb på sidan för praktikprogram och -bidrag into.aalto.fi/careerweb

8. Studiepsykologernas verktyg för spännande situationer -workshop

Workshoppen är menad för studerande vars studier påverkas av spänning och som hoppas på att få verktyg för att hantera spänningen. I workshopen sammanträder man sex gånger, på måndagar 11.3-22.4 kl. 12:00-14:00. Anmälning till workshopen senast fre. 1.3.2013.

Tilläggsinformation och en noggrannare beskrivning av kursen på studiepsykologernas sida i Into (på finska)

Workshopen hålls på finska.

9. Bli ett internationellt storasyskon

Är du intresserad av att komma med i internationell verksamhet? Har du planerat att åka på utbyte men behöver ännu en sista uppmuntran? Vill du själv ta emot de nya utbytesstuderandena lika bra eller ännu bättre än vad du blev mottagen när du var på utbyte? Nu kan du få allt det här och ännu mer. Bli internationellt storasyskon för de utländska studerande som kommer på utbyte till Aalto-universitetet och skaffa dig ett fantastiskt läsår!

Fråga genom e-post eller anmäl dig direkt på adressen http://tinyurl.com/kv-tutor helst senast 2.3.2013 eftersom storasyskonen skolas i mars-april och i början av hösten.

Tilläggsinformation kan fås av de internationella storvisirerna,

  • Matleena Kukkonen (matleena.kukkonen@aalto.fi), ELEC
  • Arne Kiaupa (arne.kiaupa@aalto.fi), SCI
  • Reetta Repo (reetta.repo@aalto.fi), CHEM

10. Biljettförsäljning till Condus Spex på Täffä ons. 27.2 kl. 12-14!

De härliga beteendevetarna går en stund iland i TH:s inflytelsesfär och bjuder in dig att se det nionde Condus Spexet. Biljetter säljs i Täffäs aula på onsdagen 27.2 kl. 12-14. Du och kontant, helst jämna pengar!

  • Normal biljett 15 €
  • Studentbiljett 12 €
  • Stödbiljett 20 €

Om du missar biljettförsäljningen på Täffä, köp din biljett här. Tilläggsinformation och auditionsdeltagarna: www.condus.fi/speksi

Genrestars nyheter: http://genrestars.blogspot.fi/

11. Want to work in a startup? Startup Sauna Internship Helsinki applications open 25.2.

The Startup Sauna Internship 2013 program offers a chance for the best students to work in the most exciting startups in Finland. The program offers engineering, business and design jobs from Helsinki area startups for the summer of 2013. This is an opportunity for you to build a network of entrepreneurial minded people and learn by doing with the most driven entrepreneurs in Finland. Take a leap and apply to have the time of your life!

Applications open 25.2. and positions will be filled as soon as good interns are found, so apply early! More information and available positions can be found on startupsauna.com/internship.

12. Påminnelse: Svara på undersökningen om arbetsgivarbilden 2013

Du har väl redan svarat på T-Medias undersökning om arbetsgivarbilden och samtidigt deltagit i utlottningen av bl.a. resepresentkort? Ifall du redan har svarat på undersökningen så är detta meddelande onödig. Ifall du inte ännu har svarat på den hinner du ännu göra det!

T-Media undersöker i sin undersökning om arbetsgivarbilden 2013 de nyaste trenderna i arbetslivet, dragningskraften av arbetsgivare som är verksamma i Finland samt förväntningar på arbetslivet och arbetsgivare.

Mellan alla som deltar i undersökningen våren 2013 utlottas ett 1000 euros resepresentkort, en iPad och presentkort till presentcard.fi –sidan. Dessutom får du en motivationsprofilsbeskrivning baserad på dina svar vilken berättar om din inställning till arbetslivet.

Du kommer till undersökningen genom den nedanstående länken.
Http://www.t-media.fi/tutkimus2013/

Att fylla i blanketten tar cirka 20 minuter av din tid. Du svarar väl på undersökningen senast 17.2! På frågor angående undersökningen svarar: essi.vesterinen@t-media.fi

 

Vill du få din nyhet i veckorapport?

Vill du få din nyhet i veckorapport? Skicka din korta text senast på fredag kl. 10.00 till adressen tiedottaja@ayy.fi. Nyheterna skickas till översättarna så du kan skicka din text som enspråkig. I slutändan är det AUS:s informatör Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi, tel: 050 520 9440) som är ansvarig för innehållet i veckorapport.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *