Veckorapport 11/2013

Detta är AUS:s veckorapport 11/2013

Studiestödet är i fara! Förbered dig på att träda upp på barrikaderna tillsammans med studentrörelsen i en stor demonstration som arrangeras 20.3. Tilläggsinformation på facebook.com/opintotuki2013 och opintotuki.fi.

Veckorapporten kommer inte ut nästa vecka och inte efter påsken vecka 14. En solig mars till alla!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Aino-tidningen söker skribenter, fotografer och illustratörer
  3. Kom till stor demonstration för studiestödet Onsdagen 20.3
  4. Inlämning av föreningsanmälan till AUS och ansökning av AUS:s verksamhetsbidrag pågår
  5. World Dinner och Café Lingua 12.3 på Design Factory
  6. TTER:s andra ansökningsrunda för år 2013, DL sön. 24.3.
  7. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014
  8. Kom och hänga ihop 21.3. – Tema: chokladfest
  9. SHVS:s allergisk snuva temadag
  10. Gå med i Aalto-universitetets samfundstorg
  11. Helsinki Cine Aasia hämtar den asiatiska filmen till staden
  12. Du hinner ännu svara på Intos användarenkät!
  13. Studiepsykologernas Mindfulness –workshop
  14. Karriärservice informerar
  15. Aalto Design Factory Experience Day on Tuesday 12th of March
  16. StartupLife & Startup Sauna Info Event 11.3. 6pm @ Startup Sauna
  17. Delta i Teknologernas Seglarförenings slalomdag och miljökväll
  18. Mikkeli Road Trip – Mission Impossible 23.3
  19. World IP Day 2013 – skrivtävling för studerande
  20. Finland youth to business forum
  21. BESTs sommarkurser
  22. Singlarnas läger i Vänskapens Vandrarhem i Salo

1. Händer i veckan och nästa vecka

VECKA 11

VECKA 12

2. Aino-tidningen söker skribenter, fotografer och illustratörer

AUS:s studenttidning Aino kommer tillbaka efter ett års publiceringspaus! Den första Aino kommer ut i slutet av april. Under år 2013 kommer det sammanlagt att komma ut fyra nummer.

Nu söker vi ivriga skribenter, illustratörer och fotografer för att göra en tidning som är under förnyelse. Redaktionsperioden varar till slutet av år 2013. Alla aaltoiter, oberoende av huvudämne eller årskurs, som är intresserade av att göra en tidning är välkomna till redaktionen på ca 10 personer som baserar sig på frivillighet.

Om du vill med skicka ett kort motiveringsbrev och exempel på dina arbeten senast fredagen 15.3 till adressen ainolehti@ayy.fi. Tilläggsinformation: www.ainolehti.fi.

3. Kom till stor demonstration för studiestödet onsdagen 20.3

Det kokar igen kring studiestödet. I samband med regeringens ramförhandlingar 21.3 fattas beslut om studiestödets framtid. Statens ekonomi är stram och det ser oroväckande ut som om besparingstrycket faller på studerandena. Regeringspartierna är oense om studiestödets utvecklande och alla alternativ från begränsning av stödtiden till studiestöd med tyngdpunkten i lån är möjliga.

Vi samlas på Senatstorget Ons 20.3.2013 kl. 13:00. Från senatstorget går vi i ett tåg till Riksdagshuset för att kräva svar på rättvisa mellan generationer i utbildningspolitiken.

Studentrörelsen har tröttnat på det ständiga bollandet med studiestödet. Nu räcker det!

Tilläggsinformation om teman och hela studiestödsläget finns på facebook-gruppen för Tassarna bort från studiestödet –kampanjen.

Man håller även på att göra en sida för detta, opintotuki.fi

Om du är aktiv i någon förening, rekommenderar vi att ni startar samtidigt. Då är det mer sannolikt att fler kommer med.

4. Inlämning av föreningsanmälan till AUS och ansökning av AUS:s verksamhetsbidrag pågår

Inlämning av föreningsanmälan till AUS och ansökning av AUS:s verksamhetsbidrag började på fredagen den 1 mars. Anmälnings- och ansökningstiden pågår under hela mars, ända fram till måndagen den 1 april. Alla föreningar som är godkända till AUS:s första register kan ansöka om verksamhetsbidrag. Föreningarna i det andra registret och de föreningar som inte söker monetärt bidrag i år fyller bara i föreningsanmälningsdelen som finns i början av ansökningsblanketten. Notera att varje förening som är med i AUS:s föreningsregister ska se till att åtminstone föreningsanmälan blir gjord. Om föreningsanmälan inte har blivit gjord två år i rad leder det till att föreningen avlägsnas från AUS:s föreningsregister.

Ansökningsblanketten finns på adressen https://lomake.ayy.fi/yhdistykset/ayyn-toiminta-avustushakemus-2013/ från och med fredagsmorgon den 1 mars. Tilläggsinformation om ansökningen får du från adressen /stipendier-for-foreningar/, där det bland annat finns poängsättningsmodellen som används när verksamhetsbidrag utdelas åt föreningar samt fjolårets bidragsbelopp. Det lönar sig även att komma ihåg att en förutsättning för att kunna få verksamhetsbidrag är en föreningsprofil i AYY.fi som föreningen själv uppdaterar. Ifall användarkoderna har kommit bort eller du annars behöver hjälp med profiluppdateringen kan du skicka e-post till adressen jarjestoasiat@ayy.fi. Från samma adress får du också annars tilläggsinformation om och hjälp med föreningsanmälan och ansökning av verksamhetsbidrag. Du kan även ta kontakt per telefon på numret 050 520 9442. Per telefon når du organisationssakkunnig bäst på vardagar kl. 10 – 14.

Lycka till med bidragsansökningen!

5. World Dinner och Café Lingua 12.3 på Design Factory

Mosaic är stolt över att presentera: World Dinner och Café Lingua 12.3 på Design Factory!

När: tisdag 12.3. kl. 18-22

World Dinner är en internationell supé för hundratals AUS:s studerande dit var och en tar med sig mat som de tillrett och delar med sig av den med andra och äter mat som andra har lagat. De som inte vill laga mat själv kan köpa finskt mat som Mosaic bjuder på på evenemanget samt delta i Café Lingua som ordnas i samband med World Dinner.

Evenemanget på facebook.

6. TTER:s andra ansökningsrunda för år 2013, DL sön. 24.3.

TTER:s andra ansökningsrunda för år 2013 har öppnats! Fonden kan bevilja bidrag till alla AUS:s medlemmar och samfund som är verksamma inom AUS. TTER stöder verksamhet som strävar mot stjärnorna, får andra att också bli ivriga, hörs och syns.

Man kan ansöka om bidrag från TTER på två sätt: genom ansökningsrundorna som ordnas ca tre gånger om året och genom den fortlöpande ansökningen som är öppen under terminerna. Genom den fortlöpande ansökningen kan du ansöka om bidrag på högst 1000 €, medan storleken på projektbidragen i de egentliga ansökningsrundorna inte är begränsade.

Ansökningstiden går ut söndagen 24.3.2013 kl. 23.59. Anvisningarna för hur man fyller i blanketten och vilka bilagor som behövs till den finns på fondens nätsidor på adressen tter.ayy.fi. Bidrag ansöks med en webblankett som finns på adressen: http://tter.ayy.fi/hae-avustusta/

Ansökningstiderna för alla ansökningsrundor år 2013 och annan tilläggsinformation hittar du på TTER:s nätsidor. Kolla även Facebook-sidorna på adressen www.facebook.com/tterahasto.

7. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014

Föreningar och aktörer inom AUS har möjlighet att meddela viktiga datum för sina evenemang till studentkårens läsårskalender. Evenemang kan meddelas genom det nedan länkade google docs –dokumentet fram till söndagen 26.5.2013. Fyll i era evenemang under rätt månad i tidsordning. Skriv en text som ni vill ha i kalendern i ”Event name/Text”-kolumnen (med gul bakgrund). Vänligen notera att det ryms högst 25 tecken på en rad, inklusive mellanslag. Fundera när du skriver hur många rader du vill ”slösa” från din egen kalender. Kalendern kommer att bli trespråkig så ta även detta i beaktande när du planerar texten.

Om flera evenemang har antecknats på samma dag samma tid väljs det som berör största delen av studerandena till kalendern. Dokumentet kan redigeras fram till den givna deadlinen 26.5.2013 och fram till dess kan ni gå och göra ändringar i era evenemang. Fyll i kolumnerna noggrant och kontrollera och dubbelkontrollera att uppgifterna är korrekta. Kom ihåg att även fylla i i tabellen vem som ordnar evenemanget.

Http://tinyurl.com/ayycalendar2013

Frågor och kommentarer kan skickas till AUS:s informatör Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi eller 050 5209440).

8. Kom och hänga ihop 21.3. – Tema: chokladfest

AUS ordnar fyra umgängeskvällar i Otnäs under våren. Tillställningarna är gratis och öppna för alla och man behöver inte anmäla sig på förhand. Många kommer till umgängeskvällar ensam eller för första gången så du behöver inte heller fundera på om du redan känner någon som brukar vara där. Du kan titta in eller stanna hela kvällen. Den tredje umgängeskvällen ordnas på torsdagen 21.3 kl. 18-22 i Otnäs i OK20 lilla sidan på adressen Otsvängen 20. KVÄLLENS TEMA DENNA GÅNG ÄR CHOKLADFEST. Under kvällen bjuds det på smått tilltugg. Välkommen att umgås! Tilläggsinformation sopo@ayy.fi eller https://www.facebook.com/events/291870164249502/

9. SHVS:s allergisk snuva temadag

  • tisdag 26.3.2013 kl. 12-14.30
  • onsdag 24.4.2013 kl. 12-14.30
  • SHVS, Otnäs verksamhetsställe, Otsvängen 12
  • SHVS, Tölö verksamhetsställe, Tölögatan 37A

Under temadagen om allergisk snuva kan du behändigt förnya ditt läkemedelsrecept för allergisk snuva på läkarens snabbmottagning, utan tidsbeställning. Du får dessutom information om allergisk snuva och dess vård.

Alla som lider av allergisk snuva får en enkät om symptomen och utgående från den kan vi vid behov effektivera/ändra patienternas medicinering.

10. Gå med i Aalto-universitetets samfundstorg

Sharetribe (före detta Kassi) är ett för Aalto-universitetets studerande och personal menat, gratis samfundstorg där man bl.a. kan köpa, sälja, låna, hyra och ge bort saker, söka bostad, erbjuda och be om hjälp och ordna samåkning. Genom Kassi går det lätt att bl.a. skaffa sig en bostad och möblemang till den, att bli av med gamla skolböcker och att låna en borr av grannen. På tjänsten kan du även erbjuda och be om hjälp i allt från datorproblem till att bära flyttlådor. Bekanta dig med samfundstorget på adressen https://aalto.sharetribe.com/

11. Helsinki Cine Aasia hämtar den asiatiska filmen till staden

14.3–17.3 arrangeras för första gången Helsinki Cine Aasia –filmfestivalen. Festivalens program koncentrerar sig på nutida filmer från Öst- och Sydostasien.

Med finns filmer bl.a. från Japan, Kina, Sydkorea, Indonesien, Thailand och Filippinerna. Festivalen presenterar också filmer av välkända regissörer som Sion Sonon, Apichatpong Weerasethakulin och Wang Xiaoshuain samt produktion av stigande regissörer. Man kan bekanta sig med hela programmet för festivalen på festivalens internetsidor.

Biljettförsäljning till festivalen pågår på evenemangets internetsida (http://www.helsinkicineaasia.fi/) och under festivalen kan man även köpa biljetter på visningsställena.

Tilläggsinformation:

12. Du hinner ännu svara på Intos användarenkät!

Svara på den årliga användarenkäten om Into (http://into.aalto.fi)! Vi vill genom enkäten kartlägga åsikterna och erfarenheterna av webbtjänsten. Vi skulle alltså vilja veta hur du bedömer Intos utveckling, i vilken riktning den har gått och hur tjänsten kunde förbättras ytterligare.

Svara före måndag 11.3.2013 kl. 23.59 på enkäten på adressen: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=976495&chk=GDYN4B4R

Resultaten av enkäten offentliggörs i skiftet mellan mars och april. Vi kommer att dra nytta av resultaten då vi vidareutvecklar Into och kommunikationen till de studerande.

Alla som svarat och lämnat sina kontaktuppgifter deltar i utlottningen av Aalto-produkter! Vi meddelar vinnarna personligen. Vi hoppas på ett livligt deltagande, Studerandeservicen och webbredaktionen

Tilläggsinformation: into@aalto.fi

13. Studiepsykologernas Mindfulness –workshop

Eftersom mindfulness –workshoparna snabbt blev fullsatta kommer studiepsykologerna att ordna en workshop till. Workshopen ordnas på engelska på fredagar 5.4-3.5 kl. 13-15

Vad är mindfulness?

Mindfulness är accepterande närvaro. Det betyder ett medvetet val att kunna stanna och koncentrera sig på den aktuella stunden – våra tankar vandrar lätt antingen till framtiden eller till det förflutna. Mindfulness -färdigheter hjälper att upptäcka nuet och att leva i det.

Tilläggsinformation

14. Karriärservice informerar

Är du intresserad av praktik/arbete utomlands?

Praktikbidrag inom teknik kan igen ansökas för minst 3 mån. praktik utomlands. Du kan ansöka bidrag för en praktikplats som du själv har skaffat och som du hittat genom ett praktikprogram. Det finns begränsat antal bidrag. Läs mera om bidragen på Aalto CareerWeb.

Ansökning till internationella praktikprogram inom teknik pågår fortfarande:

Om du vill höra mera om arbete eller praktik utomlands kom även ihåg evenemanget Arbetssökning utomlands på Handelshögskolan 13.3.

15. Aalto Design Factory Experience Day on Tuesday 12th of March

Welcome to the Aalto Design Factory Experience Day on Tuesday 12th of March. During the day you will get to know what Aalto Design Factory is all about and what kind of services and support we are able to give to the teaching and research faculty as well as industry partners and entrepreneurs. You will have the possibility to talk to different people in the ADF community; students, researchers, entrepreneurs and teaching faculty.

The day starts with breakfast buffet at 8:30 for 2,5e and the official program starts at 9:30 in the Lobby with the first short ADF introduction. Join the ADF Experience Day and bring your colleagues and friends also with you.

Check out the event in Facebook: www.facebook.com/events/247897968681070/

16. StartupLife & Startup Sauna Info Event 11.3. 6pm @ Startup Sauna

Do you want to work in the most promising startups in Silicon Valley, NY or Helsinki? Do you want to learn from the best entrepreneurs? Do you want to spend the summer of 2013 like never before? Startup Life & Startup Sauna Internship programs give you a chance to change your future for good.

Come and learn more about the programs at our special info event on Monday 11th of March at 6pm @ Startup Sauna.

You’ll get tips from the startups and previous interns on how to apply and what is it like to work for a high-growth company. Food and beverages will be served. Check the event on facebook!

Bring your friends and see you on Monday!

17. Delta i Teknologernas Seglarförenings slalomdag och miljökväll

1) Trips slalomdag lör.16.3.2013 i Messilä

Kom med och åka slalom i Messiläs fantastiska backar i gott Trip-sällskap! Kostnader kommer det från hissbiljetten, egen mat och resekostnader som deltagare delar på. TRIP:s representanter har några fribiljetter vars förmåner delas jämnt mellan deltagarna på morgonen. I Messilä träffas vi kl. 10.15 framför huvudbiljettförsäljningen. Om skjutsarna inte räcker till alla kan man även använda Messiläs skidbussar eller ta tåg till Lahtis och någon kommer efter dig därifrån.

Anmäl dig genom den nedanstående länken senast ons. 13.3 genom att lämna ditt namn och telefonnummer. Berätta även vid anmälningen om du eventuellt har en bil till förfogande och varifrån du startar. Evenemanget är öppet för alla intresserade så ta även din vän med!

Http://www.doodle.com/vtbbwtrdk86kh945

2) Båtliv- och miljökväll tis. 19.3.2013 kl. 18 i Strandbastun i Otnäs

Kom och fundera hur du kan röra dig på vattnen utan att anstränga miljön för mycket. Samtidigt får du höra information om forskning i Östersjön och dess tillstånd. Tillställningen är gratis och öppen för alla intresserade så ta även din vän med och sprid ordet. Man behöver inte ens anmäla sig, det är bara att komma på plats för att trivas och lära sig!

Tilläggsinformation: http://www.teekkaripurjehtijat.fi/

18. Mikkeli Road Trip – Mission Impossible 23.3

Mikkeli Road Trip är här igen och världen behöver räddas! Den legendariska Probba ry:s MRT samlar i år Finlands businessvärlds hopp och övriga av Aaltos blivande stjärnor till St. Michel för ett jätteroligt agentäventyr. På evenemanget bekantar du sig med St. Michels barer och andra dryckesställen genom att strida mot världens kriminella ligor genom olika uppgifter på kontrollerna. Man går till kontrollerna i grupper som leds av våra erfarna superagenter.

I år väntas ca 180 studerande från över allt i Finland delta i evenemanget. Priset för denna unika upplevelse blir futtiga 17 euro inklusive passligt med hydrering och mat, halarmärke samt fantastisk afterparty på Bar n’ Night Vaakuna. Även några nattplatser finns för de snabbaste. Biljetter (obs. bara 180 st.) kan frågas efter av Niklas Kiilava direkt genom e-post niklas.kiilava@aalto.fi. Biljettförfrågningar senast ons. 13.3!

Drink till you’re a secret agent.

MRT VIDEO !

19. World IP Day 2013 – skrivtävling för studerande

IPR University Center arrangerar en skrivtävling med upphovsrätt som tema. Alla grundexamensstuderande vid Helsingfors och Åbo universitet, Aalto-universitetet och Hanken kan delta.

I texten ska man behandla frågor kring upphovsrätten. Man kan delta med en aktuell, finsk-, svensk- eller engelskspråkig text som behandlar eller berör upphovsrätten. Textens stil är fri. Maximilängden för texten är 8000 tecken. Delta genom att skicka din text senast 31.3.2013 till adressen info@iprinfo.com. Texten ska skickas som en word-fil.

Tilläggsinformation och tävlingens noggrannare regler finns här.

20. Finland youth to business forum

The youth of today are looking to share their ideas, to create, influence and work with business. Having been field tested from the UK to India and from Russia to South America, the event brings together movers and shakers from the business community, society and scores of students to chart future directions for both cutting-edge companies and students in higher education. It has given youth across the globe a chance to be heard by some of the biggest names in global business. Global Youth to Business Forum is going to happen for the first time in Finland on 16th March at 09 00. It is more than just a career fair. You get a chance to discuss issues and brainstorm directly with representatives from companies. And who knows, you might just land that job you always wanted.

More information

21. BESTs sommarkurser

BEST-sommarkurser är här igen! På listan för i sommar finns det 56 olika alternativ för att se Europa med nya ögon. Eftersom Aaltoiterna ordnar en egen akademisk kurs i Otnäs har alla Aaltoiter rätt an ansöka till BEST:s alla kurser utomlands i Europa!

Kurslistan och tilläggsinformation om sommaren 2013 finns på adressen http://best.eu.org/student/courses/coursesList.jsp

Välj en kurs som du tycker om och fyll i ansökan senast sön. 17.3! I Ansökan ska man skriva ett motiveringsbrev (kom ihåg att din ansökan läses av lokala studerande så skriv inte en arbetsansökan). Om du har frågor om motiveringsbrevet eller kurserna ta kontakt genom best-h@list.ayy.fi

22. Singlarnas läger i Vänskapens Vandrarhem i Salo

Lägret innehåller trevligt samvaro, träning av sociala färdigheter och självgranskning. Arbetspassen innehåller inte andlighet. På läger finns skilt andakt och på söndagen håller vi en mässa tillsammans. Vi representerar vidsynt andlighet som respekterar andras övertygelser. Man kan komma med även om kyrkan och trosfrågor skulle kännas främmande.

Lägret hålls på finska.

Pris: för studerande 25 € + resorna. Andra än studerande 50 € + resorna.

Förfrågningar och anmälningar: Minna Tuominen, läroanstaltspräst, Et parpsykoterapeut; minna.tuominen@evl.fi tel. 050-5965417; och Laura Mäntylä, läroanstaltspräst laura.mantyla@evl.fi tel. 050-5919874.

Evenemanget på Facebook.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *