Köa bara dit du vill!

En påminnelse om köpraxiset för AUS:s hyresbostäder: reglemente för boende II kapitel 6§: ” Om bostadssökanden får ett bostadserbjudande eller om han/hon vill återkalla sin ansökan, tas han/hon bort från kön till samma typ av bostäder.”

I praktiken betyder detta att det lönar sig att göra bostadsansökningar bara till de AUS:s bostadsköer från vilka man i verkligheten är beredd att ta emot en bostad.  Till exempel om en bostadssökande absolut vill till en etta i ett visst bostadsmål i Helsingfors lönar det sig inte för honom/henne att göra en ansökan till alla köer till en etta i fastigheter i Helsingfors.  Enligt reglerna nollar ett bostadserbjudande till en etta i ”fel” fastighet samtidigt alla andra ansökningar till ettor i Helsingfors (exklusive Arkadiagatan).

I Campus-systemet kan man emellertid fritt återkalla sina ansökningar utan att det på något sätt påverkar andra ansökningar som man har gjort, så länge som man gör det före man får ett bostadserbjudande. Återkallning av ansökning som nämns i reglementet gäller bara tiden efter man fått bostadserbjudande.

Kontrollera alltså att du har bostadsansökning bara i de köer varifrån du i verkligheten är beredd att ta emot en bostad!

Aktuella uppgifter om bostadsområden och –typer här.

Frågor om köande och bostadsområden kan skickas till bostadskontoret och till boendesakkunnig Jaakko Koivula (fornamn.efternamn@ayy.fi, tel. 055 520 9444).