Veckorapport 13/2013

Detta är AUS:s veckorapport 13/2013

ETT STORT tack till alla som deltog i massdemonstrationen för studiestödet förra veckan. I ramförhandlingarna lovades det att bibehålla det studiepenningsbetonade studiestödet. Till stödets frivilliga studielånsdel kommer en lånekompensationsmodell som är bättre än den nuvarande modellen med ränteavdrag. Dessutom kommer studiestödet att indexbindas en månad tidigare än vad som utlovades i regeringsprogrammet, dvs. 1.8.2014. Hurra!

På grund av påskhelgen dyker veckorapporten inte upp nästa vecka. En solig påsk till alla!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Inlämning av föreningsanmälan och ansökning av verksamhetsbidrag pågår fram till 1.4
  3. Gå med i Radiodiodis verksamhet
  4. Kom och arbeta på teknologwappen 2013
  5. SHVS:s allergisk snuva temadag
  6. Rektorns Aalto-kaffe 9.4 i Dipoli
  7. Studiepsykologernas Mindfulness –workshop
  8. Mensa arrangerar ett intelligenstest i Otnäs!
  9. Summer of Startups
  10. Ansök till Aalto-universitetets Studerande-Alumn-råd senast 1.4
  11. Upplev världen genom AIESECs ”Global citizen” -program
  12. A Gathering for International Students and Finnish Students Interested in Foreign Exchange
  13. Hur förändrar en skapande passion företag och samhället? –paneltillfälle
  14. Aalto-sitsit 5.4. @ Design Factory
  15. Hukkaputki 2013
  16. ERITYISHANKE 2013
  17. World IP Day 2013 – skrivtävling för studerande

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 13

Vecka 14

2. Inlämning av föreningsanmälan och ansökning av verksamhetsbidrag pågår fram till 1.4

Inlämning av föreningsanmälan till AUS och ansökning av AUS:s verksamhetsbidrag började på fredagen den 1 mars. Anmälnings- och ansökningstiden pågår under hela mars, ända fram till måndagen den 1 april. Alla föreningar som är godkända till AUS:s första register kan ansöka om verksamhetsbidrag. Föreningarna i det andra registret och de föreningar som inte söker monetärt bidrag i år fyller bara i föreningsanmälningsdelen som finns i början av ansökningsblanketten. Notera att varje förening som är med i AUS:s föreningsregister ska se till att åtminstone föreningsanmälan blir gjord. Om föreningsanmälan inte har blivit gjord två år i rad leder det till att föreningen avlägsnas från AUS:s föreningsregister.

Ansökningsblanketten finns på adressen https://lomake.ayy.fi/yhdistykset/ayyn-toiminta-avustushakemus-2013/ från och med fredagsmorgon den 1 mars. Tilläggsinformation om ansökningen får du från adressen /stipendier-for-foreningar/, där det bland annat finns poängsättningsmodellen som används när verksamhetsbidrag utdelas åt föreningar samt fjolårets bidragsbelopp. Det lönar sig även att komma ihåg att en förutsättning för att kunna få verksamhetsbidrag är en föreningsprofil i AYY.fi som föreningen själv uppdaterar. Ifall användarkoderna har kommit bort eller du annars behöver hjälp med profiluppdateringen kan du skicka e-post till adressen jarjestoasiat@ayy.fi. Från samma adress får du också annars tilläggsinformation om och hjälp med föreningsanmälan och ansökning av verksamhetsbidrag. Du kan även ta kontakt per telefon på numret 050 520 9442. Per telefon når du organisationssakkunnig bäst på vardagar kl. 10 – 14.

Lycka till med bidragsansökningen!

3. Gå med i Radiodiodis verksamhet

Aaltoiternas wappenradio som debuterade på wappen 2012 återvänder till etern år 2013. Kanalen som nu bär namnet Radiodiodi söker nya görare till sitt team för att garantera ett ännu bättre radioår!

Har du alltid undrat hur du skulle låta i radio? Skrattar dina vänner åt dina berättelser? Har du alltid velat tala till en stor publik? Kom och gör ett program! Kontakta våra konstnärliga ledare Ilkka Rekola (ilkka.rekola@aalto.fi) och Katharina Jokinen (katharina.jokinen@aalto.fi). Om du redan färdigt har idéer för program berätta åt oss så kan vi tillsammans förverkliga dina idéer. Färdiga programidéer är emellertid inte ett krav, det räcker med iver!

Om du är säker på att du inte är radioansiktet som vi söker efter, var inte orolig eftersom det även behövs människor till andra arbeten i radio. Om du vill till studion utan prata, alltså som producent, kontakta maestro Markku Leppälä (markku.leppala@aalto.fi). De som är intresserad av radio-studioteknik kan kontakta teknikansvarig Juha Biström (juha.bistrom@aalto.fi). Om ingenting av det ovannämnda låter som din grej men du ändå skulle vilja vara med eller om du har någonting speciellt som du skulle vilja göra ta kontakt med chefredaktör Anna Mannila (anna.mannila@aalto.fi), eftersom det finns massor att göra och uppgifter kommer vi nog på.

Välkommen med! – Radiodiodis redaktion

4. Kom och arbeta på teknologwappen 2013

April närmar sig och i och med det kommer även Wappen allt närmare. Årets wappenfest ordnas i Helsingfors centrum i Onnela och igen i år finns det hisnande framträdanden och en fantastisk fest. Arbetare behövs till olika uppdrag, inklusive biljettförsäljning, att rouda, dekorering, teknik, matlagning och att köra paketbil.

Man kan anmäla sig till arbete från och med fredag 29.3 kl. 12.00 genom denna länk. Det lönar sig att vara öppen för alla uppdrag så är det mer sannolikt att man får arbete.

Som belöning får man gratis inträde vid VIP-dörren, ett halarmärke, det ena av de två arbetstillfällen som krävs för att tjäna det ljusröda bandet, arbetarnas efterfest efter festen och den legendariska wappenkorgen!

Eventuella frågor kan skickas till Första maj -direktören Markku Leppälä markku.leppala@ayy.fi eller Mössadirektören Elli Taimela elli.taimela@ayy.fi.

Blankettsystemet stängs då vi har tillräckligt med arbetare. Även efter det kan man nog ta kontakt med oss genom e-post om man vill vara med på biletmk-e-postlistan. De som är med på listan får i fortsättningen snabbare information om arbetsrekrytering.

5. SHVS:s allergisk snuva temadag

  • onsdag 24.4.2013 kl. 12-14.30
  • SHVS, Otnäs verksamhetsställe, Otsvängen 12
  • SHVS, Tölö verksamhetsställe, Tölögatan 37A

Under temadagen om allergisk snuva kan du behändigt förnya ditt läkemedelsrecept för allergisk snuva på läkarens snabbmottagning, utan tidsbeställning. Du får dessutom information om allergisk snuva och dess vård.

Alla som lider av allergisk snuva får en enkät om symptomen och utgående från den kan vi vid behov effektivera/ändra patienternas medicinering.

6. Rektorns Aalto-kaffe 9.4 i Dipoli

Välkommen till ett för alla aaltoiter öppet Aalto-kaffe till Dipoli på tisdagen 9.4.2013 kl. 13.00-14:30, sal 1, Otsvängen 24, Esbo.

På programmet står rektor Tuula Teeris överblick över Aalto-universitetets aktuella frågor, efter vilket man kan ställa frågor och kommentera. I slutet bjuds det på kaffe och man kan umgås fritt.

Vi ber er att anmäla er senast tis. 2.4 kl. 15 till adressen: https://eage.aalto.fi/?fs/fi/aalto_kahvit

Tillställningen hålls huvudsakligen på finska och delvis på engelska. Välkommen personal och studerande!

7. Studiepsykologernas Mindfulness –workshop

Eftersom mindfulness –workshoparna snabbt blev fullsatta kommer studiepsykologerna att ordna en workshop till. Workshopen ordnas på engelska på fredagar 5.4-3.5 kl. 13-15

Vad är mindfulness?

Mindfulness är accepterande närvaro. Det betyder ett medvetet val att kunna stanna och koncentrera sig på den aktuella stunden – våra tankar vandrar lätt antingen till framtiden eller till det förflutna. Mindfulness -färdigheter hjälper att upptäcka nuet och att leva i det.

Tilläggsinformation

8. Mensa arrangerar ett intelligenstest i Otnäs!

Är du intresserad av din intelligens och vill mäta din IQ? Nu har man gjort det extra lätt för teknologer att delta i Mensas test eftersom Mensa ordnar sitt officiella test i Otnäs! Testet är på finska.

  • Plats: Föreläsningssalen i nedre aulan i Otnäs bibliotek
  • Tid: 4.4.2013 kl. 17:30

Tester kostar 40 € och det betalas kontant direkt på testplatsen. Ingen förhandsanmälan behövs, med behöver du bara ett identitetsbevis. Testresultatet är absolut konfidentiell och det skickas bara till testpersonen själv.

När du kommer till Mensas test ta i beaktande följande praktiska saker:

  • Testet kostar 40 euro (38 euro om man betalar i förväg*)
  • Testavgiften kan betalas i förväg som giro eller betalas kontant i början av testtillfället, helst jämna pengar
  • Ingen förhandsanmälan till testet behövs
  • Anländ i tid till testplatsen eftersom testet börjar exakt vid den angivna tidpunkten
  • Med ska du ha ett ikraftvarande identitetsbevis
  • Nedre åldersgräns 16 år
  • Testtillfället tar sammanlagt ungefär en timme
  • Tester är en engångstest men om man vill kan man ytterligare en gång till delta i testet – två gånger är absolut maximum
  • Testet är av typen grafiska progressiva matriser och normal syn, hörsel och förmåga att använda en penna räcker för att avlägga det

* se http://www.mensa.fi/sivu.php/testikalenteri

Om tidpunkten inte just nu passar dig, du vill få mera information om Mensa och testet eller du vill göra Mensas officiella nättest, hittar du tilläggsinformation och testkalendern på adressen www.mensa.fi.

OBS! På detta test delas en unik Mensareklamkondom ut till de 20 första personer som kommer på plats! Välkommen och lycka till i testet!

9. Summer of Startups

Söker du sommarjobb men vanliga kontorsjobb känns inte riktigt som din grej? Samla ihop ett team och kom i sommar och bygg ditt eget företag i Summer of Startups (SoS). SoS är ett tvåmånaders startup-program för företag i startgroparna vid Startup Sauna i Otnäs. När teamet kommit in på programmet får det ett 5000 euros stipendium, vars syfte är att hjälpa teamen att fokusera på det väsentliga dvs. att bygga upp det egna företaget. Programmet börjar 7.6.2013 och ansökningen är öppen NU på adressen http://summerofstartups.com/apply. Ansökningen stänger 7.4.

10. Ansök till Aalto-universitetets Studerande-Alumn-råd senast 1.4.

Aalto-universitetets alumnkontakter grundar en ny påverknings- och kommunikationskanal och bjuder in studerandena att utveckla alumnverksamheten i universitetet genom Aalto-universitetets Studerande-Alumn-råd. Vi söker 8-10 studerande som medlemmar till rådet för år 2013. Ansökningar och utnämningsförslag är välkomna under tiden 11.3-1.4.2013. Obs: Föreslagna sökande måste också själv ansöka om att bli medlemmar.

Rådets medlemmar fungerar som studentkårens representanter och som länkar mellan studerande och alumnkontakter. Som blivande alumner är studerandenas åsikter om och förslag på att utveckla alumnverksamheten viktiga. Samtidigt representerar rådets medlemmar alumnkontakter bland övriga studerande. Rådet möts ungefär fem gånger per år. Dessutom erbjuder medlemskap i rådet bredare möjligheter att växelverka med alumner. Tilläggsinformation, ansökan eller utnämningar via denna länk.

11. Upplev världen genom AIESECs ”Global citizen” -program

Skulle du vilja möta en ny och exotisk kultur? Vill du ha internationella vänner? Skulle du bara vilja byta miljö? Eller hur skulle det vara med att lära sig ett nytt språk?

AIESECs ”GlobalCitizen” volontärprogram i Brasilien, Taiwan och Malesien erbjuder en möjlighet till allt detta. Studiebakgrund, nationalitet, studieframgång eller tidigare arbetserfarenhet har ingen betydelse. Programmet erbjuder en möjlighet att utveckla dig själv, samt att inverka positivt på samhället. Gör den här sommaren till ett äventyr och ta del i programmet!

Tilläggsinformation om programmet får du genom att komma på vår infokväll 8.4 kl. 18.00 till KY-huset eller Aalto Design Factory 4.4 kl. 18.00. Du kan också besöka våra sidor: aiesec.fi/globe, eller ta kontakt: zhe.zhai@aiesec.net

12. A Gathering for International Students and Finnish Students Interested in Foreign Exchange

The aim of this gathering is to help international students in adapting to a foreign culture and help them find a place in their new surrounding, increase one’s self-awareness, get to know new people and have fun. It’s for free and for everyone no matter what your conviction is. There is only room for 15 people. So, sign up soon.

  • Time: Mondays 8 April – 13 May at 4-6 pm (16.00-18.00)
  • Place: Uusi ylioppilastalo (the New Student House), Mannerheimintie 5 B, room Cajsa, 4th floor
  • Organiser: The university chaplains of Helsinki congregations (evangelical lutheran)

Sign up by 3 April: laura.mantyla@evl.fi or minna.tuominen@evl.fi

Additional information: University chaplains reverend Laura Mäntylä laura.mantyla@evl.fi, 0923402607 reverend Minna Tuominen minna.tuominen@evl.fi, 0923402606

13. Hur förändrar en skapande passion företag och samhället? –paneltillfälle

Kreativitet och passion för att skapa lyfts allt oftare upp som motor för företagsamhet, förändring och tillväxt. Hurdan explosionskraft släpps lös när dessa två saker förenas? En grupp experter inom sina områden samlas i Otnäs för att diskutera hur de har utnyttjat dessa egenskaper i sin egen framgång. Olika synvinklar till kreativitet, passion och framgång fås från såväl företagsamhetens, forskningens, samhällets beslutsorgans, toppidrottens som konstens håll.

På fredagen 12.4.2013 kl. 12-14, Otnäs, huvudbyggnaden, Otsvängen 1, M-dörren, Mellin-Salen

Tillfället är öppet och gratis för alla intresserade. Kom och lyssna, delta och inspireras!

Tilläggsinformation om paneldeltagarna och anmälan på adressen: http://www.servicefactory.aalto.fi/fi/paneeli2013

14. Aalto-sits 5.4. @ Design Factory

För att förhöja Aalto-andan ordnar Koneinsinöörikilta ry en samsits, till vilken alla medlemmar i Aalto-samfundet är välkomna! Sitsen ordnas i Aalto Design Factorys utrymmen i Otnäs. Glad och stilfull stämning utlovas liksom möjlighet att bekanta sig med universitetskamrater. Dessutom presenteras Design Factory och det finns annat program under kvällen.

Anmälningen till sitsen öppnar 22.3 kl. 12:00 på Koneinsinöörikiltas evenemangssidor.

Den här sitsen passar det sig inte att stå över!

Tilläggsinformation: Koneinsinöörikiltas värd Rami El Geneidy, isanta@koneinsinoorikilta.fi

15. Hukkaputki 2013

Om jag vore en smart användare av kollektivtrafik skulle jag undvika metronätverket torsdagen 11.4.2013, för det är igen dags att drunkna i röret (hukkua putkeen)! Den legendariska barrundan i halare och våraktigt väder, men hittar man någonsin ljus i ändan av tunneln? Ta själv reda på, samla ihop ett eget team och åk iväg för att ta reda på vad Östra-Helsingfors har att erbjuda dig!

Biljettförsäljning

  • Helsingfors kauppis 25.3, 27.3, 4.4, 8.4, 9.4 och 10.4, rasterna kl. 12 och 14
  • I Otnäs: M-salens aula i TH:s huvudbyggnad 25.3, 26.3 och 27.3 kl. 12-14
  • Evenemanget på Facebook.

16. ERITYISHANKE 2013

Kauppakorkeakoulus Erityishanke-kurs flyger 13 ledarskapsstuderande på en studieresa till San Francisco i april 2013! Det har arbetats intensivt med den helt studerandedragna kursen ända sedan hösten. Läs mer om projektets framskridande samt om samarbetsföretagen på projektets blog http://erityishanke2013.blogspot.fi/ och gilla projektet på Facebook. I samarbete med bl.a. KPMG, Aalto Protomo, Feedback Dialog, aTalent Recruiting, Espoo Blues och Sivina.

17. World IP Day 2013 – skrivtävling för studerande

IPR University Center ordnar en skrivtävling med upphovsrättstema. I tävlingen kan alla grundexamensstuderande från Helsingfors och Åbo universitet, Aalto-universitetet och Hanken delta.

I texten bör man behandla frågor som anknyter till upphovsrätt. I tävlingen kan man delta med aktuella texter på svenska, finska eller engelska och som behandlar eller tangerar upphovsrätt. Textens stil är fri. Textens maximilängd är 8000 tecken. Delta genom att skicka din text senast 31.3.2013 till adressen info@iprinfo.com. Texten bör skickas som word-dokument.

Tilläggsinformation och tävlingens noggrannare regler hittas här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *