FSF:s styrelse bildar en ny Delegation för utvecklingssamarbete (KENKKU) i slutet av augusti då den nuvarande delegationens mandatperiod går ut. KENKKUs mandatperiod varar från början av september till slutet av augusti. KENKKUs uppdrag är att fungera som en rådgivare till FSF:s styrelses i frågor gällande utvecklingssamarbete och leda projekt i samarbete med FSF:s koordinator för utvecklingssamarbete. FSF:s nuvarande utvecklingssamarbetsprojekt omfattar projektet för utveckling av gemenskapsgrupper i Mongoliet, projektet för förebyggandet av naturkatastrofers skadeverkningar i Guatemala, projektet för att utveckla Moçambikiska barns läsoch skrivförmåga och den nationella temaveckan för utvecklingssamarbete i Finland. Som en KENKKU-medlem får du underrätta studentkårerna om FSF:s arbete inom utvecklingssamarbete och bekanta dig med Finlands utvecklingspolitik och medborgarorganisationers insatser inom tvecklingssamarbete. Läs mera om FSF:s utvecklingssamarbete på adressen http://kehitysyhteistyo.syl.fi/svenska.
KENKKU har sammanlagt 15 medlemmar från olika studentkårer varav cirka hälften fortsätter från föregående mandatperiod. KENKKU träffas en gång i månanden i Helsingfors, oftast på måndagar eller fredagar. Beredningsarbetet sker mellan mötena via e-post. Under sommaren ordnas inga KENKKU-möten. KENKKUs uppgifter omfattar bl.a. att assistera i projektstyrning, t.ex. rapportering kring och uppföljning av projekten. Varje KENKKU-medlem hör till en landgrupp där han eller hon bekantar sig närmare med ett av FSF:s projekt och deltar i projektets styrning. Till KENKKUs uppgifter hör också att sprida information om utvecklingssamarbete t.ex. genom att skriva blogginlägg och besöka studentkårer. Arbetsuppgifterna beskrivs noggrannare i det bifogade dokumentet. KENKKU-medlemmarna ersätts för resekostnaderna till delegationens möten.
I år söker ESF multidisciplinärt kunnande. Kunskap om och intresse för projektstyrning inom utvecklingssamarbete anses också vara en fördel. De viktigaste egenskaperna är ändå att personen i fråga är färdig att binda sig till ett tidvis mycket tidskrävande men samtidigt mycket givande uppdrag och att personen är samarbetsvillig, entusiastisk och idérik. Den sökande måste binda sig till att aktivt delta i KENKKUs verksamhet både innan- och utanför mötesrummen, som t.ex. studentkårbesöken där man presenteras FSF:s verksamhet. Vidare förutsätter uppdraget att den sökande binder sig till att i händelse av eventuella förhinder, som t.ex. utbytesstudier, arbetspraktik eller arbetslivet, delta i KENKKUs möten och verksamhet på distans. Ansökan bör innehålla information om eventuella resor till utlandet. På grund av projektet i Guatemala förutsätter vi att en del av de studerande som väljs till KENKKU har flytande språkkunskaper i spanska. Den sökande bes beskriva sina kunskaper och sin motivation i förhållande till de ovannämnda faktorerna och vidare även berätta hur han eller hon skulle sträva efter att utveckla sin studentkårs kännedom om FSF:s utvecklingssamarbete. Ansökan bör även specificera vilken landgrupp och vilken arbetsuppgift den sökande önskar sig. Vi förutsätter flytande läs- och hörförståelse av finska.
Skicka dina ansökningar via e-post före 28.4.2013 till AUS:s styrelsemedlem som ansvarar för utvecklingssamarbete Mariko Landström (mariko.landstrom@ayy.fi). Studentkårerna uppmanas nu att föreslå nya KENKKU-medlemmar till FSF:s styrelse. FSF önskar att studentkårerna föreslår en eller två personer. Trots att studentkåren inte behöver driva några projekt eller annan verksamhet inom utvecklingssamarbete, förutsätter uppdraget att den sökande har minst någon typ av erfarenhet av frågor kring om utvecklingssamarbete.
Mera information:
Mariko Landström
Styrelsemedlem, internationella ärenden och utvecklingssamarbete
Aalto-universitetets studentkår
KENKKU
uppdragsbeskrivning 2013–14
Viktiga egenskaper för en KENKKU-medlem:
– Förmåga till självständigt arbete
– Informationssökning
– Förmåga att slutföra saker
– Eget initiativ
– Kunskaper inom projekthantering
– Vilja att binda sig till KENKKUs verksamhet
– Äkta intresse och vilja att lära sig nytt
KENKKU-medlemmarnas allmänna uppgifter:
– Deltagning i KENKKUs möten
– Producera kommunikationsmaterial: blogginlägg och www-sidor
– Besöka studentkårer och upprätthålla kontakter till studentkårernas styrelsemedlemmar med ansvar för utvecklingssamarbete
– Kommunikation och kontakt med andra KENKKU-medlemmar utanför mötena, speciellt via epost
– Landgruppsarbete. Varje KENKKU-medlem utses en viss landgrupp (Guatemala, Mongoliet, Moçambique). Landgrupperna svarar för uppföljandet av projekten i sina respektive ansvarsland. Största delen av det självständiga arbetet anknyter till landgruppernas arbete. Landgruppens verksamhet omfattar följande områden:
- Fördjupning i den egna landgruppens projekt: planer, årsrapporter och kvartalsrapporter.
- Uppföljande av projektet tillsammans med koordinatorn för utvecklingssamarbete
- Deltagning i landgruppsträffen som ordnas i början av hösten
- Landgruppsträffen är ett informellt möte för noggrannare genomgång av projektplanen
- Kontakt med landgruppens medlemmar
- Årsrapportering
- Underrätta sin landgrupp om ärenden som behandlats på mötet om någon av gruppens medlemmar varit förhindrad från att delta
- Ansvar för KENKKU-mötets matservering en gång per termin
- Deltagning i eventuella Skype-möten med projektpartner och koordinatorn för utvecklingssamarbete
- Skriva rapporter kring projektet
Ordförandes uppgifter:
Varje landgrupp väljer bland sig en ordförande. Ordföranden har följande ansvar:
– Skriva landgruppens verksamhetstestamente
– Koordinera den egna gruppens verksamhet
– Ansvara för gruppens träffar, fördela matansvaret, ansvara för rapportering och för att gruppen håller sina deadlines
– Hålla koordinatorn för utvecklingssamarbete underrättad om landgruppens verksamhet
Kommunikationsansvarigas uppgifter:
KENKKU har sammanlagt tre kommunikationsansvariga. Deras gemensamma uppgift är att utveckla och producera material och innehåll för studentkårbesöken. Varje kommunikationsansvarig har ansvar för ett av följande uppgifter:
– Ansvar för blogg och Facebook: delar skrivturerna och ser till att bloggen uppdateras regelbundet (1-2 gånger/mån) Skapar/uppdaterar KENKKUs fb-grupp och utvecklar Facebook som kommunikationskanal
– Ansvar för nätsidornas innehåll: går igenom nätsidornas innehåll och sammanställer nätsidornas uppdateringsbehov fyra gånger om året
– Ansvar för KENKKUILLAAN-nyhetsbrevet: personen i fråga ansvarar för samlandet av material för och editering av det två gånger om året utkommande KENKKUILLAAN-nyhetsbrevet
Etvo-ansvarigas uppgifter:
Projekten i Moçambique och Mongoliet söker Etvo-volontärer för 2013. KENKKUs Etvo-ansvariga hör till landgrupperna för Mongoliet och Moçambique. Följande uppgifter ingår i Etvo-ansvarigas uppdragsbeskrivning:
– Deltagande i Etvo-veckoslutsevenemanget i slutet av september
– Inskolning av volontärer tillsammans med koordinatorn för utvecklingssamarbete (projektet, projektlandets kultur och seder samt FSF:s och KENKKUs verksamhet)
– Kontakt med volontären under volontärperioden
Läs mera om Etvo volontärprogrammet på adressen www.etvo.fi/svenska