Veckorapport 17/2013

Detta är AUS:s veckorapport 17/2013

W/Vappen är här! Från och med den här måndagen erövrar även aaltoiternas egen wappenradio Radiodiodi radiovågorna på frekvensen 102 MHz (eller på nätet radiodiodi.fi). Har du ännu inga planer för wappen? Fyll din kalender på adressen wappu.fi.

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. AUS:s stipendier kan ansökas fram till 30.4
  3. AUS:s nätbutik AYY Shop har nu öppnats!
  4. Janne Koskenniemi valdes till AUS:s nya generalsekreterare
  5. AUS är med i det nationella studiekortssamarbetet
  6. Kompletterande ansökning till centralvalnämnden – DL 23.4
  7. Äpy-gala startar wappen TIS 23.4
  8. MP3 Experience på Senatstorget ons. 24.4 kl. 18:00
  9. Sitstävling 27.4
  10. Utlysning av wappenjippot 30.4
  11. Wappen och den legendariska Wappenfesten är här igen
  12. SHVS:s allergisk snuva temadag
  13. Ansök till delegationen för utvecklingssamarbete KENKKU för läsåret 2013-2014 senast 28.4!
  14. EU:s utvecklingssamarbete och Finland
  15. Diskussionstillfälle om intresse för tvåspråkiga studiemöjligheter vid Aalto
  16. Ansökning till studerande-alumni-mentorsprogramet är igång igen!
  17. An open lecture by the Minister Alexander Stubb 25.04./ 14:15
  18. Product design gala 2013: 26th April

1. Händer i veckan och nästa veckan

Vecka 17

VECKA 18

2. AUS:s stipendier kan ansökas fram till 30.4

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt Stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv föreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

Utöver dessa administrerar AUS vissa fältspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2013 är stipendiernas storlek uppskattningsvis:

  • Utbytesstipendium max. 800 €
  • Samfundsstipendium ca 500 €
  • Studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för våren 2013 är 8.4.2013 klockan 12.00 – 30.4.2013 klockan 23.59.

STIPENDIEANSÖKNINGSBLANKETTEN

För utbytesstipendiets del ordnas en till ansökningsomgång i oktober-november med tanke på utbyten våren 2014.

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Tuisku Suomala (tuisku.suomala(at)ayy.fi)

3. AUS:s nätbutik AYY Shop har nu öppnats!

AUS:s egen nätbutik har nu öppnats. I butiken säljs förutom studentkårens munkjackor, t-skjortor och andra produkter även bland annat Aalto Design Factory-kaffemuggar och produktutbudet kommer att ökas under sommaren. Om du beställer i början av veckan hinner du ännu få din beställning före vappen. Gå och kolla produkterna närmare i butiken, på adressen shop.ayy.fi!

Vi lyssnar gärna till dina åsikter om den nya nätbutiken och tar varmt emot förslag om nya produkter och även förbättringsförslag till AYY Shops verksamhet. Åsikter och respons kan lämnas till AYY Shop direkt med nätbutikens responsblankett genom vilken man kan göra det anonymt och respons är varmt välkommet via e-post på adressen shop@ayy.fi.

Genom att gå och gilla på Facebook eller genom att följa AYY Shop på Twitter håller du dig uppdaterad om tillägg i AYY Shops utbud och andra nyheter.

4. Janne Koskenniemi valdes till AUS:s nya generalsekreterare

Aalto-universitetets studentkårs delegation har på sitt möte 16.4 valt Janne Koskenniemi till AUS:s nya generalsekreterare. Tidigare har Koskenniemi arbetat som AUS:s förvaltningschef. Ytterligare erfarenhet har han skaffat bland annat i styrelser för Finlands studentkårers förbund (FSF) och studentkåren vid Jyväskylä universitet (JYY).

Koskenniemi börjar sitt arbete genom orientering under våren och sommaren och hans mandatperiod varar fram till augusti 2016.

Generalsekreteraren fungerar som chef för den ideella verksamheten och som länk mellan studentkårens olika aktörer. Generalsekreteraren deltar i AUS:s ekonomiförvaltning samt i styrelsens, delegationens och ekonomiutskottets möten och verksamhet. En central del av generalsekreterarens uppgifter är även arbete med intressentgrupper och att representera studentkåren.

5. AUS är med i det nationella studiekortssamarbetet

AUS har gått med i det nationella studiekortssamarbetet –Lyyra är ett mångsidigt studiekort samt en ständigt utvecklande nättjänst. På Lyyra.fi kan du bläddra bland över tusen studentförmåner samt söka en ny hyreslägenhet, kämppis eller hyresgäst för dig.

I mars 2013 förflyttades Lyyras verksamhet till en ny ägare, SPV Services Finland Oy. Företaget som nationella studentorganisationer tillsammans har byggt upp strävar med dessa åtgärder efter att ge ännu mer märkbara förmåner och tjänster åt studerande än förr. För aaltoiter innebär Lyyra en stor mängd nya studentförmåner samt ett smartkort med vilket man i framtiden kan identifiera sig elektroniskt med och betala med på campuset.

Man behöver inte förnya det nuvarande studiekortet men genom att registrera sig på Lyyras nättjänst får du tillgång till förmåner på nätet och kontaktfri betalning. Läs mera på adressen lyyra.fi. Det är möjligt att beställa AUS:s gamla studiekort enligt de nuvarande priserna fram till 31.5.2013.

6. Kompletterande ansökning till centralvalnämnden – DL 23.4

År 2013 är för studentkåren vid sidan av allt annat spännande ett delegationsvalår. I delegationsvalets pulserande hjärta viftas taktpinnen av centralvalnämnden. Är just du intresserad av att göra AUS:s nästa delegationsval till DET bästa och snyggaste?

En kompletterande ansökning till centralvalnämnden har öppnats och till centralvalnämnden sökes ännu åtminstone två suppleanter. Ansökningen är öppen fram till tisdagen 23.4 kl. 12:00. Ansök på adressen.

Blanketten finns på adressen.

Centralvalnämndens medlem får inte kandidera i delegationsvalet 2013.

7. Äpy-gala startar wappen TIS 23.4

Finlands Äpy-tidningars förbund publicerar wappentidningen Äpy i Äpy-galan som sviker förväntningarna 23.4. Äpy publiceras på Apollo Live Club klockan 20.00. Se och upplev Äpys nya koncept som chefredaktören Laulikki Äpy själv presenterar!

I Apollos rampljus står dessutom den charmiga 6PackShow, musikmagister Jukka Nykänen & Polyteknikkojen Orkesteri och andra överraskningsuppträdanden! Servering till de 1 000 första och musiken för slutet av kvällen ansvaras av horisontelldansband Äktas Porslin.

Life Is Bitter Tour –busstransport till Äpy-försäljare: Ett speciellt cocktail-tillfälle för Äpy-försäljare börjar i Apollo kl. 18. För de som gjort en deal före galan ordnas en Fernet Brancas Life Is Bitter Tour –busstransport med servering som startar från Otnäs från och med kl. 17:30.

Börja din wappen med stil – bli Äpy-försäljare: diili.apy.fi/

Gratis inträde till galan, inklusive garderob!

Tilläggsinformation på Facebook.

8. MP3 Experience på Senatstorget ons. 24.4 kl. 18:00

Kom med i MP3 Experience som har nått ett otroligt internationellt rykte! Evenemanget är garanterat någonting som du inte tidigare har upplevt.

Mosaic och KY Sub ordnar det jättepopulära evenemanget igen på onsdagen 24.4 under vapenveckan i år. Det enda du behöver med till evenemanget är en fungerande mp3-spelare och en klocka, utan att glömma wappenandan! Du är välkommen såväl ensam som i ett kompisgäng.

Meningen är att väcka positiv uppmärksamhet, glädja andras dag och ha roligt i en fantastisk grupp, inom ramen av lagen.

Så här går det till:

  1. Gå till MP3 Experience sidor http://mp3.wappu.fi/
  2. Ladda ner MP3-filen och tidsinställ din klocka enligt instruktionerna.
  3. Dyk upp på Senatstorget på onsdagen 24.4 kl. 18:00 och tryck på ”PLAY”!

Efter MP3 Experience ska vi fortsätta kvällen med en after party på KY-husets alakertsi.

Evenemangets ursprungliga idé kan finnas här: http://improveverywhere.com/

9. Sitstävling 27.4

På wappenveckans lördag 27.4 sitsas det igen högt och ljudligt när Sitstävlingen fyller Alvarsplatsen! I denna traditionella glädjefest är det fritt fram att släppa lös sin fantasi och förverkliga även sina vildaste sitsfantasier. Har just ert lag den bästa idén, stämningen och genomförandet denna wappen? Vem höjer sitsningsbegreppet till nya sfärer? För att bygga ut den akademiska bordsfestens obegränsade potential, agera enligt följande:

  1. Samla ett glatt gäng ivriga sitsare
  2. Hitta på en oöverträfflig sits med tema, ramar och bjudning för er
  3. Anmäl ert lag med i tävlingen senast på onsdagen 24.4 kl. 23.59 här.
  4. Förverkligande på Alvarsplatsen på lördagen 27.4 från och med kl. 14!

Den högaktade juryn kommer att välja både vinnarna och lagen som förtjänar ett hedersomnämnande. Prisutdelning sker på utlysningen av wappenjippot 30.4.

Kom ihåg – en bra stämning och en städad Alvarsplats är det viktigaste i denna tävling.

10. Utlysning av wappenjippot 30.4

Wappen kommer, festen börjar Snön smälter, lyft på benen
Plattisen flyger, solen skiner Kjolen stiger, vårdoften känns
Kom med i festgänget Öppna sinnet, stig i fällan!

Välkommen till den officiella utlysningen av wappenjippot i Teknologbyns hjärta vid Servin Mökki 30.4 kl. 13:00! Med i vimlet finns Teknologernas jazzförening Polirytmi, kahden Kilon poliisit, Tuula Teeri, RWBK, Jäynä, Teknologsektionen, Plattisen och jippot utlyses naturligtvis av Bysenaten!

När har du senast sett en toga?

  • Vad: Den officiella utlysningen av wappenjippot
  • Var: Servin mökki, Bistervägen 4
  • När: Valborgsmässoafton 30.4 kl. 13:00

11. Wappen och den legendariska Wappenfesten är här igen

Oavsett om du äger en mössa med eller utan tofs önskar AUS:s Teknologsektion dig varmt välkommen att delta i vårens gladaste fest! Efter Mantas mösspåläggning förflyttas valborgsmässoaftons festyra till Helsingfors Onnela där dansgolvet hålls hett av rap-artisten Juno och många andra topp-DJ:ar från vårt land.

Vid midnatt är det dags för de traditionella festligheter när det efter en lång väntan är dags att lägga även tofsmössorna på huvudet. Vare sig din mössa är förgylld av skumpa eller skiner av nyhet, kom och upplev midnattens magi till takten av nyare fransk hornmusik. Det här lönar det sig verkligen inte att missa!

Biljettförsäljning börjar i Otnäs och Tiketti på måndagen 22.4. Närmare biljettförsäljningstider och kvällens tidtabell hittar du på evenemangets Facebook-sida eller på adressen teekkari.wappu.fi.

Biljetterna kostar 10e på förhand och 12e vid dörren eller från Tiketti. I samband med biljettköpet lönar det sig även att köpa ett fantastiskt halarmärke åt sig för 2e!

Evenemanget arrangeras av AUS:s Teknologsektion och Festkommitté, och det är öppet för alla.

12. SHVS:s allergisk snuva temadag

onsdag 24.4.2013 kl. 12-14.30

  • SHVS, Otnäs versamhetssälle, Otsvängen 12
  • SHVS, Tölö verksamhetsställe, Tölögatan 37A

Under temadagen om allergisk snuva kan du behändigt förnya ditt läkemedelsrecept för allergisk snuva på läkarens snabbmottagning, utan tidsbeställning. Du får dessutom information om allergisk snuva och dess vård.

Alla som lider av allergisk snuva får en enkät om symptomen och utgående från den kan vi vid behov effektivera/ändra patienternas medicinering.

13. Ansök till delegationen för utvecklingssamarbete KENKKU för läsåret 2013-2014 senast 28.4!

KENKKU är Finlands studentkårers förbunds (FSF) delegation för utvecklingssamarbete vars mandatperiod varar från början av september fram till slutet av augusti. KENKKUs uppgift är att fungera som rådgivare till FSF:s styrelse i frågor om utvecklingssamarbete och administrera projekt tillsammans med koordinatorn för utvecklingssamarbete. En medlem i KENKKU får också berätta om FSF:s utvecklingssamarbete för studentkårer samt bekanta sig med Finlands utvecklingspolitik och medborgarorganisationernas utvecklingssamarbete. KENKKU består av sammanlagt 15 medlemmar från olika studentkårer. AUS föreslår 1-2 medlemmar som sina representanter, och ansökningar ska skickas till AUS senast 28.4. Tilläggsinformation om uppgiften och ansökningsinstruktionerna finns här.

14. EU:s utvecklingssamarbete och Finland

Fredag 26.4 kl. 14.30-15.30, Porthania 2, Universitetsgatan 3

  • Inledning: utvecklingsminister Heidi Hautala
  • Panel: Nina Savela, FN-förbundet för ungdomar och studerande i Finland och Simon Elo, Perussuomalaiset nuoret

Välkommen och lyssna på minister Hautalas föreläsning och delta i diskussionen. Om du inte kan komma på plats så följ med diskussionen på Twitter på kanalen #Eukehys. Tillställningen är riktad till studerande och alla som är intresserade av ämnet.

Tilläggsinformation.

15. Diskussionstillfälle om intresse för tvåspråkiga studiemöjligheter vid Aalto

Välkommen på ett informations- och diskussionstillfälle med temat Intresse för tvåspråkiga studier vid Aalto onsdagen 24.4.2013 kl. 10.00-11.00 i TUAS-huset, sal TU1 (Otnäsvägen 17)

Linda Witick presenterar resultat från sin pro gradu undersökning ”Tvåspråkiga studiemöjligheter vid Aalto-universitetet – en kvantitativ studie om studerandenas intresse och motivation för att utveckla tvåspråkiga studiemöjligheter inom det teknisk-vetenskapliga utbildningsområdet”. Kom med och diskutera ifall resultaten kunde användas i utvecklingen av undervisningen och i studieplaneringen!

Tillfället är riktat till alla intresserade, såväl studerande som personal.

Tilläggsinformation: planerare Johanna Söderholm, Studerandeservice

16. Ansökning till studerande-alumni-mentorsprogramet är igång igen!

Magistersstudent, närmar utexamineringen sig men du undrar över framtiden och förflyttningen till arbetslivet? Vill du utveckla dina arbetslivsfärdigheter och få nya synvinklar av en mer erfaren expert på området? Är du intresserad av nätverkning i en tvärvetenskaplig expertgrupp?

Ta vara på den unika möjligheten och ansök med.

Ansökningstiden går ut 31.5.2013

17. An open lecture by the Minister Alexander Stubb 25.04./ 14:15

”Experiences in working with people in a multinational context”, an open lecture by the Minister Alexander Stubb 25.04.2013 / 14:15 – 15:00

Location: Lapuankatu 2, 00100, Helsinki, FI

The Department of Management and International Business of Aalto University School of Business is honored to have Alexander Stubb, the Minister for European Affairs and Foreign Trade of Finland, as a guest speaker on 25th of April at 14:15.

You are warmly welcome to hear about his experiences in working with people in a multinational context. As many might already know, Alexander is an excellent and inspiring speaker and hopefully many will have the chance to hear his thoughts about this interesting topic.

18. Product design gala 2013: 26th April

The Product Design Gala is an annual seminar celebrating the hard work done during the year. Final results of the interdisciplinary Product Development Project course are featured to the public. In addition to seminar sessions the audience is welcome to get familiar with the teams and take a closer look at the prototypes. Take your time and enjoy the Gala at Design Factory on Friday 26th April at 9:00-17:00.

Further information.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *