Veckorapport 18/2013

Detta är AUS:s veckorapport 18/2013

V/Wappen är här. Kolla evenemangen på adressen wappu.fi och kom i stämning på frekvensen 102MHz (eller radiodiodi.fi)! Glad V/Wappen till alla!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. AUS:s stipendier kan ansökas fram till 30.4
  3. AUS:s nätbutik AYY Shop har nu öppnats!
  4. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014
  5. Kompletterande ansökning till centralvalnämnden – DL 7.5. kl 12
  6. Utlysning av wappenjippot 30.4
  7. Wappen och den legendariska Wappenfesten är här igen
  8. Teknologbyns städtalko 5.5 kl. 12
  9. Vad betyder studiekulturen och –traditionerna för dig? Svara på förfrågan
  10. Kom med och ordna utvecklingssamarbetsveckan för hösten 2013!
  11. Upplev världen genom AIESECs ”Global citizen” -program
  12. Avlägg grundkurs för ordningsvakter
  13. Kom och diskutera Europas framtid med president Van Rompuy och statsminister Katainen

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 18

Vecka 19

2. AUS:s stipendier kan ansökas fram till 30.4

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt Stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv öreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombinering av studier och studielivet.

Utöver dessa administrerar AUS vissa fältspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2013 är stipendiernas storlek uppskattningsvis:

  • Utbytesstipendium max. 800 €
  • Samfundsstipendium ca 500 €
  • Studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för våren 2013 är 8.4.2013 klockan 12.00 – 30.4.2013 klockan 23.59.

STIPENDIEANSÖKNINGSBLANKETTEN

För utbytesstipendiets del ordnas en till ansökningsomgång i oktober-november med tanke på utbyten våren 2014.

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Tuisku Suomala (tuisku.suomala(at)ayy.fi)

3. AUS:s nätbutik AYY Shop har nu öppnats!

AUS:s egen nätbutik har nu öppnats. I butiken säljs förutom studentkårens munkjackor, t-skjortor och andra produkter även bland annat Aalto Design Factory-kaffemuggar och produktutbudet kommer att ökas under sommaren. Gå och kolla produkterna närmare i butiken, på adressen shop.ayy.fi!

Vi lyssnar gärna till dina åsikter om den nya nätbutiken och tar varmt emot förslag om nya produkter och även förbättringsförslag till AYY Shops verksamhet. Åsikter och respons kan lämnas till AYY Shop direkt med nätbutikens responsblankett genom vilken man kan göra det anonymt och respons är varmt välkommet via e-post på adressen shop@ayy.fi.

Genom att gå och gilla på Facebook eller genom att följa AYY Shop på Twitter håller du dig uppdaterad om tillägg i AYY Shops utbud och andra nyheter.

4. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014

Föreningar och aktörer inom AUS har möjlighet att meddela viktiga datum för sina evenemang till studentkårens läsårskalender. Evenemang kan meddelas genom det nedan länkade google docs –dokumentet fram till söndagen 26.5.2013. Fyll i era evenemang under rätt månad i tidsordning. Skriv en text som ni vill ha i kalendern i ”Event name/Text”-kolumnen (med gul bakgrund). Vänligen notera att det ryms högst 25 tecken på en rad, inklusive mellanslag. Fundera när du skriver hur många rader du vill ”slösa” från din egen kalender. Kalendern kommer att bli trespråkig så ta även detta i beaktande när du planerar texten.

Om flera evenemang har antecknats på samma dag samma tid väljs det som berör största delen av studerandena till kalendern. Dokumentet kan redigeras fram till den givna deadlinen 26.5.2013 och fram till dess kan ni gå och göra ändringar i era evenemang. Fyll i kolumnerna noggrant och kontrollera och dubbelkontrollera att uppgifterna är korrekta. Kom ihåg att även fylla i i tabellen vem som ordnar evenemanget.

Http://tinyurl.com/ayycalendar2013

Frågor och kommentarer kan skickas till AUS:s informatör Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi eller 050 5209440)

5. Kompletterande ansökning till centralvalnämnden – DL 7.5. kl 12

År 2013 är för studentkåren vid sidan av allt annat spännande ett delegationsvalår. I delegationsvalets pulserande hjärta viftas taktpinnen av centralvalnämnden. Är just du intresserad av att göra AUS:s nästa delegationsval till DET bästa och snyggaste?

En kompletterande ansökning till centralvalnämnden har öppnats och till centralvalnämnden sökes ännu åtminstone två suppleanter. Ansökningen är öppen fram till tisdagen 7.5. kl. 12:00. Ansök på adressen.

Blanketten finns på adressen.

Centralvalnämndens medlem får inte kandidera i delegationsvalet 2013.

6. Utlysning av wappenjippot 30.4

Wappen kommer, festen börjar Snön smälter, lyft på benen
Plattisen flyger, solen skiner Kjolen stiger, vårdoften känns
Kom med i festgänget Öppna sinnet, stig i fällan!

Välkommen till den officiella utlysningen av wappenjippot i Teknologbyns hjärta vid Servin Mökki 30.4 kl. 13:00! Med i vimlet finns Teknologernas jazzförening Polirytmi, kahden Kilon poliisit, Tuula Teeri, RWBK, Jäynä, Teknologsektionen, Plattisen och jippot utlyses naturligtvis av Bysenaten!

När har du senast sett en toga?

  • Vad: Den officiella utlysningen av wappenjippot
  • Var: Servin mökki, Bistervägen 4
  • När: Valborgsmässoafton 30.4 kl. 13:00

7. Wappen och den legendariska Wappenfesten är här igen

Oavsett om du äger en mössa med eller utan tofs önskar AUS:s Teknologsektion dig varmt välkommen att delta i vårens gladaste fest! Efter Mantas mösspåläggning förflyttas valborgsmässoaftons festyra till Helsingfors Onnela där dansgolvet hålls hett av rap-artisten Juno och många andra topp-DJ:ar från vårt land.

Vid midnatt är det dags för de traditionella festligheter när det efter en lång väntan är dags att lägga även tofsmössorna på huvudet. Vare sig din mössa är förgylld av skumpa eller skiner av nyhet, kom och upplev midnattens magi till takten av nyare fransk hornmusik. Det här lönar det sig verkligen inte att missa!

Biljettförsäljningstider och kvällens tidtabell hittar du på evenemangets Facebook-sida eller på adressen teekkari.wappu.fi.

Biljetterna kostar 10e på förhand och 12e vid dörren eller från Tiketti. I samband med biljettköpet lönar det sig även att köpa ett fantastiskt halarmärke åt sig för 2e!

Evenemanget arrangeras av AUS:s Teknologsektion och Festkommitté, och det är öppet för alla.

8. Teknologbyns städtalko 5.5 kl. 12

Vi ska igen göra Otnäs till en städad och trevlig plats genast följande veckoslut efter Wappen. Kom alltså med din vän och städa bort åtminstone era egna wappenskräp från vårt kära boendeområde! Bysenaten lånar städredskap. För deltagarna värms talkobastu upp på OK10 kl. 18, där det även bjuds på mat och förfriskningar.

  • Vad: Teknologbyns städtalko
  • Var: Bistervägen 1,Teknologbyn
  • När: Söndagen 5.5 kl. 12-21

9. Vad betyder studiekulturen och –traditionerna för dig? Svara på förfrågan

Jag gör på uppdrag av AUS en pro gradu –undersökning i folkloristik om studiekultur och –traditioner bland studerandena vid Aalto-universitetet. Undersökningens syfte är att kartlägga studiekulturens och –traditionernas betydelse för studerandena. Hjälp en forskare och svara på förfrågan om studenttraditioner! Det tar cirka 15 minuter att svara på förfrågan.Svar önskas av alla slags studerande, och man behöver inte vara expert på traditioner för att kunna svara.

Frågeformulär.

Svaren behandlas konfedentiellt och arkiveras i AUS:s arkiv. Svararna görs anonyma och man kan inte identifiera identiteten på en enskild svarare i undersökningen.

Tusen tack redan på förhand, Emi Maeda

Tilläggsinformation: emi.maeda@ayy.fi, 044 577 4761

10. Kom med och ordna utvecklingssamarbetsveckan för hösten 2013!

Utvecklingssamarbetsveckan är FSF:s och studentkårernas gemensamma projekt vars syfte är att öka medvetenheten om utvecklingssamarbete bland studerande. Temat för årets utvecklingssamarbetsvecka  som ordnas i oktober (7-10.10) är ”sysselsättning och utveckling” och AUS deltar i veckan. Utvecklingssamarbetsveckan koordineras hos oss av Sini Hakkarainen.

Vad skulle det alltså hända under våren och hösten? Nu under våren samlas en av ämnet intresserad grupp ihop med vilken vi gör preliminära beslut om hurdana evenemang vi skulle vilja göra under veckan. Vi gör preliminära utrymmesreserveringar, planerar budgeten och kommunikation, kommer överens med samarbetspartners om sponsorering, uppträdare och marknadsföring osv. Kvar till hösten blir att bekräfta reserveringarna och avtalen, att göra reklam och att ordna själva veckan. Arbete finns såväl för dem som är intresserad av att rouda, koka kaffe, göra budget, uppbära avgifter som fast av att uppträda, såväl stora som små arbete.  Ta kontakt med koordinator Sini (sini.hakkarainen@aalto.fi) och kom med och ordna utvecklingssamarbetsvecka 2013.

11. Upplev världen genom AIESECs ”Global citizen” -program

Skulle du vilja möta en ny och exotisk kultur? Vill du ha internationella vänner? Skulle du vilja byta miljö? Eller hur skulle det vara med att lära sig ett nyt språk?

AIESECs ”GlobalCitizen” volontärprogram i Brasilien, Taiwan och Malaysien erbjuder en möjlighet till allt detta. Studiebakgrund, nationalitet, studieframgång eller tidigare arbetserfarenhet har ingen betydelse. Programmet erbjuder en möjlighet att utveckla dig själv, samt att inverka positivt samhället. Gör den här sommaren till ett äventyr och ta del i programmet!

Denna gång öppnar vi en andra runda för ansökningar! Den nya deadlinen för inlämning av ansökningar är nu den 10 maj.  Så vad är det du ännu väntar på? Ta vara på chansen och utnyttja denna fantastiska möjlighet! Du kan även besöka våra sidor: aiesec.fi/globe, eller ta kontakt:zhe.zhai@aiesec.net

12. Avlägg grundkurs för ordningsvakter

Hej studerande! Är du utan arbete? Är du intresserad av ordningsvaktsuppgifter inom säkerhetsbranschen? Vill du bli sysselsatt vid sidan av studierna eller nästa sommar? Avlägg grundkurs för ordningsvakter! Efter att du har avlagt kursen kan du från polisen ansöka om ett ordningsvaktkort som ger dig rätten att fungera som ordningsvakt i hela landet

Turvakerroin OY ordnar en MYCKET FÖRMÅNLIG grundkurs för ordningsvakter. Kursen som består av 32 timmar kan du avlägga under denna vår på följande fem dagar: 13.-17.5. På de ifrågavarande vardagarna bör man reservera tid kl. 16-22. Kursen ordnas i sin helhet i Kampen i Hämäläis-osakuntas utrymmen (Urho Kekkonens gata 4-6 D). Man ska delta varje dag!

Kursen kommer att kosta bara 80 euro för Aalto-universitetets studerande! Ett sådant här pris är bara en bråkdel av priset som du skulle vara tvungen att betala någon annanstans. Kursen ordnas om deltagarantalet som arrangören kräver uppfylls. Anmälningar till adressen: anna-stiina.koivula@helsinki.fi

13. Kom och diskutera Europas framtid med president Van Rompuy och statsminister Katainen

Diskussionen inleds med statsminister Jyrki Katainens och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuys anföranden. Helsingfors universitets kansler Ilkka Niiniluoto öppnar diskussionen.

Diskussionen hålls tisdagen den 7 maj 2013 i Helsingfors universitets solennitetssal kl. 17–18.15. Vi ber dig vara på plats senast 16.45, ingång från Alexandersgatan 5. Var beredd att på begäran styrka din identitet.

Anmäl dig senast torsdagen den 2 maj anmälningsblankett.

Du kan också följa diskussionen i direkt webbsändning och som webbupptagning på adressen vn.fi/live. Dessutom kan man följa och delta i diskussionen på Twitterkanalen #Eufuture.

Diskussionen kommer att hållas på engelska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *