Veckorapport 19/2013

Detta är AUS:s veckorapport 19/2013

Den nya Aino har kommit ur tryck och den delas ut till campus i början av veckan. I tidningen besöker man bygget för Otnäs metrotunnel, man berättar varför några anser att toppuniversitet är skit, man förbereder en dricka som ersätter all fast föda osv.  Bekanta dig med Aino och hjälp oss att göra tidningen ännu bättre genom att skicka respons till redaktionen till adressen ainolehti@ayy.fi.

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. AUS:s nätbutik AYY Shop har nu öppnats!
  3. Kompletterande ansökning till centralvalnämnden – DL 7.5. kl 12
  4. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014
  5. Kampen om Herraväldet i Otnäs 2.0
  6. Vad betyder studiekulturen och –traditionerna för dig? Svara på förfrågan
  7. Kom med och ordna utvecklingssamarbetsveckan för hösten 2013
  8. Diskussionstillfälle: Det moderna Mongoliet
  9. Studentutbyte och praktik i Asien
  10. Upplev världen genom AIESECs “Global citizen” -program
  11. Avlägg grundkurs för ordningsvakter
  12. Vill du få en tajt rumpa till sommaren? Kom till FC Kissats fotisträningar
  13. Invitation: Bit Bang Seminar on global competition
  14. Startup Sauna och Aaltoes söker nya medarbetare till organisationen för Slush teknologikonferensen som ordnas på hösten
  15. Masters of Aalto presenterar förverkligade visioner i Sörnäs

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 19

Vecka 20

2. AUS:s nätbutik AYY Shop har nu öppnats!

AUS:s egen nätbutik har nu öppnats. I butiken säljs förutom studentkårens munkjackor, t-skjortor och andra produkter även bland annat Aalto Design Factory-kaffemuggar och produktutbudet kommer att ökas under sommaren. Gå och kolla produkterna närmare i butiken, på adressen shop.ayy.fi!

Vi lyssnar gärna till dina åsikter om den nya nätbutiken och tar varmt emot förslag om nya produkter och även förbättringsförslag till AYY Shops verksamhet. Åsikter och respons kan lämnas till AYY Shop direkt med nätbutikens responsblankett genom vilken man kan göra det anonymt och respons är varmt välkommet via e-post på adressen shop@ayy.fi.

Genom att gå och gilla på Facebook eller genom att följa AYY Shop på Twitter håller du dig uppdaterad om tillägg i AYY Shops utbud och andra nyheter.

3. Kompletterande ansökning till centralvalnämnden – DL 7.5. kl 12

År 2013 är för studentkåren vid sidan av allt annat spännande ett delegationsvalår. I delegationsvalets pulserande hjärta viftas taktpinnen av centralvalnämnden. Är just du intresserad av att göra AUS:s nästa delegationsval till DET bästa och snyggaste?

En kompletterande ansökning till centralvalnämnden har öppnats och till centralvalnämnden sökes ännu åtminstone två suppleanter. Ansökningen är öppen fram till tisdagen 7.5. kl. 12:00. Ansök på adressen.

Blanketten finns på adressen: https://lomake.ayy.fi/hallinto/kvl/ 

Centralvalnämndens medlem får inte kandidera i delegationsvalet 2013.

4. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014

Föreningar och aktörer inom AUS har möjlighet att meddela viktiga datum för sina evenemang till studentkårens läsårskalender. Evenemang kan meddelas genom det nedan länkade google docs –dokumentet fram till söndagen 26.5.2013. Fyll i era evenemang under rätt månad i tidsordning. Skriv en text som ni vill ha i kalendern i ”Event name/Text”-kolumnen (med gul bakgrund). Vänligen notera att det ryms högst 25 tecken på en rad, inklusive mellanslag. Fundera när du skriver hur många rader du vill ”slösa” från din egen kalender. Kalendern kommer att bli trespråkig så ta även detta i beaktande när du planerar texten.

Om flera evenemang har antecknats på samma dag samma tid väljs det som berör största delen av studerandena till kalendern. Dokumentet kan redigeras fram till den givna deadlinen 26.5.2013 och fram till dess kan ni gå och göra ändringar i era evenemang. Fyll i kolumnerna noggrant och kontrollera och dubbelkontrollera att uppgifterna är korrekta. Kom ihåg att även fylla i i tabellen vem som ordnar evenemanget.

Http://tinyurl.com/ayycalendar2013

Frågor och kommentarer kan skickas till AUS:s informatör Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi eller 050 5209440).

5. Kampen om Herraväldet i Otnäs 2.0

Nästa höst. 3.10.2013 återkommer Kampen om Herraväldet i Otnäs tuffare, större och mer realistisk än någonsin förr.  Den ännu mer utvecklade Megazone Outdoor-utrustningen, som finns för andra året i Finland, hämtar den episka utomhuskampkonseptet till Otnäs – för andra gången.

Sexton lag på tio personer krigar med infraröd laser och förnyade regler i turneringen som sammanlagt varar i åtta timmar, för att vinna det uppskattade Herraväldet i Otnäs.  En enskild kamp varar kring en halv timme och en förlust är tillräckligt för att fälla laget ur spelet.

Bilder från i fjolårets kamp här.

Deltagaravgiften är 100€/lag dvs. 10€/person. Förhandsanmälan öppnas 15.5 kl. 15:15 på adressen http://lomake.ayy.fi/aalto-liike/toh-2/

Tilläggsinformation oliver.heinonen@ayy.fi

6. Vad betyder studiekulturen och –traditionerna för dig? Svara på förfrågan

Jag gör på uppdrag av AUS en pro gradu –undersökning i folkloristik om studiekultur och –traditioner bland studerandena vid Aalto-universitetet. Undersökningens syfte är att kartlägga studiekulturens och –traditionernas betydelse för studerandena. Hjälp en forskare och svara på förfrågan om studenttraditioner! Det tar cirka 15 minuter att svara på förfrågan. Svar önskas av alla slags studerande, och man behöver inte vara expert på traditioner för att kunna svara.

Frågeformulär: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/42842/lomake.html

Svaren behandlas konfidentiellt och arkiveras i AUS:s arkiv. Svararna görs anonyma och man kan inte identifiera identiteten på en enskild svarare i undersökningen.

Tusen tack redan på förhand, Emi Maeda

Tilläggsinformation: emi.maeda@ayy.fi, 044 577 4761

7. Kom med och ordna utvecklingssamarbetsveckan för hösten 2013

Utvecklingssamarbetsveckan är FSF:s och studentkårernas gemensamma projekt vars syfte är att öka medvetenheten om utvecklingssamarbete bland studerande. Temat för årets utvecklingssamarbetsvecka som ordnas i oktober (7-10.10) är “sysselsättning och utveckling” och AUS deltar i veckan. Utvecklingssamarbetsveckan koordineras hos oss av Sini Hakkarainen.

Vad skulle det alltså hända under våren och hösten? Nu under våren samlas en av ämnet intresserad grupp ihop med vilken vi gör preliminära beslut om hurdana evenemang vi skulle vilja göra under veckan. Vi gör preliminära utrymmesreserveringar, planerar budgeten och kommunikation, kommer överens med samarbetspartners om sponsorering, uppträdare och marknadsföring osv. Kvar till hösten blir att bekräfta reserveringarna och avtalen, att göra reklam och att ordna själva veckan. Arbete finns såväl för dem som är intresserad av att rouda, koka kaffe, göra budget, uppbära avgifter som fast av att uppträda, såväl stora som små arbete.  Ta kontakt med koordinator Sini (sini.hakkarainen@aalto.fi) och kom med och ordna utvecklingssamarbetsvecka 2013.

8. Diskussionstillfälle: Det moderna Mongoliet

Namnet Djingis khan är åtminstone bekant för många, men vad annat vet vi om Mongoliet?  Hur ser den mongoliska livsstilen ut, hurdan är framtiden för den traditionella boskapsskötseln och framför hurdana utmaningar står Mongoliet i globaliseringens tidevarv?

KEPA och Finlands studentkårers förbund (FSF) rf önskar dig välkommen till Mongoliet-kvällen på onsdagen 15.5.2013 kl. 17.30 i Kepas Dialogi-sal på adressen Tölötorggatan 2 A. På tillställningen berättar den mongoliska Information, Education & Communication Centre –organisationens representant Odno om sitt land samt om arbetet som organisationen gör för utbildningen av befolkningsgrupperna för att främja samhällets ekonomiska utveckling och initiativtagande. Tillställningen hålls på engelska. På grund av bjudning ber vi att ni anmäler er senast 13.5 via e-post till adressen jasenpalvelut@kepa.fi

Tilläggsinformation kan fås av organisationssekreterare Johanna Harjunpää, 050 3176 714, johanna.harjunpaa@kepa.fi

9. Studentutbyte och praktik i Asien

Asia Exchanges ansökningstid till flera utbytesmål i Asien pågår.

Asia Exchanges alternativ med terminsavgifter är enbart menade åt freemovers, som inte åker till sin egen högskolas utbytesmål. Det finns inte platskvoter i utbytet. Undervisningsspråket är engelska. Ansökning sker genom Asia Exchange: www.asiaexchange.fi

Ansökningstiderna går ut: Sommartermin 2013: 10.3. | Höstterminer 2013: 31.5. / 30.6. | Vårterminer 2014: 30.9. / 31.10.

Praktikplatser: Genom Asia Exchange kan man även ansöka till arbetspraktik i Kina, Indonesien eller Thailand. Det finns hundratals platser för studerande inom olika branscher. Tilläggsinformation och ansökning: www.asiaexchange.fi

10. Upplev världen genom AIESECs “Global citizen” -program

Skulle du vilja möta en ny och exotisk kultur? Vill du ha internationella vänner? Skulle du vilja byta miljö? Eller hur skulle det vara med att lära sig ett nytt språk?

AIESECs ”GlobalCitizen” volontärprogram i Brasilien, Taiwan och Malaysien erbjuder en möjlighet till allt detta. Studiebakgrund, nationalitet, studieframgång eller tidigare arbetserfarenhet har ingen betydelse. Programmet erbjuder en möjlighet att utveckla dig själv, samt att inverka positivt samhället. Gör den här sommaren till ett äventyr och ta del i programmet!

Denna gång öppnar vi en andra runda för ansökningar! Den nya deadlinen för inlämning av ansökningar är nu den 10 maj.  Så vad är det du ännu väntar på? Ta vara på chansen och utnyttja denna fantastiska möjlighet! Du kan även besöka våra sidor: aiesec.fi/globe, eller ta kontakt: zhe.zhai@aiesec.net

11. Avlägg grundkurs för ordningsvakter

Hej studerande! Är du utan arbete? Är du intresserad av ordningsvaktsuppgifter inom säkerhetsbranschen? Vill du bli sysselsatt vid sidan av studierna eller nästa sommar? Avlägg grundkurs för ordningsvakter! Efter att du har avlagt kursen kan du från polisen ansöka om ett ordningsvaktkort som ger dig rätten att fungera som ordningsvakt i hela landet

Turvakerroin OY ordnar en MYCKET FÖRMÅNLIG grundkurs för ordningsvakter. Kursen som består av 32 timmar kan du avlägga under denna vår på följande fem dagar: 13-17.5. På de ifrågavarande vardagarna bör man reservera tid kl. 16-22. Kursen ordnas i sin helhet i Kampen i Hämäläis-osakuntas utrymmen (Urho Kekkonens gata 4-6 D). Man ska delta varje dag!

Kursen kommer att kosta bara 80 euro för Aalto-universitetets studerande! Ett sådant här pris är bara en bråkdel av priset som du skulle vara tvungen att betala någon annanstans. Kursen ordnas om deltagarantalet som arrangören kräver uppfylls. Anmälningar till adressen: anna-stiina.koivula@helsinki.fi

12. Vill du få en tajt rumpa till sommaren? Kom till FC Kissats fotisträningar

FC Kissats (handelshögskoleflickornas fotisgäng) uteträningar börjar idag mån. 6.5. Flera träningsdeltagare behövs! Alla nya och nygamla kvinnliga studerande vid Aalto är välkomna oberoende färdighetsnivån – viktigaste är ivern till fotboll 🙂

Träningstid och -plats: mån. (fr.o.m. 6.5) kl. 18:45-20:00 i motionsparken vid Hertonäs strand (Paasivaaragatan 9). Till platsen kommer man behändigt t.ex. med metro eller cykel. Anmäl dig på förhand i doodle!

Läs mera på www.fckissat.fi eller skicka e-post fckissat@gmail.com

13. Invitation: Bit Bang Seminar on global competition

May 15th, 2013 at 12:30-17:00,TUAS Building, auditorium AS1 (Otaniementie 17, 02150 Espoo)

Bit Bang 5, the fifth Aalto-wide and multidisciplinary post-graduate course, invites you to attend the presentations of the semester’s team work assignments on May15th.

The event takes place at Aalto University TUAS Building.

The post graduate students have spent the spring discussing global competition for leadership in innovation, policy-making, business and technology.

Come and hear what they’ve found out!

Register to elina.karvonen@aalto.fi by May 13th. More information about the course.

14. Startup Sauna och Aaltoes söker nya medarbetare till organisationen för Slush teknologikonferensen som ordnas på hösten

Slush är Nordeuropas ledande teknologikonferens, som sammanför de mest lovande tillväxtbolagen i Norden, Baltikum och Ryssland, för att möta internationella investerare och media. Evenemanget, som i år ordnas för sjätte gången, förväntas locka cirka 5000 besökare från 1000 nystartade företag, samt 500 investerare och medlemmar av media. Evenemanget kommer att hållas den 13- 14 november i Kabelfabriken i Helsingfors.

Vi söker nu nya medarbetare. Det behövs arbetare till många olika delområden i Slush. Av sökande förutsätter vi framför allt mod att engagera sig, förmågan att ständigt lära sig nya saker och framför allt viljan att göra Slush till ett av de bästa startupevenemangen i världen. Tidigare erfarenhet är inte nödvändigt, men ett plus.

Genom att fylla i ansökningsblanketten kan du få vara med och ordna Finlands största och mest internationella teknologikonferens. Vi kommer att kontakta dig!

Tilläggsinformation: markus@slush.fi eller slush.fi

15. Masters of Aalto presenterar förverkligade visioner i Sörnäs

Aalto-universitetets magistrar presenterar sig under evenemanget Masters of Aalto i Sörnäs, Helsingfors den 8–26 maj. Sammanlagt visas examensarbeten av 80 konstmagistrar, ekonomer och diplomingenjörer. Masters of Aalto bjuder besökarna på en komplett upplevelsehelhet i form av en utställning och ett event som representerar studier vid Aalto-universitetet och universitetets samhälleliga uppdrag. Evenemangets tema byts årligen. Årets tema är Dreams Made Real.

Evenemanget äger rum i gamla sädesmagasin i korsningen av Tavastvägen och Brädgårdsgatan. Tegelbyggnaden som länge fungerat som lager öppnas nu för allmänheten för första gången.

Masters of Aalto 8–26.5.2013, Kronmagasinen, Tavastvägen 39, Helsingfors. Utställningen är öppen mån-fre kl. 12–20 och lö–sö kl. 12–18. Fritt inträde.

Följ Masters of Aalto på moa.aalto.fi.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *