Veckorapport 20/2013

Detta är AUS:s veckorapport 20/2013

Årets Masters of Aalto -utställning har kört igång i Sörnäs i Kronomagasinet. Gå och bekanta dig med vad allt aaltoiter har åstadkommit. Tilläggsinformation moa.aalto.fi

Vårens sista veckorapport dyker upp vecka 23, dvs. 3-4.6. Ett soligt maj till alla!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Servicepunkten i Otnäs stängd 27-28.5.
  3. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014
  4. Masters of Aalto presenterar förverkligade visioner i Sörnäs
  5. Vad betyder studiekulturen och –traditionerna för dig? Svara på förfrågan
  6. Kampen om Herraväldet i Otnäs 2.0
  7. Gå med i Aalto-universitetets samfundstorg
  8. Ansökningen till studerande-alumni-mentorsprogrammet är igång igen!
  9. Akavas studerandes Studerande eller arbetskraft? -seminarium ons. 22.5.
  10. Startup Weekend Helsingfors 24-26.5 @ Open Innovation House
  11. IDBM studerandenas Inspire 2013 –evenemang fre. 24.5.
  12. Gästföreläsning – Jay B. Barney: What is Strategic Management
  13. Studentutbyte och praktik i Asien
  14. Invitation: Bit Bang Seminar on global competition
  15. Startup Sauna och Aaltoes söker nya medarbetare till organisationen för Slush teknologikonferensen som ordnas på hösten
  16. Learn to Think BIG – Open Aaltoes trip to Silicon Valley September 2013
  17. OtaKoppi Säsongöppningen, Torsdag 16.5. kl 17:00

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 20

2. Servicepunkten i Otnäs stängd 27-28.5.

Servicepunkten i Otnäs är stängd 27-28.5. (mån-ti) på grund av utbildning.

3. Anmäl dina evenemang till AUS:s läsårkalender 2013-2014

Föreningar och aktörer inom AUS har möjlighet att meddela viktiga datum för sina evenemang till studentkårens läsårskalender. Evenemang kan meddelas genom det nedan länkade google docs –dokumentet fram till söndagen 26.5.2013. Fyll i era evenemang under rätt månad i tidsordning. Skriv en text som ni vill ha i kalendern i ”Event name/Text”-kolumnen (med gul bakgrund). Vänligen notera att det ryms högst 25 tecken på en rad, inklusive mellanslag. Fundera när du skriver hur många rader du vill ”slösa” från din egen kalender. Kalendern kommer att bli trespråkig så ta även detta i beaktande när du planerar texten.

Om flera evenemang har antecknats på samma dag samma tid väljs det som berör största delen av studerandena till kalendern. Dokumentet kan redigeras fram till den givna deadlinen 26.5.2013 och fram till dess kan ni gå och göra ändringar i era evenemang. Fyll i kolumnerna noggrant och kontrollera och dubbelkontrollera att uppgifterna är korrekta. Kom ihåg att även fylla i i tabellen vem som ordnar evenemanget.

Http://tinyurl.com/ayycalendar2013

Frågor och kommentarer kan skickas till AUS:s informatör Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi eller 050 5209440).

4. Masters of Aalto presenterar förverkligade visioner i Sörnäs

Aalto-universitetets magistrar presenterar sig under evenemanget Masters of Aalto i Sörnäs, Helsingfors den 8–26 maj. Sammanlagt visas examensarbeten av 80 konstmagistrar, ekonomer och diplomingenjörer. Masters of Aalto bjuder besökarna på en komplett upplevelsehelhet i form av en utställning och ett event som representerar studier vid Aalto-universitetet och universitetets samhälleliga uppdrag. Evenemangets tema byts årligen. Årets tema är Dreams Made Real.

Evenemanget äger rum i gamla sädesmagasin i korsningen av Tavastvägen och Brädgårdsgatan. Tegelbyggnaden som länge fungerat som lager öppnas nu för allmänheten för första gången.

Masters of Aalto 8–26.5.2013, Kronmagasinen, Tavastvägen 39, Helsingfors. Utställningen är öppen mån-fre kl. 12–20 och lö–sö kl. 12–18. Fritt inträde.

Följ Masters of Aalto på moa.aalto.fi.

5. Vad betyder studiekulturen och –traditionerna för dig? Svara på förfrågan

Jag gör på uppdrag av AUS en pro gradu –undersökning i folkloristik om studiekultur och –traditioner bland studerandena vid Aalto-universitetet. Undersökningens syfte är att kartlägga studiekulturens och –traditionernas betydelse för studerandena. Hjälp en forskare och svara på förfrågan om studenttraditioner! SVAR ÖNSKAS ÄNNU SPECIELLT FRÅN STUDERANDE INOM KONST OCH EKONOMI. Det tar cirka 15 minuter att svara på förfrågan.

Frågeformulär: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/42842/lomake.html

Svaren behandlas konfidentiellt och arkiveras i AUS:s arkiv. Svararna görs anonyma och man kan inte identifiera identiteten på en enskild svarare i undersökningen.

Tusen tack redan på förhand, Emi Maeda

Tilläggsinformation: emi.maeda@ayy.fi, 044 577 4761

6. Kampen om Herraväldet i Otnäs 2.0

Nästa höst. 3.10.2013 återkommer Kampen om Herraväldet i Otnäs tuffare, större och mer realistisk än någonsin förr. Den ännu mer utvecklade Megazone Outdoor-utrustningen, som finns för andra året i Finland, hämtar den episka utomhuskampkonseptet till Otnäs – för andra gången.

Sexton lag på tio personer krigar med infraröd laser och förnyade regler i turneringen som sammanlagt varar i åtta timmar, för att vinna det uppskattade Herraväldet i Otnäs. En enskild kamp varar kring en halv timme och en förlust är tillräckligt för att fälla laget ur spelet.

Bilder från i fjolårets kamp här.

Deltagaravgiften är 100€/lag dvs. 10€/person. Förhandsanmälan öppnas 15.5 kl. 15:15 på adressen http://lomake.ayy.fi/aalto-liike/toh-2/

Tilläggsinformation oliver.heinonen@ayy.fi

7. Gå med i Aalto-universitetets samfundstorg

Sharetribe (före detta Kassi) är ett för Aalto-universitetets studerande och personal menat, gratis samfundstorg där man bl.a. kan köpa, sälja, låna, hyra och ge bort saker, söka bostad, erbjuda och be om hjälp och ordna samåkning. Genom Kassi går det lätt att bl.a. skaffa sig en bostad och möblemang till den, att bli av med gamla skolböcker och att låna en borr av grannen. På tjänsten kan du även erbjuda och be om hjälp i allt från datorproblem till att bära flyttlådor. Bekanta dig med samfundstorget på adressen https://aalto.sharetribe.com/

8. Ansökningen till studerande-alumni-mentorsprogrammet är igång igen!

Magistersstuderande, närmar sig examen men framtiden och förflyttningen till arbetslivet gör dig fundersam? Vill du utveckla dina arbetslivsfärdigheter och få nya perspektiv av en mer erfaren sakkunnig i branschen? Är du intresserad av att nätverka i en multidisciplinär expertgrupp?

Ta detta unika tillfälle och ansök: http://alumninet.aalto.fi/mentorointi.

Ansökan slutar 31.5.2013

9. Akavas studerandes Studerande eller arbetskraft? -seminarium ons. 22.5.

  • Vad: Studerande eller arbetskraft? -seminarium
  • Plats: Glaspalatset/ Palmu (Helsingfors)
  • Tid: 22.5.2013 kl. 14:00 – 17:00
  • Arrangör: Akavas studerande

Tillställningen har kaffeservering

Akavas studerande bjuder in Dig att diskutera högskolestuderandes arbetslivsärenden och praktik tillsammans med intressentgrupper. På tillställningen fördjupar vi oss i frågan om förhållandet mellan studier och arbetsliv samt i samarbetet mellan högskolan, arbetsplatserna och studerandena.

Utöver tal som belyser ärendena publiceras också Akavas studerandes kriterier för kvalitativ högskolepraktik.

Med och väcker diskussion och kommenterar:

  • Juhani Saari, forskare, Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (OTUS)
  • Toni Asikainen, styrelsemedlem, Förbundet för studerandekårer vid yrkeshögskolorna i Finland (SAMOK)
  • Tuomas Telkkä, näringspolitisk ombudsman, Företagarna i Finland
  • Joel Kuuva, styrelsemedlem, Finlands studentkårers förbund (FSF)

Vi ber er anmäla er senast fre. 17.5 kl. 16 genom den här blanketten.

10. Startup Weekend Helsingfors 24.-26.5 @ Open Innovation House

Startup Weekend landar i Finland 24-26.5! Det är en intrenationell 54-timmars hackathon, vars syfte är att samla mänskor från olika bakgrund och kompetensområden för att ta fram idéer och utveckla nya affärsidéer. Hittills har evenemanget redan arrangerats i nästan 500 städer sammanlagt över 1000 gånger.

Är du intresserad av att grunda ett eget tillväxtföretag? Har du en affärsidé som du vill utveckla men inte kompetensen eller teamet som behövs?

Delta i Startup Weekend antingen ensam eller med ditt team så får du en möjlighet att utveckla din egen idé med framgångsrika mentorers hjälp.

Tilläggsinformation: http://helsinki.startupweekend.org/ och på facebook.

11. IDBM studerandenas Inspire 2013 –evenemang fre. 24.5.

International Design Business Management dvs. IDBM-programmets studerande arrangerar igen ett inspirerande evenemang fredagen 24.5.2013 kl. 14:00-22:00 i Tull- och Packhuset på Skatudden i Helsingfors.

Som evenemangets bärande tema fungerar formgivning och dess betydelse i framgångsrika företags affärsverksamhet. Det kommer att bli intressanta diskussioner ledda av speakern André Noël Chaker samt inspirerande inlägg av bl.a IBM:s innovationschef Ville Peltola och Fazers brand- och marknadsföringschef Blanca Juti. Dessutom arrangerar vi workshoppar och kvällsprogram, under vilket scenen intas av de underbara dj-kvinnorna – Imitating Dj! Evenemanget går på engelska.

Bekanta dig med programmet och beställ biljetter här.

Länk till evenemangets Facebook sidor: https://www.facebook.com/IDBMINSPIRE

och Twitter sidor: https://twitter.com/IDBMProgram

Dessutom evenemangets videolänk: http://vimeo.com/64307537

12. Gästföreläsning – Jay B. Barney: What is Strategic Management

What is Strategic Management? Välkommen att lyssna till professor Jay Barnes föreläsning om strategiskt ledande. Tillställningen arrangeras onsdagen 29.5 kl. 15.00-17.30 i festsalen i Handelshögskolans huvudbyggnad.

Noggrannare information och anmälan till tillställningen här.

13. Studentutbyte och praktik i Asien

Asia Exchanges ansökningstid till flera utbytesmål i Asien pågår.

Asia Exchanges alternativ med terminsavgifter är enbart menade åt freemovers, som inte åker till sin egen högskolas utbytesmål. Det finns inte platskvoter i utbytet. Undervisningsspråket är engelska. Ansökning sker genom Asia Exchange: www.asiaexchange.fi

Ansökningstiderna går ut: Sommartermin 2013: 10.3. | Höstterminer 2013: 31.5. / 30.6. | Vårterminer 2014: 30.9. / 31.10.

Praktikplatser: Genom Asia Exchange kan man även ansöka till arbetspraktik i Kina, Indonesien eller Thailand. Det finns hundratals platser för studerande inom olika branscher. Tilläggsinformation och ansökning: www.asiaexchange.fi

14. Invitation: Bit Bang Seminar on global competition

May 15th, 2013 at 12:30-17:00 TUAS Building, auditorium AS1 (Otaniementie 17, 02150 Espoo)

Bit Bang 5, the fifth Aalto-wide and multidisciplinary post-graduate course, invites you to attend the presentations of the semester’s team work assignments on May15th. The event takes place at Aalto University TUAS Building.

The post graduate students have spent the spring discussing global competition for leadership in innovation, policy-making, business and technology.

Come and hear what they’ve found out! Register to elina.karvonen@aalto.fi by May 13th. More information about the course.

15. Startup Sauna och Aaltoes söker nya medarbetare till organisationen för Slush teknologikonferensen som ordnas på hösten

Slush är Nordeuropas ledande teknologikonferens, som sammanför de mest lovande tillväxtbolagen i Norden, Baltikum och Ryssland, för att möta internationella investerare och media. Evenemanget, som i år ordnas för sjätte gången, förväntas locka cirka 5000 besökare från 1000 nystartade företag, samt 500 investerare och medlemmar av media. Evenemanget kommer att hållas den 13- 14 november i Kabelfabriken i Helsingfors.

Vi söker nu nya medarbetare. Det behövs arbetare till många olika delområden i Slush. Av sökande förutsätter vi framför allt mod att engagera sig, förmågan att ständigt lära sig nya saker och framför allt viljan att göra Slush till ett av de bästa startupevenemangen i världen. Tidigare erfarenhet är inte nödvändigt, men ett plus.

Genom att fylla i ansökningsblanketten kan du få vara med och ordna Finlands största och mest internationella teknologikonferens. Vi kommer att kontakta dig!

Tilläggsinformation: markus@slush.fi eller slush.fi

16. Learn to Think BIG – Open Aaltoes trip to Silicon Valley September 2013

Facebook, Dropbox, GoPro, Eventbrite, etc… Ever wonder why Silicon Valley is THE hub of tech startups? Now you have a chance to experience the entrepreneurial atmosphere and Californian climate as Aaltoes is organizing an open trip to Silicon Valley. In addition to visiting startups and meeting seasoned entrepreneurs the program will include visiting TechCrunch Disrupt conference and Stanford University.

Our goal is to gather active and enthusiastic students and create a unique opportunity to get to know Silicon Valley, understand it’s entrepreneurial spirit and bring back some of the success formula to fuel entrepreneurial growth in Finland.

Subscribe for more info and spread the word by sharing the page: http://thinkbig.aaltoes.com

17. OtaKoppi Säsongöppningen, Torsdag 16.5. kl 17:00 @ Tuuliniitty (Tuulikuja 10, Esbo)

OtaKoppi startar sommarens boboll säsongen på torsdag 16.5. @ Tuuliniitty plan. Alla som är intresserade på bobollen är välkomna att spela i gott sällskap! 🙂 Spelare på alla nivåer och amatörer är välkomna att delta i OtaKoppi aktivitet. För mer information logga in på OtaKoppi hemsida http://otakoppi.fi/.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *