Problem med AUS:s e-postlistor

Den 20 maj fick servern som uppehåller AUS:s e-postlistor, list.ayy.fi, ett funktionsfel och den har efter det återställts med mycket gamla säkerhetskopior från augusti och december 2012. Det är meningen att tjänsten öppnas på nytt för användning under tiden 27-28.5.

Effekter:

  • Listornas mottagarlistor, lösenord och administratörer är från tiden kring 1.8.2012. Listornas administratörer blir tvungna att uppdatera dessa. Gällande glömda lösenord kan man, så som vanligt, be om hjälp av AUS:s IT-sektor från adressen tietotekniikka@ayy.fi.
  • På grund av de gamla mottagaruppgifterna har man lagt på nödmoderering till alla listor. På grund av detta ska man skilt släppa alla meddelanden igenom listornas kontrollgränssnitt. När listornas mottagare har uppdaterats kan man ta bort nödmodereringen från listan på adressen https://list.ayy.fi/mailman/admin/<listanimi>, från punkten General Options -> Additional Settings -> Emergency moderation of all list traffic.
  • Listorna som har lagts till under den förlorade tiden blir man tvungen att göra på nytt. Listorna som begärts genom e-post från adressen tietotekniikka@ayy.fi kommer att återskapas under måndagen.
  • Arkivet över e-postlistor har förlorats för tiden 1.12.2012 – 20.5.2013. Om ni behöver arkiven lönar det sig i detta skede att fråga av listornas mottagare om någon har dem kvar.

Tilläggsinformation och hjälp av AUS:s IT-sektor från adressen tietotekniikka@ayy.fi.

En mer omfattande beskrivning av det som hänt:

list.ayy.fi är en bladserver där två skivor på 300 GB har speglats. Serverns säkerhetskopior har gjorts mer sällan än tidigare på grund av problem som uppstått och att det tagit lång tid. I problemfall sammanfaller list.ayy.fi:s stora arkiv av e-postlistor, svagt säkerhetskopieringsbandsbibliotek och medelmåttigt program för säkerhetskopior.

Den andra skivan i skivspegeln i list.ayy.fi fick funktionsfel på torsdagen 16.5.2013.

En ersättande skiva fick man på måndagen 20.5.2013. Före byte av skivan var det meningen att ta ”en sista säkerhetskopia” till en annan server. Detta blev emellertid ogjort på grund av brådska och man litade på att byte av skivor sker problemfritt så som vanligt.

Denna gång ledde byte av skivan till tömning av den hela skivan och det enda alternativet som återstod var att återställa från säkerhetskopior.

Den nyaste fungerande säkerhetskopian var från december 2012. Förutom säkerhetskopian skickades skivorna till Ibas för att granskas. Inte heller Ibas kunde återställa filerna utan vi blev tvungna att nöja oss med gamla säkerhetskopior.

Vårt företag beklagar det skedda och avbrott i listtjänsterna som orsakats av detta samt det förlorade listarkivet för sex månader.

För att hindra att ett motsvarande problem uppstår i fortsättningen har man bestämt att fullständigt förnya säkerhetskopieringssystemet så att inga gamla delar lämnas kvar.

Tommi Saranpää, Trinets ansvariga administratör

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *