Terminsavgiftsförsöket närmar sitt slut – Aalto-universitetet tar inte ut terminsavgifter av studerande som påbörjar sina studier 2014

Fri att publiceras 7.6.2013

Det nationella terminsavgiftsförsöket i Finland upphör i slutet av år 2014. Orsaken till detta är att förordningen som möjliggjort försöket upphör 31.12.2014. Samtidigt upphör även terminsavgiftsförsöket vid Aalto-universitetet. De som kommer in på magisterprogrammen på våren 2014 deltar inte i terminsavgiftsförsöket och behöver inte betala terminsavgifter eftersom försöksförordningen upphör redan i slutet av det året.

Beslutet påverkar inte avgifter och stipendier för de som nu studerar vid Aalto-universitetet. De slutför sina studier med de nuvarande villkoren. Magisterstuderande som påbörjar sina studier på hösten 2013 betalar terminsavgifter och får stipendier fram till slutet av år 2014 efter vilket deras sista termin är avgiftsfri och inga stipendier utdelas. Studerandena som påbörjar sina studier på hösten 2014 betalar varken terminsavgifter eller får stipendier.

Aalto-universitetets vice rektor Martti Raevaara framhäver att det inte är frågan om det att Aalto-universitetet för gott skulle ha beslutat att avskaffa terminsavgifter för studerande från länder utanför EU och EES.

”Terminsavgifternas framtid i Finland är ännu öppen. Ifall indrivning av terminsavgifter görs möjlig inom ramen av lagstiftningen även efter år 2014 bedömer vi på nytt om det är motiverat att ta terminsavgifter i bruk i vissa utbildningsprogram”, säger vice rektor Raevaara.

Aalto-universitetets studentkår AUS är nöjd med att man har beslutat att avbryta terminsavgiftsförsöket. ”Det är skäl att hålla en tankepaus i ärendet. Kostnaderna för indrivning av avgifterna är högre än deras intäkter och dessutom skrämmer terminsavgifterna bort de internationella studerandena från Aalto-universitetet. Även grannländerna har dåliga erfarenheter av terminsavgifter. Finland har ingen anledning att göra samma misstag som andra”, konstaterar delegationsordförande Piia Kuosmanen.

Tilläggsinformation:

Martti Raevaara, Aalto-universitetets vice rektor, tel. 050 301 8692, martti.raevaara@aalto.fi

Hanna Sauli, sakkunnig, internationella ärenden, Aalto-universitetets studentkår, tel. 050 520 9446, hanna.sauli@ayy.fi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *