AUS Veckobrev 42/2013

Det här är AUS veckobrev 42/2013

Höstens AUS-utbytesstipendier kan sökas i oktober. Mer information på adressen ayy.fi/stipendit.

Ifall du tagit din kandidatexamen under våren, kom ihåg att svara på kandidatenkäten du fått på e-post. Varje svar är viktigt för att universitetet ska kunna utveckla undervisningen. Enkäten är också den första som påverkar en del av Undervisnings- och kulturministeriets grundfinansiering till universiteten.

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Du som blev kandidat våren 2013 – Delta i kandidatresponsen!
  3. AUS huvudkontor flyttar ihop med servicestället i Otnäs – öppettider ändras och ingångar flyttas
  4. Sök till TTER:s direktion
  5. Föreslå kandidater för hederstiteln Teknolog H.C. och för rätten att bära teknologmössan som hederstecken
  6. Matlab till studenternas hemdatorer
  7. SHVS: Nya webbsidor om oral hälsa, kost och motion
  8. Finskspråkig avslappningsworkshop med studiepsykologer
  9. Art of Living – livskonstgrupp
  10. On the Couch goes Degrowth
  11. Otnäs kapellkör 35 år
  12. Spansk film på gratisvisningar i Hagalund och Helsingfors
  13. Stipendier att sökas för Aaltos studerande och lärare (fram till 15.10.2013)
  14. Svara på enkäterna och påverka Otnäscampusets framtid

1. Händer i veckan och nästa vecka

VECKA 42

VECKA 43

2. Du som blev kandidat våren 2013 – Delta i kandidatresponsen!

Alla studerande som tagit kandidatexamen vid Aalto-universitetet våren 2013 har fått en enkät skickad till sin aalto.fi-mejl. AUS och Aalto-universitetet hoppas att alla som fått enkäten svarar på den. Om du blev kandidat i våras är du med, och har tid på dig att svara fram till fredagen den 18.10.

Kursresponsen och den här kandidatresponsen är de enklaste sätten att låta universitetet veta hur det skött sitt undervisningsuppdrag. Samma enkät genomförs på alla universitet. Från och med 2015 delar Undervisnings- och kulturministeriet ut 50 miljoner av universitetens grundfinansiering på basis av studenternas belåtenhet, som mäts med den här enkäten.

Från en del av enkäten får respondenten själv ett svarsmeddelande, som visar hur andra studerande tidigare svarat på samma fråga. Undervisnings- och kulturministeriets projekt YOPALA ansvarar för enkäten, och den genomförs av tyska företaget CHE Consult GmbH som är specialiserat på högre utbildning.

Enkäten genomfördes för första gången våren 2013. Den visade att de som avlagt kandidatexamen vid Aalto-universitetet uppskattar utbytesstudier mer än studerandena i genomsnitt, och ser internationell erfarenhet som mycket viktig för den framtida karriären. Studerandena vid Aalto-universitetet jobbar också mer än genomsnittet under studietiden, och jobbet har ofta en anknytning till studiebranschen. Dessutom önskade de som svarade mer respons från lärarna.

3. AUS huvudkontor flyttar ihop med servicestället i Otnäs – öppettider ändras och ingångar flyttas

Studentkårens huvudkontor flyttar från Värmemansgränden till Otsvängen och Otnäs serviceställe. På grund av renoveringen som pågått hela sommaren kommer bostads- och medlemsservicen att flytta.

Nu finns medlemsservicen i byggnadens nedre våning, med ingång från Alvarsplatsen. Öppettiderna är de vanliga.

Ingången till bostadsbyrån och kassan på övre våningen flyttar tillfälligt eftersom entréhallen renoveras. Under den tiden kan du använda den ljusa sidodörren alldeles bredvid den vanliga ingången. När renoveringen är klar kan du använda glasdörrarna igen.

Kassans öppettider förändras när Otsvängens serviceställe renoveras. I fortsättningen kan du använda kassaservicen vid Otnäs serviceställe vardagar mellan klockan 12 och 16, alltså under samma tider som bostadsbyrån är öppen.

Flytten från Värmemansgränden till Otsvängen ska vara slutgiltigt genomförd i mitten av november.

4. Sök till TTER:s direktion

Inom Aalto-universitetets studentkår och inom dess ekonomi fungerar Fonden för befrämjande av teknologverksamhet. Fondens syfte är att dela ut bidrag för att stödja kårens, medlemmarnas och föreningarnas mål, väcka och upprätthålla intresset för tekniska, vetenskapliga, ekonomiska och samhälleliga frågor och att syssla med kultur.

Fondens direktion består av fyra personer som AUS väljer och tre personer som Runda Tornets Gille rf. väljer. Direktionsmedlemmarna väljs för två år åt gången och direktionsordföranden väljs bland dem som AUS valt till direktionen. Direktionen utnämns av studentkårens fullmäktige. Fondens direktion är ansvarig för utdelning av fondens bidrag utgående från ansökningar. Att sköta fondens tillgångar är AUS-styrelsens uppgift. Direktionen erbjuder sina medlemmar ett unikt perspektiv på studentverksamheten eftersom fondens möjlighet att dela ut bidrag är mycket betydande i AUS-sammanhang.

Utgående från paragrafen om avgångsordning blir två platser lediga i fondens direktion i slutet av året. Till de här platserna söks intelligenta och mångsidiga personer. Fyll i blanketten senast 30.10.2013 kl 16 och berätta varför just du borde väljas till direktionen. Generalsekreteraren kvitterar ansökningarna som mottagna efter att ha försäkrat sig om att bilagorna är läsbara. Till ansökningen ska du bifoga ditt CV och högst en sida med din personliga åsikt om hur fonden kunde genomföra sitt uppdrag på bästa sätt. Om du anser att du även skulle passa som direktionsordförande ska du nämna det i ansökningen. Direktionsmedlemmarna väljs direkt utgående från ansökningarna.

5. Föreslå kandidater för hederstiteln Teknolog H.C. och för rätten att bära teknologmössan som hederstecken

I samband med festen Teekkarius 141 den 8.11 kommer nya Teknolog H.C.–hederstitlar att delas ut, liksom hedersbetygelser i form av rätten att bära teknologmössa. Båda hedersbetygelserna härstammar från Tekniska Högskolans studentkårs tid och sorterar numera under Runda Tornets gille och Teknologsektionen. De har tilldelats personer som länge och förtjänstfullt arbetat för studenternas bästa. Närmare beskrivningar av hedersbetygelserna och förteckningar på dem som hedrats tidigare finns på adressen http://ptk.ayy.fi/ .

Deadline för förslagen är söndagen den 20.10.2013 kl 23.59, och de ska skickas till gillets skrivare på adressen ptk-kirjuri@list.ayy.fi. På samma adress kan du också ställa eventuella frågor.

Åtminstone följande uppgifter ska framgå i förslaget (max en A4):

  • Vem?
  • Rätt att bära teknologmössan eller Teknolog H.C.?
  • Uppdraget där personen är/har varit verksam
  • Motiveringar

6. Matlab till studenternas hemdatorer

Som det första universitetet i Finland erbjuder Aalto-universitetet sina studenter Matlabs programpaket för hemmabruk.

Studenterna kan ladda ner installationsprogram och instruktioner från tjänsten download.aalto.fi genom att logga in med sina Aalto-inloggningsuppgifter. Om du vill använda Matlab-licensen i ditt hem måste du skapa ett Mathworks-konto.

TAH-licensen som personalen använt fortsätter som förr.

Mer information från Into och adressen servicedesk(at)aalto.fi

7. SHVS: Nya webbsidor om oral hälsa, kost och motion

Nycklarna till oral hälsa: Under den här länken finns information om bland annat tandslitage, studenthälsans tjänster och om hur rusmedel påverkar munnen.

Tandhälsa livet ut: Under den här länken finns information om faktorer som påverkar tandhälsan i olika skeden av livet.

Studenthälsan har samlat information om hälsosamma mat- och motionsvanor för studerande på sina nya webbsidor om kost och motion. Webbsidorna erbjuder också stöd för att granska och vid behov ändra vanorna.

Besök SHVS:s nya webbsidor om kost och motion på http://www.yths.fi/sv/kostochmotion

Många studerande önskar hjälp eller stöd i samband med viktkontroll, kost och motion. Totalt 41 % av alla manliga och 23 % av alla kvinnliga studerande som svarade på Högskolestuderandenas hälsoundersökning 2012 var överviktiga. Var femte universitetsstuderande och var fjärde yrkeshögskolestuderande svarar att de bara motionerar lite.

8. Finskspråkig avslappningsworkshop med studiepsykologer

Alltid bråttom? Huvudet fullt av bekymmer? Känner du dig stressad och belastad?

När du spänner dig, skyndar och stressar tär du på dina kraftreserver. Under avslappningsworkshopen får du lära dig att lugna kropp och själ vid sidan av studierna. Här får du aktuell information om stressreaktioner och stresskontroll, och övar metoder att stoppa stressen med hjälp av andningsövningar. Övningarna hjälper dig att känna igen hur kropp och själ reagerar på stress, och ger dig olika verktyg att hitta tillbaka till lugnet.

Ämnen som behandlas:

  • Vad är stress, hur reagerar kropp och själ på stress
  • Behandling av stressande tankar med hjälp av kognitiva metoder
  • Tidshantering och medveten närvaro
  • Att möta och dra nytta av känslor knutna till stress

Varje gång övar vi också andningsrelaterade fysiska stresshanteringsmetoder.

  • Tid: måndagar kl 12-14 28.10, 4.11, 18.11 och 25.11.
  • Plats: Otsvängen 1, rum M140 (Majakka)

Anmälningar och tilläggsinfo: opintopsykologi(at)aalto.fi. Anmäl dig senast 21.10. De fyra träffarna utgör en helhet, och du får mest ut av verkstaden om du deltar varje gång

9. Art of Living – livskonstgrupp

Livskonstgruppen Art of Living träffas på torsdagar 31.10.- 5.12. kl 16-18 i Otnäs Design Factory (Betongblandargränden 5 c). I en mysig atmosfär fördjupar vi oss med hjälp av funktionella metoder i livets olika delområden. Tidshantering, självkänsla, relationer och andliga frågor är några av ämnena. Gruppen har rum för 12 deltagare. Tilläggsinformation och anmälningar: Aaltoprästerna minna.tuominen@evl.fi (050 5965417) och jenny.vainio@evl.fi (050 3652256)

10. On the Couch goes Degrowth

What would be better than spending your Friday night with pizza, beer and Degrowth? On The Couch, organized by Sustainable Business Club (SBC), is an event where opinion leaders and students get together to discuss and debate about critically acclaimed issues. Instead of lecturing, the event is informal and challenges all kinds of opinions and students from different fields of expertise. To give everyone the change to participate in the discussion, the number of participants is limited to 15 – first come first serve.

The first On The Couch invites Timo Järvensivu, a degrowth activist and researcher at Aalto University, to join the Couch to discuss and answer your critical question around “Growth vs. Degrowth”? What? Why? How? For who? The event takes place on Friday 1.11. at 19:00 in a central location in Helsinki.

There are only 15 seats so be fast and sign up by 23.10.2013 by sending an email to aaltosbc@gmail.com with the headline ”On the couch”. Tell who you are and what do you study. Pre-material about the topic and more information will be provided later to the first 15 who signed up. SBC gladly answers further questions.

11. Otnäs kapellkör 35 år

Otnäs kapellkör fyller 35 i år! Högmässa söndagen den 20.10. kl 11 i Otnäs kapell, Bistervägen 8. Kyrkkaffe efter högmässan. Alla gamla körmedlemmar och bekanta är hjärtligt välkomna!

12. Spansk film på gratisvisningar i Hagalund och Helsingfors

Spansk film visas gratis i Hagalund 21.10.2013 och i Helsingfors 22-23.10.2013

Finland-Spanien-sällskapet rf ordnar i samarbete med spanska ambassaden en spansk filmvecka den 21.-23.10.2013. Visningarna är gratis (inom åldersgränserna). Filmerna är på spanska med engelsk text (med undantag för La Vaquilla, som inte är textad).

Tilläggsinformation och detaljerat program finns på Finland-Spanien-sällskapets webbplats.

13. Stipendier att sökas för Aaltos studerande och lärare (fram till 15.10.2013)

Stipendierna från Högskolan för elektrotekniks fonder kan sökas nu.

Stipendier från Studentfonden och Julius Tallbergs fond delas ut till Aaltos teknikstudenter, och stipendier från Ernst Wirtzens fond, Kansallis-Osake-Pankkis fond ja Oy Strömberg Ab:s fond till Aaltos lärare.

14. Svara på enkäterna och påverka Otnäscampusets framtid

Hur, varför och när rör du dig på campuset? Var saknas soptunnor, var behövs cykelställningar? Aalto-yliopistokiinteistöt Oy samlar svar genom en enkät som kartlägger rörelsemönstren på Otnäs campusområde och samlar åsikter om campusets utemiljö. Du kan delta på ayk.asiatkartalle.fi. Enkäten är öppen fram till 25.10.

När Otnäs får en ny metrostation skapas också nya affärslokaler, till exempel för olika butiker. För att den här framtida servicen ska motsvara invånarnas behov så bra som möjligt vill Aalto-yliopistokiinteistöt Oy utreda vilket slags utbud du saknar i området. Svara före 15.10. på Into.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *