Veckobrev 44/2013

Det här är AUS veckobrev 44/2013

Du hinner söka höstens AUS-utbytesstipendium fram till torsdag den här veckan.

Kom ihåg att rösta i delegationsvalet. Förhandsröstningen pågår fram till söndagen den 3.11 på adressen vaalit.ayy.fi.

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Delegationsvalets förhandsröstning pågår fram till 3.11
  3. Ännu hinner du söka höstens utbytesstipendium
  4. Teknologbyns skrotcyklar förs bort fre 1.11.2013
  5. Förvaltningschefen blir ansvarig för AUS lokaler
  6. Teknologbyns pysselverkstad och vardagsrum kan reserveras igen
  7. Sök till TTER:s direktion
  8. AUS rekryteringskväll ti 19.11.
  9. Ny modell för studentutskrifter införs stegvis
  10. Retuperä WBK:s 80-årskonserter i Musikhuset lördagen den 9.11.2013
  11. Oikea Aalto Show: Skolsvenskan
  12. Vaccination mot säsongsinfluensa
  13. Säg din åsikt om universitetets lokaler och vinn en Jopo eller en Ipad!
  14. TEK:s Hallopedinfo 31.10.
  15. Delta i Teknologspexproduktionen 2014 – viktiga datum i höst

1. Händer i veckan och nästa vecka

VECKA 44

VECKA 45

2. Delegationsvalets förhandsröstning pågår fram till 3.11

Förhandsröstningen i AUS tredje delegationsval pågår till söndagen den 3.11 kl 23:59. De egentliga valdagarna är tisdagen den 5 och onsdagen den 6.11.2013.

I Otnäs kan du beundra valförbundens valaffischer i entrén vid Otsvängen 1 eller i Elhusets entré (Otsvängen 7). Affischer finns också i Raflan i Tölö, vid Arabias huvudingång och på campusen i St Michel och Björneborg. Röstberättigade är alla AUS-medlemmar som betalat studentkårens medlemsavgift före fredagen den 11.10.2013.

Röstningen sker elektroniskt. Valwebbplatsen finns på adressen http://vaalit.ayy.fi

För att rösta elektroniskt måste du identifiera dig med Aalto-universitetets inloggningsuppgifter. Om dina Aalto-uppgifter av någon orsak inte fungerar, ta kontakt med universitetets IT Service Desk på e-posten servicedesk@aalto.fi, eller telefonnumret +358 50 513 2000.

Välj in din favorit för att försvara dina intressen! Kandidatlistor och tilläggsinformation finns på adressen ayy.fi/vaalit.

3. Ännu hinner du söka höstens utbytesstipendium

AUS delar ut stipendier till sina medlemmar enligt stipendiestadgan och de stadgar som gäller för stipendiefonderna som administreras av AUS. Målet med stipendierna är att stöda internationalisering av mindre bemedlade studerande, stöda aktiv föreningsverksamhet och uppmuntra till en balanserad kombination av studier och studieliv.

Utöver dessa administrerar AUS vissa områdesspecifika stipendiefonder. Om stipendieutdelning och poängsättningsgrunder stiftas i stipendiestadgan och i anvisningarna för Poängsättning för samfundsverksamhet. Stipendiernas storlek beror på fondernas avkastning. AUS har tre egna stipendier. År 2013 är stipendiernas storlek uppskattningsvis: utbytesstipendium max. 800 €, samfundsstipendium ca 500 €, studiestipendium ca 500 €

Ansökningsperioden för hösten 2013 är 1.10.2013 klockan 8.00 – 31.10.2013 klockan 23.59. Bara utbytesstipendier delas ut på hösten.

Stipendieansökningsblanketten.

Tilläggsinformation: styrelsemedlem Tuisku Suomala (tuisku.suomala(at)ayy.fi)

4. Teknologbyns skrotcyklar förs bort fre 1.11.2013

Bästa teknologbybor,

Den här hösten utförs en skrotcykelinsamling som omfattar hela Teknologbyn. Alla cyklar (Obs, också de som står i cykelgarage och cykelkällare) har märkts med rosa pappersband. Alla cyklar som fortfarande har bandet kvar den 1.11 förs bort. Så ta bort bandet från din cykel direkt! Officiella meddelanden om insamlingen har spridits till anslagstavlorna/trapphusens dörrar i alla AUS hus.

Poängen med insamlingen är att samla ihop cyklar som inte används och som blivit liggande, som skräpar ned vår vackra boendemiljö och tar upp onödig plats i cykelställningarna. Cyklarna som har pappersbanden kvar efter 1.11 samlas i containrar i Otnäs. Cyklarna förvaras låsta i tre månader utifall att cyklar av misstag hamnat bland skroten. Alla insamlade cyklar dokumenteras och fotograferas. På så sätt är det lätt att hitta och återlämna cyklar som av misstag hamnat i skrotinsamlingen. När tiden gått ut återanvänds de cyklar som är användbara medan resten förstörs.

Om du har frågor, tveka inte att kontakta Bysenaten: kylasenaatti@list.ayy.fi.

Hälsningar, Bysenaten ’13

5. Förvaltningschefen blir ansvarig för AUS lokaler

AUS har omfördelat uppgifter så att förvaltningschef Johanna Pietiläinen numera är ansvarig för att organisera alla ärenden som rör lokalerna. Om ni har frågor, kommentarer eller respons kring uthyrningen av lokaler kan ni kontakta Johanna direkt (johanna.pietilainen@ayy.fi; 050-5209434).

6. Teknologbyns pysselverkstad och vardagsrum kan reserveras igen

Teknologbyns pysselverkstad på Bistervägen 6 och teknologbyns vardagsrum på Bistervägen 5 kan reserveras igen.  I fortsättningen är dessa lokaler tillgängliga för alla AUS-medlemmar, liksom de övriga lokalerna som hyrs ut.

I lokalreserveringskalendern kan du kolla lediga tider. Kalendern finns på AUS webbplats. Lokalerna kan du reservera genom att besöka eller ringa servicestället eller genom att fylla i en reserveringsblankett på nätet.

Båda lokalerna är gratis för AUS:s medlemmar.

7. Sök till TTER:s direktion

Inom Aalto-universitetets studentkår och inom dess ekonomi fungerar Fonden för befrämjande av teknologverksamhet. Fondens syfte är att dela ut bidrag för att stödja kårens, medlemmarnas och föreningarnas mål, väcka och upprätthålla intresset för tekniska, vetenskapliga, ekonomiska och samhälleliga frågor och att syssla med kultur.

Fondens direktion består av fyra personer som AUS väljer och tre personer som Runda Tornets Gille rf. väljer. Direktionsmedlemmarna väljs för två år åt gången och direktionsordföranden väljs bland dem som AUS valt till direktionen. Direktionen utnämns av studentkårens fullmäktige. Fondens direktion är ansvarig för utdelning av fondens bidrag utgående från ansökningar. Att sköta fondens tillgångar är AUS-styrelsens uppgift. Direktionen erbjuder sina medlemmar ett unikt perspektiv på studentverksamheten eftersom fondens möjlighet att dela ut bidrag är mycket betydande i AUS-sammanhang.

Utgående från paragrafen om avgångsordning blir två platser lediga i fondens direktion i slutet av året. Till de här platserna söks intelligenta och mångsidiga personer. Fyll i blanketten senast 30.10.2013 kl 16 och berätta varför just du borde väljas till direktionen. Generalsekreteraren kvitterar ansökningarna som mottagna efter att ha försäkrat sig om att bilagorna är läsbara. Till ansökningen ska du bifoga ditt CV och högst en sida med din personliga åsikt om hur fonden kunde genomföra sitt uppdrag på bästa sätt. Om du anser att du även skulle passa som direktionsordförande ska du nämna det i ansökningen. Direktionsmedlemmarna väljs direkt utgående från ansökningarna.

8. AUS rekryteringskväll ti 19.11.

We Want You!

Vet du vad AUS frivilliga gör? Vill du vara med i vårt färgglada gäng? Har du en toppenidé som du vill förverkliga? Intresserad? Kom till Otnäs strandbastu tisdagen den 19.11. kl 18. Vi bjuder på program, tilltugg och en chans att träffa 2013 års frivilliga.

Tilläggsinformation om AUS frivilligrekrytering finns på adressen www.ayy.fi/stop/ 

Och på Facebooksidan

9. Ny modell för studentutskrifter införs stegvis

Universitetet tar i bruk en ny molnutskriftsmodell, som innebär att dokument kan skrivas ut till en enda utskriftskö och vilken som helst studentskrivare med kortidentifiering. Den nya modellen är flexiblare och klarar problemsituationer bättre. I fall av utskriftsfel eller rusning kan utskriften tas ut från en ledig apparat utan att den behöver skrivas ut på nytt från datorn. Det nya systemet minskar också mängden onödiga utskrifter.

I det första skedet finns de nya apparaterna i Arabia, Tölö och Maarihuset.

  • Arabia, 5 våningen/konstaulan mittemot 5003
  • Arabia/6 våningen/klassrum 6091
  • Arabia/8 våningen/aula
  • Otnäs, Maarihuset,1 våningens aula
  • Tölö, huvudbyggnaden, C-250
  • Tölö, huvudbyggnaden, C-332

De nya apparaterna på ovannämnda ställen är redan i bruk. Unigrafias servicerådgivare presenterar den nya utskriftsmodellen och hjälper till med att registrera utskriftskort på campuset under Service är pop-dagarna 29. – 31.10.2013.

Utskriftskort finns till salu på Unigrafias serviceställen. De närmaste finns på Berggatan 3 i Helsingfors centrum och i Otnäs Maarihus på Strömkarlsvägen 3. Dessutom finns korten på AUS serviceställe i Tölö, Runebergsgatan 14-16.

Tilläggsinformation.

10. Retuperä WBK:s 80-årskonserter i Musikhuset lördagen den 9.11.2013

Retuperä WBK firar sina 80 år som etta inom genren nyare fransk hornmusik. Världens bästa teknologbrandkårsorkester spelar till dagens ära i den finländska konstmusikens mecka, Helsingfors musikhus, lördagen den 9.11 klockan 12 och 16. Som solister uppträder pianokonstnären Jukka Nykänen (konserten klockan 12) och hornmakaren Jörgen Gachuabel (klockan 16).

OBS! Konserten klockan 16 är slutsåld. Biljetter till konserten klockan 12 säljs genom tjänsten lippu.fi. Pris: Kl 12 – 50/35/25/15€ (Deluxe/1.kl/2.kl/stud.)

Pausservering kan beställas på förhand:

  • www.rwbk.fi/viini12
  • www.rwbk.fi/viini16

11. Oikea Aalto Show: Skolsvenskan

Oikea Aalto Show: Skolsvenska @ Aalto Design Factory // Med Alexander Stubb och Elina Lepomäki!

Svenska språket är ett av de ämnen i Finland som väcker mest åsikter. Oikea Aalto och Kokoomusteekkarit har bjudit in en panel av stål till Otnäs. I diskussionen deltar Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb, tankesmedjan Liberas forskningsdirektör Elina Lepomäki, vice ordföranden för Samlingspartiets studerandeförbund Sofi Weckman och vice ordföranden för Kokoomusteekkarit Jyri Tiimonen. Diskussionen ordnas tisdagen den 5.11 kl 16 i Aalto Design Factorys rum The Stage. Gratis servering, välkomna!

12. Vaccination mot säsongsinfluensa

Influensavaccinet för riskgrupper är här. Boka en vaccinationstid vid Otnäs hälsostation tel. 046 710 1027.

Ifall du inte tillhör riskgruppen men ändå vill ta influensavaccinet, ta gärna kontakt på tel. 046 710 1027.

Mer information om riskgrupperna och influenssavaccinationen hittar du på www.thl.fi

13. Säg din åsikt om universitetets lokaler och vinn en Jopo eller en Ipad!

Studenternas åsikt behövs igen. Den här gången om universitetets inomhusmiljö.

Delta i enkäten fram till den 5.11. här.

En Jopocykel och en Apple Ipad lottas ut bland alla som svarat på enkäten inom den utsatta tiden och lämnat sina kontaktuppgifter. Utlottningen sker den 6.11.2013.

Tilläggsinformation på Into.

14. TEK:s Hallopedinfo 31.10.

Välkommen till Design Factorys Studio (Betongblandargränden 5C) för att höra mer om studentarbetet inom Teknikens akademikerförbund TEK torsdagen den 31.10. kl 17.00! Tidigare hallopeder berättar om utskotten och arbetet i dem, och efteråt finns tid för diskussion. Kaffe serveras.

TEK:s teknologutskott söker studentrepresentanter till TEK:s utskott för 2014. Det behövs också en studentrepresentant och en suppleant till TEK:s styrelse och en TEK-representant för Akavas studerandedelegation. Bli aktiv i din fackliga intresse- och serviceorganisation och påverka vilket slags arbetsliv du vill ha i framtiden.

Var och en av TEK:s studerandemedlemmar kan bli studentrepresentant i TEK:s förvaltning. Vi behöver aktiva studerande som vill vara med och utveckla arbetslivet och fackförbundet. Studentrepresentanterna fungerar som en förenande länk mellan alla studerande och för fram frågor och perspektiv som är viktiga för unga på utskottens möten. Som halloped ska du aktivera diskussionen med de andra studentrepresentanterna och rapportera till dem om utskottets verksamhet. Hallopedverksamheten är mycket självständig, men vid behov har du en bred grupp av andra studerande som stöd. Vi ger hallopederna en kort utbildning i början av året.

Intresserad? Kom med!

Mer information om ansökningen.

15. Delta i Teknologspexproduktionen 2014 – viktiga datum i höst

Vill du vara med under våren 2014 och producera Teknologspexet, som visas för 4500 personer?!? Kom med! Teknologspexets händelsekalender har mer information om evenemang och ansökning.

Här är några viktiga datum i sammandrag!

Scengängets ansökningstider / provspelningar (anmälningsinstruktioner under ovannämnda länk):

  1. Band jam (för musiker) – tisdag 29.10. och 30.10. i musikföreningen Pelmus replokal
  2. Casting (för skådespelare) – fredag 15.11 kl 16-22 Design Factory OCH måndag 18.11. kl 16-22 i Spellokalen på Bistervägen 3
  3. Dansprov (för dansare) – lördagen den 16.11. i MTT (Allaktivitetslokalen, Bistervägen 3)

Workshops (Vi umgås och har kul under fria former, utan krav. Öppet för alla):

  • må 4.11. kostym @braskabinettet
  • ti 12.11. maskering @braskabinettet
  • to 21.11. rekvisita@spellokalen

Undertecknad svarar på alla frågor om ovannämnda ämnen eller Teknologspexet i allmänhet.

Hälsningar, Hannu Teittinen, hannu.teittinen@aalto.fi , Teknologspexet Informatör 2013 – 2014