Veckobrev 51/2013

Det här är AUS veckobrev 51/2013

AUS serviceställen och bostadsbyrån har avvikande öppettider under slutet av året och i början av nästa år. Kontrollera öppettiderna här.

OBS! Från och med  början av 2014 ska material till veckobrevet skickas senast TORSDAG klockan 10 till adressen tiedottaja@ayy.fi. Då hinner vi översätta nyhetsbrevet före veckoslutet och publicera det också på svenska och engelska redan på måndagen!

Fridfull jul och ett gott nytt år 2014 till er alla!

  1. Händer i slutet av året
  2. AUS söker högskolepolitisk sakkunnig och vikarie för den studielediga organisations- och kommunikationssakkunniga
  3. Nu kan du anmäla dig till AUS fjärde årsfest
  4. AUS söker årets internationella bragd och årets gärning för inlärningsfrämjande 2013!
  5. TTER:s första ansökningsrunda för 2014 har öppnats!
  6. Kampanjen Sano se suomeksi! sporrar internationella studenter att använda finska
  7. Sök till AUS kommittéer!
  8. Delta i Ainos läsarenkät
  9. Delta i enkäten om informationsdelning och -lagring i molntjänster!
  10. BSP > mot ett eget hem
  11. Mindfulnessverkstäder våren 2014
  12. Polyteknikerkörens fond delar ut stipendier – Deadline i dag 16.12.
  13. Finn julstämningen på Aaltos musikföreningars julkonserter
  14. Delta i inspelningarna av programmet Puoli seitsemän –  to 19.12. kl 13-14@DF

1. Händer i slutet av året

2. AUS söker högskolepolitisk sakkunnig och vikarie för den studielediga organisations- och kommunikationssakkunniga

Aalto-universitetets studentkår AUS är en intressebevaknings- och serviceorganisation för nästan 15 000 studerande. AUS verkar på tre campus och vid huvudkontoret i Otnäs. Sammanlagt sysselsätter AUS cirka 50 personer. AUS är en ung och innovativ aktör på studentkårsfältet. Hos oss får du förverkliga dina egna idéer och skapa nytt. Arbetsmiljön inom AUS är ungdomlig och mycket flexibel.

Nu söker vi en högskolepolitisk sakkunnig och en vikarie för vår organisations- och kommunikationssakkunniga som blir studieledig.

Ansökningstiden för jobbet som högskolepolitisk sakkunnig går ut I DAG den 16.12. kl 16:00 Tilläggsinformation: /ylioppilaskunta/avoimet-tyopaikat/ayy-hakee-koulutuspoliittista-asiantuntijaa/

Jobbet som organisations- och kommunikationssakkunnig kan du söka fram till juldagen den 25.12. kl 16:00. Tilläggsinformation: /ylioppilaskunta/avoimet-tyopaikat/ayy-hakee-jarjesto-ja-viestintaasiantuntijan-opintovapaan-sijaista/

3. Nu kan du anmäla dig till AUS fjärde årsfest

AUS fjärde årsfest ordnas lördagen den 1.2.2014 på evenemangscentret Telakka. Alla studentkårens medlemmar är varmt välkomna. Festen kostar 85€ för studerande och 95€ för andra gäster, inklusive en festlig kasinomiddag med dignande bord och revolutionär efterfest. Söndagen den 2.2. ordnas en glad sillis som kostar 15€.

Festens dresscode är mörk kostym med akademiska utmärkelsetecken. Till sillisen kan ni klä er fritt och avslappnat.

Anmälan och tilläggsinformation: www.vuosijuhlat.fi (webbplatsen uppdateras inom kort)

4. AUS söker årets internationella bragd och årets gärning för inlärningsfrämjande 2013!

Det är dags igen att belöna årets internationella bragd och årets gärning för inlärningsfrämjande. Har en professor, studentorganisation eller någon annan gjort något speciellt för inlärning eller för Aaltos internationalitet? Förtjänar någon person eller instans du känner uppskattning för en lysande idé eller ansträngning för att främja inlärning eller internationalisering? I så fall ska du föreslå dem för utmärkelserna årets gärning för inlärningsfrämjande eller årets internationella bragd! Priset kan delas ut till en person, grupp eller organisation som verkar inom Aalto-universitetet.

Skicka ditt förslag genom de följande blanketterna senast 31.12.2013:

Beskriv gärningen och motivera varför den förtjänar priset. Priset delas ut på Aalto-universitetets årsfest i februari.

5. TTER:s första ansökningsrunda för 2014 har öppnats!

TTER:s första ansökningsrunda för år 2014 har öppnats. Fonden kan bevilja bidrag till alla AUS medlemmar och samfund som är verksamma inom AUS. TTER stöder verksamhet som strävar mot stjärnorna, hörs, syns och inspirerar.

Man kan ansöka om bidrag från TTER på två sätt: genom ansökningsrundorna som ordnas cirka tre gånger om året och genom den fortlöpande ansökningen som är öppen under terminerna. Genom den fortlöpande ansökningen kan du ansöka om bidrag på högst 1000 €, medan storleken på projektbidragen i de egentliga ansökningsrundorna inte är begränsad.

Ansökningstiden går ut söndagen den 2.2.2014 kl. 23.59. Anvisningarna för hur man fyller i blanketten och vilka bilagor som behövs finns på fondens webbplats på adressen tter.ayy.fi. Bidrag ansöks med en webblankett som finns på adressen: https://lomake.ayy.fi/tter/hakulomake/

Ansökningstiderna för alla ansökningsrundor vår 2014 och annan tilläggsinformation hittar du på TTER:s nätsidor. Kolla även Facebooksidorna på adressen www.facebook.com/tterahasto.

6. Kampanjen Sano se suomeksi! sporrar internationella studenter att använda finska

Inom Aalto-universitetet startar en kampanj som heter Sano se suomeksi! för att uppmuntra internationella studenter att tala finska i vardagliga situationer. Motsvarande kampanjer har ordnats tidigare inom andra finländska högskolor. Svaga kunskaper i finska är ett av de största sysselsättningshindren för internationella studenter, och det räcker med grundläggande språkkunskaper för att förbättra chanserna att få jobb och etablera sig i det finländska samhället.

Kampanjen uppmanar också finländare att betjäna internationella studenter på finska.

I olika servicesituationer vid universitetet får studenterna en chans att öva sin finska i praktiken. Under kampanjens gång kan studenterna samla markeringar i ett ”finlandspass” genom att uträtta ärenden på finska. Passet delas ut på Aaltos språkcenter, vid studerandeserviceställena och på AUS kontor. De studenter som samlat flest markeringar när kampanjen är slut belönas. En markering får man för att sköta ärenden på finska till exempel i studentrestaurangen, gillesrummet, KY:s kontor eller AUS. Också undervisnings- och annan personal kan göra en markering i passet för ett samtal som förts på finska. Markeringen görs genom att skriva sitt eget namn, plats och datum i passet. På passets baksida finns detaljerade instruktioner för personalen.

Kampanjen börjar den 13 januari och slutar den 14 mars 2014. Kampanjens kännetecken är en knapp som fästs på bröstet och identifierar studenterna och personalen som deltar i kampanjen. På serviceställena som deltar i kampanjen finns en Sano se suomeksi! -affisch. Aaltos personal får information om kampanjen i slutet av 2013, och samtidigt delas också knapparna och affischerna ut. Också den internationella personalen kan vara med och samla markeringar.

Kampanjen är ett samarbete mellan språkcentret, AUS och Aalto-universitetet. Tilläggsinformation finns på kampanjens Facebooksida www.facebook.com/SanoSeSuomeksiAtAalto. Du kan också kontakta språkcentrets koordinator för finskundervisningen Inkeri Lehtimaja (inkeri.lehtimaja@aalto.fi) eller studiekoordinatorn Jaakko Kölhi vid högskolan för teknikvetenskaper (jaakko.kolhi@aalto.fi).

7. Sök till AUS kommittéer!

Kom med och påverka din studentkår! För 2014 finns lediga uppdrag i olika sektioner och kommittéer. Du kommer inte att ångra ditt år i AUS tjänst! Ansökningstiden till AUS kommittéer går ut den 19.12. En detaljerad tidtabell finns på adressen /stop/hakuaikataulu-2013/.

Tilläggsinformation om olika uppdrag finns också på /stop.

8. Delta i Ainos läsarenkät

Har du läst tidningen Aino i år? Har du varit nöjd? Om ja, varför? Svara på Ainos läsarenkät och påverka hur din studenttidning ser ut nästa år. Det tar bara 5-10 minuter att svara. Vi lottar ut biobiljetter bland alla som svarar. Redaktionen tackar på förhand!

9. Delta i enkäten om informationsdelning och –lagring i molntjänster!

Vår nätverksbaserade och internationella verksamhetsmiljö framhäver behovet av att kunna använda och enkelt dela information oberoende av tid och plats. För att möta behoven på ett heltäckande sätt pågår projekt i anknytning till tjänsterna Box, Google Drive och Office 365 vid Aalto-universitetet. För att Aalto-universitetets tjänstepalett ska innehålla behändiga, ändamålsenliga molntjänster som passar just vårt universitet utreder vi nu närmare behoven som har att göra med lagring och delning av information.

Hjälp oss genom att svara på enkäten senast den 20.12.

Enkäten består av 20 frågor och tar inte lång tid i anspråk. Tack för din tid och dina svar, de hjälper oss uppnå det bästa resultatet!

Tilläggsinformation om enkäten: Ilari Lähteenmäki, ilari.lahteenmaki@aalto.fi, 050 384 1751

10. BSP > mot ett eget hem

Om du inte ägt någon bostad tidigare, men drömmer om det, är BSP-sparande rätt sparform för dig. Det lönar sig att börja i god tid, även om du inte tänker köpa bostad inom de närmaste åren. Som BSP-sparare får du bättre ränta på dina besparingar, bättre villkor för ditt bostadslån och gratis räntestöd. Dessutom ger BSP-besparingar och BSP-lån OP-bonuspoäng.

Helsingfors OP Bank erbjuder medlemmarna i Aalto-universitetets studentkår en kännbar förmån: när du samlar dina dagliga banktjänster hos Helsingfors OP Bank och öppnar ett BSP-sparkonto får du Easy-försäkringspaketet gratis för ett år. Läs mer och boka tid på kontoret: op.fi/asp

*OP-bonus samlar du som är ägarmedlem i andelsbanken eller kund i Helsingfors OP Bank med bank- och /eller försäkringsärenden värda minst 5000 euro i månaden – ensam eller i familjen sammanlagt. OP-bonuspoängen samlas på ditt bonuskonto varje månad och används automatiskt för att betala till exempel banktjänster och Pohjolas försäkringar.

11. Mindfulnessverkstäder våren 2014

Mindfulness är accepterande närvaro. Det innebär ett medvetet val att kunna stanna upp och koncentrera sig på ögonblicket – våra tankar vandrar lätt till det förflutna eller framtiden. Mindfulness hjälper att varsebli nuet och leva i det.

Verkstaden samlas fem gånger (2 timmar/gång). Verkstäderna våren 2014 hålls på måndagar 13.1.-10.2. kl 9.30-11.30 (engelska) och kl 13-15 (finska) samt på måndagar 24.2.-24.3. kl 9.30-11.30 (engelska) och kl 13-15 (finska).

Samlingsplats: Lönnrotsgatan 23 a 7, 00120 Helsingfors

Anmälningar och tilläggsinformation: anmälan till opintopsykologi(at)aalto.fi. Mer information på Into.

12. Polyteknikerkörens fond delar ut stipendier – Deadline i dag 16.12.

Syftet med Polyteknikerkörens fond är att stödja och främja AUS-medlemmarnas och AUS-föreningsmedlemmarnas sångintresse med stipendier och understöd.

Polyteknikerkörens fond förklarar stipendieansökningen öppnad för sångperioden 2013-2014. De sökande ombeds berätta om sin sånghobby och motivera behovet av ett stipendium. Till ansökan ska bifogas den sökandes personbeteckning, beskattningskommun, kontaktuppgifter och kontonummer, en kopia av kvittot på AUS medlemsavgift eller en kopia på studiekortet och en utredning om sånghobbyns utgifter med kvitton för sångperioden september 2013-augusti 2014.

Ansökningarna ska skickas till adressen Polyteknikkojen Kuoron Rahasto, Timo Voipio, PL 69, 02151 Espoo så att de är framme senast måndagen den 16.12.2012 kl 16.00. Ansökan kan också lämnas in i ett kuvert med den ovannämnda adressen vid AUS serviceställe i Otnäs eller skickas elektroniskt som PDF-fil till adressen pkr-hakemukset@polyteknikkojenkuoro.fi

13. Finn julstämningen på Aaltos musikföreningars julkonserter

Dominante

  • Ti 17.12. kl 19:00 Helsingfors domkyrka
  • On 18.12. kl 19:00 Hagalunds kyrka

KYL

  • Ti 17.12. kl 18:00 och kl 20:00 Tyska kyrkan
  • To 19.12. kl 19:00 och kl 21:30 Tempelplatsens kyrka

Biljetter från tiketti, körmedlemmarna eller vid ingången

KYN – Stilla julsång

  • To 19.12. kl 19:00 Det heliga hjärtats kapell
  • Lö 21.12. kl 19:00 Tempelplatsens kyrka

Biljetter från körmedlemmarna, Tiketti, www.kyn.fi eller en timme på förhand vid ingången.

Polyteknikerkören

  • To 19.12. kl 18:00 och kl 20:00  Johannes kyrka
  • Biljetter från AUS serviceställe i Otnäs, joulukonsertti.fi och körmedlemmarna

14. Delta i inspelningarna av programmet Puoli seitsemän –  to 19.12. kl 13-14@DF

Vi efterlyser studenter och lärare som vill se en dansuppvisning med temat förlåtelse som en del av inspelningarna av TV1-programmet Puoli Seitsemän torsdagen den 19.12 klockan 13.00-14.00 i Design Factory. Dansuppvisningen hör till ett inslag som kommer att sändas i början av nästa år.

Nu har du chansen att bekanta dig med inspelningarna och njuta av dans. Om du har tur kanske du syns i vårt program, som samlar över 400 000 tittare från tisdag till fredag klockan 18.30. Efter inspelningen bjuder vi på glögg och pepparkaka.

Tilläggsinformation: Helena Lappeteläinen/ Redaktör, tfn. 040 1909 170

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *