Vekcobrev 6/2014

Det här är AUS veckobrev 6/2014

OBS! Underhållsavbrott i Aaltos utskriftstjänster i dag måndag den 3.2.2014 från klockan 17.00. Under det cirka två timmar långa avbrottet uppdateras administrationsservern för utskrifter.  Under avbrottet kan skrivare och multifunktionsskrivare från Canon inte användas.  Skrivare från andra tillverkare fungerar som vanligt under avbrottet.

AUS firade sina fyra första år i evenemangscentret Telakka under veckoslutet. AUS tackar alla som deltog!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. AUS delade ut priser och utmärkelser på sin årsfest på lördagen.
  3. Ansök om odlingslott i Aalto Garden i Otnäs
  4. Avbrott i Aaltos eposttjänster onsdagen den 5.2.2014
  5. SHVS avslappningsgrupp och muskelvårdskurs för nacke och rygg
  6. Studenternas äppeldag 2014
  7. Aalto School of students – anmäl dig som lärare
  8. KY-Spexet 2014 Le Coq Magnifique – premiär den här veckan!
  9. Teknologspexet 2014: biljettförsäljningen börjar 5.2.2014 klockan 12.00
  10. Verktyg för pirriga situationer
  11. Skriv lättare och bättre -intensivworkshop!
  12. Karriärs- och utbildningsenkät
  13. Karriärservice meddelar
  14. Polijazz intensivkurser Kreativ dans och Orientalisk dans
  15. PSK Kuplas provdyk INSTÄLLT – grundkursen i dykning ordnas enligt planerna

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 6

Vecka 7

2. AUS delade ut priser och utmärkelser på sin årsfest på lördagen.

AUS firade sin fjärde årsfest i Helsingfors på evenemangscentret Telakka lördagen den 1.2.2014.

På festen belönades årets gärning för inlärningsfrämjande 2013, årets internationella bragd 2013 och AUS:s första utmärkelser.

Projektet Uudet Koekäytännöt blev årets gärning för inlärningsfrämjande. Läs mera: /sv/blog/2014/02/03/aus-belonade-arets-internationella-bragd-och-arets-garning-for-inlarningsframjande-2013/

Fysikerspexets engelskspråkiga föreställning belönades med priset för årets internationella bragd.  Dessutom fick Sergei Chekurov och Gaurav Das hedersomnämnanden. Läs mera: /sv/blog/2014/02/03/aus-belonade-arets-internationella-bragd-och-arets-garning-for-inlarningsframjande-2013/

AUS första utmärkelser delades också ut på festen. Denna första gång delade AUS ut elva samfundstecken, fjorton förtjänsttecken, ett hederstecken och två hjältetecken. Förslagen till utmärkelserna som nu delades ut har gjorts åren 2012 och 2013. Läs mera: /sv/blog/2014/02/03/aus-delade-ut-sina-forsta-utmarkelser/

3. Ansök om odlingslott i Aalto Garden i Otnäs

Drömmer du om en odlingslott vid en liten sjö mitt på ett campus? Nu är det dags att göra drömmen sann, för Aalto Gardens första odlingssäsong närmar sig.

Otnäs stadsodlingsförening rf hyr ut odlingslotter i Martti Levóns park (bredvid Ossinlampi) i Otnäs.  Föreningen främjar och utvecklar stadsodlingsverksamheten och trädgårdsodlingen bland Aalto-universitetets anställda, studerande och föreningar.  Sammanlagt 45 lotter i storleken 7-24 kvadratmeter delas ut.

Slå till direkt, eller senast den 15.2.2014.  Mer information (bl.a. hyror) och ansökningsblankett hittar du på adressen  http://tinyurl.com/viljelypalsta

4. Avbrott i Aaltos eposttjänster onsdagen den 5.2.2014

Aaltos eposttjänster uppdateras onsdagen den 5.2.2014 Under dagen kan användarna lägga märke till flera korta avbrott i epostfunktionerna, och det kan dröja längre än vanligt för meddelanden att nå fram.

Avbrotten märks till exempel när man använder webbapplikationen (http://mail.aalto.fi), som eventuellt ber användaren att logga in på nytt.  Under uppdateringen försvinner Aalto-layouten på webbapplikationens inloggningssida, men återställs när uppdateringen är klar. Det lönar sig att kontrollera URL-adressen noggrant när du loggar in på e-postkontot.

Uppdateringen berör alla som använder @aalto.fi -epost. Vi beklagar eventuella olägenheter som uppstår på grund av uppdateringarna. Kontakt: servicedesk@aalto.fi

5. SHVS avslappningsgrupp och muskelvårdskurs för nacke och rygg

Det finns gott om plats på SHVS-fysioterapins muskelvårdskurs för nacke och rygg som börjar den 13.2!  Kursen är 2x75min. Kursen passar studerande som lider av lindriga rygg- och axelproblem. Den passar också personer med nackont och lindriga symptom i bettmusklerna. Kursen innehåller övningar, en undervisande del och handledning i egenvård och massagegrepp.  Kursen ordnas hos SHVS i Tölö. Mer information finns på SHVS webbplats www.yths.fi. Du anmäler dig till fysioterapigrupperna genom att ringa fys. rådgivningsnumret må-fre kl 11-12 tel 0467101503.

6. Studenternas äppeldag 2014

Liksom tidigare år firas studenternas äppeldag på SHVS alla verksamhetsställen torsdagen den 13.2.2014. Temat för år 2014 är den 60-åriga studenthälsovården. Studenternas äppeldag är en temadag för hälsofrämjande, då SHVS experter genom olika teman informerar om studenternas möjligheter att upprätthålla en hälsosam livsstil.

7. Aalto School of students – anmäl dig som lärare

Vad är din passion? I Aalto School of Students får du förmedla den till andra!  Evenemanget ordnas på Design Factory söndagen den 23.3.

kl 13-18. Dagen består av 45 minuter långa lektioner som leds av studenterna – alltså av oss!  Ämnena som lärs ut kan handla om allt mellan himmel och jord – förra gången bland annat om relationsfärdigheter, problemlösning och fartygsarkitektur.

Nu söker vi lärare för evenemanget. Vi tror att de bästa lärarna är sådana som brinner för ämnet de lär ut. Du behöver alltså inte vara den förnämsta experten i ditt ämne – intresse räcker långt och deltagarna är intresserade nybörjare. Observera att du kan hålla din lektion på finska, svenska eller engelska.

Om läraruppdraget låter intressant, kontakta oss senast den 28.2. på adressen aaltoschoolofstudents@gmail.com och berätta kort vad du vill lära ut.  Mer info finns också på adressen http://aalto-school-of-students.tumblr.com/ .

Om du inte vill vara lärare men gärna deltar i lektionerna ska du hålla ögonen öppna!

8. KY-Spexet 2014 Le Coq Magnifique – premiär den här veckan!

Mon Dieu! Sacré Bleu! KY-Spexet 2014 Le Coq Magnifique har premiär redan den här veckan! Le Coq Magnifique bjuder alla spexvänner till en restaurangkväll med fantastiska skådespelare, häpnadsväckande dansare och medryckande musik. Föreställningarna i Teatteri Forum den 6., 8., 11., 12.,13. ja 15.2. Är du inte rädd för frän humor ska du klicka dig fram till biljettluckan via kyspeksi.fi!

Biljettförsäljning den här veckan:

  • Handelshögskolan: ti 4.2., on 5.2. och to 6.2. kl 12 och 14.
  • Otnäs: huvudbyggnaden ti 4.2. kl 11-13

OBS! KY-Spexet tar emot kort! Biljetter också på kyspeksi.fi

Är du förstaårsstuderande? AFYE bjuder på biljetter för förstaårsstuderande till föreställningen den 13.2. Vi har några kvar, de snabbaste ser spexet gratis! Gilla KY-spexets Facebooksida, fyll i blanketten och se till att du inte missar den kommande månadens hetaste samtalsämne. Bienvenue!

9. Teknologspexet 2014: biljettförsäljningen börjar 5.2.2014 klockan 12.00

Väntan är över, Teknologspexet är här igen!  Finlands största studentmusikal firar sin 25-åriga historia i år.

Så var beredd onsdagen den 5.2.2014 klockan 12.00, då vi gläntar på hemligheternas draperi och avslöjar ämnet för vårens Teknologspex på adressen http://www.teekkarispeksi.fi. Samtidigt börjar biljettförsäljningen till vårens föreställningar.

Här kan du beställa en e-postpåminnelse om tidtabellen och biljettförsäljningen: http://www.teekkarispeksi.fi/teaser/. Det lönar sig att skaffa biljetterna snabbt, för de senaste åren har föreställningarna varit slutsålda och de bästa platserna eftertraktade.

10. Verktyg för pirriga situationer

Verkstaden är avsedd för studenter som behöver verktyg för att hantera en nervositet som påverkar studierna. Man kan vara nervös av många orsaker. Medan den ena har rampfeber blir den andra nervös i sociala situationer.

Verkstaden är en chans att behandla olika situationer och nervositet i allmänhet med deltagarna själva som utgångspunkt. Arbetsmetoderna är samtal och övningar individuellt eller tillsammans. Verkstaden består av sex träffar (två timmar/träff). Studiepsykologen Minna Nevala leder verkstaden. Kursen är på finska!

  • Tid: tisdagar kl 14-16 25.2.-1.4.2014
  • Plats: Otsvängen 1, kursrummet Majakka (M140)
  • Anmälningar och information: opintopsykologi(at)aalto.fi eller 040 353 8112 (Minna Nevala).
  • Mer information på Into.

11. Skriv lättare och bättre -intensivworkshop!

Snart dags att skriva avhandling? Borde du klämma fram en uppsats? Länge sedan du skrev en omfattande text? Då är skrivarworkshoppen rätt ställe för dig!

I workshopserien Skriv lättare och bättre träffas vi tre gånger och sätter oss in i olika typer av texter och hur man producerar dem. Vad är det som gör en text övertygande, lättläst, lätt att förstå eller rörande? Workshopparnas exakta teman beror delvis på deltagarna, men under träffarna fokuserar vi på att känna igen olika texter, bota skrivkramp och producera facktext med fiktionen som hjälpmedel.  Vi närmar oss det litterära uttryckets funktioner med hjälp av olika textexempel och korta skrivövningar. Workshoppen är på finska!

Workshopparna ordnas tre tisdagar i rad (11.2. ; 18.2. ; 25.2. kl 17-20) i Aalto-universitetets studentkårs huvudkontor på adressen Otsvängen 11. Före kursen får deltagarna en liten förhandsuppgift som vi meddelar de anmälda separat.

Att delta kräver inget annat än ett öppet sinne, ett löfte att delta i alla tre träffarna och en förhandsanmälan till kursledaren Lotta Aarikka (per e-post på adressen lamaar@utu.fi). Deltagarna (6-10 personer) väljs ut i den ordning de anmält sig. Kursledaren planerar, genomför och dokumenterar workshopserien som en del av sina studier i kreativt skrivande vid Åbo universitet. Välkommen med!

12. Karriärs- och utbildningsenkät

Den årliga studentenkäten ”Trendence Graduate Barometer” genomförs igen. Undersökningen görs på nätet och går snabbt och lätt att fylla i.

Frågorna handlar till exempel om hur nöjd du är med dina studier och vad du förväntar dig av din framtida karriär. Frågorna ställs på engelska. Med hjälp av enkäten samlar vi in studenters åsikter från hela Europa och tar reda på skillnaderna och likheterna mellan enskilda länder.

Direkt efter att du avslutat enkäten kan du jämföra dina resultat med de genomsnittliga resultaten för studenter i Europa.

Klicka här för att delta: www.trendence-gradbarometer.eu (Deadline är den 10.2 2014.)

Dessutom har du chans att vinna ett av följande priser: 5 x presentkort till Amazon för €500, 10 x presentkort till Amazon för €200

Denna undersökning genomförs i samarbete med vår undersökningspartner trendence Institut. Vi försäkrar att dina svar kommer att behandlas anonymt och att din information kommer att skyddas enligt lag.

13. Karriärservice meddelar

Det är dags för tävlingen Årets student, som hunnit bli något av en tradition.

Universum med sina samarbetsföretag söker aktiva, ivriga och framåtblickande studerande med framgång i studierna eller till exempel i studentorganisationsuppdrag eller arbetslivet.  Ansökningstiden går ut den 16.3.2014 och finalisterna belönas på evenemanget Årets arbetsgivare den 6.5.2014 på kulturfabriken Korjaamo i Helsingfors. Mer information om tävlingen på http://www.vuodenopiskelija.fi/

Är du påverkare, utvecklare eller avancerare?  Ta reda på din egen motivationsprofil!

Det kan du göra genom att svara på T-Medias förnyade undersökning om bilden av arbetsgivare.

I undersökningen Työnantajakuva 2014 utreder T-Media de färskaste arbetslivstrenderna, arbetsgivarnas attraktionskraft i Finland och förväntningarna på arbetslivet och arbetsgivarna. Genom att svara på frågorna kan du också bidra till ett bättre arbetsliv!  Att fylla i blanketten tar cirka 15 minuter och bland deltagarna lottar vi ut ett resepresentkort värt 1200 euro samt 5 stycken presentkort värda 50 euro som kan lösas in på webbplatsen presentcard.fi. Till undersökningen: http://www.t-media.fi/tyonantajakuva-2014/ (på finska). Du svarar väl senast den 14.2!

Karriärsuppföljningen för doktorer 2013 är klar!

Undersökningen handlar om sysselsättning och karriärskvalitet bland de teknologie doktorer som utexaminerats från Aalto-universitetet åren 2010-2011 och om utvecklingsbehov för doktorsutbildningen.  Karriärservice genomför uppföljningsundersökningarna för magistrar och doktorer vartannat år. I CareerWeb finns både den färskaste uppföljningen och de tidigare undersökningarna.

14. Polijazz intensivkurser Kreativ dans och Orientalisk dans

I februari ordnar Polijazz rf två intensivkurser i orientalisk dans (grunderna) och kreativ dans (öppen nivå).   Kurserna äger rum i Otnäs fem fredagar i följd: 7.2., 14.2., 21.2., 28.2. och 7.3. kl 17-18 (österländsk) och kl 18-19 (kreativ). En kurs kostar 20e. Läs mer på Facebook och anmäl dig på adressen http://polijazz.ayy.fi/ .

15. PSK Kuplas provdyk INSTÄLLT – grundkursen i dykning ordnas enligt planerna

PSK Kupla måste ställa in det planerade provdyket. Orsaken är en eldsvåda i klubblokalen, som betyder att vi inte har tillräckligt med trygg dykutrustning för alla hugade deltagare den 6.2. Nästa provdyk ordnas sannolikt hösten 2014.

Infoföreläsningen om grundkursen i dykning ordnas torsdagen den 6.2. kl 17.30. Alla intresserade är välkomna. Kuplas webbplats fungerar inte, men mer information om grundkursen osv. finns på klubbens tillfälliga sidor på adressen www.kupla.org.