Alla EU-medborgare har rösträtt i Europeiska Parlamentvalet i maj – Registrera dig om du vill rösta i Finland

EU-valet närmar sig och förhandsröstningen ordnas 14–20.5 i Finland och 14–17.5 för de finländare som önskar att rösta utomlands i Finlands val. Själva valdagen är söndagen den 25.5.

EU-valet är speciellt, eftersom alla EU-medborgare som fyllt 18 år har rösträtt oavsett om man bor i Finland eller utomlands. Ifall din hemort är i Finland, men du inte är Finsk medborgare, är 6 mars ett ytterst viktig datum för dig. Tills dess (kl. 16) måste du anmäla dig till det finländska rösträttsregistret ifall du vill rösta i Finland. Ingen har rösträtt i mer än ett EU-land i samma Europaparlamentsval.

Som medborgare i ett land som tillhör Europeiska unionen antecknas Ni som röstberättigad i det finländska rösträttsregistret, förutsatt att:

1)      Ni är bosatt i Finland den 4.4.2014

2)      Ni inte förlorat Er rösträtt i Ert hemland på grund av ett beslut som gäller ett enskilt civil- eller brottmål

3)      Ni senast den 6.3.2014 klockan 16.00 skriftligen till magistraten har anmält att Ni önskar använda Er rösträtt uteslutande i Finland, genom att rösta på i Finland uppställd kandidat. Anmälan kan göras på bifogade blankett. http://vaalit.fi/uploads/68s9du2215h.pdf

Befolkningsregistercentralen underrättar myndigheterna i Ert hemland om att Ni anmält Er till det finländska rösträttsregistret, varvid Era uppgifter avlägsnas från registret i Ert hemland. Om Ni önskar rösta i Ert eget hemlands europaparlamentsval, behöver Ni inte anmäla något till de finländska myndigheterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *