Föreningsbrev för vecka 13/2014

FÖRENINGSBREV FÖR VECKA 13/2014

Det här är AUS föreningsbrev vecka 13/2014. Om du vill få AUS föreningsbrev till din e-post kan du beställa det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Bidragsansökningen och föreningsanmälningen pågår som bäst. Du hinner fylla i ansökan eller anmälan under hela mars. Också AUS stipendier kan sökas fram till 11.4.

NYHETSBREVETS INNEHÅLL

1. Bidragsansökningen och föreningsanmälningen pågår som bäst

2. Är den nuvarande modellen för verksamhetsbidragen tidsenlig?

3. Delta i föreningarnas lokalkartläggningsenkät

4. Marknadsför era evenemang på webbplatsen wappu.fi!

5. Millenium Palinjonki söker assistenter

 

1. BIDRAGSANSÖKNINGEN OCH FÖRENINGSANMÄLNINGEN PÅGÅR SOM BÄST

Tiden för att lämna in AUS föreningsanmälningar och bidragsansökningar har börjat.  Blanketten kan fyllas i på adressen https://lomake.ayy.fi/yhdistykset/ayyn-toiminta-avustushakemus-2014/ Blanketten stängs 31.3 kl. 23:59.

Alla föreningar i registret måste fylla i en föreningsanmälan. Om föreningen låter bli att göra det två år i rad stryks den ur AUS föreningsregister. Alla föreningar som hör till föreningsregistrets första förteckning kan ansöka om verksamhetsbidrag.

För föreningsanmälan behöver du verksamhetsberättelsen, verksamhetsplanen, en förteckning över föreningens funktionärer och föreningens stadgar. För att ansöka om verksamhetsbidrag behöver du dessutom budgeten, balansräkningen, resultaträkningen och uppgifter om bidrag som föreningen fått under de två senaste åren. Dessutom kan din förening ansöka om förhöjt verksamhetsbidrag som främst beviljas för enskilda, särskilda evenemang eller projekt under årets lopp. Mer information om bidragen finns på adressen /apurahat-yhdistyksille/. Där hittar du poängsättningsmodellen som används för utdelningen av bidrag och en lista över fjolårets bidrag.

En förutsättning för verksamhetsbidraget är också en profil på ayy.fi som föreningen uppdaterar självständigt. Om inloggningsuppgifterna försvunnit eller om du behöver hjälp med uppdateringen kan du skicka e-post till adressen jarjestoasiat@ayy.fi.

Fyll i blanketten noggrant och reservera tillräckligt med tid. Verksamhetsbidragen delas ut endast utgående från uppgifterna på blanketten.

Mer information och hjälp med föreningsanmälan och bidragsansökan får du från organisationssektorn som du når behändigt på adressen jarjestoasiat@ayy.fi. Du kan också ringa den föreningssakkunniga på telefonnumret 050 520 9442. Per telefon är den sakkunniga säkrast anträffbar på vardagar kl. 10 – 14.

 

2. ÄR DEN NUVARANDE MODELLEN FÖR VERKSAMHETSBIDRAGEN TIDSENLIG?

AUS funderar i år på verksamhetsbidragen. Årets stora projekt är att granska bidragen och vid behov eventuellt förnya systemet. Styrelsens föreningsansvariga Niko skrev om ämnet i AUS blogg (tyvärr bara på finska: /blogi/2014/03/18/onko-yhdistysten-nykyinen-toiminta-avustusmalli-ajantasalla/) Strax efter utdelningen av verksamhetsbidragen gör vi en liten enkät bland föreningarna om hur ansökningsprocessen kändes ur sökandens synvinkel och hur den kunde förbättras.

Årets bidrag delas fortfarande ut enligt samma system som tidigare. Reformprocessen startar på allvar först i april-maj, när årets bidrag är färdigbehandlade.  Fram till dess kartlägger vi nuläget.

Projektet framskrider så att vi i samband med utdelningen av verksamhetsbidrag granskar problemen med den nuvarande processen. Ungefär samtidigt samlar vi in föreningarnas åsikter genom ovannämnda enkät, genom att träffa rådet och be om kommentarer. Därefter bereder organisationssektorn ett förslag till en ny modell. Innan det officiella beslutet ordnas en kommentarrunda där alla föreningar inom AUS kan kommentera den nya modellen om de så vill. Kommentarrundan ordnas antagligen elektroniskt genom denna lista. Som det ser ut nu kommer den officiella kommentarrundan att äga rum i slutet av april eller i början av maj. Vid behov eller om föreningarna önskar kan vi också ordna en öppen diskussion.

Om du eller din förening redan i detta skede har kommentarer, frågor, idéer eller farhågor, ta kontakt med organisationssektorn: jarjestoasiat@ayy.fi Nu är rätt tid att påverka beredningen.

 

3. DELTA I FÖRENINGARNAS LOKALKARTLÄGGNINGSENKÄT

Bland AUS medlemmar finns otaliga olika föreningar. En del av dem har något slags föreningslokal och resten önskar sig en sådan. Åtminstone tror vi på AUS att det är så.

Eftersom att tro inte är att veta kartlägger vi nu de olika föreningarnas lokalbehov och -önskemål samt användningen av de nuvarande lokalerna. Med hjälp av kartläggningen försöker vi få mångsidig information så vi kan beakta olika synvinklar när vi funderar på lokalanvändningen i framtiden.

Vi hoppas på svar både från dem som har en lokal och från de föreningar som fortfarande saknar en.

Besvara enkäten för din egen förenings del på adressen http://lomake.ayy.fi/hallinto/yhdistysten-tilatoiveiden-kartoittaminen.

Svarstiden går ut måndagen den 21.4.2014.

Mer information: förvaltningschef Johanna Pietiläinen (johanna.pietilainen@ayy.fi, 050 520 9434).

 

4. MARKNADSFÖR ERA EVENEMANG PÅ WEBBPLATSEN WAPPU.FI!

Valborg är på väg och som traditionen bjuder har webbplatsen wappu.fi öppnats. Webbplatsen samlar alla slags evenemang som har att göra med valborgsfirandet i vår gemenskap för att det ska bli så smidigt som möjligt att hitta och delta i intressanta evenemang.

Det här är en inbjudan till er: lägg till er förenings evenemang på webbplatsen. Även om alla detaljer inte skulle vara spikade kan ni åtminstone lägga till en dummy så man kan reservera datumet. Du kan enkelt uppdatera evenemangsinformationen senare om du registrerar användare och lösenord när du skapar evenemanget. Evenemangen dyker inte upp i kalendern genast, men de godkänns så snabbt som möjligt.

Om webbplatsen inte fungerar eller om ni har frågor, kontakta administratörerna via e-post: webmaster@ayy.fi.

 

5. MILLENIUM PALINJONKI SÖKER ASSISTENTER

Teknikakademien söker assistenter för 10 e per timma för Millenium paviljonki evenemang i Helsingfors Kansalaistori 28.4.-13.5.204.

Utställningsguider

Vi söker minst tolv utställningsguider till de tekniska universitetens projektarbetsutställning Mission Better Life! i Helsingfors 28.4–13.5. Guidernas uppgift är att enligt anvisningar berätta om de utställda projekten för publiken. Av guiderna krävs flytande kunskaper i finska och engelska och personligt intresse för kundbetjäning. Övriga språkkunskaper, i synnerhet svenska, betraktas som en stor merit. Arbetsskiften varierar enligt utställningens dagsprogram.

Guider till infodisken

Vi söker minst sex guider till Millennium-paviljongens infodisk i Helsingfors 28.4–14.5. Guidernas uppgift är att ta emot och guida gästerna. Av guiderna krävs flytande kunskaper i finska och engelska samt ett starkt intresse för kundbetjäning. Övriga språkkunskaper, i synnerhet svenska, betraktas som en stor merit. Arbetsskiften varierar enligt utställningens dagsprogram.

Marskalkar

Vi söker en man och en kvinna som marskalkar vid utdelningsceremonin för Millenniumpriset för teknologi i Helsingfors den 7 maj.

 

Anmälningar till planerare Nana Keränen senast 28.3.2014: nana.keranen@technologyacademy.fi

 

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen tiedotteet@ayy.fi. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk. Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Kati Penttinen (kati.penttinen@ayy.fi, tfn 050 520 9442).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *