Avgörande från Helsingfors tingsrätt i egendomstvisten mellan AUS och KY-stiftelsen

Pressmeddelande
AUS
För omedelbar publicering

Avgörande från Helsingfors tingsrätt i egendomstvisten mellan AUS och KY-stiftelsen

Helsingfors tingsrätt har i dag 28.4.2014 träffat sitt avgörande i egendomstvisten mellan Aalto-universitetets studentkår (AUS) och Stiftelsen för Helsingfors ekonomistuderande (KY-stiftelsen).

Enligt tingsrätten var AUS ställning sådan att studentkåren hade rätt att kräva att donationerna ogiltigförklaras. Tingsrätten godkände också AUS ståndpunkt att förvaltningsdomstolarnas beslut inte var signifikanta i detta fall. Avgörandet visade också att KY grundade KY-stiftelsen genom att använda en mellanhand och att det förekom hemlighetsmakeri i samband med donationerna. Tingsrätten konstaterade ändå att bevisningen inte var tillräcklig för att göra donationerna ogiltiga.

”Vi är utan vidare besvikna över beslutet. Processen var ändå nödvändig för att klargöra frågan, och under behandlingen har vi fått en omfattande uppfattning om allt det som hände i samband med donationsbeslutet och beredningen av det”, säger AUS styrelseordförande Lauri Lehtoruusu. ”Nu måste vi noggrant bekanta oss med domen och fundera på hur vi bäst kan bygga Aaltogemenskapen på en hållbar grund”.

AUS och KY-stiftelsens egendomstvist började år 2010 när Handelshögskolans, Tekniska högskolans och Konstindustriella högskolans studentkårer sammanslogs till Aalto-universitetets studentkår. I samband med sammanslagningen framkom att Handelshögskolans studentkår genom en mellanhand överfört egendom till ett värde av över 42 miljoner euro till KY-stiftelsen som den grundat utom räckhåll för den nya studentkåren.

 

Mer information:
AUS styrelseordförande Lauri Lehtoruusu, lauri.lehtoruusu@ayy.fi, 050 520 9420
Generalsekreterare Janne Koskenniemi, janne.koskenniemi@ayy.fi, 050 520 9415

ayy.fi/omaisuuskiista

facebook.com/omaisuuskiista

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *