Veckobrev 35/2014

Det här är AUS veckobrev 35/2014

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen ayy.fi/sv/foreningar/foreningsbrev/

Så småningom börjar sommarvärmen övergå i höst och AUS veckobrev är tillbaka från sommarlovet. Kom ihåg att närvaroanmäla dig genom Oodi senast fredag 12.9. Läsåret invigs på traditionellt vis tisdag 2.9. Mer information om inskriptionen finns på adressen avajaiset.ayy.fi. En solig start på hösten till er alla!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Läsårsdekaler och uppdatering av resekortet – vad, var, när?
  3. Läsårsinvigning och Aalto Party 2.9
  4. AUS nödlogikoordinator hjälper bostadslösa studerande
  5. Bli studentrepresentant i universitetets förvaltning!
  6. Inkvartera en bostadslös på din soffa genom Aalto Sofa Service
  7. Sök till Marmonförarutbildningen senast 1.9.
  8. Kom med i teamet som arrangerar veckan för utvecklingssamarbete!
  9. Ota- och Stadisuunnistus de första veckorna i september
  10. Otatarhakörningen tillbaka 30.9
  11. Jobba på Lakinlaskijaiset 2014!

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 35

Vecka 36

2. Läsårsdekaler och uppdatering av resekortet – vad, var, när?

Hösten är här igen och därmed den årliga rumban med uppdatering av läsårsdekaler och resekort. Gör din närvaroanmälan och betala AUS medlemsavgift genom Oodi senast 12.9.

Läsårsdekaler delas ut vid AUS serviceställen. Otnäs servicesställe betjänar vardagar kl 9-16. I Otnäs finns dessutom ett tillfälligt utdelningsställe för dekaler i bibliotekets aula. Det är öppet vardagar  i AUGUSTI kl 10-16  och i SEPTEMBER kl 10-18 fram till 19.9. För att undvika långa köer rekommenderar vi att de som endast hämtar den nya läsårsdekalen gör det i biblioteket.

Tölö serviceställe är öppet mån-tors kl 10.30-14.30. I Tölö finns också under augusti ett after work-serviceställe som betjänar dem som hämtar dekaler. Det är öppet på onsdagar och torsdagar kl 16-18.

Kom också ihåg att plocka åt er AUS nya kalendrar!

HRT har öppnat ett tillfälligt uppdateringsställe för resekort i Otnäs biblioteksaula bredvid AUS dekalutdelning. Det är öppet kl 9-16 fram till 5.9. I Helsingfors kan resekortet uppdateras bland annat på järnvägsstationen eller i Helsingfors universitets huvudbyggnad (Fabiansgatan 33).

Instruktioner:

3. Läsårsinvigning och Aalto Party 2.9

Läsåret invigs på traditionellt vis tisdag 2.9.2014. I år ordnas inskriptionsceremonin kl 13.00 på Arabiacampuset, där festen inleds med den traditionella professorsprocessionen och fortsätter fram till cirka kl 14.30.

Aalto Party börjar kl 16.00. Partyt hålls på Ainoplatsen i Otnäs (grönområdet och parkeringsplatsen mellan Otnäsvägen 11 och Maskinbyggarvägen 2). Observera att parkeringsområdet inte är i användning 1-2.9.

Busstransport till Aalto Party ordnas från Tölö och Arabia vid campusens huvudbyggnader enligt följande: Från Arabia: 15.00 2 bussar / Tölö: från 15.30 till 16.30. Bussarna avgår alltid när lagom många passagerare anlänt.

Studenternas anmälning till festen , https://eage.aalto.fi/?fs/Students_2014 DL 29.8
Anmälning till Aalto Party, https://eage.aalto.fi/?f/en/2014_Aalto_Party DL 2.9.

Mer information: /blog/2014/08/21/lukuvuoden-2014-2015-avajaiset/ samt avajaiset.ayy.fi

4. AUS nödlogikoordinator hjälper bostadslösa studerande

Koordinatorn för nödlogi hjälper alla de AUS-medlemmar som har problem med att hitta en bostad för hösten 2014. Koordinatorn ger råd om bostadssökning, ordnar tillfällig inkvartering och hjälper i bostadsrelaterade frågor.

Nödlogikoordinatorn finns på plats på AUS bostadskontor i Otnäs åtminstone följande tider:

  • 25.8 – 12.9 kl 12-16.
  • 15.9 – 30.9 kl 12-14.
  • Övriga tider enligt överenskommelse.

Kontaktinformation: Nödlogikoordinator Otto Palonen 050 520 9413, emergencyhousing(at)ayy.fi

Koordinatorn uppdaterar också fortlöpande AUS egen information om bostadssökning i huvudstadsregionen. Informationen finns på adressen: /sv/boende/bostadssokanden/att-soka-bostad-annanstans/

5. Bli studentrepresentant i universitetets förvaltning!

Kom med och gör Aalto bättre! Förvaltningens studentrepresentanter eller hallopederna är helt vanliga studerande som för fram studerandenas åsikter till personalen och gör ett viktigt jobb för en bättre utbildning och ett bättre universitet. Fler hallopeder behövs bland annat till utbildningsråden, studiestödsnämnden, examensnämnden, restaurangkommittén och Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden. Anskökan pågår fre 22.8 – sön 7.9.

Alla lediga uppdrag och de elektroniska ansökningsblanketterna finns på adressen https://www.halloped.fi/fi/aalto

Kungörelse och mer information på AUS sidor.

6. Inkvartera en bostadslös på din soffa genom Aalto Sofa Service

Aalto Sofa Service behöver fler soffor! Har du redan testat soffsurfning? Har du rum på din soffa/i din bostad/på ditt golv i några nätter för en utländsk studerande som behöver tak över huvudet? Många nya internationella studerande kommer till Finland några dagar innan de får tillgång till sin hyresbostad, och skulle gärna lära känna lokala människor i stället för att bo på vandrarhem. Genom soffsurfartjänsten som AUS internationella sektion Mosaic erbjuder kan du bjuda ut din soffa till nykomlingarna. https://docs.google.com/forms/d/1ncEaJcfqC2lo3E2E5ATZ7eIHa9Te9YP4uwRetfhNPR4/viewform

7. Sök till Marmonförarutbildningen senast 1.9.

Är du intresserad av gamla bilar, service och mekande och förstås av att köra? Den gamla Marmon vm 1927 som teknologerna ägt i 55 år söker nya ivriga stödtrupper.  Erfarenhet av motorer, gamla bilar eller mekande i allmänhet är bra, men inget absolut krav. 3-4 personer väljs till Marmongesäller och utbildas till skickliga förare och händiga vårdare för vår pärla. Intresserad? BRA! Skicka en fritt formulerad ansökan senast vid midnatt 1.9.2014 till adressen arkisto@ayy.fi och ta ett steg mot nya fartfyllda upplevelser!  Av de utvalda gesällerna förutsätter vi iver, beredskap att binda sig och deltagande i tio talkotimmar under läsåret. För de utvalda erbjuder vi en grundlig utbildning, möjligheter att avancera till förare och unika ögonblick för årtionden framåt. Mer information ger arkivet och bilder hittar du på Polytekarmuseets FB-sida.

8. Kom med i teamet som arrangerar veckan för utvecklingssamarbete!

13-18.10.2014 ordnar AUS veckan för utvecklingssamarbete. Kom med i arrangörsteamet om globala frågor intresserar dig!

Veckan som finansieras av Utrikesministeriet ordnas samtidigt vid så gott som alla universitet. I år är det centrala temat utbildningens betydelse för utveckling. Genom att gå med i arrangörsteamet nätverkar du med studenter och experter intresserade av utvecklingsfrågor och får ordna mångkulturella evenemang som utmanar till eftertanke.

I teamet får du:

  • ett intyg på din aktivitet som bilaga till ditt CV
  • utveckla dina projektlednings- och kommunikationskunskaper
  • gratis lunch under veckan för utvecklingssamarbete de dagar som du är med som arrangör.
  • En studiepoäng för din aktivitet (beror på utbildningsprogrammet). Fråga mera av din studiekoordinator!
  • Teamets följande möte är torsdag 11.9.2014 i KY-huset, Marskikabinettet (Norra järnvägsgatan 21 B, 3 vån.) kl 18-20. Mer information får du från veckans samordnare Briana Romero (brianaromero8@gmail.com) och Lap Duong (duonglap1989@live.com)

9. Ota- och Stadisuunnistus de första veckorna i september

I Otasuunnistus vandrar phuxarna kring Otnäs och bekantar sig med AUS underföreningar och andra studentorganistaioner. Startskottet för stadsorienteringen går kl 17 vid Otsvängen 1 och phuxarna avverkar kontrollerna i grupper på 6-8 personer. Kontrollerna är öppna kl 17-22.

Efterfesten börjar i Smökki kl 21.30 och de som klarat sig bäst får delta i finalen som äger rum i i Smökki under efterfesten.

Phuxarna delas in så här:

  • Ons 3.9 ELEC+SCI+ARTS+TF
  • Tors 4.9 ENG+CHEM

Kolla också in FB-evenemanget: https://www.facebook.com/events/884473431580960/

Följande veckas tisdag 9.9 intar teknologerna den östra hamnstaden och underhåller sina medmänniskor med att genomföra de mest underliga uppdrag i huvudstadens vimmel. Stadisuunnistus inleds kl 18 på Senatstorget och kontrollerna finns placerade i Helsingfors centrum.

Kontrollerna är öppna kl 18-21 och efterfesten ordnas på Tivoli på adressen Fredriksgatan 51 från och med kl 21. På Tivoli är priserna studentvänliga hela kvällen! Inträdet till efterfesten kostar 2€ (inkluderar inte garderoben).

Kolla också in FB-evenemanget: https://www.facebook.com/events/700023973398058/

10. Otatarhakörningen tillbaka 30.9

På mössnedläggningsdagen 30.9 ordnas Otatarhakörningen, en tävling du inte vill missa!

Planera, bygg, utmana dig själv och andra, låt dig inspireras! Allt detta erbjuds, för nu har du och ditt kompisgäng en utomordentlig chans att delta i en formelliknande tävling med egenhändigt byggda, icke-motoriserade fordon. De bästa lagen belönas och förberedelserna startar NU! Varje grupp får poäng både för fordonets snabbhet och stil och för teamstämningen.

Även om du inte skulle delta i själva tävlingen lönar det sig att komma. Det blir nämligen en festlig dag på Alvarsplatsen 30.9!

Anmälningen till evenemanget startar senare!

STADGAR

  • §1 Ett fordon som deltar i Otatarhakörningen ska fungera med muskelkraft (till exempel pedaler, genom att skuffa eller dra) – det får inte ha någon motor
  • §2 I Otatarhakörningen tävlar lagen på eget ansvar – säkerheten ska beaktas
  • §3 Passagerarantalet och stallstorleken för varje fordon är obegränsade
  • §4 Krockar och avsiktlig skadegörelse på övriga fordon är förbjudna
  • §5 Fordonen ska följa den givna rutten
  • §6 På bedömningen av lagen inverkar fordonets snabbhet, utseende och stämningen i laget

11. Jobba på Lakinlaskijaiset 2014!

Hösten närmar sig och mössorna ska läggas ner igen. Lakinlaskijaiset 2014  ordnas 30.9 I Dipoli och det utlovas kända underhållare, fanstastiska DJ:s och mycket mera! Festen behöver än en gånglmånga medhjälpare för olika uppgifter såsom biljettförsäljning, transporter, dekorering, matlagning, som ordningsvakter och paketbilsförare! Du kan anmäla dig som arbetare på adressen https://lomake.ayy.fi/jtmk/toihin-lakinlaskijaisiin-2014/

Som belöning får arbetarna gratis inträde till festen, ett märke för overallen samt inträde till arbetarnas efterfest och arbetarfällningen! Dessutom får arbetarna en markering för det eftersträvade rosa snöret, som förutsätter två arbetsinsatser på någon av de tre stora festerna (Gravitaatio, Wappu, Lakinlaskijaiset). Arbetspoäng utlovas också för phuxarna!

Eventuella frågor kan skickas till adressen jtmk@list.ayy.fi