AUS Veckobrev 36/2014

Det här är AUS veckobrev 36/2014

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen ayy.fi/sv/foreningar/foreningsbrev/

Läsåret invigs på traditionellt vis i morgon tisdag 2.9.2014. Mer information om inskriptionen finns på adressen avajaiset.ayy.fi.

Kom också ihåg att närvaroanmäla dig genom Oodi senast fredag 12.9 och hämta den nya läsårsdekalen från AUS serviceställe. Närmare anvisningar om betalning av medlemsavgiften finns på adressen /sv/medlemmar/medlemskap-och-avgift/betalningsinformation/

Vi önskar er alla en solig septemberstart!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Läsårsdekaler och uppdatering av resekortet – vad, var, när?
  3. AUS nödlogikoordinator hjälper bostadslösa studerande
  4. Bli studentrepresentant i universitetets förvaltning!
  5. Officepaketet gratis för Aaltostuderande
  6. Nominera årets Aalto-idrottare 2014 senast 12.9.
  7. Tyst retreat för studerande 10–12.10.2014.
  8. Anmälningen till Teknologspexets improvisations- och danskurser inleds 10.9.
  9. Studiepsykologernas mindfulnessverkstäder
  10. Nybörjarkurs i rugby för kvinnor
  11. Välkommen på nationen Hämäläis-Osakuntas dansklubb HOT-Dances danskurser!
  12. Delta i enkäten om god universitetsundervisning
  13. EIT ICT Labs Idea Challenge welcomes applications Sept 1st-30th

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 36

Vecka 37

2. Läsårsdekaler och uppdatering av resekortet – vad, var, när?

Hösten är här igen och därmed den årliga rumban med uppdatering av läsårsdekaler och resekort. Gör din närvaroanmälan och betala AUS medlemsavgift genom Oodi senast 12.9.

Läsårsdekaler delas ut vid AUS serviceställen. Otnäs servicesställe betjänar vardagar kl 9-16. I Otnäs finns dessutom ett tillfälligt utdelningsställe för dekaler i bibliotekets aula. Det är öppet vardagar kl 10­­-18 fram till 19.9. För att undvika långa köer rekommenderar vi att de som endast hämtar den nya läsårsdekalen gör det i biblioteket.

Tölö serviceställe är öppet mån-tors kl 10.30-14.30.
Arabiastrandens serviceställe betjänar mån&fre kl 12-14 och tis-tors kl 12-15

Kom också ihåg att plocka åt er AUS nya kalendrar!

HRT har öppnat ett tillfälligt uppdateringsställe för resekort i Otnäs biblioteksaula bredvid AUS dekalutdelning. Det är öppet kl 9-16 fram till 5.9. I Helsingfors kan resekortet uppdateras bland annat på järnvägsstationen eller i Helsingfors universitets huvudbyggnad (Fabiansgatan 33).

Anvisningar:

Betalning av medlemsavgiften: /sv/medlemmar/medlemskap-och-avgift/betalningsinformation/

AUS serviceställen: /sv/kontaktuppgifter/servicepunkten/

3. AUS nödlogikoordinator hjälper bostadslösa studerande

Koordinatorn för nödlogi hjälper alla de AUS-medlemmar som har problem med att hitta en bostad för hösten 2014. Koordinatorn ger råd om bostadssökning, ordnar tillfällig inkvartering och hjälper i bostadsrelaterade frågor. Nödlogikoordinatorn har anställts i samarbete med Aalto-universitetet.

Nödlogikoordinatorn finns på plats på AUS bostadskontor i Otnäs åtminstone följande tider:

  • 25.8. – 12.9 kl 12-16.
  • 15.9. – 30.9 kl 12-14.
  • Övriga tider enligt överenskommelse.

Kontaktinformation: Nödlogikoordinator Otto Palonen 050 520 9413, emergencyhousing(at)ayy.fi

Koordinatorn uppdaterar också fortlöpande AUS egen information om bostadssökning i huvudstadsregionen. Informationen finns på adressen: /sv/boende/bostadssokanden/att-soka-bostad-annanstans/

4. Bli studentrepresentant i universitetets förvaltning!

Kom med och gör Aalto bättre! Förvaltningens studentrepresentanter eller hallopederna är helt vanliga studerande som för fram studerandenas åsikter till personalen och gör ett viktigt jobb för en bättre utbildning och ett bättre universitet. Fler hallopeder behövs bland annat till utbildningsråden, studiestödsnämnden, examensnämnden, restaurangkommittén och Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden. Anskökan pågår fre 22.8 – sön 7.9.

Alla lediga uppdrag och de elektroniska ansökningsblanketterna finns på adressen https://www.halloped.fi/fi/aalto

Kungörelse och mer information på AUS webbplats. /blog/2014/08/22/31391/

5. Officepaketet gratis för Aaltostuderande

Aaltos studerande får använda Microsoft Office-paketet (till exempel Word, Excel och PowerPoint) gratis på sina egna maskiner genom Microsoft Office 365-tjänstens program ”Student Advantage”.

Programmet laddas ner från nättjänsten med Aalto- användarkontot. Tjänsten blir tillgänglig i början av september. Om detta informerar vi separat i Into.

Mer information, registrerings- och användarinstruktioner finns i Inside efter att tjänsten öppnats.

6. Nominera årets Aalto-idrottare 2014 senast 12.9.

Årets Aalto-idrottare 2014 koras i samband med evenemanget Aalto-tian på söndag 21.9.2014. Du kan föreslå för AUS vem som borde väljas till årets Aalto-idrottare.

Kriterierna är följande:

  • framgångsrik inom sin egen gren på nationell eller internationell nivå eller särskilt under detta år
  • framskridit framgångsrikt i studierna
  • en rejäl och rättskaffens medlem i gemenskapen

Nomineringar med motiveringar för årets Aalto-idrottare 2014 kan skickas senast fredag 12.9 till adressen: laura.keski-hakuni@ayy.fi.

7. Tyst retreat för studerande 10–12.10.2014.

Andas ut mitt i den hektiska hösten. Tyst retreat är ett bra sätt att ladda batterierna, slappna av och ta sig tid för egna tankar. På retreaten får du chansen till vila, uteliv och läsning. Vi erbjuder god mat, en vacker omgivning och gemensamma bönestunder i kapellet. På överenskomna tider kan du samtala med ledaren.

Esbo församlingars studentretreat ordnas i Heponiemi retreatcentrum i Karislojo. Retreatledare är högskoleprästerna Margit Peltovirta och Jenny Vainio. Anmälningar senast 12.9.2014 yst.toimisto.espoo(ät)evl.fi. Du nämner väl ditt namn, din skola, dina kontaktuppgifter och eventuell specialkost i samband med anmälan. Du får en bekräftelse om retreatplatsen när anmälningstiden gått ut. Deltagaravgiften inklusive transport och helpension är 30 €.

Över 18-åriga studerande som kommer från eller studerar i Esbo prioriteras.

Ta kontakt och fråga mer! Margit 040 513 0852 och Jenny 050 365 2256 (fornamn.efternamn@evl.fi).

8. Anmälningen till Teknologspexets improvisations- och danskurser inleds 10.9.

Anmälningen till Teknologspexets nybörjarimpro- och danskurser börjar onsdag 10.9 kl 12 i nedre entrén i gamla Tekniska högskolans huvudbyggnad (nuvarande kandihuset). Till fortsättningsimprokurserna kan man anmäla sig onsdag 10.9 kl 18 i JMT1:s entré. Mer information om kurserna finns på adressen http://teekkarispeksi.fi/speksi/tapahtumat/impro-tanssikurssien-ilmoittautuminen-alkaa

Improkurserna ordnas i Otnäs veckorna 39-46. För alla grupper ordnas åtta tretimmarsträningar. Improvisationskurserna kostar 45 euro för Teknologspexets medlemmar och 50 euro för övriga.

Danskurserna ordnas i Otnäs från och med vecka 38. Lektioner ordnas under sammanlagt 12 veckor. Kurserna hålls på onsdagar. Danskurserna kostar 35 euro för Teknologspexet rf:s medlemmar och 40 euro för övriga för hela hösten.

9. Studiepsykologernas mindfulnessverkstäder

Under höstterminen ordnas fyra mindfulnessverkstäder för Aaltos studerande. Mindfulness är accepterande närvaro. Det innebär ett medvetet val att kunna stanna upp och fokusera på stunden. Våra tankar irrar lätt till framtiden eller det förflutna. Mindfulnessfärdigheter hjälper att upptäcka nuet och leva i det.

Verkstäderna samlas fem gånger, i grupp IV sex gånger (2 timmar/gång). Tidsplan för verkstäderna:

  • grupp I fredagar 19.9 – 17.10 kl 9.30 – 11.30
  • grupp II fredagar 19.9 – 17.10 kl 13 -15
  • grupp III fredagar 31.10 – 28.11 kl 9.30 – 11.30 (på engelska)
  • grupp IV fredagar 31.10 – 5.12 kl 13 – 15, denna grupp med tema nervositet

Verkstäderna hålls på adressen Otsvängen 1, rum Majakka (M140).

Anmälningar och mer information: opintopsykologi(at)aalto.fi, https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=6300082 (på finska), https://into.aalto.fi/display/enopintopsykologi/Mindfulness+workshop (på engelska).

10. Nybörjarkurs i rugby för kvinnor

Warriors ladies ordnar en gratis nybörjarkurs i rugby för kvinnor tis 9.9 och tors 11.9 kl 19.30-21.

Platsen är Tali idrottspark (Bäckvägen 8, 00380 Helsingfors), södra gräsplanen. Närmaste adressen är Ulvilavägen 21. Ta med dig uteträningskläder, gympadojor och en vattenflaska. Ingen erfarenhet av grenen behövs. Kom och pröva på!

Mer information på nätet http: //warriorsrugbyclub.org, Facebook https://www.facebook.com/events/1533518776860311/ eller från Lilli Tikkanen, lilli.tikkanen@gmail.com

11. Välkommen på nationen Hämäläis-Osakuntas dansklubb HOT-Dances danskurser!

HOT-Dance är Hämäläis-Osakuntas dansklubb som riktar sig till studentgenerationen. Kurserna hösten 2014 börjar onsdag 10.9. På nybörjarkurserna får du bekanta dig med danser för dansbanan, vilket också utgör en bra grund för andra pardanser. Ta en titt på kursernas detaljerade program, priser och tidsplaner på klubbens webbplats på adressen http://www.hamalais-osakunta.fi/kerhot/hot

Kurserna kräver ingen förhandsanmälan eller egen danspartner. Du behöver bekväma kläder och inneskor om du vill. Klubbens kurser ordnas i Hämäläisten talo på adressen Urho Kekkonens gata 4-6, innergården, 4:e våningen, Punainen Mylly. Mer information i klubbens Facebookgrupp på adressen https://www.facebook.com/groups/7538262156/

12. Delta i enkäten om god universitetsundervisning

Universitetsundervisningen i Finland har genomgått många förändringar, och nya är på gång och på väg. På Aalto-universitetets kurs Opettaja kehittäjänä (Läraren som utvecklare) görs en undersökning som kartlägger vad god universitetsundervisning innebär ur olika synvinklar och behov, och vad detta innebär för utvecklingen av undervisningen. Resultatet används för att utveckla undervisningen. Du kan alltså nu påverka undervisningen vid vårt universitet.

Det tar cirka 10-15 minuter att besvara den tvåsidiga enkäten. Du kan motivera dina svar eller ge respons i slutet av enkäten. Svar önskas från studerande, universitetslärare, övrigt universitetsfolk, människor från arbetslivet och samhället i övrigt, så skicka länken vidare till exempel till din sommarjobbschef. Du kan delta i enkäten på nätet:

https://www.webropolsurveys.com/S/A8C5681F51F7A0F0.par

Stort tack för tiden och besväret!

13. EIT ICT Labs Idea Challenge welcomes applications Sept 1st-30th

The contest

EIT ICT Labs calls students and early stage startups with the drive to found a business to submit ideas that address the topics Smart Energy Systems, Internet of Things, Cyber Security & Privacy, or Urban Life & Mobility. The best teams will be invited to London, Trento, Berlin or Stockholm (depending on the topic) and receive the chance to pitch their ideas in front of an expert jury.

Apply before Sept 30th

Applications can be submitted through www.ideachallenge.eitictlabs.eu before the end of September 2014.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *