AUS Veckobrev 38/2014

Det här är AUS veckobrev 38/2014

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen ayy.fi/sv/foreningar/foreningsbrev/

Höstens första nummer av tidningen Aino utkommer på torsdag! I tidningen kan du läsa om hur det känns att studera från fängelset, hur en aaltostuderande fick tusentals tonårspojkar att läsa böcker, vilka som står i Hurstis brödköer och hur det går till på borgarnas bastukväll. Plocka med dig en tidning från ditt campus eller läs den på nätet: http://www.ainolehti.fi

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Sök projektbidrag från TTE-fonden!
  3. Föreslå nya wärdiga till Runda Tornets Gille
  4. Utställningen Teknologmössan 120 år öppen två söndagar till
  5. Maskiningenjörsgillets hundratimmarsstafett 26–30.9
  6. Öppet hus i mörkrummet
  7. Dominante söker nya sångare
  8. Minska ditt klimatavtryck och vinn en Jopo!
  9. Sök till Startup Life från och med 15.9!
  10. Teknologspexets rekryteringsbastu tis 23.9
  11. Register to be a member of Aalto Management Consulting Association
  12. Join AIESEC – the world’s largest student-run organization
  13. PUS-Basket söker nya spelare till herr- och damlagen
  14. OFC bjuder på kampsport i höst
  15. Teknologseglarnas seglingsuppvisningar och infokväll

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 38

Vecka 39

2. Sök projektbidrag från TTE-fonden! 

TTE-fonden delar ut bidrag till alla aaltoiter för de mest originella projekt! Fortlöpande ansökan är öppen under hela läsåret, och ansökningstiden för den sista omgången 2014 går ut söndag 28.9.2014 kl 23.59. Ansökningstiderna för alla omgångar läsåret 2014–2015 och ansökningsanvisningar finns på TTE-fondens webbplats http://tter.ayy.fi/. Håll fingret på pulsen genom att gilla oss på Facebook: www.facebook.com/tterahasto.

3. Föreslå nya wärdiga till Runda Tornets Gille

Runda Tornets Gille är en heders- och seniororganisation vid Aalto-universitetet. Nyutexaminerade eller personer i slutskedet av sina studier som kontinuerligt visat intresse och varit aktiva inom student- och teknologverksamheten i studentkåren eller någon av dess föreningar kan kallas som wärdiga till gillet.

Årets nomineringar kan lämnas in fram till 10.10.2014 kl 10.14. Nomineringen ska innehålla den nominerades namn, e-postadress, bild, motiveringar för nomineringen samt namnen på dem som nominerar. Bifoga också den nominerades (väntade) examensår. Nomineringarna kan inlämnas med följande blankett: https://lomake.ayy.fi/ptk/ehdota-uusia-arwoisia/.

4 .Utställningen Teknologmössan 120 år öppen två söndagar till

Du hinner bekanta dig med den historiska jubileumsutställningen om Polis tofsmössa som togs i bruk i sin nuvarande form 1893 kl 12–14 den 21 och 28 september. En lika grundlig presentation utlovas nästa gång först år 2018.

Bekanta dig med polytekarmössor från tre olika århundraden, den finländska studentmössans historia, andra tofsmössor, grannländernas mössor samt skräckens vitrinskåp – vad man absolut inte bör göra! Expertguiderna väntar på just er! Välkomna! Polytekarmuseet, Bistervägen 3

5. Maskiningenjörsgillets hundratimmarsstafett 26–30.9

Maskiningenjörsgillets hundraårsjubileum har äntligen kommit igång! TIll jubileumsårets ära syns och hörs gillet genom hela läsåret. 100 år är en lång väg för gillet och det ska också studenterna få känna av. Därför ordnar Maskiningenjörsgillet en hundratimmarsstafett mellan Amfi och Gamla Poli 26.9–30.9. Ankarsträckan utmynnar elegant i mössnedläggningsfesten Lakinlaskijaiset.

Stafettrutten går genom Kägeludden och Drumsö. Växlingsplatsen ligger halvvägs, vilket betyder att en etapp är 4,2 kilometer. Stilen är valfri, man kan springa ensam, i par eller i grupp. Tiden eller stilen har ingen betydelse. En fantastisk stämning är betydligt viktigare.

Att nå målet på hundra timmar är en stor kraftansträngning och för den behöver vi er! Anmäl dig på adressen: http://www.koneinsinoorikilta.fi/Toiminta/Tapahtuma/?id=963. Anmälningen öppnas inom kort.

I korthet:
Vad: 100-timmarsstafett
Var: Amfi – Gamla Poli
När: 26.9 från kl 16.30

Mer information, Heikki Laaki heikki.laaki@aalto.fi

6. Öppet hus i mörkrummet

Är du intresserad av att se världen genom ett gråfilter?

Aaltos fotograferingssällskap ordnar öppet hus i sitt mörkrum ons 24.9 kl 17 (Bistervägen 5B). Under evenemanget som är öppet för alla intresserade får du bekanta dig med mörkrummets användningsmöjligheter och se en svartvit film framkallas. Dessutom lär du förstås känna andra nuvarande och framtida mörkrumsanvändare! Kvällen är en inledning till grundkursen för att använda det svartvita mörkrummet, som ordnas senare under hösten och omfattar handfast undervisning i filmframkallning och avdrag.

Du kan komma när du vill och utan förhandsanmälan! Mörkrummet ligger i källaren på Bistervägen 5B och det finns skyltar som hjälper dig hitta.

  • Arrangör: Lauri Levola
  • E-post: lauri.levola@aalto.fi
  • Telefon: 0440212279
  • Börjar: 24.9.2014, 17.00
  • Slutar: 24.9.2014, 21.00
  • Plats: Mörkrummet
  • Adress: Bistervägen 5 B
  • Stad: Esbo

7. Dominante söker nya sångare

Om du njuter av att sjunga a cappella och med orkestrar, om du vill utvecklas som en del av en gemenskap och längtar efter fantastiska konserter världen över, då kan Dominante vara också din kör!

Dominante är Aalto-universitetets blandade kör som är en av Finlands högklassigaste. På repertoaren står såväl modern finländsk musik och gamla körklassiker som orkesterverk. Till allt som Dominante gör förhåller vi oss passionerat, med en nypa teknologhumor och utan att ge avkall på kvaliteten.

På den öppna övningen mån 15.9 kl 18 i TuAS-huset kan man få ett smakprov på körstämningen och den kommande repertoaren.

Välkommen till inträdesprovet ons 17.9 eller tis 23.9 kl 16–21 (TuAS-huset, Otnäsvägen 17)! Du kan boka en tid till inträdesprovet hos alla phuxars mamma, Aino Valli (041 531 3380 eller aino.valli (at) aalto.fi). Bered dig på att sjunga en oackompanjerad sång. Dessutom testas bl.a. röstläget och notläsningskunskaperna. Välkommen! www.dominante.fi

8.  Minska ditt klimatavtryck och vinn en Jopo!

Aalto-universitetet och AUS deltar i Klimatinfos kampanj Tappa ett ton. I kampanjen minskar huvudstadsregionens högskolestuderande sitt kolspår och deltar samtidigt i utlottningen av fina priser. Delta i kampanjen på adressen http://ilmastoinfo.fi/kevennatonni/sv/tappa-ett-ton-2014/.  Bland dem som deltagit vid Aalto-universitetet fram till 31.10.2014 lottar vi ut en Jopo!

Sju högskolor i huvudstadsregionen deltar i utmaningen Tappa ett ton. Tillsammans förbinder sig studenterna att försöka minska sina utsläpp och tappa ton från sin klimatlast. Högskolornas gemensamma utsläppsminskningsmål är 10 000 ton CO2-ekvivalent, vilket motsvarar att över 3000 bensindrivna bilar på Finlands vägar skulle tas ur trafik för ett år.

Aalto-universitetet och AUS uppmanar studenterna att delta i kampanjen Tappa ett ton och berätta det för sina studiekamrater.

Kampanjen Tappa ett ton figurerar också i Aalto-universitetets broschyr för nya studenter om hållbar utveckling. Den utkommer i höst för tredje gången, på tre språk. www.aalto.fi/ecocampus

Mer information:

9. Sök till Startup Life från och med 15.9!

Ansökningstiden till Startup Life Internship Program har börjat, och vi söker nu ambitiösa och vidsynta äventyrare från Aalto-universitetet som vill föra ut sitt kunnande i världen.

Startup Life är Aalto-universitetets praktikprogram riktat till studenter och nyutexaminerade. Vi skickar studerande på en 3–12 månader lång arbetspraktik till uppstartsföretag i Silicon Valley och New York. I en unik miljö får praktikanterna chansen att lära sig och nätverka med de bästa företagarna och med andra entreprenöriellt sinnade unga.

Ansökningen till de praktikperioder som börjar i januari har börjat! Kolla in de lediga praktikplatserna vår webbplats http://startuplife.fi och fyll i ansökan.

Mer information får du på vår webbplats  (http://startuplife.fi) och genom att kontakta programcheferna Erika Noponen (erika@startupsauna.com) och Eeva Siika-aho (eeva@startupsauna.com)

“Take the leap – it’s worth it.”

10. Teknologspexets rekryteringsbastu tis 23.9

Vet du redan vad du vill göra i Teknologspexet?! Vare sig svaret är ja eller nej är du välkommen till rekryteringsbastukvällen till stora sidan på OK 20 tisdag 23.9.2014! Observera alltså att datumet i AUS läsårskalender (16.9) är fel, hoppas ditt tålamod räcker en vecka längre.

Varje delområde i produktionen presenterar sin verksamhet kryddat med en liten och lustig “Hands-on”-uppgift /-kontroll. Alla är redo att besvara just dina frågor och hjälpa dig i just den riktning som intresserar dig..

Rekryteringsbastun är ett avspänt evenemang där du dessutom får bekanta dig med både gamla och nya spexare och chilla i en skön atmosfär. Som namnet antyder är också bastun varm, så ta med en egen handduk om du vill bada. Spana in deltagarlistan och lägg till ditt eget namn på Facebook: https://www.facebook.com/events/725317520863846/?ref=ts&fref=ts

Välkommen med!

11. Register to be a member of Aalto Management Consulting Association from 15th Sep to 26th Sep

https://docs.google.com/forms/d/11WSzAsFIDSUSvjnsLJW7TDsOJ_M6GhlosF6GwqV2MtA/viewform

Aalto Management Consulting Association (AMCA) is proud to have partnerships with globally respected management consulting companies in Finland. We are dedicated to providing learning and career support for students at Aalto University who are interested in management consulting career. As a member of the association, you have chance to take advantage of the following activities:

  •       Weekly case interview practice
  •        Member-exclusive events at corporate partners’ premises
  •        Networking

Further information, please contact amcaemail@gmail.com, and Like us on Facebook (http://on.fb.me/1uCEbbx) for more updates.

12. Join AIESEC – the world’s largest student-run organization
AIESEC is a big, multinational youth organization; you can find us in over 120 countries and territories. We are a global youth network that strives to impact the world through leadership experiences. Currently we are offering students two main programs:

Global Leader: Become a member of AIESEC Aalto while you develop your professional and personal skills by taking part in real-life projects. As a Global Leader, you would gain real practical experience while working in a multicultural organization.

Global Citizen (Volunteer abroad): Get out of your comfort zone and make an impact on the society by living and working in a different culture. The volunteering programs are available in Uganda, Philippines, Colombia and Poland and last from 6-12 weeks. You can already apply for this winter and even next summer, go abroad and make a difference!

We have 2 info sessions in the upcoming week, food and drink will be served:

Tuesday (16/9) at 5.30pm in Aalto Design Factory – The Stage
Thursday (18/9) at 5.30pm in KY Building – Iso Puoli

13. PUS-Basket söker nya spelare till herr- och damlagen

Söker du ett korgbollslag för den nya säsongen?
Har du spelat tidigare men har svårt att hitta ett gäng som passar?
Hur låter 2 träningar i veckan med ett studentgäng och en säsongsavgift på under 100 euro?

Aalto-universitetets korgbollslag, det traditionella teknologsällskapet PUS-Basket söker nya spelare till herr- (2:a divisionen) och damlaget (3:e divisionen). Uppgifter om lagen (t.ex. träningsplaner) finns på reklamaffischen och på vår webbplats
Mer information:

14. OFC bjuder på kampsport i höst

I höst ordnar Otaniemi Fight Club flera möjligheter att bekanta sig med och träna kampsporter. Testkvällarna är gratis och kräver i allmänhet ingen träningsbakgrund. Med medlemsavgiften kan man regelbundet delta i veckoträningar. Vi ordnar också en Muay Thai-kurs med fyra träningar i Otahalli.

Mer information finns på klubbens webbplats: http://ofc.ayy.fi/

15. Teknologseglarnas seglingsuppvisningar och infokväll

Teknologseglarnas seglingsuppvisningar i höst är en utmärkt chans att pröva på segling och ta reda på mer om grenen och vår klubbs verksamhet.

Seglingsuppvisningarna riktar sig särskilt till nya studerande och andra studerande som är intresserade av vår verksamhet och som ännu inte är medlemmar i TRIP. Seglingsuppvisningarna är gratis och man kan delta utan tidigare seglingserfarenhet. Seglingarna ordnas oftast kvällstid och med både skeppare och styrman. 4-5 personer åt gången ryms med på seglingen. Syftet är att hissa seglen och ta en sväng i närvattnen under några timmar.

Anmälningen till seglingarna öppnas måndag 15.9 på TRIP:s webbplats eller direkt under denna länk: http://trip.ayy.fi/wordpress/?page_id=200

Teknologseglarnas infokväll ordnas tisdag 23.9 kl 18.00 i Ossinlinna (Otsvängen 18).

Mer information: http://trip.ayy.fi/wordpress/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *