Föreningsbrev för vecka 50/2014

Det här är AUS föreningsbrev för vecka 50/2014. Om du vill få AUS föreningsbrev till din e-post kan du beställa det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Liksom veckobrevet tar också föreningsbrevet en julpaus. Höstens sista föreningsbrev utkommer fredag 12.12. Det här är alltså det näst sista föreningsbrevet. Vårens första föreningsbrev utkommer 16.1 och deadline för nyheterna är som vanligt den föregående onsdagen (14.1) klockan 10. En rofylld jul!

NYHETSBREVETS INNEHÅLL
1. Förhandsbokningen av AUS evenemangslokaler pågår
2. Priserna för AUS evenemangslokaler 2015 har slagits fast
3. Materialet från föreningsutbildningen finns på AUS webbplats
4. Föreningsrelaterade ändringar i AUS budget för år 2015

1.  FÖRHANDSBOKNINGEN AV AUS EVENEMANGSLOKALER PÅGÅR

Förhandsbokningen av AUS evenemangslokaler – lokalhamstringen – började för föreningarnas del måndagen den 1 december. I hamstringen används AUS eget bokningssystem TILA.

TILA finns på adressen https://tila.ayy.fi/ och användarna loggar in med Aalto-universitetets IT-användarkonto, på samma sätt som när man använder Into. Det är lättast att komma igång genom att läsa instruktionerna under länken Ohje/Help i menybalken.

Du kan hamstra tider för perioden mån 12.1.2015–sön 16.8.2015.

Tiderna för att fylla i lokalbokningar i systemet är följande:

  1. Bokningar för AUS interna aktörer 11–30.11.2014. Tiden går ut sön 30.11.2014 kl. 23.59.
  2. Föreningar med särställning 1–9.12.2014. Tiden börjar mån 1.12 kl. 12.00 och går ut tis 9.12.2014 kl. 07.59. Hamstringsjippo ordnas tis 9.12.2014 med start kl. 17.00 i AUS huvudkontor (Otsvängen 11, Stora mötesrummet i 2:a våningen)
  3. Övriga föreningar i den första förteckningen 10–17.12.2014. Tiden börjar ons 10.12 kl. 8.00 och går ut ons 17.12.2014 kl. 07.59. Hamstringsjippo ons 17.12.2017 med start kl. 17.00 i sal M232 (Otsvängen 1).

En bokningskalender för hela hamstringstiden finns här.

Information om bokningsprocessen:

  1. I lokalhamstringen reserveras lokaler i föreningars namn. Aktiveringsnyckeln har skickats till den e-post som föreningen meddelat (i allmänhet föreningsstyrelsens e-postlista) redan på våren, så de personer som skött föreningarnas lokalbokningar i år kan vid behov dela ut representationsrättigheter genom TILA.
  2. Om du får e-post med representationsrättigheter för gruppen är meddelandets rubrik ”TILA: Activation key for group GROUP NAME”. Aktiveringsnyckeln kan bara användas en gång, så den som loggar in först kan vid behov lägga till representationsrättigheter till gruppen ifråga för lämpliga personer för att göra bokningar. Bokningsrättigheten är aktiverad bara för de föreningar som fyllt i en föreningsanmälan vars uppgifter uppdaterats i föreningsregistret i år.
  3. Evenemangets namn ska matas in i bokningen. Om namnet saknas kan evenemanget vid behov raderas ifall lokalen behövs samma dag i ett senare skede av hamstringen.
  4. Ni noterar väl att AUS interna bokningar är permanenta.
  5. Föreningar med särställning kan boka lokaler för årsfest och sillis permanent. Om en lokal alltså bokats av två olika föreningar och den ena bokningen är en särställd förenings årsfest eller sillis har den bokningen förtur. Övriga bokningar för särställda föreningar ska däremot försvaras också under det senare hamstringsjippot. Under hamstringsjippot för föreningar med särställning reds alltså överlappningar mellan deras bokningar ut, och under det andra jippot alla övriga dubbelbokningar.
  6. Dubbelbokningar kan endast göras under tiderna som reserverats för att fylla i lokalbokningar. När ifyllningstiden gått ut kan föreningen under hamstringsjippot själv ändra, radera och lägga till nya bokningar som inte överlappar någon annans. Eventuella dubbelbokningar kan alltså avbokas med bokarens eget användarnamn under själva hamstringsjippot. Därför rekommenderar vi att de som kommer tar med en egen dator för att göra processen smidigare.
  7. Boka lokaler endast för verkliga behov. Om möjligt, undvik att boka följande lokaler och tider:
    1. PO har träningar i Smökki varje måndag. Undvik alltså måndagssitsar!
    2. RWBK övar i Smökki varje tisdag kl. 19–21. Undvik alltså även tisdagssitsar även om Retuperä ofta är tillmötesgående.
    3. Allaktivitetslokalen och Tatamisalen används för träningar dagligen kl. 16–23. Vanligen går det att göra tidigare bokningar utan problem.
  8. Du beaktar väl att priserna och bokningssystemet för Smökki under sommarveckoslut skiljer sig från de andra lokalernas. Detta innebär att sommarveckosluten (fre–sön) under tiden 1.6–31.8 alltid kan bokas av alla till priser som skiljer sig från de normala och att den som först bokar får använda lokalen.
  9. Priserna för alla lokaler från och med 12.1.2015 fastställs vecka 48 eller 49 vid AUS styrelsemöte. Sannolikt kommer priserna att höjas. Du kan kontrollera de nya priserna på adressen /sv/medlemmar/uthyrning-av-lokaler/ samt på TILA-systemets ingångssida.
  10. Systemets bruksanvisning finns på finska och engelska. Det svenskspråkiga användargränssnittet och anvisningarna är under arbete. Dessutom utvecklas TILA-systemet ytterligare. Vi ber användarna rapportera problem, logiska brister i texten eller utvecklingsförslag till adressen tila@ayy.fi.

Om du inte fått någon bekräftelse för användargruppen du representerar, om gruppen saknas eller om du har andra frågor om hamstringen kan du kontakta förvaltningschef (johanna.pietilainen@ayy.fi, 050-5209434).

2. PRISERNA FÖR AUS EVENEMANGSLOKALER 2015 HAR SLAGITS FAST

AUS styrelse har slagit fast priserna för att hyra AUS evenemangslokaler nästa år. AUS medlemspriser ändrades bara på två punkter. Hyran för Strandbastuns balja höjdes till 70 euro och spel- och sitslokalens hyra till 30 euro. Alla priser finns här.

Mer information: tilat@ayy.fi

3. MATERIALET FRÅN FÖRENINGSUTBILDNINGEN FINNS PÅ AUS WEBBPLATS

AUS föreningsutbildningar hölls onsdag 3.12. Under utbildningarna behandlades bland annat AUS service, kommunikation, tolkning av stadgarna, mötesteknik och föreningsverksamhet i allmänhet. Materialet som användes under utbildningen finns på AUS webbplats på adressen: /sv/foreningar/tjanster/utbildning-och-kurser/foreningsutbildningar/ För tillfället finns presentationerna bara på svenska, men de översätts inom kort.

Tack till alla deltagare!

4. FÖRENINGSRELATERADE ÄNDRINGAR I AUS BUDGET FÖR ÅR 2015

AUS budget för år 2015 fastställdes 27.11 på delegationens möte 11/2014. Det förhöjda verksamhetsbidraget som beviljats föreningar och det allmänna projektbidraget som AUS delar ut ströks ur budgeten. Bägge budgetposterna var jämförelsevis små och projektbidragen användes sällan. Den lösgjorda summan på 5000 euro överfördes till verksamhetsbidragen.  Våren 2015 delas sammanlagt 67 000 euro ut till föreningarna i form av verksamhetsbidrag, varav föreningarna med särställning får 18 000 euro och de övriga föreningarna 49 000 euro.

Från och med årsskiftet styrs alla projektbidrag till TTE-fonden, som har både bättre förutsättningar att dela ut bidrag och betydligt mer att dela ut än AUS. Vem som helst som är medlem i AUS kan ansöka om bidraget, liksom studentkåren själv eller en förening eller gemenskap under den. Flera AUS-medlemmar kan också ansöka tillsammans. Bidrag beviljas för större och mindre projekt som aktiverar studenterna, livar upp gemenskapen och gör någon glad. Det finns två sätt att söka bidrag från TTE-fonden: ansökningsomgångarna som ordnas cirka tre gånger om året och den fortlöpande ansökningstiden under terminerna. Den fortlöpande ansökningstiden är endast till för små projekt (1000 euro eller mindre). Under de övriga ansökningsomgångarna är storleken på bidraget inte begränsad. Läs mer om TTE-fondens bidrag här: http://tter.ayy.fi/ Största delen av anvisningarna finns endast på finska, men ansökan kan också göras på svenska eller engelska. Närmare frågor kan riktas till TTE-fondens styrgrupp: tter@ayy.fi

 

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen tiedotteet@ayy.fi. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk. Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Kati Penttinen (kati.penttinen@ayy.fi, tfn 050 520 9442).