Veckobrev 7/2015

Det här är AUS veckobrev 7/2015

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen ayy.fi/sv/foreningar/foreningsbrev/

Årets första Aino-tidning kommer ut i dag! I vårens första nummer intervjuas må bra-drottningen Nelli Lähteenmäki, riksdagsvalskandidaterna går på karaokebar, en hjärna avbildas, Nyyti rf:s bakgrund utreds och tidningen testar gubbyoga. Tidningen kan läsas på campuset eller på nätet från och med 10.2. http://www.ainolehti.fi.

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. OK18A:s klubbrum kan bokas från 9.2.2015
  3. Sök till studentkårens centralvalnämnd
  4. Mosaics World Dinner torsdag 19.2
  5. Aalto High 5 – Fira våra gemensamma prestationer på Dipoli med musik av Boston Promenade
  6. Bli aktiv i Otnäs stadsodlingsförening
  7. Antti Nurmesniemi-stipendierna för fortbildning inom design
  8. Innovationstävlingen Global Impact söker nya idéer för att förbättra världen
  9. Delta i Universums studentundersökning – ta reda på vilka arbetsgivare som passar dig bäst
  10. Toppseminariet Teollinen Internet (Internet of Things) 12.2 kl. 16 @ Saha
  11. Teknologseglarnas navigationskurser våren 2015
  12. Studenternas bobollslag OtaKoppi har verksamhet också på vintern!

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 7

Vecka 8

2. OK18A:s klubbrum kan bokas från och med 9.2.2015

OK18A:s klubbrum finns på Otsvängen 18A i trappan. Lokalen är cirka 70 m² stor och har ett litet kök. Lokalen lämpar sig till exempel för sällskapsspel och möten. Tills vidare är den rätt anspråkslöst inredd och saknar till exempel köksgeråd. Men vi håller på att rusta upp lokalen och utvecklingsförslag kan skickas till adressen tilat@ayy.fi. Klubbrummet på OK18A är gratis för studentkårsmedlemmar och kostar 60 €/timme för övriga.

Från och med 9.2.2015 kan lokalen bokas på adressen https://tila.ayy.fi/.

3. Sök till studentkårens centralvalnämnd

Som om inte 2015 var nog spännande för studentkåren ordnas dessutom delegationsval. I valets pulserande centrum är det centralvalnämnden som bestämmer takten. Är just du intresserad av att göra AUS nästa delegationsval det bästa genom tiderna?

Ansökningar till centralvalnämnden lämnas in med en elektronisk blankett på adressen https://lomake.ayy.fi/hallinto/kvl/. Ansökningstiden går ut 18.2.2015 kl. 12.00.

En medlem i centralvalnämnden får inte ställa upp i delegationsvalet 2015.

Centralvalnämnden bestämmer bland annat röstnings- och förhandsröstningsställena, tillsätter valnämnderna, kontrollerar kandidatanmälningarna och avtalen om valförbund och -ringar, genomför kontrollräkningen av röster samt övervakar valet i största allmänhet.

4. Mosaics World Dinner torsdag 19.2

World Dinner är en häftig chans att smaka exotiska delikatesser och visa upp sin egen matlagningskonst. Det är enkelt att delta: anmäl dig på adressen lomake.ayy.fi/mosaic/world-dinner/, laga din bravurrätt och kom till Smökki där du får smaka delikatesserna som andra gjort. Du kan anmäla dig ensam, men enklast är att samla ett gäng på 2-5 personer och laga en större sats mat på en gång (åtminstone så mycket som den egna gruppen skulle äta).

Vi ses i Smökki!

5. Aalto High 5 – Fira våra gemensamma prestationer på Dipoli med musik av Boston Promenade

Det händer mycket intressant på vårt universitet, men vi har sällan tid och möjlighet att ta reda på vad andra gör och låta oss inspireras av lyckade exempel. På torsdag 26 februari från klockan 14 har vi reserverat tid just för inspiration och introduktion när alla aaltoiter samlas i Dipoli

Kl. 14–18 har du chansen att uppleva Aalto-universitetet i ett nötskal. Vill du till exempel testa en stol utvecklad av Aalto ELEC som gör hälsomätningar – kombinerad med en lögndetektor? Eller utmana din kompis i Aalto SCI:s och ARTS:s spelrum? Eller se en isbrytare arbeta i det arktiska rummet? Eller ställa frågor du funderat på till professorer på olika områden?

Dagen kulminerar kl. 18 när Boston Promenade äntrar scenen.

Alla aaltoiter är varmt välkomna till evenemanget. Transport till Otnäs ordnas från campusen i Tölö och Arabia.

6. Bli aktiv i Otnäs stadsodlingsförening

Är du intresserad av att odla din egen mat? Vill du göra det nära studie/arbetsplatsen? I gott sällskap? Enkelt? Om svaret är ja ska du gå med i Otnäs stadsodlingsförenings verksamhet! Föreningen hyr ut odlingslotter i Matti Levo-parken till privatpersoner, föreningar och samfund.

Om du vill säkra en odlingslott ska du gå med i föreningens styrelse. Arbetsbördan är inte särskilt stor, men du får vara med och utveckla en ny förening och odlingsverksamheten i Otnäs! Du lär känna nya människor och får värdefull föreningserfarenhet.

Kom till Otnäs odlingsförenings extraordinarie årsmöte där vi väljer en ny styrelse för år 2015. Mötet hålls torsdag 12.2 kl. 16.15 i mötesrummet Alvar Aino Elissa, på adressen Värmemansgränden 2.

Personer som inte hör till föreningens styrelse kan ansöka om odlingslotter senare under våren.

Mer information: /blog/2015/02/05/lahde-mukaan-otaniemen-kapunkiviljely-yhdistyksen-toimintaan/

7. Antti Nurmesniemi-stipendierna för fortbildning inom design

Stiftelsen Askon säätiö införde år 2000 stipendierna döpta efter professor Antti Nurmesniemi för att understödja forskarstudier eller arbetspraktik utomlands. Varje läsår utdelas två stipendier på 17.000 €. Det ena kan sökas för forskarstudier eller arbetspraktik av personer som avlagt en finländsk magistersexamen i konst eller motsvarande examen, det andra kan sökas för magisterstudier av personer som avlagt en finländsk kandidatexamen i konst eller motsvarande examen.

Antti Nurmesniemi 2015-stipendierna för fortbildning inom design läsåret 2015–2016
kan sökas 1.2–30.4.2015.

Stipendiet söks med en fritt formulerad, helst elektronisk, ansökan riktad till styrelsen för Askon Säätiö.  Ansökan ska vara framme hos ombudsmannen senast i slutet av april 2015.
Mer information och ansökningsanvisningar (på finska) www.askonsaatio.fi

8. Innovationstävlingen Global Impact söker nya idéer för att förbättra världen

Tävlingen Global Impact Challenge Finland 2015 startade i januari 2015. I tävlingen söks förslag från enskilda personer och grupper som kan påverka en miljon människors liv positivt genom att utnyttja teknologiska lösningar.

Vinnaren får ett stipendium och en plats i det Graduate Studies-program som ordnas sommaren 2015 vid Singularity University i Silicon Valley. Priset är värt cirka 25 000€.

Läs mer på Into https://into.aalto.fi/display/fiaalto/Global+Impact+-innovaatiokilpailu+etsii+uusia+avauksia+maailman+parantamiseksi

9. Delta i Universums studentundersökning – ta reda på vilka arbetsgivare som passar dig bäst

Berätta vad du tycker om arbetsgivarna och vad som är viktigt för dig i arbetslivet. Bland deltagarna lottar vi ut ett presentkort värt 1000 euro till ett ställe du väljer själv. Också de som deltagit tidigare är med i utlottningen. Börja här: http://uledge.co/Aalto

10. Toppseminariet Teollinen Internet (Internet of Things)  12.2 kl. 16 @ Saha

Seminariet samlar fem företag under samma tak för att dela med sig av sin syn på den växande industriella trenden. Vi får höra KONE, Konecranes, Tieto, IBM och Airbus. Tillställningen är gratis och öppen för alla som är intresserade av ämnet.

11. Teknologseglarnas navigationskurser våren 2015

Teknologseglarnas navigationskurser börjar igen.  I nybörjarkursen kring navigationens teori och bestämmelserna i sjötrafiken, skärgårdsskepparkursen, ordnas föreläsningarna onsdagar från 25.2 kl. 17.30–20 i föreläsningssalen M1 (M232) Otsvängen 1 (huvudbyggnaden). På kursen lär du dig hitta rätt mellan sjömärkena, Kurssilla opit löytämään tiesi oikeiden meriviittojen välistä, ta ut riktningar på kartan och känna igen andra fartyg på ljusen. Undervisningen börjar med grunderna, så du behöver inga förhandskunskaper. Fortsättningskursen, kustskepparkursen, ordnas torsdagar kl.17.30–20 från 5.3 i föreläsningssalen M1 (M232) Otsvängen 1 (huvudbyggnaden). Kursen ger mer information om bl.a. tidvatten, väder och radaranvändning.

Närmare beskrivningar av kurserna och tidtabellerna finns på klubbens webbplats http://trip.ayy.fi/wordpress/?page_id=229. Utbildningarna är riktade till Teknologseglarna rf:s medlemskår, du kan bli medlem på vår webbplats!

12. Studenternas bobollslag OtaKoppi har verksamhet också på vintern!

OtaKoppi är studenternas bobollsförening och erbjuder sina medlemmar många olika möjligheter att syssla med boboll.  OtaKoppi har mångsidig verksamhet också under vintersäsongen.  Tisdagar kl. 21–23 finslipar vi våra slag i Otahalli och söndagar kl. 15.20–16.40 tränar vi innebandy. Alla intresserade är mer än välkomna att ta hand om konditionen i gott sällskap!

På sommaren spelar OtaKoppi i herrarnas landskapsserie, damernas regionalserie och motionsboboll. Dessutom ordnar vi informell sommarboboll varje vecka, dit alla oavsett bakgrund är välkomna!

Du kan läsa mer om OtaKoppi på lagets webbplats (otakoppi.fi). Medlemskapet är gratis för medlemmar i AUS och HUS. Som medlem är du med på OtaKoppis e-postlista med information om kommande träningar och evenemang.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *