Ansök om verksamhetsbidrag och lämna in föreningsanmälan från och med 1.3

Inlämningen av föreningsanmälan och ansökan om verksamhetsbidrag börjar vid midnatt 1.3 och avslutas på tisdag 31.3 klockan 23.59.

Alla föreningar som hör till första förteckningen i AUS föreningsregister kan ansöka om verksamhetsbidrag. Alla föreningar som verkar inom AUS ska ändå fylla i en föreningsanmälan. Om föreningen låter bli att göra det två år i rad stryks den ur AUS föreningsregister. Om du inte vet vilken förteckning din förening tillhör ska du kontakta den föreningssakkunniga (jarjestoasiat@ayy.fi) I år lanserar AUS en ny föreningsdatabas. Gamla uppgifter överförs inte automatiskt mellan systemen och det är alltså viktigt att alla föreningar fyller i en föreningsanmälan.

Verksamhetsbidragen och föreningsanmälningarna behandlas så snabbt som möjligt i april-maj. I år drar beviljandet och utbetalningarna troligtvis ut på tiden ända till maj på grund av riksdagsvalet och Havis Amandas mösspåläggning.

Mer information om ansökningen finns Verksamhetbidrag-sida. Där finns bland annat poängsättningsmodellen för utdelningen av verksamhetsbidrag och bidragens storlek under tidigare år. Om du har frågor, kontakta organisationssektorn (jarjestoasiat@ayy.fi). Den föreningssakkunniga når du också på telefonnumret 050 520 9442, helst vardagar kl. 10–14.

Obs! År 2015 delas inga förhöjda verksamhetsbidrag ut. Finansiering för alla projekt som inte ingår i den dagliga verksamheten och för nya spännande idéer kan man söka från TTE-fonden (mer info: tter.ayy.fi)

Så använder du föreningsdatabasen

Du lämnar in en föreningsanmälan och ansöker om verksamhetsbidrag genom att använda vår splitternya databas Tahlo (Toiminta-avustusten hakulomake – Ansökningsblankett för verksamhetsbidrag). Systemet finns på adressen http://tahlo.ayy.fi

När du loggar in för första gången måste du skapa användarnamn och lösenord. Varje förening skapar dem själv, de finns inte färdigt inmatade i systemet. Använd helst föreningens officiella namnförkortning eller vardagsnamn. Lösenordet ska vara minst 8 tecken långt och innehålla specialtecken och siffror. Spara lösenordet – du behöver det nästa år igen.

Fyll noggrant i alla uppgifter. Första gången du använder systemet är det många fält som ska fyllas i, så reservera tillräckligt med tid för arbetet! Nästa gång är det lättare att fylla i blanketten eftersom uppgifterna från tidigare år sparas. Du kan fortsätta uppdatera uppgifterna ända tills blanketterna låses 31.3 kl. 23.59, så du behöver inte komma ihåg allt på en gång. Kom ihåg att spara ändringarna! Du noterar väl att föreningen själv inte kan fylla i vissa punkter i blanketterna (till exempel den kategori i föreningsregistret som föreningen tillhör samt datumet då föreningen införts i registret). Dessa punkter fyller organisationssektorn i när vi går igenom ansökningarna och anmälningarna.

Om du stöter på problem, stavfel eller andra konstigheter i systemet ska du meddela oss på adressen jarjestoasiat@ayy.fi Vi försöker vara på alerten om till exempel systemet skulle krascha, men reagerar säkert snabbare om någon påpekar problem.

Om du endast gör en föreningsanmälan utan att ansöka om verksamhetsbidrag

Du behöver

  • aktuella stadgar
  • verksamhetsberättelsen från 2014
  • verksamhetsplanen för 2015
  • listan över funktionärer

Fyll i flikarna Basuppgifter (även nere på sidan Föreningens styrelse), Lokaler och Bilagor. Du behöver inte röra fliken Ansökan om verksamhetsbidrag.

Om du även söker verksamhetsbidrag

Du behöver

  • aktuella stadgar
  • verksamhetsberättelsen från 2014
  • bokslutet, balansräkningen och resultaträkningen för 2014
  • verksamhetsplanen för 2015
  • budgeten för 2015
  • listan över funktionärer

Om något dokument försenas till exempel på grund av årsmötets datum ska du meddela den föreningssakkuniga i god tid! Tilläggstid kan beviljas av väl grundad orsak, men bristfällig dokumentation minskar bidragets belopp.

Fyll noggrant i alla flikar, särskilt Ansökan om verksamhetsbidrag. Verksamhetsbidraget delas ut med hjälp av poängsättningsmodellen för verksamhetsbidrag. Besvara alla frågor. Poängen tilldelas direkt utgående från svaren. När den nya modellen tas i bruk kan beloppet på de bidrag som utdelas ändras.

Ett villkor för utbetalningen av verksamhetsbidrag är en föreningsprofil på AUS webbplats. Profilen måste översättas åtminstone till det andra inhemska (finska eller svenska) och engelska. Det är viktigt att alla föreningars profiler finns på webbplatsens alla tre språkversioner. Profilerna behöver inte översättas till alla tre språken. Två av tre räcker. Till exempel finns den finskspråkiga profilen på den finskspråkiga sidan (ayy.fi) och på engelska på den engelsk- och den svenskspråkiga sidan. Översättningarna kan du göra på profilens redigeringssida genom punkten ”Translations” under balken ”Language” i övre högra hörnet. Närmare anvisningar (endast på finska)

Varje förening ansvarar själv för uppdateringen och översättningen av sin profil. Om det inte finns någon i föreningen som kan ett av de inhemska språken (finska eller svenska), ta kontakt med den föreningssakkunniga.

Profilen kan du redigera genom att logga in på sidan på adressen /wp-admin I regel är användarnamnet den förkortning som föreningen använder för sitt namn. Om du glömt lösenordet kan du beställa ett nytt på inloggningssidan. Användarnamnen är i regel kopplade till föreningsstyrelsens epostlista, så bekräftelsemejlet borde skickas till den.