Veckobrev 13/2015

Det här är AUS veckobrev 13/2015

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen ayy.fi/sv/foreningar/foreningsbrev/

Tack allihopa för fredagens lyckade Kämppäkarkelot! Bilder från evenemanget publiceras inom kort på AUS Flickr-konto. P.S. #Kotioiskiva!

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. #Kotioiskiva – Valdebatt för Nylands valkrets 31.3.
  3. Utbilda dig till ordningsvakt på AUS kurs!
  4. Meddela ditt evenemang till AUS läsårskalender 2014–2015
  5. Rapportera försenad kursbedömning
  6. Mosaics Café Lingua – Det magiska mysteriet
  7. Dominante framför påskpassionen och söker nya manliga sångare
  8. Sök stipendium från Fonden för Polyteknikernas kör senast 27.4 kl. 23.59
  9. Förrådstömning för studerande 25.3.2015 i Otnäs
  10. Earth Hour sista lördagen i mars
  11. Hur skulle det smaka med plättar, kaffe och en god affär?
  12. Magisterstuderande, sök till Aalto-universitetets mentorprogram!
  13. Ladda ner Microsoft Office gratis på din dator
  14. Apply for AIESEC’s Summer Program Abroad!
  15. Teknologseglarnas seglar- och styrmanskurser
  16. Rabatt för Aaltos studerande på Länsiväyläjuoksu 26.4.2015

1. Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 13

Vecka 14

2. #Kotioiskiva – Valdebatt för Nylands valkrets 31.3.

Studentboende! Högskoleutbildningens framtid! Dagens stora politiska frågor!

Om bland annat dessa teman grillas riksdagspartiernas representanter i AUS och HUS #Kotioiskiva-valdebatt i Nylands valkrets. Debatten ordnas på Design Factorys Stage på tisdag 31.3 kl. 17.

Otnäsdebatten leds av stenhårda AUS- och FSF-veteranerna Lauri Lehtoruusu och Noora Laak, och debattörerna är följande:

  • Anne Berner (C)
  • Carl Haglund (SFP)
  • Saara Hyrkkö (Gröna)
  • Mikko Kiuttu (KD)
  • Teemu Lahtinen (Sannf)
  • Antti Lindtman (SDP)
  • Pia Lohikoski (VF)
  • Raija Vahasalo (Saml)

Varmt välkomna på valdebatt! Du kan också följa debatten live på nätet – vi publicerar länken senare.
HUS och AUS ordnar en #Kotioiskiva-debatt för kandidaterna i Helsingfors valkrets 9.4.

3. Utbilda dig till ordningsvakt på AUS kurs!

I mitten av april utbildar AUS tjugo personer till ordningsvakter. Utbildningen är kostnadsfri för dem som lovar ställa upp som ordningsvakt på fyra (4) AUS-evenemang före utgången av 2016. Den som godkänns efter genomförd kurs får ett kursintyg som ska visas upp för polisen när man ansöker om ordningsvaktskortet. Den som har ett kort kan arbeta som ordningsvakt även i andra situationer och tjäna fickpengar vid sidan av studierna.

Kursen omfattar 32 timmar och ordnas som intensivkurs 10–13.4.2015. Kursen ordnas i AUS lokaler i Otnäs.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till kursen: https://lomake.ayy.fi/vapaaehtoiset/kouluttaudu-jarjestyksenvalvojaksi/

4. Meddela ditt evenemang till AUS läsårskalender 2015–2016

Föreningar och aktörer inom AUS kan meddela sina viktiga evenemangsdatum till studentkårens läsårskalender. Du kan meddela evenemang genom google docs –filen nedan fram till tisdag 26.5.2015. Lägg till evenemangen under rätt månad i tidsordning. Skriv texten som ska ingå i kalendern i kolumnen ”Event name/Text” (gul bakgrund). Vänligen notera att en rad rymmer högst 25 tecken text inklusive mellanslag. När du skriver, fundera på hur många rader du vill ”slösa” i din egen kalender. När du planerar texten, beakta att kalendern blir trespråkig.

Om flera evenemang skrivits in på samma dag och samma tid hamnar det evenemang som berör flest studerande i kalendern. Filen kan redigeras fram till 26.5.2015, och ni kan alltså göra ändringar i era evenemang fram till dess. Fyll i kolumnerna noggrant och dubbelkolla att uppgifterna stämmer. Kom ihåg att också fylla i informationen om vem som är arrangör.

Http://tinyurl.com/ayycalendar2015

Frågor och kommentarer kan riktas till AUS informatör Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi eller 050 5209440).

5. Rapportera försenad kursbedömning

Aalto-universitetets regler för undervisning och studier slår fast att tentamina och andra studieprestationer ska bedömas och införas i studieregistret inom en månad. Om dina tentamensresultat eller studiepoäng är försenade kan du meddela Aaltohögskolornas chefer för studieärenden.

6. Mosaics Café Lingua – Det magiska mysteriet

Har dina språkkunskaper rostat en aning? Vill du lära dig tala som en infödd eller bara småprata med ett internationellt gäng? Om svaret är ja är Café Lingua för dig! En gång i månaden förvandlas någon av Otnäs lokaler till ett mysigt språkcafé, Café Lingua. Varje café har ett eget, unikt tema.

Café Lingua en informell språkträff där personer med intresse för ett visst språk samlas vid samma bord för att prata och lära sig språket på ett kul sätt. Idén är att öva språk i små grupper, träffa människor, lära sig om olika kulturer och samtidigt avnjuta en kopp kaffe med dopp. När du anländer kan du antingen sätta dig vid ett bord som talar ett intressant språk eller grunda ett nytt, eget språkbord!

På vårens fjärde Café Lingua har du chansen att släppa loss din inre magiker: Mosaic bjuder in dig till en magisk kväll med häxor och trollkarlar på Otsvängen 20 den sista dagen i mars. Dörrarna öppnas klockan sex, så kom dit och hör de nyaste legenderna över ett glas trolldryck.

  • VAD: Café Lingua – Det magiska mysteriet
  • NÄR: Tisdag 31.3, klockan 18–
  • VAR: Otsvängen 20, Otnäs
  • VAD KOSTAR DET: Inget!
  • VARFÖR: För trollformlernas och legendernas skull!

7. Dominante framför påskpassionen och söker nya manliga sångare

Vill du sjunga i en av landets främsta körer? Dominante söker ständigt nya sångare till sitt kunniga gäng. Den här gången söker vi särskilt manliga röster. Vill du bli tenor i stället för tenoren eller bas bredvid basen?  Om du vill vara med ska du kontakta körens konstnärliga ledare Seppo Murto (0400 607 606 | conductor@dominante.fi) och komma överens om en tidpunkt för provsjungning.

DOLORUM – Bach: Johannespassionen, Tempelplatsens kyrka, tis 31.3 kl. 19!

Dominantes påskpassion återvänder till Helsingfors efter en paus på några år. Johannespassionens solister är Ilona Jokinen, Jeni Packalén, Tobias Hunger, Elja Puukko och Esa Ruuttunen, och orkestern är Sinfonia Lahti. Kören, orkestern och solisterna leds av Seppo Murto.

Biljetter från 10 e kan köpas från körmedlemmarna och på adressen www.dominante.fi.

8. Sök bidrag från Fonden för Polyteknikernas kör senast 27.4 kl. 23.59

Polyteknikernas kör har som syfte att genom stipendier och bidrag stödja och främja sjungande medlemmar i AUS och dess föreningar. Fonden för Polyteknikernas kör kungör stipendierna för sångsäsongen 2014–2015 att sökas.

Fonden för Polyteknikernas kör kommer att avvecklas. Därför är detta antagligen den sista ansökningsomgången och hela fondens kvarstående kapital delas ut.

Sökandena ombeds berätta om sin sånghobby och motivera behovet av ett stipendium. Sökandens personbeteckning, beskattningskommun, kontaktuppgifter och kontonummer, en kopia av kvittot på den betalda medlemsavgiften till AUS eller studiekortet samt en utredning över utgifterna för sånghobbyn under säsongen september 2014-augusti 2015 med kvitton ska bifogas till ansökan.

Ansökningarna skickas elektroniskt i PDF-format senast måndag 27.4.2015 kl. 23.59 till adressen pkr-hakemukset@polyteknikkojenkuoro.fi

9. Förrådstömning för studerande 25.3.2015 i Otnäs

Campus- och lokalservice (CAS) ordnar en återvinningsdag för studerande som behöver möbler och hushållsgeråd på onsdag 25.3.2015 kl. 8.30–16.00 i hallen för havsteknik (Datavägen 1, Otnäs). Vi bjuder på gamla möbler från gästbostäder, hushållsapparater, kärl, linnen o.dyl. för studenternas eget bruk. Sakerna är gratis men de skänks endast till personer med Aalto-universitetets studentkort.

Varje sökande ansvarar själv för transport och bärande. Otnäs återvinningscentral hjälper med transporten nonstop under eftermiddagen. Paketbilen startar när den är full och återvänder sedan för att hämta nästa lass. Det går inte att boka transport på förhand, och möjligheterna är begränsade.

Mer information: Tanja Pietikäinen, tfn 0400 492859, tanja.pietikainen@aalto.fi
Campus- och lokalservice, hållbar praxis: www.aalto.fi/ecocampus

10. Earth Hour sista lördagen i mars

Aalto-universitetet, AUS och Aalto-yliopistokiinteistöt Oy uppmanar alla att delta i WWF Earth Hour  på lördag 28.3.2015 kl. 20.30–21.30. Låt oss och planeten ta en andningspaus samtidigt som vi sänder ut en signal för klimatet.  I år släcker Aalto-yliopistokiinteistöt innebelysningen under en timme i sex fastigheter på Otnäs campus. AUS deltar i kampanjen genom att släcka ljuset i Otnäs huvudkontor och Arabias och Tölös serviceställen, och genom att uppmana studenterna att släcka ljuset i studentbostäderna och hyreslokalerna.

Mer information om evenemanget finns på adressen http://earthhour.fi och på Twitter #sammutasome #earthhoursuomi

Otnäs självförsörjande på energi 2030?  Läs mer på www.openenergy.fi

Aalto-universitetet hållbar praxis: aalto.fi/ecocampus

11. Hur skulle det smaka med plättar, kaffe och en god affär?

Välkommen på Plättfest på torsdag. Äpy livar upp din skoldag genom att bjuda på plättar, kaffe och andra förfriskningar i Kandihusets entré. Plättarna serveras klockan 10–16, och samtidigt visar vi hur produkterna för tidningen Äpys försäljare ser ut i år! Titta in och smörj kråset!

12. Magisterstuderande, sök till Aalto-universitetets mentorprogram!

Ska du snart ta examen? Funderar du på framtiden och övergången till arbetslivet? Vill du utveckla dina arbetslivsfärdigheter och få nya infallsvinklar från någon med mer branscherfarenhet?  Är du intresserad av att nätverka i en tvärvetenskaplig grupp experter?

Ta en unik chans och sök: http://alumninet.aalto.fi/mentorointi.

Ansökningstid 10.3–10.5.

13. Ladda ner Microsoft Office gratis på din dator

Aalto-universitetet erbjuder nu den unika förmånen att gratis ladda ner de välbekanta Office-verktygen på din egen dator i form av paketet Office 365 ProPlus.

Office 365 ProPlus innehåller ett programvarupaket som du kan ladda ner på fem egna enheter. Här finns anvisningar för nerladdning på smartmobil/pekplatta: http://sovellus.info/

Mer information på Into: https://into.aalto.fi/display/fiit/Maksuttomat+Office-ohjelmistot+opiskelijoille

14. Apply for AIESEC’s Summer Program Abroad!

We at AIESEC offer you a unique alternative, maybe something you have never heard or thought about. Together with Poland, Uganda, Colombia, Greece and the Philippines we are organizing social internships, one could also describe them as volunteering abroad. If you would like to start your adventure abroad in May or June this year, you have until 12th of April to apply through the following: https://docs.google.com/forms/d/1ocRFdyhsf4WCsNnIQbw-wg4X16jktYfPVHymivSDcj8/viewform

We will then get back to you as soon as possible and invite you for a meeting to help you find your dream internship and destination. We’re looking forward to hearing from you soon!

For further information please contact Mira Mielonen at mire.mielonen@aiesec.net OR Zarrin Fatima at zarrin.fatima@aiesec.net

15. Teknologseglarnas seglar- och styrmanskurser

Vill du lära dig segla? Delta i Teknologseglarnas seglar- och styrmanskurser! På seglarkursen lär vi oss behärska båten och seglingens grunder. Kursen riktar sig till nybörjare utan förkunskaper. Om du redan har en del seglingserfarenhet eller om du till exempel redan gått en seglarkurs kan du fortsätta med styrmanskursen. Kurserna består av en teoridel och en praktisk del.

Du kan anmäla dig på Trips webbplats http://trip.ayy.fi/wordpress/?page_id=231 från och med måndag 30.3 kl. 12. På samma webbplats finns tilläggsinformation om kurserna och den uppdateras med den färskaste informationen om kurstidtabellen.

16. Rabatt för Aalto-studerande på Länsiväyläjuoksu 26.4.2015

Löpningssäsongen öppnas traditionsenligt med loppet Länsiväyläjuoksu för 39:e gången på söndag 26.4.2015

Deltagaravgifterna för Aaltoiter gäller fram till 20.4. Priserna inkluderar t-skjorta och medalj.

  • Löpning (damer och herrar) 6 km, 20€ // 17,3 km, 25€
  • Gång (damer och herrar) 6 km, 10€

Anmälningar på adressen: https://fi.mynextrun.com/lansivaylajuoksu?eventEditionUuid=81aee3b70ac8423b8669b68349f6796c&register=true&formUuid=a344f946c7b345d589acaa2fc9934e95

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *