Huvudbehandlingen av egendomstvisten mellan AUS och KY-stiftelsen i hovrätten inleds 13.4.2015

Pressmeddelande
AUS
För publicering 9.4.2015

Huvudbehandlingen av egendomstvisten mellan Aalto-universitetets studentkår AUS och KY-stiftelsen i Helsingfors hovrätt inleds 13.4.2015.

”Det är beklagligt att ärendet fortsättningsvis måste behandlas i rättssalen, men som tingsrätten konstaterade förekom oklarheter i anslutning till donationerna. Något motsvarande fall har inte tidigare behandlats i det finländska rättsväsendet, vilket gör det motiverat att fortsätta.” konstaterar AUS styrelseordförande Niko Ferm.

AUS och KY-stiftelsens egendomstvist började år 2010 när Handelshögskolans, Tekniska högskolans och Konstindustriella högskolans studentkårer sammanslogs till Aalto-universitetets studentkår. I samband med sammanslagningen framkom att Handelshögskolans studentkår genom en mellanhand  överfört egendom till ett värde av över 42 miljoner euro till KY-stiftelsen som den grundat utom räckhåll för den nya studentkåren.

Helsingfors tingsrätt gav sitt avgörande i egendomstvisten mellan AUS och KY-stiftelsen 28.4.2014. Enligt tingsrätten var AUS ställning sådan att studentkåren hade rätt att yrka på att donationerna ogiltigförklaras, och förvaltningsdomstolarnas avgöranden var inte signifikanta i detta fall. Avgörandet visade också att KY grundade KY-stiftelsen genom att använda en mellanhand och att det förekom hemlighetsmakeri i samband med donationerna.  Tingsrätten delade dock inte AUS ståndpunkt att bevisföringen om oklarheterna i samband med donationerna räcker för att ogiltigförklara dem.

 

Mer information:

AUS styrelseordförande Niko Ferm, niko.ferm@ayy.fi, 050 520 9420

Generalsekreterare Janne Koskenniemi, janne.koskenniemi@ayy.fi, 050 520 9415

ayy.fi/egendomsfragan

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *