Välkommen till Otnäs: Aaltowappen i Otnäs

Varje aaltoit firar wappen på sitt eget sätt. För en del pågår wappen bara ett ögonblick, för andra hela veckan eller längre! Wappens evenemang som studentkåren och olika föreningar ordnar är värda att uppleva. De utgör också fina möjligheter att lära känna nya människor. Wappen i Otnäs omfattar en väldig variation av olika evenemang där alla, med eller utan tofs på mössan, garanterat sveps med av stämningen.

Radiodiodi håller igång  Radiodiodi är Otnäs egen wappradio som fyller etern från måndag 20.4 fram till valborgsmässoaftonen. Du kan lyssna på webben eller frekvensen 103.1 MHz.

”Jäynä” eller att spela spratt hör till de mest bekanta aspekterna av teknologkulturen. Jäynä är harmlösa practical jokes som utnyttjar tekniska kunskaper med syftet att underhålla både allmänheten, den som planerar och den som utsätts för sprattet. Teknologskämtet får inte orsaka skador eller göra någon ledsen. Numera får det inte heller riktas mot myndigheter. I jäynäfinalen presenteras årets bästa teknologskämt och juryn och publiken väljer vinnarna. Jäynäfinalen ordnas i år 22.4 från kl. 15 i M-salen.

Otnäs valborgstidningar utkommer turvis vartannat år och releasefesten inleder traditionellt wappens festligheter. Finlands äldsta wapptidning Äpy har utkommit sedan 1948 och gör det numera udda år, alltså även i år. Tidningen är känd för sin speciella layout. Under årens lopp har den bland annat varit formad som ett ägg och en mobil. År 1978 grundades wapptidningen Julkku för att höja nivån på publikationerna. Den utkommer under jämna år. Julkku höjer wappstämningen under hela läsåret och upplevelsen når sin kulmen på Wappens releasefest. Julkku har varit mera traditionellt tidningsmässig.

I år presenteras Äpy på en gnistrande gala 22.4 kl. 18 i A-salen. Innan galan ordnas en VIP-cocktail för försäljarna med delikat traktering och garanterad plats på galan, som brukar vara proppfull av ivriga festare.

Att sälja en wapptidning är ett roligt sätt att tjäna pengar och för många en självklar del av Wappen. Dessutom får försäljarna olika förmåner och chansen att sprida wappstämning. Du kan anmäla dig som Äpyförsäljare på adressen http://diilikone.apy.fi/

AUS samfundskommitté Aava skjuter startskottet för hela Aaltowappen när WappuAalto sveper in Aaltoplatsen i festivalstämning. Musikutbudet är oöverträffat och Havis Amandas mössa presenteras! WappuAalto på Facebook. https://www.facebook.com/events/1633885503499619/

Idén med sitstävlingen är att tävla i sitsandets ädla konst lördagen innan Wappen (25.4). Alvarsplatsen fylls av påhittiga sitsgäng som mer eller mindre allvarligt kämpar om vinnartiteln som en ärevördig jury delar ut.  Prisutdelningen sker 30.4 under utlysningen av Wappenjippot. Anmäl dig senast onsdag 22.4 på adressen https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/sitsikilpailut-25-4-2015/

Teknologphuxarnas år avslutas med phuxavslutningen fuksipeijaiset, där gillenas lag tävlar mot varandra i nattjäynän och phuxspexet. I phuxspexet förbereder phuxlagen ett kort spex som de uppträder med på det öppna kvällsevenemanget 29.4. Nattjäynäns första del hålls redan innan wappen, men den sista drabbningen äger alltid rum natten mellan 29 och 30.4 och startskottet samlar gillenas supportrar på Alvarsplatsen. Phuxavslutningens resultat avgör mössutdelningsordningen.

Under Hullu Jussi tävlar Otnäs kompisgäng i en lekfull orientering runt Otnäs natten innan valborgsmässoafton, strax efter startskottet för Nattjäynän. Den bästa kontrollen och det bästa laget belönas även i denna tävling! Kom med och håll en kontroll eller tävla genom att anmäla ditt lag här: https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/hullu-jussi-crazy-john-2015/

Valborgsmässoafton

Teknologphuxarna ska förtjäna sina mössor genom att avlägga phuxpoäng under året. De phuxar som avlagt tillräckligt många poäng får sina teknologmössor på valborgsmässoaftonens morgon kl. 8. Mössorna delas ut gillesvis i den ordning som phuxavslutningen avgör. Efter mössutdelningen bär phuxarna sina kaptener och majoren till Otstranden där de i tur och ordning slängs i vattnet. Även om man får sin mössa redan på morgonen får man sätta den på huvudet först vid midnatt till de festliga tonerna av Teknologhymnen.

Utlysningen av Wappenjippot äger rum på valborgsmässoafton från taket på Servin Mökki i Otnäs kl. 13. Vid utlysningen uppmanas alla att fira en festlig wapp, ta hand om sina vänner och komma ihåg vett och etikett.

Efter utlysningen tar vi oss till Helsingfors centrum antingen med de wappbåtar eller wappbussar som gillena ordnat eller med den episka festbussen 102W.

I år har AUS äran att lägga mössan på Havis Amanda-statyn på Salutorget i Helsingfors centrum. Innan mösspåläggningen ordnas en karnevalsaktig wapparad från Sandvikens torg till Havis Amanda. Paraden ställer upp sig på torget kl. 15.30 och själva mösspåläggningen äger rum kl. 18.

Dipoliwappen är the place to be när tofsmössorna vid midnatt läggs på med RWBK:s ackompanjemang. I år uppträder Aikakone och Jeremy Folderol. Biljetter till festen säljs från 22.4 och det lönar sig att vara ute i tid, för de senaste årens fester har varit slutsålda.  Renoveringen av Dipoli börjar i sommar, så årets Dipolifest är den sista på ett tag!

http://dipolin.wappu.fi/

https://www.facebook.com/events/1648394185389883/

Annat? Kolla wappens evenemangskalender på adressen wappu.fi så hänger du med.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *