Säkerhet i studiegemenskapen och studentföreningarna

Bästa föreningsaktiva,

som många säkert märkt har studentföreningarna i år fått tråkig publicitet i medierna. Det som särskilt uppmärksammats är drogningsförsöken bland studenter vid Helsingfors universitet – senast i början av september. Det är fortfarande oklart om gärningsmännen är studerande eller inte.

Vår allas säkerhet är något vi inte kan ge avkall på. Eventuella drogningsförsök och annat störande uppträdande är något vi måste beakta även inom de föreningar som verkar i anknytning till AUS. Trots att inga fall inom AUS kommit till vår kännedom är ett enda drogningsförsök eller en enda våldshandling på en studentfest för mycket. Drogningsförsök och andra misstänkta brott mot en persons hälsa ska alltid anmälas till polisen. På så sätt kan vi tillsammans visa att trakasserier och våld på studentkårens och studentföreningarnas evenemang inte tolereras i någon form.

I situationer där deltagarnas hälsa är hotad ska offrens säkerhet alltid garanteras och nödcentralen larmas. Vi hoppas att ingen någonsin tvekar att omedelbart kontakta nödcentralen i farliga situationer. Vi önskar också att alla farliga situationer och minsta misstanke om drogning rapporteras till AUS. På så sätt kan vi tillsammans förhindra att problemen sprider sig.

Under årets föreningsutbildning i november–december ordnas en säkerhetsrelaterad utbildning.

Din kontaktperson vid AUS:

Ahto Harmo, förenings- och kommunikationssakkunnig, ahto.harmo@ayy.fi
Lauri Jurvanen, socialpolitisk sakkunnig, trakasseriombud, lauri.jurvanen@ayy.fi
Elli-Noora Kaurila, intressebevakningssakkunnig, trakasseriombud, elli-noora.kaurila@ayy.fi
Du kan också konfidentiellt kontakta oss på adresserna hairinta-nainen@ayy.fi eller hairinta-mies@ayy.fi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *