HD avslog AUS ansökan om besvärstillstånd i egendomstvisten

Pressmeddelande
AUS
5.2.2016
För omedelbar publicering

Högsta domstolen (HD) har avslagit Aalto‐universitetets studentkårs (AUS) ansökan om besvärstillstånd gällande domen i egendomstvisten. Hovrättens dom från hösten 2015 står således fast. En av tre justitieråd som behandlade ärendet reserverade sig.

I och med beslutet är egendomstvisten avslutad och arbetet med att bygga upp en tvärvetenskaplig Aaltogemenskap fortsätter.

Bakgrund:

Egendomstvisten mellan AUS och Stiftelsen för Helsingfors ekonomistuderande (KY-stiftelsen) började år 2010 när Handelshögskolans, Tekniska högskolans och Konstindustriella högskolans studentkårer sammanslogs till Aalto-universitetets studentkår. I samband med sammanslagningen framkom att Handelshögskolans studentkår genom en mellanhand överfört egendom till ett värde av över 42 miljoner euro till KY-stiftelsen som den grundat utom räckhåll för den nya studentkåren.

Helsingfors tingsrätt gav sitt avgörande i egendomstvisten 28.4.2014 och på sitt möte 6.6.2014 beslutade AUS styrelse att överklaga beslutet till hovrätten. Hovrättens dom kom 4.9.2015. Med rösterna 2-1 beslutade hovrätten att inte ändra tingsrättens dom. Den medlem som var av annan åsikt ansåg att donationerna ska jämkas och KY-stiftelsen återbetala största delen av den överförda egendomen till AUS.

Liksom tingsrätten ansåg hovrätten att AUS ställning var sådan att studentkåren hade rätt att yrka på att donationerna ogiltigförklaras, och att förvaltningsdomstolarnas avgöranden inte var signifikanta i detta fall. Avgörandet visade också att KY grundade KY-stiftelsen genom att använda en mellanhand och att hemlighetsmakeri förekom i samband med donationerna.Således överfördes enbart en del av KY:s tidigare tillgångar till AUS. Hovrätten ansåg att donationerna inte var ogiltiga eller orimliga. KY-stiftelsens krav på betalning av deras rättegångskostnader förkastades i hovrätten. Bägge parterna stod alltså för sina egna rättegångskostnader i hovrätten.

Styrelsen beslutade på sitt möte 2.10.2015 att föreslå för delegationen att den fastställer styrelsens fullmakt att ansöka om besvärstillstånd. Delegationen fastställde fullmakten på sitt möte 15.10.2015. Styrelsen fattade det verkställande beslutet på sitt möte 16.10. Reservationer mot beslutet noterades i både delegationens och styrelsens mötesprotokoll. Högsta domstolen (HD) avslog ansökan om besvärstillstånd.

Mer information:
AUS styrelseordförande Milja Asikainen, milja.asikainen@ayy.fi, 050 520 9420
Generalsekreterare Janne Koskenniemi, janne.koskenniemi@ayy.fi, 050 520 9415

facebook.com/omaisuuskiista

/materiaalipankki/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *